La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?

La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?

Andreea Bitar

Momentul în care bebelușul face primii pași este, fără îndoială, unul dintre cele mai memorabile și emoționante clipe ale vieții de părinte. Un fapt mai puțin știut este că bebelușul începe cu mult timp înainte să se pregătească pentru acei primi pași, prin târâș, întărindu-și, treptat, mușchii. De obicei,  bebelușul merge târâș între primele șase luni și până la 13 luni de viață. Undeva la nouă luni, va începe să se tragă singur în sus, iar între opt și 18 luni, va învăța să meargă pentru prima dată.

La ce vârstă încep copiii să meargă?

Este un moment minunat, pe care nu îl vei uita niciodată, atunci când micuțul tău va începe să se ridice prin propriile puteri și va face primii pași pe cont propriu. Dar, până atunci, mai sunt câteva etape de parcurs.

Pe măsură ce crește, vei observa că bebelușul tău va dezvolta din ce în ce mai multe abilități, printre care se numără echilibrul, coordonarea, statul în picioare și susținerea greutății corpului de pe un picior pe altul. E important de știut că absolut fiecare nouă deprindere se construiește pe fundația deprinderilor anterioare, ceea ce, în timp, îl pregătește pe micuț pentru primii săi pași.

Am menționat mai devreme faptul că drumul spre mersul în picioare se face în etape. Iată care sunt acestea.

În primele șase luni de viață, bebelușii încep să se așeze singuri. După care, între șase și nouă luni, îi vei vedea cum încep să se târască.

Odată ce ajung la pragul de nouă luni, începe o nouă etapă importantă în dezvoltarea micuților, atunci când își dau seama că se pot trage de mobilă sau de canapea pentru a se putea susține în două picioare. Așadar, între nouă și 12 luni, bebelușii pot începe să se ridice în picioare, să se țină de mobilă și să exploreze încăperea.

În intervalul 11-13 luni se întâmplă multe lucruri interesante. În această etapă te poți aștepta oricând ca micuțul să înceapă să meargă singur.

Cu toate acestea, este important de reținut că fiecare copilaș este diferit și poate începe să meargă mai devreme sau mai târziu față de etapele stabilite de experți. Așadar, dacă micuțul tău nu începe să meargă în intervalul 11-13 luni, reține că pot exista multe variații în rândul dezvoltării copiilor, iar acest lucru este perfect normal.

De ce unii copii merg mai greu?

Deși nu este indicat să intri în panică dacă bebelușul tău întârzie să meargă, nu este o idee rea să discuți cu medicul tău pediatru în cazul în care cel mic nu dă niciun semn că ar putea începe să meargă până la un an sau dacă suspectezi o problemă de sănătate.

Uneori, întârzierea mersului pe două picioare poate fi cauzată de afecțiuni ale membrelor inferioare, cum ar fi luxația de dezvoltare a șoldului, rahitismul sau de tulburări care afectează tonusul muscular, de exemplu paralizia cerebrală sau distrofia musculară. Este important să consulți medicul pediatru dacă bebelușul pare să șchiopăteze sau dacă picioarele par prea slabe sau au aspect inegal.

Semne care arată întârzieri în dezvoltarea motorie

Dacă cel mic are peste 18 luni și nu a început încă să meargă, este cazul consulți un medic specialist. Până atunci, în schimb, poți fi atentă la anumite semne care ar putea sugera o problemă de dezvoltare motorie. Printre cele mai importante semne se numără:

  • Cel mic nu suportă niciun fel de greutate pe piciorușe;
  • Nu încearcă sau nu reușește să vorbească sau să gângurească;
  • Nu se răsucește pe o parte sau nu încearcă să se rostogolească într-o direcție;
  • Nu încearcă să îți atragă atenția prin acțiunile sale;
  • Nu manifestă interes față de joculețe interactive.

Greșeli care pot afecta dezvoltarea motorie

Deși nu există suficiente informații concrete pe acest subiect, specialiștii sunt de părere că cele mai frecvente greșeli de stimulare apar atunci când un copil învață să meargă. Pentru a fi sigură că micuțul tău nu va fi afectat de posibile greșeli, poți lua în considerare recomandările de mai jos.

În primul rând, evită să forțezi primii pași. Nu lua copilul de mână pentru a-l ajuta să meargă, ci încurajează-l prin gesturi și vorbe să meargă singur. Acest obicei îl va ajuta să își dezvolte și consolideze autonomia. În esență, e foarte important ca cel mic să se deplaseze cum preferă.

Un alt aspect de luat în calcul este permiterea copilașului să își cunoască și exploreze noua abilitate. Așadar, copilul trebuie însoțit în primii pași fără presiune și fără ghidaj. El nu trebuie să se simtă copleșit de așteptări sau temeri excesive.

Un fapt mai puțin cunoscut este că utilizarea unui umblător, atunci când copilul învață să meargă, poate întârzia, de fapt, momentul în care acesta se simte sigur pe el și suficient de confortabil încât să meargă fără sprijin. Mai mult, utilizarea unui umblător poate avea consecințe negative pe termen lung, cum ar fi anumite modificări structurale la nivelul picioarelor. În plus, umblătoarele sunt cunoscute drept una dintre principalele cauze ale accidentelor în casă.

Picioarele bebelușilor nu trebuie susținute în pantofi rigizi. Dimpotrivă, bebelușii ar trebui să meargă fără încălțăminte cât mai mult posibil. Conform specialiștilor, tălpile copiilor mici se află încă în curs de dezvoltare în momentul în care aceștia încep să învețe să meargă. Prin urmare, în loc să ajutăm, putem face mai mult rău încălțîndu-l pe micuț.

Dacă preferi, totuși, ca cel mic să fie încălțat, este recomandat să îi dai jos pantofiorii atunci când încearcă să meargă sau când este în spațiul lui de joacă.

Nu în ultimul rând, este un fapt obișnuit ca părinții să folosească jucării pentru a-și stimula copiii să meargă. Cu toate acestea, este important să fii atentă ca aceste jucării să nu afecteze capacitatea micuțului de a se concentra asupra mersului în două picioare. Suprastimularea este o greșeală frecventă a părinților, care apare mai ales atunci când i se cumpără micuțului jucării sofisticate și complexe, care îi vor distrage atenția foarte ușor de la acțiunile cheie din procesul său de dezvoltare. Așadar, ai grijă să nu îți suprastimulezi copilul cu mai multe obiecte deodată sau cu jucării cu lumini intermitente și zgomote puternice, care pot fi prea stimulante pentru simțurile celui mic.

Articolul urmator
Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Urăsc școala, nu mai vreau să merg!" - ce să faci când cel mic refuză să mai meargă la ore
    „Urăsc școala, nu mai vreau să merg!" - ce să faci când cel mic refuză să mai meargă la ore

    Printre provocările de care te poți lovi în viața de părinte se regăsește și aceasta: să-ți auzi copilul spunându-ți că urăște școala și că nu vrea să meargă...

    Iată ce se întâmplă când nu faci curățenie 4 zile într-o casă cu 4 copii
    Iată ce se întâmplă când nu faci curățenie 4 zile într-o casă cu 4 copii

    ”Nu este murdărie. Este dezordine!”. Asta ar spune orice mamă cu un copil sau mai mulți care nu apucă să facă în fiecare zi curățenie, nu-i așa? Toate mamele din...

    Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți
    Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți

    Ai fost un „copil parentificat”? Ce se întâmplă atunci când copiii sunt nevoiți să se comporte ca niște adulți, preluând atribuțiile unui părinte?

    Dragostea nu are vârstă ! Doi copii de 7 ani merg la restaurant la prima lor întâlnire !
    Dragostea nu are vârstă ! Doi copii de 7 ani merg la restaurant la prima lor întâlnire !

    Nu se poate vorbi despre o vârstă ideală la care poți avea prima întâlnire, în condițiile în care nu este exclus ca aceasta să aibă loc încă din...

    Copiii mei se întorc întotdeauna cu păduchi acasă după ce merg la soacra mea...
    Copiii mei se întorc întotdeauna cu păduchi acasă după ce merg la soacra mea...

    O mămică de peste hotare se confruntă cu o situație neplăcută de ceva timp. Copiii săi vin mereu acasă, de la bunica lor, cu păduchi.

    M-am săturat să-mi fie rușine de privirile oamenilor când merg la un restaurant cu copilul! Doar voi, fără copii, aveți voie să mâncați?
    M-am săturat să-mi fie rușine de privirile oamenilor când merg la un restaurant cu copilul! Doar voi, fără copii, aveți voie să mâncați?

    Prânzul sau cina în familie cu copiii mici la restaurant este o reală provocare pentru părinții care se simt adesea umiliți de privirile celor din jur și judecați pentru...

    Un tată bolnav își crește copiii într-o gară părăsită. Micuții abandonați de mamă merg kilometri întregi pentru a ajunge la școală
    Un tată bolnav își crește copiii într-o gară părăsită. Micuții abandonați de mamă merg kilometri întregi pentru a ajunge la școală

    Abandonați de mamă, trei copii în vârstă de 6, 12 și 14 ani trăiesc cu tatăl lor bolnav într-o gară părăsită și fac naveta 3 kilometri zilnic până la...

    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților
    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților

    Copiii români nu frecventează grădinița din cauza distanței sau a problemelor financiare ale părinților! În plus, instituțiile de învățământ nu sunt dotate...

    © 2024 Qbebe