Studiul a fost realizat de „Churchill Car Insurance found” și a vizat un număr de 2000 de părinți. Prima concluzie a specialiștilor a fost că aproximativ 3/4 dintre aceștia nu știau că, dacă un bebeluș de 6 săptămâni va sta în poziția de somn mai mult de 30 de minute într-un scaun auto, va fi supus riscului de a avea dificultăți în respirație.
2/3 dintre cei implicați în studiu nu știau că, dacă se călătorește cu mașina cu un nou-născut, este necesar să se ia pauze de cel puțin 15 minute la fiecare 2 ore.
În ceea ce privește categoriile de vârstă ale părinților care sunt mai conștienți de riscurile pe care le presupune ca un bebeluș să stea în scaunul auto, s-a observat că mai ales cei mai tineri de 35 de ani erau mai îngrijorați de ceea ce s-ar putea întâmpla.
Sfatul experților este ca bebelușii care au între 4 și 6 săptămâni să nu fie luați în călătorii cu mașina mai lungi de 30 de minute. De asemenea, se insistă ca întotdeauna un adult să fie alături de bebeluș pentru a-l verifica permanent.
Altă recomandare este ca, în cazul în care bebelușii merg în călătorii lungi cu mașina, părinții să facă des pauze și să se asigure că aceștia vor putea dormi în alte locuri decât scaunul de mașină.
Un bebeluș trebuie să fie permanent vegheat de un adult când va dormi în scaunul auto din mașină pentru a nu aluneca sau pentru a nu avea dificultăți în respirație. „Scaunul de mașină nu ar trebui să fie un ajutor pentru a adormi bebelușul”, insistă experții. Potrivit acestora, scaunul de mașină nu trebuie folosit nici acasă pentru a culca bebelușul, întrucât există un risc mare de apariție a asfixierii din cauza poziției.
Surse:
www.dailymail.co.uk, www.thesun.co.uk, www.heraldpublicist.com