Strabismul la bebeluși: e cazul să mă îngrijorez?

Mirela Floricescu - Redactor

Strabismul este o afecțiune ce presupune alinierea greșită a ochilor. Strabismul la bebeluși este foarte des întâlnit, fiind o problemă ușor de recunoscut de către părinți. În prezent, există voci care susțin că strabismul este firesc în primele luni de viață ale bebelușului, deoarece el se află în perioada de instabilitate fiziologică și altele care spun că alinierea greșită a ochilor nu este normală. Ai mai jos toate informațiile pe care un părinte trebuie să le știe despre strabism la bebeluși.

Când se fixează ochii la bebeluși

În primele luni de viață, vei observa că bebelușului tău îi vor „fugi” din când în când ochișorii, iar fenomenul este denumit strabism intermitent. Această necoordonare a ochilor este considerată a fi normală, deoarece mușchii sunt în plină dezvoltare și au nevoie de mai mult imp pentru a se întări. De asemenea, bebe are nevoie de câteva luni pentru a învăța să-și concentreze privirea asupra unui singur obiect. Abia la vârsta de 6 luni bebelușii sunt capabili să-și coordoneze mișcările ochilor. După 6 luni, dacă ochii încă se încrucișează sau se mișcă în mai multe direcții, atunci este posibil să vorbim de strabism la bebeluși. Este foarte important să mergi la pediatru cu bebelușul tău dacă vezi că nu își poate coordona mișcările ochilor după 6 luni, deoarece strabismul nu este doar o problemă estetică, ci poate duce în timp la pierderea parțială a vederii la ochiul deja afectat.

Diagnostic strabism

După primele 6 luni de viață, bebelușilor trebuie să le dispară acel strabism intermitent. Acum ochii trebuie să aibă o poziție paralelă. Strabismul nu se tratează de la sine, de aceea copii trebuie duși la un consult, dar numai la un specialist în oftalmologie pediatrică. În cele mai multe cazuri, strabismul este o problemă apărută la naștere în cazul bebelușilor prematuri, dar și a micuților cu diabet zaharat, scleroză multiplă, hipermetropie, miopie sau astigmatism.

bebelus-cu-ochelari-si-ocluzor-si-care-are-carti-langa-el

Înainte de stabilirea tratamentului potrivit, medicul va determina și tipul de strabism, anume:

 • Convergent: ochii deviază spre interior (nas)
 • Divergent: ochii deviază spre exterior (extropie)
 • Vertical: unul sau ambii ochi se mișcă în sus (hipertropie) și în jos (hipotropie)
 • Congenital: apare la naștere sau se dezvoltă în primele 6 luni de viață. Este frecvent apărut la bebelușii cu istoric familial de strabism.
 • Paralitic: unii dintre mușchii ce coordonează mișcările ochilor paralizează. De obicei, copiilor le este afectată doar privirea într-o singură direcție.
 • Heteroforia: ochiul „fuge” doar în momentele de oboseală
 • Heterotropia: această formă de strabism este corectată de creier, în decurs de câteva luni și nu necesită tratament.
 • Esotropia infantilă: este o boală ereditară gravă, care apare la bebelușii cu vârsta de până în 6 luni. Ochii deviază spre interior foarte mult, iar corecția totală nu este asigurată nici măcar în urma intervenției chirurgicale.

Diagnosticul de strabism se pune și pe baza simptomelor pe care bebelușul le prezintă, cum ar fi:

 • Sensibilitate la lumină puternică
 • Clipește des
 • Se freacă la ochii des (îi obosesc ochii rapid)
 • Privește cu un ochi închis
 • Nu vede bine toate obiectele din jurul său

Unui bebeluș trebuie să i se facă consult oftalmologic cât mai repede dacă:

 • Strabismul este vizibil și după vârsta de 6 luni
 • Nu a avut strabism până la vârsta de 6 luni, dar a apărut după
 • Este născut prematur

Pseudostrabism

Pseudostrabismul se referă la ochii aliniați normal, dar care dau impresia de strabism din cauza formei neregulate a feței. Părinții se gândesc automat că micuțul lor are strabism, dar în realitate este vorba despre faptul că nasul bebelușilor are o punte largă, iar la limita dintre acesta și ochi există un exces de piele. Pseudostrabismul dă aspectul doar a unor „ochi încrucișați”, deoarece la majoritatea copiilor partea dintre colțul intern (zona albă) și iris (zona colorată) este foarte mică. Pseudostrabismul se poate observa mai ales în poze, atunci când pare că unul dintre ochi se află prea în interior. În ceea ce privește strabismul, el presupune ca ochiul mai slăbit să se miște involuntar în toate părțile. Părinții îngrijorați vorbesc adesea chiar de strabism la bebeluși de o lună, fără a realiza că încă din primele zile de viață, cei mici încep să se dezvolte atât pe interior, cât și pe exterior.

Pentru a vedea dacă este vorba despre pseudostrabism sau o problemă mai serioasă, oftalmologul examinează copilul cu o lumină foarte mică. Medicul urmărește așa-numitul „reflex corneean” (proiecția luminii pe cornee), anume dacă reflexul este centrat pe mijlocul pupilei și simetric la ambii ochi, atunci vorbim de pseudostrabism. Odată cu trecerea timpului, pseudostrabismul dispare de la sine, deoarece fața copilului se maturizează. Cel mic va avea un nas mai subțire, iar ochii vor căpăta aspectul normal.

Strabismul se vindecă

Pentru a fi eficient în corectarea strabismului, tratamentul trebuie să înceapă imediat după vârsta de 3 ani. Abia la acea vârstă, medicul poate efectua un control oflamologic complet, deoarece copilul este capabil să descrie cu exactitate tot ceea ce vede în jurul său.

ochelari-pentru-copii-cu-doi-ocluzori-langa-si-hartii-pentru-exercitii-pentru-ochi

Tratatamentul pentru strabism include:

 • Intervenția chirurgicală: este folosită ca ultimă variantă de tratament la copii al căror strabism nu s-a corectat cu ajutorul altor remedii. În timpul intervenției, medicul întărește sau slăbește musculatura din jurul globului ocular, prin modificarea poziției sau lungimii acesteia. Recuperarea după intervenție este rapidă și se poate realiza și pentru strabism la bebeluși de 4 luni, dacă situația este una gravă, iar vederea celui mic este pusă în pericol.
 • Ochelarii cu lentile speciale: cu prismă care forțează ochiul să stea drept. Ochelarii sunt tratamentul eficient pentru mulți copii. Dacă ochiul este foarte afectat, se pot pune ochelari chiar și pentru strabism la bebeluși de 9 luni. Ochelarii pentru bebeluși sunt făcuți dintr-un silicon moale, care au atașat un șnur elastic ajustabil menit să-i fixeze bine pe fața celui mic.
 • Acoperirea ochiului sănătos: cu ajutorul unor plasturi (ocluzori) speciali. Acest lucru are ca scop stimularea ochiului slab, prin forțarea copilului să-l folosească doar pe el timp de câteva ore. Părinții trebuie să respecte cu strictețe perioada de timp pe care medicul a recomandat-o. Purtarea excesivă a plasturelui duce la apariția ambilopiei (scăderea vederii binoculare și tridimensionale) la ochiul mai puternic. Ocluzorii sunt eficienți pentru strabism la bebeluși de 11 luni, atunci când bebe poate fi convins să-și țină plasturele pentru măcar 2 – 3 ore.
 • Exercițiile de vedere: care îmbunătățesc coordonarea ambilor ochi. Există mai multe tipuri de exerciții pentru strabism la bebeluși, care pot fi prescrise de optometrist sau ortoptist.
 • Picăturile: pe bază de artropină sunt eficiente pentru a ajuta ochiul afectat să focalizeze imaginile. Oftalmologul îi poate administra copilului artopină în ochiul sănătos, până ce micuțul vede mai încețoșat. Astfel, copilul este forțat să-și folosească numai ochiul afectat de strabism. Picăturile sunt adesea o alternativă a ocluzorului, mai ales la copii neastâmpărați care nu au răbdare să poarte ocluzorul.

Exerciții pentru strabism la bebeluși

Începute încă din stadii incipiente, exercițiile de vedere se dovedesc foarte eficiente în tratarea strabismului. Bebelușii sunt foarte atenți la tot ce se întâmplă în jurul lor, de aceea câteva exerciții de vedere pot fi chiar interesante pentru ei. Răbdarea este cuvântul de bază pentru orice părinte. Iată cele mai populare exerciții pentru strabism la bebeluși.

 • Creionul: se folosește vârful unui creion pentru a fixa ambii ochi în același punct. Părintele trebuie să poziționeze vârful creionului între cei 2 ochi și să-l țină cât mai la distanță. Apoi, cu o mișcare lentă se apropie de puntea nazală. Exercițiul se repetă de cel puțin 7 – 8 ori, cu pauze de 30 de secunde pentru ca ochii lui bebe să nu obosească.
 • Sfoara Brock: pe o bucată de sfoară de 1,5 metri se pun 3 mărgele la distanțe egale între ele care să depășească împreună 0,5 metri din lungimea sforii. Un capăt al sforii se leagă de de spătarul unui scaun, iar celălalt se ține fix la vârful nasului. Copilul trebuie să focalizeze mărgeaua cea mai apropiată de nas timp de câteva secunde, apoi se trece la următoarea. Scopul exercițiului este ca mărgelele să fie văzute clar, nedublate, iar ochiul afectat să fie forțat să focalizeze un obiect câteva minute la rând.
 • Programe digitale: sunt exerciții pe baza unor jocuri, numite tehnici divergente. În funcție de cât de afectat este ochiul copilului, medicul poate pregăti imagini și videoclipuri speciale pentru el. Aceste tipuri de exerciții sunt realizate doar de către specialiști, la clinicile de oftalmologie pediatrică.

Strabism bebeluși forum

Deși strabismul este o problemă des întâlnită la copii, este normal ca proaspeții părinți să-și facă griji pentru sănătatea puiului lor. Înainte de a te gândi dacă bebelușul tău are strabism, este bine să afli și despre experiențele altor părinți, iar cele mai bune locuri pentru a afla lucruri interesante sunt forumurile. Iată cele mai interesante confesiuni despre strabism la bebeluși de pe forum.

„Fiul meu a avut un strabism ușor când era mititel. La el strabismul se remarca numai dacă era obosit și trebuia să te uiți foarte atent la ochișorii lui. Mie oftalmologul mi-a zis că se poate face tratament cu exerciții abia după vârsta de 3 ani, asta dacă nu s-a corectat de la sine.” – forum.desprecopii.com

„Mie doctorul pediatru mi-a spus că strabismul este fiziologic până la 1 an. Fiul meu are strabism, adică se uită în interior cu ochiul stâng. Dacă nu se rezolvă până la 1 an, atunci trebuie mers la oftalmolog. Exista clinici unde se pot pune ochelari cu lentile speciale chiar de la varsta de 1 an.” – parinti.com forum

„La fiica mea, strabismul a început să se accentueze dupa 2 ani și jumătate. Am fost la 2 medici  și am auzit 2 păreri diferite, una că până la 3 ani nu avem ce să-i facem, alta că trebuie să-i punem ocluzor pentru că riscă să-și piardă vederea la ochiul pe care nu-l folosește. Am mers pe a doua variantă. La început a fost greu pentru că trebuia să țină mult ocluzorul, parca 8 ore/zi. Acum a ajuns la 2 ore de exerciții la cabinet. Nu s-a corectat de tot problema și până la urmă în iulie vom afla dacă va fi sau nu nevoie de intervenție chirurgicală.” – forum.desprecopii.com

„Sunt mămica unei fetițe de 1 an și jumătate și ne-am confruntat cu aceeași problemă a strabismului. Singurul ajutor care îl poți acorda copilului tău este să faci cu el exerciții de vedere, prin care să-i obligi ambii ochișori să focalizeze în același timp și în aceeași direcție.” – utilecopii.ro

Strabism poze

Strabismul este o problemă care se observă foarte ușor la copii. Dacă vei fi atent la ochișorii micuțului tău, vei vedea dacă unul sau ambii ochi îi „fug” într-o anumită direcție. Pentru a înțelege mai bine această problemă, mai jos ai câteva exemple de poze cu strabism la bebeluși.

copil-blond-cu-strabism

 

bebelus-cu-parul-blond-care-i-sta-in-sus-care-sta-cu-ochii-intre-deschisi-si-are-strabism

Acest strabism la bebeluși este frecvent întâlnit, deoarece ei nu își pot coordona mișcările ochilor. Specific bebelușilor este și pseudostrabismul apărut din cauza formei neregulate a feței. Astfel că, distanța dintre colțul intern și iris este foarte mică. După vârsta de 6 luni, pseudostrabismul și strabismul intermitent trebuie să dispară, iar bebe are dezvoltată capacitatea de a focaliza lucrurile. La bebelușii cărora li se pune diagnosticul de strabism, tratamentul trebuie început de la o vârstă fragedă pentru a se dovedi eficient. Dacă observi că ochișorii celui mic nu sunt aliniați corect, mergi cu el la pediatru pentru o consultație. Netratat, strabismul poate duce la pierderea parțială a vederii la ochiul afectat.

Surse: healthline.com, webmd.com, oftapro.ro, kidshealth.org, babyneeds.ro, medlife.ro, desprecopii.com, aoa.org, ocuvista.ro, drgreene.com, aao.org, provisual.ro, sfatulmedicului.ro, romedic.ro, reginamaria.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Andreea Marin alarmată de fiica ei: "Mi-a spus să nu mă îngrijorez, că nu suferă"
  Andreea Marin alarmată de fiica ei: "Mi-a spus să nu mă îngrijorez, că nu suferă"

  Recent, una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a mărturisit că a fost îngrijorată pentru fiica ei. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla ce a dezvăluit Andreea Marin!

  Medicul Mihai Craiu avertizează: Ce să NU facem în cazul în care copilul are gripă
  Medicul Mihai Craiu avertizează: Ce să NU facem în cazul în care copilul are gripă

  Odată cu frigul au apărut și cei mai periculoși germeni, printre care se află și gripa. Bineînțeles că cei mici sunt vizați mai adesea decât adulții, însă dacă...

  Câteva sfaturi pentru folosirea dușului bucal în cazul copiilor
  Câteva sfaturi pentru folosirea dușului bucal în cazul copiilor

  V-ați întrebat, probabil, ca mulți alți părinți, când ar fi cel mai potrivit să începem să folosim ața dentară sau dușul bucal în cazul copiilor, ca și...

  Ce a decis justiția în cazul preotului din Medgidia care a scăpat un copil în cristelniță
  Ce a decis justiția în cazul preotului din Medgidia care a scăpat un copil în cristelniță

  Un preot din Medgidia a fost prins sub influența băuturilor alcoolice, în timp ce conducea un autoturism, pe breteaua de acces de la A2, km 160, sens către Constanţa având o...

  De ce să nu mănânci niciodată cartofi încolțiți! Cazul celor 78 de elevi otrăviți
  De ce să nu mănânci niciodată cartofi încolțiți! Cazul celor 78 de elevi otrăviți

  Cartofii conțin numeroși nutrienți (precum vitamina C, vitamine din grupul vitaminelor B, mangan, magneziu, fosfor) și fac parte dintre cele mai versatile alimente. Cu toate acestea,...

  ”El e Ionuț și vinde usturoi ca să își ia de mâncare.” Cazul elevului de clasa a șasea care a alertat autoritățile
  ”El e Ionuț și vinde usturoi ca să își ia de mâncare.” Cazul elevului de clasa a șasea care a alertat autoritățile

  Un băiat, elev în clasa a șasea, a fost preluat de Protecţia Copilului din Argeș după ce o persoană a postat pe Facebook că acesta vinde usturoi pe stradă pentru a-şi cumpăra...

  Alexandru Rafila vrea să deschidă școlile: „Le-am închis când nu era cazul”
  Alexandru Rafila vrea să deschidă școlile: „Le-am închis când nu era cazul”

  Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, cere redeschiderea școlilor pentru clasele primare și spune că nu este...

  Cazul fetiței de 4 ani răpusă de Covid la Iași: ”Aduceţi repede odată sângele că moare!”
  Cazul fetiței de 4 ani răpusă de Covid la Iași: ”Aduceţi repede odată sângele că moare!”

  Crește numărul de cazuri de copii diagnosticați cu Covid-19, prin urmare, cresc și decesele în rândul celor mici. Dacă la început de pandemie numai 6% dintre cazurile...

  © 2022 Qbebe