Burtici fericite, bebeluși liniștiți! Ce este microbiomul și cum ne asigurăm că funcționează perfect normal

Burtici fericite, bebeluși liniștiți! Ce este microbiomul și cum ne asigurăm că funcționează perfect normal

Bianca Geica - Redactor Senior

Nu există un moment mai frumos și mai fericit decât venirea pe lume a unui bebeluș. Te-ai pregătit timp de 9 luni pentru această clipă și iată că, în sfârșit, a sosit. Cu multe lacrimi de bucurie, emoție, dar și cu un strop de teamă și nerăbdare pentru ceea ce va urma de acum înainte.

Hrănirea bebelușului este una dintre cele mai mari provocări din viața unui părinte, asta pentru că organismul celui mic este în continuă formare. Tot mai des, proaspeții părinți întreabă despre probiotice: ce sunt, de unde provin, ce rol au și cât de necesare sunt pentru organismul bebelușului.

Venim și cu vești bune! Îți punem la dispoziție posibilitate de a descărca gratuit un ebook ce conține toate informațiile despre microbiomul copiilor mici. Roxana Hristianovici, medic specialist pediatru și Iulia-Cristiana Balint-Boia, medic specialist pediatru, și-au unit forțele și au contribuit cu noțiuni importante despre acest subiect de mare interes pentru tine, dragul nostru părinte responsabil.

bebelus caruia i se face masaj

Multe informații se referă doar la rolul probioticelor în a ameliora colicile sugarului și protecția florei intestinale în cazul tratamentului cu antibiotic. Însă probioticele au un rol mult mai amplu în sănătatea copiilor, dar înainte să vorbim despre asta, trebuie să știi ce este acela un microbiom (sau microbiota) - acel înveliș protector de microorganisme.

Odată ce vei înțelege ce este microbiomul, îți va fi mai ușor să îți dai seama de ce avem nevoie de probiotice în viață noastră.

Ce este microbiota?

Microbiota, numită și microbiom este un ansamblu de bacterii, virusuri și fungi care locuiesc pe corp și în interiorul corpului și care constituie parte a sistemului imunitar nativ. Imunitatea nativă (naturală) este extrem de importantă, deoarece reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor, precum și de eliminare a acestora.

Aceste microorganisme se regăsesc la nivelul pielii, tractului uro-genital, căilor respiratorii superioare, cavității bucale și, în mare măsură, la nivel intestinal.

O microbiotă dezechilibrată poate avea efecte imediate: diaree, constipație, disconfort abdominal. Dacă nu se iau măsuri pentru echilibrarea microbiotei, se pot dezvolta afecțiuni precum: alergii alimentare, astm, dermatită atopică, diabet zaharat de tip 2.

Cum se formează microbiomul

mama care isi pupa bebelusul pe cap

Microbiomul începe să se formeze la bebeluși încă din perioada intrauterină, însă cantitativ este aproape nesemnificativ. El începe cu adevărat să se formeze odată cu prima respirație a sugarului, chiar cu câteva secunde înainte, pe când acesta traversează canalul de naștere. Prin urmare, am putea spune că nou-născutul împrumută microbiomul mamei, prin colonizarea pielii cu flora bacteriană vaginală maternă și a tubului digestiv cu secreții înghițite la naștere și ulterior prin laptele matern.

Când vorbim de un nou-născut, un microbiom sănătos este esențial, iar bariera protectoare pe care acesta o formează, contribuie la protecția bebelușului, în primul rând, față de bacteriile periculoase din mediul înconjurător și ajută la dezvoltarea unei imunități solide.

Ulterior, microbiomul se dezvoltă prin expunerea la microbii din mediul înconjurător și prin alimentație. Acești factori pot schimbă microbiomul uman fie în ceva benefic sănătății, fie într-un factor de risc pentru numeroase afecțiuni.

Cum ne asigurăm că bebe are un microbiom capabil să îl protejeze

mama care sta in pat langa bebelus

Microbiomul este capabil să protejeze sugarul dacă:

1. Mama are un microbiom echilibrat

Având în vedere că nou-născutul împrumută microbiomul mamei, gravida trebuie să fie atentă la câteva aspecte: nutriția ei și tratamentul cu antibiotic în timpul sarcinii.

Alimentația viitoarei mămici este foarte importantă pentru a asigura nutrienții esențiali dezvoltării fătului, pentru a reduce riscul de infecții pentru cel mic și, nu în ultimul rând, pentru dezvoltarea microbiomului.

De asemenea, important este ca de câte ori tratăm o afecțiune în timpul sarcinii cu potențial de a afecta și flora intestinală și vaginală (exemplu tratament antibiotic), să suplimentăm cu probiotice local sau pe cale generală pentru refacerea rapidă a echilibrului microbiotei, cu atât mai important în apropierea momentului nașterii.

2. Bebe se naște pe cale naturală, fără ca mama să primească antibiotice înainte sau în timpul nașterii

Prima expunere a copilului la bacterii are loc atunci când acesta traversează canalul de naștere. Bebeluşul este acoperit cu bacterii, iar o parte dintre acestea sunt înghiţite.

Lucrurile sunt puțin mai complicate atunci când vorbim de nașterea prin cezariană. Un copil care se naşte prin cezariană pierde această colonizare iniţială cu bacteriile benefice (pe care o are un copil născut pe cale naturală), diversitatea populațiilor lui bacteriene fiind mult mai scăzută.

În primele zile de viață, este important și ca bebelușul să beneficieze de contact neîntrerupt cu pielea mamei și inițierea rapidă a alăptării pentru a încerca echilibrarea bacteriilor benefice de pe pielea lui cu cele prezente pe corpul matern.

3. Bebe este hrănit la sân încă din prima clipă

Colostrul este un factor cheie în deciderea speciilor bacteriene care vor popula ulterior intestinul copilului. Primele bacterii prezente vor fi specii aerobe și facultativ anaerobe (specii care iubesc aerul) precum enterobacterii, enterococi și staficlococ care consumă rapid oxigenul intestinal, în felul acesta intestinul devine un mediu fără oxigen, permițând dezvoltarea bacteriilor anaerobe precum: bifidobacterii și specii de lactobacili - bacterii bune, cu rol esențial în procesele de digestie și în apărarea imunitară.

4. Bebe este alăptat exclusiv la sân până la 6 luni

Este important ca diversificarea să înceapă în momentul maturizării sistemului digestiv, adică începând cu vârsta de 6 luni a bebelușului. Trecerea va fi lentă, treptat dată de înlocuirea naturală a laptelui matern cu alimentație solidă.

De aceea, este important ca nutriția să fie echilibrată, să cultivăm de la început idei de alimentație sănătoasă pentru toată familia: cât mai puțin zahăr și mâncare procesată la minim.

5. Bebelușul nu primește tratament cu antibiotic

Antibioticele pot afecta flora intestinală direct sau indirect. În general, recomandarea de administrare a unui tratament antibiotic vine în tratarea unei infecții bacteriene. Însă, majoritatea antibioticelor folosite în prezent au spectru larg, ceea ce semnifică, pe lângă sterilizarea focarului căruia au fost adresate (amigdalian, pulmonar, urinar etc) afectează și bacteriile benefice întâlnite pe piele și mucoase. Fiecare antibiotic acționează diferit, în funcție de durata tratamentului, doze și combinații terapeutice.

Mai multe despre microbiomul la bebeluși și copii mici și importanța probioticelor poți afla descărcând e-book-ul GRATUIT ”Burtici fericite”, realizat cu ajutorul Dr. Roxana Hristianovici, medic specialist pediatru și Dr. Iulia-Cristiana Balint-Boia, medic specialist pediatru.

Descarcă-l și păstrează-l la îndemână pentru a avea mereu acces la informațiile necesare!

Sursa foto: istockphoto.com

ART-LIN-10/20-02

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Capul bebelușului meu a început să pulseze. Cei din jur s-au speriat, dar este un lucru perfect normal!
    Capul bebelușului meu a început să pulseze. Cei din jur s-au speriat, dar este un lucru perfect normal!

    O proaspătă mămică, la primul ei copil, se îngrijorează repede pentru orice lucru legat de acesta. În special în primele luni de viață ale puiului tău, poți ajunge...

    Cât de important este somnul? Cum ne asigurăm că ne odihnim corect
    Cât de important este somnul? Cum ne asigurăm că ne odihnim corect

    Potrivit celor mai recente statistici, nu mai puțin de 62% din populația lumii are probleme cu somnul, cele mai frecvente tulburări de somn fiind insomnia și apneea obstructivă. Nici...

    O femeie își alăptează fiica de 7 ani înainte și după școală și spune că este ceva perfect normal
    O femeie își alăptează fiica de 7 ani înainte și după școală și spune că este ceva perfect normal

    Sophie spune că cei din jur sunt se îngrozesc când văd că încă își alăptează fiica de 7 ani, dar nu îi pasă. Ea spune că, atâta vreme cât...

    Strănutul la bebeluși: a răcit sau e normal?
    Strănutul la bebeluși: a răcit sau e normal?

    Strănutul este o reacție involuntară a organismului prin care se elimină particule străine din căile respiratorii. Strănutul la bebeluși este normal, numai dacă nu este...

    Cum este normal să alăptezi în public? Fotografia care a stârnit scandal pe internet
    Cum este normal să alăptezi în public? Fotografia care a stârnit scandal pe internet

    „Ba da, i-am dat să mănânce înainte să plecăm din casă!”, „Nu îi dau cu biberonul pentru că nu îl acceptă!”, „Nu, nu pot să...

    Gemenele siameze care au sfidat medicina! Fac tot posibilul să se dezvolte normal și să se comporte ca doi copii perfect sănătoși
    Gemenele siameze care au sfidat medicina! Fac tot posibilul să se dezvolte normal și să se comporte ca doi copii perfect sănătoși

    Un caz medical excepțional, fetițele siameze au început să meargă la vârsta de 6 ani! Mama este mândră de realizările fetelor carora medicii nu le-au dat mai mult de...

    Teste COVID sub formă de acadea in gradinite. Cum funcționează
    Teste COVID sub formă de acadea in gradinite. Cum funcționează

    Mai multe grădinițe din Austria vor testa copiii pentru COVID-19 prin „testele-acadea”. Demersul face parte dintr-un program pilot, menit să detecteze cât mai devreme...

    Este normal ca părinții să le ceară chirie copiilor? Cum a scandalizat internetul un cuplu de peste hotare
    Este normal ca părinții să le ceară chirie copiilor? Cum a scandalizat internetul un cuplu de peste hotare

    Cum ar fi dacă i-ai cere copilului tău chirie pentru că stă la tine în casă? Probabil cei mai mulți părinți vor ridica din sptânceană la această întrebare,...

    © 2024 Qbebe