Știți ce sunteți voi, dragi părinți? Cei care cresc nemurirea. Știți când devine mai ușor? Niciodată.

Aici vă puteți scrie gândurile, oboselile, frământările, dorințele și să ajungeți, astfel, cu ele, către toți ceilalți ca voi. Pentru că meseria de părinte devine mai ușoară numai atunci când poți spune ”- Hei, și eu am trecut prin asta!”. Nu numai că vei deveni autor publicat la Qbebe, dar vei avea și satisfacția grozavă de a atinge sufletele și mințile a milioane de părinți.

Trimite text

Am ales să nasc natural și nu am rămas cu traume, nici psihice, nici fizice

Am ales să nasc natural și nu am rămas cu traume, nici psihice, nici fizice

Cristina Marin - Contributor

În Romania, din păcate procentul de nașteri prin cezariana este enorm de mare. Studiile arata că depășește 40% din nașteri în țară, iar în București chiar 60%. O spun din nou, desi mă repet, dar este un procent enorm în comparație cu nașterea naturala!

Teoretic, nașterea prin cezariană ar trebui efectuată în cazul unei complicații în cadrul travaliului sau o problema de sănătate a mamei, a fătului, oricum trebuie efectuată când este un pericol de natura medicală. Din păcate nu se prea întâmplă asta.

Uneori medicilor le este mai ușor să programeze intervenția de cezariana. Fie că este vorba de un spital privat (costul intervenției de cezariana este mai mare decât pentru nașterea naturala) sau de stat (aici vorbim de plata informala sau așa numitele „spăgi” care încă se practica în majoritatea spitalelor de stat din Romania), unii medici aleg cezariana pentru avantajul financiar. De multe ori pacientele sunt cele care solicită intervenția din cauza fricii, frica de durere. Nu ajuta deloc nici recomandările cunoștințelor care au făcut cezariană și recomandă la rândul lor intervenția sau a mamelor noastre care au trecut prin nașteri naturale în perioada comunistă și au rămas cu traume psihice și fizice în urma nașterilor. Un exemplu este mama mea, care a tot insistat pe parcursul sarcinii să nasc prin cezariană, din cauza experienței ei cu nașterea naturala care nu a fost plăcuta deloc.

Am ales să nasc natural

Nu pot să zic că înainte să rămân însărcinată eram 100% sigură că vreau să nasc natural, dar după primele controale la medic eram hotărâtă. Am citit mult despre avantajele nașterii naturale, iar medicul cu care am născut este pro naștere naturala, asta fiind un criteriu important pentru mine când am ales medicul care îmi urmărește sarcina. Sincer vă spun, și eu eram terifiata de durerile travaiului, de epiziotomie, de hemoroizii care pot apărea după nașterea naturala, dar încercam să nu mă gândesc prea mult la asta și să mă bucur de perioada sarcinii.
Ce m-a ajutat foarte mult psihic este că știam de la medicul meu ginecolog de anestezia epidurală, care diminuează durerile travaliului și a contracțiilor. A venit și momentul primelor contracții, care erau foarte puțin dureroase, ca cele menstruale (cel puțin în cazul meu durerile menstruale erau destul de ușoare), dar în câteva ore au devenit foarte puternice.

Nou-nascut la nastere naturala cu cordon ombilical atasat tinut in maini de medic

1. Când contracțiile au ajuns la o intensitate mare, eu eram deja în sala de pre-travaliu.

Într-adevăr, contracțiile sunt foarte dureroase, la un moment dat începusem să plâng de durere, dar asta poate e doar în cazul meu, fiecare travaliu este diferit, așa cum fiecare experiență a nașterii este diferită. Imediat a venit medicul anestezist care a montat cateterul și a injectat anestezia. În următoarele 15 minute, durerea a dispărut și am putut să mă relaxez. După câteva ore am fost dilatată complet, nu aveam dureri, medicul mă îndruma cum să împing și să respir.

2. Expulzia a durat în jur de 20 de minute, iar eu am putut să îmi țin imediat puiul în brațe.

Când am ajuns în rezervă, deja puteam să mă ridic și să mă plimb, aveam doar un mic discomfort din cauza epiziotomiei, dar a fost mult mai bine decât mă așteptam.

3. La nici 2 ore de la naștere am putut să alăptez, puteam să stau în fund și să îl ridic pe bebe fară ajutor.

Asta în comparație cu o fată pe care am cunoscut-o când m-am internat. Era programată pentru cezariană, am născut la diferență de câteva ore, nu putea să se ridice din pat și avea dureri destul de mari. Țin să precizez că nu avea nicio indicație medicală să nască prin cezariană, doar îi era teamă de nașterea naturală.

Nașterea pentru mine a fost o experiență frumoasă, nu am rămas cu traume psihice și fizice, dar recunosc că un merit foarte mare îl are anestezia epidurala. Știu că poate unele dintre voi sunteți împotrivă anesteziei epidurale, dar eu consider că este nevoie de mai multă documentare legata de acest subiect, și să nu credem tot ce citim din surse nesigure. Cel mai bine întrebați medicul anestezist legat de avantajele și dezavantajele anesteziei. Dar dacă medicina a evoluat atât de mult, de ce să nu profitam și să facem experiența nașterii o amintire frumoasa?

Pentru mai multe articole, vă aștept pe site-ul:https://mamaluivladimir.ro/
Și pagina de facebook: https://www.facebook.com/MamaLuiVladimir

Articolul urmator
După o aventură de o noapte am rămas gravidă și 6 ani mai târziu m-am îndrăgostit de tatăl copilului meu fără să știu
După o aventură de o noapte am rămas gravidă și 6 ani mai târziu m-am îndrăgostit de tatăl copilului meu fără să știu

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (3)
Autorii nostri garanteaza autenticitatea textelor lor, in caz contrar, nu raspundem pentru faptele acestora.
© 2024 Qbebe