6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe

6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe

Andreea Bitar

Copiii, alături de femei si de bătrâni, fac parte din categoria cea mai vulnerabilă în fața atacatorilor. Dacă cel mic a început să meargă singur la școală sau afară cu prietenii și colegii, este important să fie pregătit în fața potențialelor pericole. Din fericire, în prezent există numeroase resurse care te pot ajuta să îți înveți copilul cum să facă față unui potențial atacator.

Tehnici de autoapărare pentru fete

În primul rând, este important pentru fete să fie conștiente de anumiți indicatori de pericol, cum ar fi ca o persoană necunoscută să meargă foarte aproape de ele sau să le oprească cu întrebări de tipul “Cât este ceasul?” sau “Mă poți ajuta cu niște bani, pentru că mi-am pierdut portofelul?”. De multe ori, agresorii vor încerca, mai întâi, să acosteze victima, pentru a o putea controla mai ușor. Așadar, atenție la orice comportament neobișnuit sau la urmărirea intenționată și îndeaproape. Mai jos regăsești câteva tehnici de autoapărare simple și de efect pentru fete, care nu necesită forță fizică deosebită sau antrenament anterior. 

1. Concentrarea pe zonele vulnerabile ale agresorului

Pentru că fetele nu posedă, de regulă, forța unui băiat sau bărbat, este important să facă apel la tehnici strategice de autoapărare. Prima ar fi concentrarea pe o zonă vulnerabilă a atacatorului, cum ar fi ochii, nasul, gâtul sau zona inghinală. O lovitură în oricare dintre aceste zone, sau o serie de lovituri în toate aceste zone în mod rapid și consecutiv, este suficient pentru fetiță să scape din mâinile atacatorului și să fugă spre un loc sigur.

Este important să se evite zona genunchilor sau a pieptului, pentru că asemenea lovituri sunt de obicei ineficiente (este nevoie de multă forță și de tehnică pentru o lovitură reușită), iar rezultatul, în majoritatea cazurilor, va fi enervarea agresorului, care poate riposta și mai violent.

Atunci când lovitura este aplicată într-o zonă vulnerabilă, este important ca aceasta să fie scurtă și de impact, pentru a-l surprinde pe agresor și a avea suficient timp de deplasare, până ca acesta să își revină și să se poată pune în mișcare.

2. Utilizarea cheilor sau a unui breloc contondent

În acest caz, cea mai simplă metodă este aplicarea unui pumn într-o zonă vulnerabilă a atacatorului cu o cheie între degete sau în pumnul întredeschis. Există brelocuri speciale pentru autoapărare, sub formă de stea, care se mulează pe degete și pot provoca o traumă fizică suficient de puternică a agresorului, pentru ca victima să aibă timp să fugă spre siguranță. 

Așadar, se va ține cheia în pumn, între degete, cu partea ascuțită spre exterior. Odată aplicat pumnul, se poate lovi cu piciorul în zona inghinală a agresorului, pentru o imobilizare cât mai eficientă. Atunci când se aplică o lovitură cu piciorul, este important ca piciorul de susținere să fie imobilizat cât mai bine, pentru o lovitură cât mai de impact.

3. Lovitura din cot

Dacă atacatorul se află în contact direct cu victima, o metodă bună de eliberare dintr-o strânsoare sau din imobilizare directă este lovitura din cot. Mai întâi, este importantă stabilizarea corpului prin încordarea puternică a abdomenului și fixarea picioarelor bine pe sol. După care, se va îndoi brațul de la cot în jos, încercându-se o mișcare spre exterior, în sus, cu toată puterea, forța fiind concentrată la nivelul cotului. Se poate ținti gâtul, bărbia sau mandibula atacatorului - oricare dintre aceste părți ale corpului este o țintă potrivită.

Prin această lovitură se poate obține eliberarea din strânsoare, suficient pentru ca victima să poată fugi de la fața locului. Dacă strânsoarea este foarte puternică, se poate încerca o lovitură cu ambele coate simultan. Chiar dacă atacatorul nu va fi imobilizat de lovitură, impactul va fi suficient, pentru ca fetița să poată fugi și striga după ajutor. Această lovitură poate fi aplicată cu succes și dacă atacatorul încearcă o imobilizare din spate.

Tehnici de autoapărare pentru băieți

În ceea ce privește băieții, chiar dacă aceștia dețin mai multă forță decât fetele, tot nu vor putea face față unui agresor adult, mai ales dacă este vorba despre o persoană cu multă forță fizică și cunoștințe de tehnici de luptă. Așadar, și în cazul băieților se va face apel la tehnici de strategie, care să îi permită copilului să se elibereze dintr-o poziție de imobilizare și să aibă suficient timp să fugă spre siguranță.

1. Călcarea picioarelor atacatorului

Dacă cel mic este imobilizat, mai ales de la spate, o modalitate bună de a scăpa din strânsoare este prin călcarea puternică și repetată a picioarelor agresorului. Pentru această tehnică de autoapărare este nevoie de puțin mai multă forță, de aceea este recomandată în special băieților.

Se va începe prin călcarea repetată, rapidă și puternică a picioarelor atacatorului. Se poate obține un efect și mai de impact prin săritura directă pe picioarele acestuia, dar, de multe ori, nu este posibil acest lucru, pentru că strânsoarea este prea puternică.

Odată eliberat din brațele agresorului, o lovitură centrală cu piciorul în zona inghinală este suficientă pentru a-l imobiliza și a fugi de la fața locului.

2. Aplicarea loviturilor frontale repetate

O modalitate eficientă de autoapărare constă în aplicarea de lovituri frontale repetate, sub forma unor lovituri cu pumnul, în direcția agresorului, în oricare din zonele sensibile menționate mai devreme. O lovitură cu pumnul nu va fi, în cele mai multe cazuri, suficientă, mai ales dacă atacatorul își revine repede în urma impactului. Așadar, nu va exista suficient timp pentru băiat să se îndepărteze de la locul agresiunii. În schimb, prin aplicarea mai multor lovituri repetate, în special în zona nasului sau a ochilor, se poate obține mai ușor și mai sigur imobilizarea agresorului. Dacă acesta încearcă să îl prindă pe cel mic de brațe, se va continua prin lovirea mâinilor și a brațelor agresorului, tot cu pumnii. O lovitură în brațe urmată, în mod rapid, de o lovitură în față, poate duce la dezorientarea agresorului și deschide, astfel, o fereastră suficientă pentru a fugi de la fața locului.

3. Lovitura cu piciorul în spate

O lovitură cu spatele, cu piciorul întins pe orizontală, poate duce la căderea atacatorului, ceea ce îi va permite suficient timp băiatului să fugă. Lovitura se poate aplica dacă atacatorul vine din spate sau din față și se va încerca țintirea abdomenului, pentru un impact cât mai puternic. Este important ca lovitura să fie scurtă și puternică, pentru a nu-i da ocazia agresorului să imobilizeze piciorul celui mic. Așadar, se va încerca stabilizarea piciorului de pe sol cât mai bine, încordarea abdomenului și apoi aplicarea loviturii.

Sfaturi de autoprotecție pentru cei mici

Este important ca, oriunde s-ar afla nesupravegheați, copiii să caute zone bine luminate și populate, pentru a fi feriți de pericol. Dacă se remarcă prezența unei persoane cu intenții neprietenoase, o acțiune simplă și de efect este intrarea într-un magazin, restaurant, cafenea sau orice spațiu public aglomerat și solicitarea de ajutor din partea personalului.

De asemenea, copilul trebuie să cunoască numărul 112 pentru apelarea serviciilor de urgență în caz de accidentare sau de pericol. Până la sosirea ajutorului, este bine de știut că orice obiect ascuțit sau contondent poate fi utilizat cu succes ca armă - fie că este folosit pentru a lovi pe cineva sau a fi aruncat spre cineva.

Deși este important să nu se încurajeze actele de violență în preajma copiilor, este bine ca aceștia să cunoască câteva tehnici de autoapărare, simple și eficiente, în cazul în care se vor regăsi vreodată nevoiți să le folosească. Înscrierea celui mic la un curs de arte marțiale sau de tehnici de bază de autoapărare poate fi o idee foarte bună. În ceea ce privește artele marțiale, acestea se pot transforma și într-un hobby folositor pentru cel mic, dacă devine pasionat.

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață
Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ziua Profesorilor: ce ar trebui să știe copilul tău și cum să o sărbătoriți
    Ziua Profesorilor: ce ar trebui să știe copilul tău și cum să o sărbătoriți

    Alături de părinți, cadrele didactice reprezintă și ele adevărate modele pentru noi, ghidându-ne, educându-ne și inspirându-ne. De aceea, meseria de dascăl este...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    Respectul se învață și se câștigă. Copilul tău trebuie să știe că îl respecți pentru a te respecta, la rândul lui
    Respectul se învață și se câștigă. Copilul tău trebuie să știe că îl respecți pentru a te respecta, la rândul lui

    Respectul copilului față de părinte nu vine de la sine, așa cum ar avea tendința majoritatea părinților să creadă. Respectul se câștigă numai arătând respect, oferind...

    Nu-mi mai laud soțul pentru lucrurile pe care ar trebui oricum să le facă. Și așa ar trebui să faceți și voi!
    Nu-mi mai laud soțul pentru lucrurile pe care ar trebui oricum să le facă. Și așa ar trebui să faceți și voi!

    În ziua de azi, ideea conform căreia bărbații se ducdoar la muncă și fac bani nu mai este de actualitate. În schimb, din ce în ce mai mulți bărbați își...

    Cinci situații în care nu ar trebui să punem copilul să aleagă între mami și tati
    Cinci situații în care nu ar trebui să punem copilul să aleagă între mami și tati

    Pe cine iubesti mai mult, pe mami sau pe tati? Cu cine alegi să rămâi? - Sunt doar câteva din întrebările care nu își au locul într-o familie cu copii....

    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor
    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor

    Tu știi să acorzi primul ajutor? Încă nu? Trebuie neapărat să faci cursuri în acest sens! Astfel, nu vei risca să fii martor/ă la o tragedie pe care o poți evita. Un...

    © 2024 Qbebe