Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

Mariana Voinea

Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă copiii. Dar ați auzit de alergia la apă, la frig, la transpirație, sau la... bani? Cum recunoaștem o alergie și care sunt cele mai rare alergii cu care se confruntă copiii?

Alergiile reprezintă reacții ale corpului la anumite produse chimice sau din natură, care se manifestă de obicei prin prurit, înroșirea ochilor, a nasului, înroșirea pielii, stare de rău. Unele alergii sunt extrem de comune, precum intoleranța la lactoză, alergia la ouă, alergia la gluten, la ambrozie, la levănțică, sau alte plante. Alte alergii sunt foarte rare. Și nu vorbim numai despre alergia la apă sau la propriile lacrimi, așa cum unii copii sunt condamnați să trăiască. Vorbim de alergii rare pe care cu greu le putem identifica și foarte greu le găsim tratament.

Cum știu că micuțul meu/ micuța mea suferă de o alergie?

Nu este greu să îți dai seama că, în urma consumului unui aliment sau a contactului cu o anumită substanță, copilul suferă de o alergie. Practic, semnele și simptomele pe care ți le relatează și pe care le vezi ar trebui să fie suficiente pentru a-ți face o părere în acest sens. Din păcate, unele alergii sunt foarte ascunse, foarte greu de depistat.

Desigur că în cazul manifestărilor la alergiile comune, precum unt de arahide, ambrozie, înțepăturq de albină, simptomele sunt clare. Iar acestea nu trebuie neglijate, pentru că pot pune viața copilului în pericol. Copilul se poate sufoca până la deces sau poate intra în șoc anafilactic. Problema este că trebuie să fim foarte atenți, în calitate de părinți, la simptomele pe care ni le expun copiii.

De la iritarea ochilor, mâncărimi la nivelul nasului, strănut, bubițe apărute pe corp din senin, prurit, iritație până la senzația de sufocare, salivare excesivă, bătăi foarte rapide ale inimii, toate acestea trebuie să ne dea de bănuit.

Copilul meu este alergic la ou! Cum se manifestă alergia la ou și ce riscuri prezintă pentru sănătatea micuțului

Cele mai rare alergii pe care le poate dezvolta un copil sau un adult

Alergia la apă

Da, este adevărat. Ni se recomandă să consumăm cel puțin 2 litri de apă pe zi și totuși putem fi alergici la acest lichid vital pentru supraviețuire. Există oameni pentru care apa este o amenințare, care deși pot să consumei apă, nu pot intra în contact cu acest lichid, pentru că pielea se înroșește și este cuprinsă de mâncărimi greu de suportat.

Alergia la apă: simptome si tratament

Alergia la telefonul mobil

Trăim în epoca digitală în care toată lumea are un telefon. Dacă micuțul tău se numără printre ghinioniștii secolului tehnologiei, atunci poate dezvolta alergia la telefoanele mobile. Fața i se va înroși și va fi cuprins cuprins de mâncărimi atunci când va ține la ureche telefonul mobil. Dispozitivele conțin cobalt și nichel, elemente care declanșează dermatite de contact, iritații, uscăciune a pielii și mâncărimi.

Alergie la mirosul de pește

copil se sterge la nas

Da, mirosul de pește este foarte neplăcut, dar și iritant pentru unele persoane. Unii oameni chiar au dificultăți de respirație atunci când simt mirosul de pește proaspăt sau prăjit. Alergenii pătrund în organism prin ingerare de obicei, dar se poate și prin inhalare, gândindu-ne numai la alergia la ambrozie, la diferite parfumuri sau substanțe.

Alergia la propria sudoare

doctor medcamente

Pare greu de crezut, dar sunt persoane alergice la propria lor transpirație. Atunci când transpiră excesiv, pacientul manifestă greață, mâncărimi, dificultăți de respirație și o tensiune arterială scăzută, iar în cazul mai grave i se poate descuama pielea.

Alergie la plastic

Cum să fii alergic la plastic când trăim într-o epocă în care suntem înconjurați efectiv de plastic? Practic toate produsele vin în recipiente din plastic sau care conțin plastic. Iată că este posibil să fii alergic și la plastic, o formă de alergie comună în ultimul timp, neplăcută. Substanțele chimice folosite la fabricarea plasticului sunt responsabile de apariția eczemelor, rinitei alergice și astmului.

Alergie la obiecte din piele

Oricât de mult ți-ai dori să-i cumperi copilului tău pantofi din piele, o geacă din piele, o vestă sau o curea din piele, este posibil să nu ai ocazia dacă suferă de o alergie în acest sens. Există persoane care, atunci când poartă obiecte din piele, simt mâncărimi sau iritații extrem de neplăcute.

Alergia la frig

fata stranuta afara

Deși nu este atât de rară, alergia la frig se manifestă în cazul copiilor atunci când sunt scoși afară în temperaturi joase.

Alergia la hormonii proprii

Atunci când au loc schimbări hormonale în corpul copiilor, spre exemplu la trecerea spre pubertate sau spre adolescență, sistemul imunitar al corpului poate declanșa o reacție alergică. Vorbim îndeosebi de cazuri depistate la fetițe care au experimentat prima menstruație.

Alergia la soare

copil la soare

La fel ca și alergia la frig, alergia la soare se manifestă prin prurit, înroșirea pielii, senzația de sufocare și descuamarea pielii. Urticaria solară, așa cum mai este numită acest alergie, apare la în primele 30 de minute de expunere directă în lumina soarelui.

Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament

Alergia la bani

Trebuie să fii cu adevărat ghinionist să ai alergie la bani. Vorbim desigur despre alergia la monede care conțin nichel și care poate crea o senzație neplăcută pacienților.

Alergia la tatuajele Henna

Oricât de la modă ar fi tatuajele Henna în rândul copiilor și adolescenților, acestea pot crea alergii din cauza chimicalelor pe care le conțin. Manifestările includ înroșirea pielii, inflamare și apariția bășicilor până la formarea unor răni destul de adânci în locul tatuajului.

Alergia la omizi

Nu numai că nu ne plac omizile pentru felul grotesc în care arată, faptul că sunt acoperite de păr pe tot corpul lor determină apariția unei alergii prin contactul direct cu aceste insecte.

Alergie la coloranți artificiali sau la conservanții din alimente

În cazul în care copilul este alergic la diferiți coloranți artificiali sau conservanți, care se adaugă din belșug în alimente, cu siguranță nu va putea să mănânce un sandviș cu salam sau un pachețel de biscuiți cu cremă. Aceste alergii sunt foarte greu de depistat și sunt necesare teste speciale în acest sens.

Alergia la deodorant

Sunt persoane care nu se pot da cu deodorant la subraț din cauză că suferă de o dermatită axilară. Reacția pielii la nivelul axilei variază în intensitate și în funcție de produsul folosit și de componentele acestuia.

Foarte interesante aceste alergii, nu-i așa? Atunci când citim și aflăm despre ele, da! Dar pacienții puși la asemenea situații regretă mai mult ca sigur faptul că s-au născut cu asemenea alergie sau că au dezvoltat-o pe parcursul vieții. Să încercăm pe cât posibil să evităm substanțele alergene și la primele semne și simptome să fugim la medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat!

Surse foto: unsplash.compexels.compixabay.com

Surse articol: drseb.combvallergy.comincredibilia.rodrmayankshukla.comncbi.nlm.nih.gov

Articolul urmator
10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

    Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

    Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată
    Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată

    Pentru fiul meu Charlie, care a murit la șase luni din cauza unei boli cardiace congenitale, Ce pot să-ți mai spun? Câte cuvinte pot să scriu? Am auzit că o persoană trebuie să...

    Sarcina poate provoca noi alergii?
    Sarcina poate provoca noi alergii?

    Ai observat că de când ești însărcinată, alergiile tale sunt și mai puternice decât înainte? Sau, poate ai dezvoltat unele noi? Află că este normal, din cauza...

    Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta
    Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta

    Reușești să captezi imediat atenția celor din jur atunci când ai ceva de spus? Prietenii îți spun deseori că ești un bun ascultător și că dai mereu cele mai bune...

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

    Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

    Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință
    Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință

    Un băiețel de numai opt ani a câștigat procesul intentat statului român. După șapte ani în care nu a fost diagnosticat corect și nu a primit tratament corespunzător,...

    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

    Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

    © 2024 Qbebe