Combinatii de alimente de evitat in alimentatia copilului

Combinatii de alimente de evitat in alimentatia copilului

Cosmina Ionita

Cu totii trebuie sa avem grija ce si cum mancam astfel incat sa ajutam sistemul digestiv sa functioneze in favoarea noastra. Cu atat mai important este sa cunoastem combinatiile alimentare care ajuta sau incetinesc digestia copiilor si modul cum alimentatia le afecteaza sanatatea.

Daca am sti ce se intampla in sistemul nostru digestiv atunci cand asociem anumite alimente, am avea mai multa grija la ce mancam. Si am fi cu atat mai atenti la dieta celor mici, care au organismul fragil. Unele dintre consecintele imediate ale combinatiilor alimentare gresite sunt: indigestie, flatulenta, balonare, dureri de stomac, greata, oboseala si probleme cu eliminarea. Daca efectele pe termen scurt se consuma intr-o zi sau doua, comportamentul alimentar incorect poate duce la probleme mai grave pe termen lung, cum ar fi: respiratie urat mirositoare, piele uscata, eruptii cutanate, inflamatie cronica, somn greoi, lipsa de energie sau probleme de digestie cronice.

"Ca regula de baza in alimentatie, este recomandat sa ne ferim sa asociem grupele alimentare principale. Aceasta regula se aplica si in alimentatia copilului. In plus, este important sa explicam copilului impactul pe care alimentele de tip junk/fast-food il pot avea asupra organismului pe termen mediu si lung. Daca pe termen scurt si mediu, efectele se cuantifica din punct de vedere estetic, in timp se vor cuantifica din punct de vedere medical", ne explica Mihaela Costin, nutritionist si NLP practitioner www.nutrishape.ro.

Iata cateva elemente care reprezinta o mare provocare pentru corpul celor mici si pot face ravagii asupra sanatatii lor:

Fructe dupa masa

Nutritionistii au ajuns la concluzia ca fructele nu se combina bine cu alte alimente. Motivul? Fructele contin zaharuri simple, care nu necesita digestie si, prin urmare, nu raman pentru o lunga perioada de timp in stomac. Pe cand alimentele bogate in grasimi, proteine si amidon au nevoie de mai mult timp pentru digestie. Deci, daca ii dai copilului sa manance fructe dupa masa, zaharul va ramane prea mult in stomac si va fermenta.

Cereale sau fulgi de ovaz cu lapte si suc de portocale

Acizii din sucul de portocale sau oricare fructe acide distrug enzima responsabila pentru digestia amidonului prezent in cereale. De asemenea, fructele acide sau sucurile pot coagula laptele, transformandu-l intr-o substanta care formeaza mucus. Pentru un mic dejun sanatos, incercati un suc de fructe cu 30 de minute inainte de fulgii de ovaz.

alimentatie copil

Banane si lapte

Specialistii considera aceasta combinatie ca fiind una dintre cele mai grele si adjuvant in formarea toxinelor. Se spune ca incetineste mintea si creeaza greutate in organism. Daca micutul tau iubeste piureurile pe baza de lapte si banane, asigurati-va ca bananele sunt foarte coapte si aveti grija sa adaugati cardamom si nucsoara pentru a stimula digestia.

"Dieta unui copil trebuie sa respecte principiile alimentare fundamentale si sa-i aigure necesarul de vitamine si minerale. In plus, dezvoltarea fizica si intelectuala trebuie sprijinita prin aportul de grasimi de tipul Omega 3. Asadar, pestele, nucile, migdale trebuie sa fie o prezenta constanta. In plus, lactatele, prin aportul de calciu, ajuta copilul sa-si formeze dantura si sistemul osos puternic. O alimentatie diversificata, dar echilibrata este cheia succesului. Copilului nu trebuie sa-i lipseasca fructele si legumele din alimentatia zilnica, acestea avand un aport crescut de fibre si aducand o valoare adaugata organismului", completeaza nutritionistul Mihaela Costin.

Lapte in orice combinatie

Laptele este un aliment complet si concentrat in sine. Proteinele din lapte sunt greu de digerat. De aceea este bine sa nu combinati laptele cu alte produse alimentare. Ii puteti da copilului sa bea separat, la ceva timp dupa masa. Combinatia de lapte cu alte alimente este una dintre cauzele majore ale indigestiei.
Cu toate acestea, produsele lactate fermentate - cum ar fi iaurt sau kefirul - sunt mai usor de digerat si pot fi combinate cu fructe acre, nuci si seminte sau legume fara amidon.

Iaurt cu fructe acre

Va spuneam mai sus ca iaurtul poate fi combinat cu fructe. Totusi, specialistii nu recomanda amestecarea oricaror fructe acre cu produse lactate deoarece poate schimba flora intestinala, sa produca toxine si sa provoace congestie sinusala, tuse si alergii. Daca micutul nu poate rezista tentatiei, exista cateva trucuri sa-i usurati digestia: incalziti iaurtul la temperatura camerei si adaugati un pic de miere, scortisoara si stafide in loc de fructe de padure acrisoare.

Pui si paste

Nu combinati niciodata proteina animala cu amidon. Daca ii dati copilului sa manance carne cu cartofi si paine sau pui cu paste, sucurile digestive se neutralizeaza reciproc. Proteina putrezeste si carbohidratii fermenteaza, iar efectul este garantat: balonare si flatulenta! Daca totusi regimul alimentar al copilului impune consumul de amidon si proteine, este indicat sa manance mai intai proteinele, urmate la 20-30 de minute de amidon si de legume cu frunze verzi pentru a minimiza efectele secundare. In schimb, proteinele si amidonul merg consumate separat cu legume din belsug.

"Regulile asocierilor alimentare nu se schimba in cazul copiilor. Este important sa nu combinam la aceeasi masa mai multe feluri de carbohidrati, de proteine sau de grasimi. Ca regula de baza, legumele pot fi asociate cu oricare din grupele enumerate, iar fructele trebuie consumate separat, nu ca desert cum se obisnuieste", intervine nutritionistul Mihaela Costin.

copil se joaca cu paste

Ton cu maioneza

Este o combinatie strict nerecomandata! Nu face decat sa incetineasca digestia si sa provoace disconfort. Nutritionistii recomanda consumarea grasimilor in cantitati moderate, in special a uleiurilor organice, nerafinate, cum ar fi cel de masline sau de cocos. Grasimile bogate in proteine (cum sunt avocado, maslinele, nucile si semintele) trebuie combinate cu vegetale fara amidon sau cu fructe acre.

Apa in timpul mesei

Apa si orice alt lichid ar trebui evitate in timpul si imediat dupa masa. Orice lichid in stomac dilueaza acizii gastrici si, astfel, procesul de digestie este incetinit. In schimb, este recomandat ca micutul sa bea apa cu cel putin 10 minute inainte de a manca. Dupa ce a mancat, asteapta aproximativ o ora pana sa-i dai lichide.

Pepene galben cu prosciutto

Galben sau verde, pepenele se consuma separat. Nu este indicata nici asocierea dintre pepene si paine. Aceeasi regula se aplica tuturor fructelor bogate in zaharuri. In general, fructele trebuie consumate separat de proteine si amidon.

Desert dupa masa

Desertul la finalul mesei este cea mai mare greseala. Dupa o masa copioasa, cu proteine si carbohidrati, organismul nu mai poate digera zaharurile, iar desertul se transforma in alcool fermentat si acizi acetici. In mod normal, desertul se ia la minim 3 ore dupa masa.

"Nu exista o dieta standard pentru copil, deoarece fiecare are propriile caracteristici si nevoi. Putem sublinia, in schimb, ca dieta trebuie sa fie diversificata, dar echilibrata si sa asigure copilului necesarul de nutrienti. In acest sens, trebuie sa oferim copilului din toate grupele alimentare, asigurandu-ne ca asocierile sunt facute corespunzator si in concordanta cu necesitatile acestuia. In rest, planul alimentar se gestioneaza in functie de specificul fiecaruia", concluzioneaza Mihaela Costin, nutritionist si NLP practitioner www.nutrishape.ro.

intreaga familie la masa

Sfaturi utile pentru o digestie usoara

Un comportament alimentar corect permite organismului sa arda complet grasimile si sa elimine toxinele. Astfel, fara niciun pic de efort, vei avea un copil sanatos si plin de energie.

• Mancarea lichida (care se digera usor) se consuma la inceputul mesei!
• La aceeasi masa, trebuie consumate alimente din aceeasi clasa!
• Cat mai putina apa in timpul mesei!
• Nu combina fructe sau lapte cu alte alimente!
• Proteinele pot fi asociate cu alimente non-amidon!
• Combinatia de proteine-grasimi, proteine-carbohidrati sau carbohidrati-grasimi este interzisa!
• Masticatia joaca un rol esential pentru o digestie buna!
• In mod ideal, stomacul se umple cu 1/3 alimente, 1/3 lichid si 1/3 se lasa liber!


Surse:
http://www.care2.com/greenliving/5-food-combinations-to-avoid.html
http://www.mindbodygreen.com/0-3615/10-Common-Food-Combinations-That-Wreak-Havoc-on-Your-Health.html
http://www.naturalhealthcure.org/food/combining-foods.html

 

Articolul urmator
9 alimente pentru imunitate pe care să le incluzi în meniul zilnic
9 alimente pentru imunitate pe care să le incluzi în meniul zilnic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri
    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri

    Plecând de la o statistică generală și de la experiențele avute de-a lungul timpului în profesia ei, o avocată a adus în discuție faptul că și meseria pe care o are...

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu
    Oboseala, slabiciune, puls neregulat? Top alimente bogate in potasiu

    Alaturi de calciu si sodiu, potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a sistemului nervos, sistemului muscular, a inimii si a rinichilor. O deficienta de potasiu poate duce...

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    Copiii sunt ţinta reclamelor pentru alimente nesănătoase! Avertizare de la Organizaţia Europeană a Consumatorilor
    Copiii sunt ţinta reclamelor pentru alimente nesănătoase! Avertizare de la Organizaţia Europeană a Consumatorilor

    Producătorii de alimente nu protejează copiii din Europa faţă de reclamele care ridică în slăvi alimentele nesănătoase: acesta este rezultatul unei anchete desfăşurate de...

    © 2024 Qbebe