O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”

O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”

Bianca Geica - Redactor Senior

Ai putea să mănânci ceva care odată s-a târât pe podea sau ți-a bâzâit în ureche? Ei bine, o mămică de peste Ocean nu a introdus insectele doar în alimentația ei, ci și în cea a bebelușului său de 1 an și jumătate.

Ideea de a mânca insecte poate părea ciudată pentru gurmanzii occidentali, dar entomofagia, termen folosit pentru a descrie hrănirea cu insecte, nu este deloc nouă în Asia, Africa și America de Sud. „Există multe culturi care au inclus insectele în dieta lor timp de secole”, spune Sujaya Rao, doctor în științe, profesor și șef al departamentului de entomologie de la Universitatea din Minnesota din St. Paul. În același timp, ea spune că „aceasta este hrana viitorului. Vom avea nevoie de alimente alternative, care vor fi ușor de crescut în spații mici”. Iar insectele corespund perfect acestor cerințe, se pare.

Cum a introdus o mamă insectele în alimentația copilului său

Iată cum a încorporat o mămică din America de Nord greierii în alimentația copilului său:

„Întotdeauna mi-a plăcut să fac experimente culinare. Nu am refuzat niciodată un preparat, oricât de neapetisant arăta sau mirosea. Am incetcat inclusiv entomofagia, termen folosit pentru a descrie hrănirea cu insecte. Am gustat de toate, de la tanratulă prăjită până la scorpion pe băț. Am savurat, de asemenea, greieri și furnici atunci când am călătorit în țări precum Thailanda și Vietnam, și mi-a plăcut cum au fost încorporate în preparatele locale.

Întoarsă acasă, în Toronto, am decis să adaug greierii în preparatele bebelușului meu de 18 luni. Ca să fiu sinceră, nu doar spiritul meu aventurier m-a împins să fac acest lucru, ci și simțul practic - am vrut să reduc cheltuielile cu mancarea.

De când avem copil, cheltuim in jur de 250-300 de dolari pe săptămână la supermarket. De ceva vreme, însă, am decis să cumpăr gustări  cu faina de greieri, precum și greieri întregi prăjiți de la distribuitori de incredere. Pentru că am început să alternez aceste insecte cu proteine mai scumpe, cum ar fi carnea de vită, de pui și de porc, am reușit să reduc cheltuielile alimentare saptamanale la aproximativ 150-200 de dolari.

Fiica mea este curajoasă și curioasă când vine vorba de mâncare, așa că este un moment oportun pentru a încerca alimente mai „exotice”, care nu sunt considerate un aliment de bază în America de Nord.

Venus Kalami, dietetician pediatru certificat și nutriționist la Solid Starts, susținecă preferințele în materie de alimentație încep să se formeze în copilăria timpurie, iar pentru bebeluși și copii mici, experiențele pozitive la masă sunt esențiale pentru a construi o relație sănătoasă cu mâncarea. „În timpul copilăriei, un copil este deosebit de receptiv la explorarea unei varietăți largi de alimente - un argument puternic pentru a introduce insectele de timpuriu și pentru a devansa orice stereotipuri negative în jurul mâncatului de insecte, cum ar fi faptul că acestea sunt înfricoșătoare sau necomestibile”, a declarat ea pentru Insider.

Se pare că, de fapt, chiar am întârziat când vine vorba de introducerea alimentelor „speciale” în alimentația copilului meu. Potrivit lui Kalami, aș fi putut să încep încă de la 6 luni. „Încurajăm părinții să aducă bebelușul la masă imediat ce acesta este pregătit să înceapă să mănânce alimente solide. Acest lucru se întâmplă de obicei în jurul vârstei de 6 luni și există o mulțime de moduri nutritive de a le oferi insecte comestibile într-un mod adecvat vârstei”, a spus ea.

Aceasta a explicat că, din motive de siguranță, greierii pot fi „transformați” pentru a avea o formă sau o consistență sigură pentru bebeluși. De exemplu, ea spune că putem adăuga greieri măcinați în terciuri calde sau îi putem amesteca în piureuri și alimente pasate. „Odată ce bebelușul a prins gustul, greierele și alte insecte comestibile pot fi servite întregi ca „finger foods” sau aperitive”, a adăugat ea.

copil care mananca

De ce îi dau copilului meu să mănânce greieri? Simplu. Insectele sunt pline de proteine!

Mâncatul de insecte poate părea o noutate pentru mulți nord-americani, dar pierdem ceva din vedere: insectele sunt o sursă de energie nutritivă. Kalami a spus că „multe insecte sunt pline de nutrienți cheie, cum ar fi proteine de înaltă calitate, acizi grași esențiali, minerale precum fierul (unele au mai mult decât carnea de vită) și zinc, vitaminele vitale B și multe altele”.

De exemplu, doar 2 linguri de pudră proteică de greieri asigură 100% din necesarul zilnic de proteine pentru un bebeluș, ceea ce pentru copilul meu de 9 kg înseamnă între 9 și 14 grame pe zi, sau 11 grame în medie. Kalami a mai spus că toți acești nutrienți susțin dezvoltarea neurocognitivă, ajută la prevenirea anemiei prin deficit de fier, alimentează funcția imunitară și susțin percepția gustului. Ca un bonus, consumul de insecte îl va ajuta digestia celui mic. „Insectele sunt, de asemenea, una dintre foarte puținele surse de fibre de origine animală, care este importantă pentru susținerea sistemului digestiv al copilului”, a spus Kalami.

Singurul lucru la care trebuie să fim atenți atunci când hrănim copiii cu insecte este alergia. „Părinții unui copil cu alergie la fructe de mare, în special la crustacee, ar trebui, de asemenea, să fie atenți atunci când le oferă acestora insecte comestibile, deoarece poate exista un risc crescut de alergie”, a spus Kalami. Micuțul nostru nu are alergii sau restricții alimentare, așa că am purces la o degustare de insecte pe o perioadă de trei săptămâni.

Copilului meu îi plăcea să mănânce greieri „ascunși” în diverse preparate!

Am încercat mai întâi pufuleți cu brânză din făină de greieri - care arată ca niște Cheetos - și i-au plăcut la nebunie. Copilul meu le-a devorat cu încântare și nu a observat mica diferență de textură. Pentru mine, în comparație cu Cheetos, acești pufuleți au un gust mult mai puțin sărat și o textură mai fină.

Apoi, am încercat să-i dau copilului meu greieri întregi prăjiți. Când am luat unul din pungă, m-am speriat: Puteai să îi vezi capul, toracele și abdomenul, toate grupate împreună. Nu-mi place să recunosc, mi s-a părut puțin scârbos să îi ating. Din fericire, mi-am stăpânit expresiile faciale, am lăsat-o să se uite în pungă și să ia un greier pentru ea. Fără ezitare, a luat o mușcătură - dar a aruncat imediat restul pe podea. A clătinat din cap și mi-a spus că nu mai vrea.

Am avut mai mult succes atunci când am tocat greierii în clătite. Se puteau vedea petele negre din aluat, dar copilul meu nu a fost deranjat de acest aspect. A luat o îmbucătură mare și a cerut mai mult. Am mâncat și eu și am putut înțelege de ce - nici nu îți dădeai seama că greierii se aflau în aceste clătite pufoase. Singura diferență a fost că aveau o textură diferită, ca și cum ar avea nuci în ele. Pentru cină, am presărat o parte din pudră de greieri în sosul nostru de macaroane cu brânză și, din nou, nu a simțit vreun gust ciudat. Apoi a făcut semn că mai vrea. A fost o combinație câșitgătoare!

Pe viitor, plănuiesc să încorporez mai multe insecte comestibile în preparatele noastre, cum ar fi furnicile, lăcustele și viermii, despre care Kalami a spus că sunt o sursă fantastică de proteine și de alți nutrienți cheie de care au nevoie bebelușii, cum ar fi fierul și zincul. Între timp, va fi nevoie de ceva mai multă repetiție și creativitate culinară din partea mea înainte ca mâncatul insectelor să devină o a doua natură în familia noastră”, a povestit mămica pentru Insider. 

Beneficiile consumului de insecte

Din punct de vedere nutritiv, insectele sunt printre cele mai bogate surse de proteine. „Gândiți-vă la o insectă. Este atât de mică, dar imaginați-vă o albină care zboară sau o lăcustă care sare. Au nevoie de mulți mușchi și energie pentru a face aceste lucruri”, spune Dr. Rao. În general, insectele sunt bogate în proteine și sărace în carbohidrați și conțin minerale esențiale, inclusiv fier, zinc, calciu și magneziu. Ele sunt, de asemenea, bogate în grăsimi nesaturate, care sunt o sursă mai sănătoasă de grăsimi decât cele saturate. Conținutul lor de grăsimi variază foarte mult, de la 10 la 60%, și este vorba în cea mai mare parte de grăsimi sănătoase.

Importante sunt și beneficiile ecologice ale consumului de insecte. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a publicat un raport care privește în perspectiva până în 2050, când populația mondială va fi estimată la 9 miliarde de locuitori. Raportul recunoaște că insectele reprezintă o opțiune mai sustenabilă pentru a contribui la remedierea penuriei de alimente cauzate de lipsa terenurilor agricole, de oceanele supraexploatate și de efectele schimbărilor climatice și ale penuriei de apă. Creșterea insectelor necesită mult mai puțină apă, teren și hrană decât cea a animalelor convenționale, cum ar fi bovinele.

Există peste 1.900 de specii de insecte comestibile, dintre care sute fac deja parte din alimentația multor țări. Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să căutăm insecte în propria noastră curte pentru a le mânca, avertizează specialiștii. „Vorbim despre creșterea insectelor în medii cu adevărat curate și controlate”, adaugă Sujaya Rao. Insectele trebuie, la rândul lor, să primească hrană organică; dacă ar trebui să se înfrupte din hrana încărcată cu pesticide, ar muri. În prezent, pe piață sunt disponibile produse în care insectele au fost transformate în făină, pe care le putem folosi în preparatele pe care le gătim zi de zi.

Surse foto: Freepik

Surse articol: insider.comeverydayhealth.comheart.orgnationalgeographic.com

Articolul urmator
Copilului meu nu îi place când îl schimb de haine sau de scutec. Cum trebuie să procedez?
Copilului meu nu îi place când îl schimb de haine sau de scutec. Cum trebuie să procedez?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Eu sunt sursa constantă de confort a copilului meu
    Eu sunt sursa constantă de confort a copilului meu

    „Fiind mamă singură, nu am reușit să-i ofer fiului meu toate experiențele pe care și le-ar fi dorit, cum ar fi multe vacanțe sau tot felul de aventuri. Însă un lucru...

    Ce ziceți, „bălăceala” din piscină se pune ca zi de baie? O mamă de peste hotare așa consideră
    Ce ziceți, „bălăceala” din piscină se pune ca zi de baie? O mamă de peste hotare așa consideră

    Distracția și bălăceala la piscină a copiilor este asociată cu o baie bună. Cel puțin asta consideră o mamă care nu le mai face baie băieților ei după ce aceștia se...

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    Situația dramatică a unei familii de peste hotare: mama și cei șapte copii trăiesc într-un singur dormitor
    Situația dramatică a unei familii de peste hotare: mama și cei șapte copii trăiesc într-un singur dormitor

    Opt suflete împart un apartament cu o singură cameră. Mama și cei șapte copii ai săi se înghesuie cum pot într-o cămăruță în care zugrăveala este conturată...

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    Defectele copiilor mei sunt o dovadă că sunt o mamă bună
    Defectele copiilor mei sunt o dovadă că sunt o mamă bună

    În timp ce restul mamelor pe care le cunosc se străduiesc să fie perfecte și să le ofere copiilor lor un mediu perfect de dezvoltare, eu prefer să nu mă las prinsă în...

    Este normal ca părinții să le ceară chirie copiilor? Cum a scandalizat internetul un cuplu de peste hotare
    Este normal ca părinții să le ceară chirie copiilor? Cum a scandalizat internetul un cuplu de peste hotare

    Cum ar fi dacă i-ai cere copilului tău chirie pentru că stă la tine în casă? Probabil cei mai mulți părinți vor ridica din sptânceană la această întrebare,...

    Elevii români olimpici dau clasă peste hotare. Au câștigat o medalie de aur, trei de argint și una de bronz la Olimpiada de lingvistică din Brazilia
    Elevii români olimpici dau clasă peste hotare. Au câștigat o medalie de aur, trei de argint și una de bronz la Olimpiada de lingvistică din Brazilia

    România are elevi sârguincioși și valoroși! Opt elevi și eleve au plecat la Olimpiada Internațională de Lingvistică, IOL 2024 din Brazilia, de unde s-au întors cu o...

    © 2024 Qbebe