„Evenimentul Zilei” a stat de vorbă cu Purtătorul de Cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București și s-a aflat că, din totalul de 24.000 de locuri din grădinițele din Capitală (de stat și private), aproximativ 1/3 sunt libere la această dată. Din cele 8600 de locuri rămase neocupate, 1627 reprezintă locurile libere din grădinițe de stat.
Explicația pe care o dă Purtătorul de Cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București pentru această situație este următoarea: părinții insistă ca micuții lor să fie în anumite grădinițe, la anumite educatoare, ceea ce duce la o suprapopulare pentru anumite grădinițe. O altă constatare este că părinții vor să-și înscrie copiii la grădinițe cât mai apropiate de locurile lor de muncă, astfel încât se ajunge la o suprasolicitare pentru unele grădinițe.
Cu privire la situația locurilor rămase libere în grădinițele de stat din București, Inspectoratul Școlar a precizat că s-a încercat o repartizare echitabilă a locurilor pe zone, dar că insistențele părinților, legate de grădinițe cât mai apropiate de serviciul lor, au afectat posibilitatea instituirii unui „echilibru” între locurile rămase în grădinițe și școli.
Alt aspect menționat de Purtătorul de Cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București este acela că părinții preferă mai ales grădinițele de stat din motive financiare. În privința optării pentru o grădiniță de stat sau pentru una particulară, părerile sunt împărțite, atât în ceea ce-i privește pe părinți, cât și pe dascăli și pe directorii de grădinițe.
Surse:
www.evz.ro