De câte ori trebuie să urineze un copil pe zi

De câte ori trebuie să urineze un copil pe zi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Atât în cazul persoanelor adulte, cât și în cel al copiilor, culoarea și mirosul urinei, alături de frecvența urinării oferă indicii prețioase despre starea de sănătate. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi nu numai de câte ori este normal ca un copil să urineze pe zi, în funcție de vârstă, ci și când ai motive să te îngrijorezi și să te adresezi cât mai repede unui medic pediatru. 

De câte ori urinează un bebeluș pe zi

Dacă vrei să știi de câte ori pe zi trebuie să urineze un copil în primul său an de viață, este indicat să te raportezi la modalitatea în care este hrănit. În funcție de acest aspect, iată la ce să te aștepți:

De câte ori urinează un bebeluș pe zi dacă este alăptat

În primele zile de la naștere, un nou-născut poate primi cantități reduse de lapte matern și nu udă multe scutece, având în vedere că vezica sa urinară poate reține aprox. 15 ml de urină. Pe măsură ce aportul de lapte crește, corpul bebelușului produce mai multă urină și, de aceea, ajunge să ude din ce în ce mai multe scutece. De exemplu, dacă în primele 24 de ore de la naștere udă numai un scutec, ulterior ar trebui să sesizezi că:

  • A doua zi după naștere udă cel puține 2 scutece;
  • În zilele 3-5 de la naștere: udă cel puțin 3-5 scutece într-o zi;
  • Începând cu cea de-a șasea zi de la naștere: ar trebui să ude cel puțin 6-8 scutece în decurs de 24 de ore. De asemenea, nu este exclus ca, în anumite cazuri, bebelușul să ude câte un scutec după fiecare sesiune de alăptare. 

mama care isi alapteaza bebelusul cu ajutorul unei perne pentru alaptat

De câte ori urinează un bebeluș pe zi dacă este hrănit cu lapte praf

La fel ca în cazul unui nou-născut care primește lapte matern, și cel care este hrănit cu lapte praf urinează pentru prima dată în decurs de 12-24 de ore de la naștere. În situația în care bebelușul consumă aprox. 60 ml lapte la fiecare 3 ore în primele șase zile de viață, în cea de-a șasea zi de la naștere ar trebui să observi că udă în jur de 6 scutece pe parcursul a 24 de ore. 

După primele două săptămâni de viață, un bebeluș își formează deja o rutină de hrănire și, de aceea, ar trebui să ude zilnic cel puțin 6-8 scutece. Este indicat ca acestea să fie schimbate înainte sau după fiecare masă, adică la aprox. 2-3 ore.

De câte ori urinează un copil de 3 ani pe zi

Când un copil are în jurul vârstei de 3 ani, vezica urinară reține aprox. 120 ml de urină, capacitatea de retenție crescând cu aprox. 30 ml în fiecare an. În același timp, rinichii unui copil aflat în primii trei ani de viață produc, pe oră, în jur de 60 ml de urină. 

baietel care sta pe olita in baie in timp ce se joaca cu hartie igienica

În medie, un copil de 3 ani trebuie să urineze de 6-10 ori pe zi. Există numeroși factori care influențează frecvența urinării copilului, cei mai cunoscuți dintre aceștia fiind:

Alimentele pe care le consumă

Spre exemplu, alimentele bogate în zahăr favorizează creșterea frecvenței urinării. Pe de o parte, zahărul diminuează cantitatea de apă pe care corpul o reabsoarbe din rinichi, așa că este normal să se urineze des. Pe de altă parte, consumul de zahăr conduce la creșterea nivelului de zahăr din sânge. Deși rinichii sunt capabili să reabsoarbă zahărul când produc urina, un nivel ridicat al zahărului din organism îi poate copleși. În aceste condiții, surplusul de zahăr pătrunde în urină, crește sațietatea, iar cantitatea mare de lichide stimulează urinarea. 

În plus, alimentele care conțin cofeină sunt diuretice, generând creșterea cantității de urină. Totodată, consumul de alimente sărate poate conduce la deshidratare și la o scădere a frecvenței urinării. 

Aportul de lichide

Cantitatea de lichide și modul în care copilul le consumă influențează frecvența urinării. De aceea, contează mult să îți obișnuiești copilul încă de la o vârstă fragedă să consume apă treptat, pe parcursul unei zile, pentru reducerea riscului de deshidratare și a nevoii de a bea cantități mari în cea de-a doua parte a zilei. Dacă nu procedezi așa, este tentat să consume multe lichide inclusiv în preajma orei de culcare, ceea ce crește nevoia de a urina pe timpul nopții și îl împiedică să se bucure de un somn odihnitor.

Problemele de sănătate

Anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul și infecțiile urinare, au impact asupra frecvenței urinării. Din acest motiv, dacă sesizezi modificări în tiparul de urinare al copilului, consultă-te cât mai rapid cu medicul pediatru. 

De câte ori urinează un copil de 5 ani pe zi

Potrivit unui studiu publicat în „Journal of Urology”, copiii de la 5 ani în sus ar trebui să urineze, în medie, de 5-6 ori pe zi.  

baietel in blugi care sta pe olita si se joaca cu o rola de hartie igienica

De asemenea, medicii pediatri vin cu următorul avertisment: un copil în jurul vârstei de 5-6 ani poate fi diagnosticat cu vezică hiperactivă. Această afecțiune se referă la nevoia bruscă și urgentă de a urina, chiar dacă vezica nu este plină. 

Vezica urinară hiperactivă la copii poate fi favorizată de:

  • Schimbările majore în rutinele de zi cu zi;
  • Stările de anxietate;
  • Problemele emoționale;
  • Neglijarea nevoii de a merge la timp la toaletă întrucât copilul este antrenat în alte activități;
  • Incapacitatea de a-și goli complet vezica;
  • Infecțiile urinare frecvente;
  • Constipație;
  • Leziunile nervoase care afectează capacitatea copilului de a-și da seama că vezica este plină;
  • Consumul ridicat de băuturi acidulate sau care conțin cofeină.

Urinat des la băieți: De ce apare și cum se tratează?

Ce înseamnă dacă copilul face o cantitate mică de urină pe zi

În situația în care un copil elimină o cantitate redusă de urină, se poate vorbi despre oligurie, debitul urinar fiind mai mic de 1 ml/kg corp/oră. Se ajunge la oligurie dacă : 

Este deshidratat

Deshidratarea este cea mai cunoscută cauză care stă la baza oliguriei în rândul copiilor, fiind generată în special de vărsături și/sau de diaree. În funcție de severitatea deshidratării, manifestările care o însoțesc pot fi:

  • Gura și limba sunt uscate;
  • Iritabilitatea sau, dimpotrivă, prezența stărilor de letargie, de somnolență;
  • Plânsul fără lacrimi;
  • Pulsul rapid ori slab;
  • Ochii înfundați în orbite;
  • Fontanela înfundată;
  • Pielea uscată etc.

mama ingrijorata care isi tine fetita cu suzeta in brate

Este vorba despre o obstrucție la nivelul tractului urinar

Un blocaj care intervine în orice zonă a tractului urinar poate conduce la oligurie. În general, obstrucțiile survin în caz de: 

  • Calculi renali;
  • Anomalii ale ureterelor și/sau ale uretrei: aceasta din urmă reprezintă canalul prin care se elimină urina, iar ureterele sunt organele tubulare care asigură scurgerea urinei produsă de rinichi în vezica urinară;
  • Ureterocel: o dilatație a extremității inferioare a uretrei, care apare în cazul în care orificiul ce asigură îmbinarea uretrei la vezica urinară se îngustează;
  • Țesut cicatricial rezultat în urma unei intervenții chirurgicale;
  • Tumori. 

Se confruntă cu arsuri grave sau cu alte traume

Oricare dintre acestea produc deshidratare și scăderea producției de urină. De altfel, oliguria poate surveni în caz de:

  • Șoc anafilactic provocat de o alergie;
  • Șoc septic, intervenit în urma unei intervenții chirurgicale sau unei infecții: șocul septic se referă la scăderea semnificativă a nivelului tensiunii arteriale;
  • Hemoragii.

Suferă de afecțiuni grave

Spre exemplu, insuficiența renală acută sau cronică pot conduce la scăderea bruscă a cantității de urină eliminată în decurs de 24 de ore. În plus, anumite afecțiuni cardiace sau pulmonare sunt responsabile și ele de oligurie.

Dacă inima nu poate pompa o cantitate suficientă de sânge spre rinichi, este afectat și procesul normal de urinare. În ceea ce privește afecțiunile pulmonare și impactul lor asupra cantității de urină, pneumoniile severe determină acumularea de fluide la nivelul plămânilor, ceea ce are impact negativ și asupra funcționării rinichilor și a producției de urină. 

Se află sub anumite tratamente

Diferite medicamente duc la scăderea cantității de urină, printre ele regăsindu-se:

  • Anumite antibiotice;
  • Antiinflamatoare nesteroidiene: de exemplu, cele pe bază de ibuprofen;
  • Anumite medicamente utilizate în cadrul chimioterapiei;
  • Cele destinate tratării vezicii urinare hiperactive.

În afară de modificările care țin de frecvența urinării și de cantitatea de urină pe care copilul o elimină, cere cât mai rapid sfatul unui medic pediatru în situația în care intervin simptome specifice unei infecții urinare, precum:

  • Febră;
  • Disconfort la urinare;
  • Dificultăți la urinare;
  • Urină tulbure și/sau cu urme de sânge;
  • Urină cu miros dezagreabil.

Totodată, cere sfatul medicului pediatru dacă sesizezi manifestări specifice diabetului:

  • Sete continuă, intensă;
  • Scădere bruscă în greutate;
  • Senzație de foame permanentă;
  • Stări de oboseală persistentă.

Mai mult, dacă te întrebi de câte ori trebuie să urineze un copil pe zi și observi că micuțul tău își golește vezica mai puțin de patru ori în decurs de 24 de ore, nu mai sta pe gânduri și adresează-te unui urolog pediatru. Acesta poate să recomande efectuarea unor investigații pentru a constata dacă nu cumva copilul se confruntă cu vezică urinară hipotonă. Într-o asemenea situație, vezica are pereții dilatați, nu se poate goli complet și de aceea crește riscul de infecții urinare frecvente și chiar de pierderi involuntare de urină.

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by Freepik, Image by Freepik

Surse articol: auajournals.org, eric.org.uk, healthline.com, healthychildren.org, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, med.stanford.edu, myhealth.alberta.ca, pampers.com, romedic.ro, sfatulmedicului.ro, verywellfamily.com, webmd.com

Articolul urmator
Îmi plătesc copiii ca să se spele pe dinți de două ori pe zi. Funcționează de minune!
Îmi plătesc copiii ca să se spele pe dinți de două ori pe zi. Funcționează de minune!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    Copiii ai căror părinți pleacă în străinătate au parte de o copilărie umbrită de dor și lacrimi. „M-a luat în brațe și m-a asigurat că va reveni acasă ori de câte ori va putea, că mă iubește mult..."
    Copiii ai căror părinți pleacă în străinătate au parte de o copilărie umbrită de dor și lacrimi. „M-a luat în brațe și m-a asigurat că va reveni acasă ori de câte ori va putea, că mă iubește mult..."

    Mirajul străinătății atrage mii de români care pleacă an de an în diferite părți ale lumii să muncească pentru a asigura un trai mai bun familiilor lor. Din păcate,...

    Un copil de șapte ani a murit după ce a fost trântit de 27 de ori în timpul unui antrenament de judo
    Un copil de șapte ani a murit după ce a fost trântit de 27 de ori în timpul unui antrenament de judo

    Un băiat de 7 ani a murit după un antrenament la judo, după ce a fost trântit la podea de 27 de ori. Băiatul a suferit o hemoragie cerebrală severă și a stat în comă 70...

    Iubitul meu mi-a dat un ultimatum: ori accept o relație poliamoroasă, ori continuă să mă înșele
    Iubitul meu mi-a dat un ultimatum: ori accept o relație poliamoroasă, ori continuă să mă înșele

    O relație de cuplu solidă se construiește în timp, însă este nevoie de implicarea ambilor parteneri. În anumite situații însă, doar unul dintre ei se dedică...

    Poveștile copiilor din toată lumea care vor să trăiască mai bine: „Ori ajungi în Europa, ori mori pe mare”
    Poveștile copiilor din toată lumea care vor să trăiască mai bine: „Ori ajungi în Europa, ori mori pe mare”

    În ultimii ani, auzim tot mai des de sute de mii de migranți care ajung în fiecare an în Europa în căutarea unei vieți mai bune. Aceștia vin fie din zone grav...

    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani
    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani

    În ultimii ani, atât psihologii, cât și experții în parenting, atrag atenția asupra următorului fenomen: din ce în ce mai mulți părinți aleg să posteze...

    Îți poti imagina că alăptezi copilul greșit? O mamă a primit de două ori alt copil la naștere
    Îți poti imagina că alăptezi copilul greșit? O mamă a primit de două ori alt copil la naștere

    Uneori viața chiar bate filmul. Poveștile din telenovele cu copii schimbați la naștere par să fie, de fapt, inspirate din realitate. Becky Martin este o mamă care a trecut ca prin...

    Un copil de trei ani a fost atacat de un roi de albine în curtea bunicilor. A fost înțepat de 70 de ori
    Un copil de trei ani a fost atacat de un roi de albine în curtea bunicilor. A fost înțepat de 70 de ori

    Un băiețel de trei ani din Botoșani a fost la un pas de moarte după ce a fost înțepat de peste 70 de albine. Incidentul a avut loc chiar în curtea bunicilor.

    © 2024 Qbebe