6 principii de la care să nu faci excepție când alegi grădinița copilului

Corina Naftanaila

Anii au trecut, copilul a crescut și este timpul să-l trimiți la grădiniță. Aparent, simplu ca bună ziua, de fapt, complicat ca un puzzle căruia îi lipsesc multe piese, alegerea grădiniței se transformă într-un proiect de mare interes pentru părinți. Sigur, există destul de multe opțiuni, astfel încât procesul de selecție este îngreunat, dar nu imposibil. Trebuie puse în balanță avantaje și dezavantaje, iar dacă cel dintâi taler atârnă mai greu, ai făcut alegerea potrivită. Foarte important este să selectezi în funcție de preferințele și personalitatea copilului, pentru că mulți părinți manifestă tendința de a alege grădinița pe care și-ar fi dorit ei să o frecventeze în copilărie. Fără alte completări, te invităm să descoperi cele mai importante criterii de la care să nu faci excepție în acest lung proces.

Toți părinții știu că alegerea grădiniței este un pas foarte important din educația copilului, acesta fiind locul unde se dezvoltă primele abilități sociale și primele noțiuni de care va învăța să se folosească în viitor. Desigur, orice mămică își învață micuțul că trebuie să fie bun cu cei din jur și să-și respecte semenii, dar adevărata lecție este aplicată și bine reținută atunci când copilul este integrat în colectivitate.

Odată pus în situația de a relaționa cu alți copii și adulți pe care nu îi cunoaște, juniorul va deprinde tainele socializării eficiente și a independenței, pe care le va folosi ulterior în propriul avantaj. Și totuși, cum alegem grădinița? Care sunt criteriile după care ne orientăm? Cum știm că instituția aleasă este cea mai bună pentru nevoile copilului? Ei bine, nu există grădinița perfectă, așa cum nu există nici părinți buni sau răi, ci pur și simplu părinți. Totuși venim în ajutorul tău și-ți punem la dispoziție câteva principii foarte utile, de la care nu trebuie să faci abatere când alegi grădinița micuțului tău.

Educație cu blândețe și respect față de copil

educator nicolandSuntem siguri că ești tipul de părinte ce-și tratează copilul cu respect, îi vorbești de la egal la egal și ai aplicat întotdeauna educația cu blândețe. Cu siguranță acesta este tratamentul de care dorești să aibă parte și la grădiniță. Ei bine, noi cunoaștem un astfel de loc, unde micuții primesc grijă, atenție și educație din prima clipă de când au călcat pragul instituției și până în momentul în care pleacă. Este vorba despre grădinița Nicoland, unde educatorii, asistenții-educatori și îngrijitoarele sunt selectați în urma unui proces amplu și strict. Este obligatoriu ca aceștia să-și exercite activitatea pe baza principiilor Nicoland și anume, blândețe, respect pentru copil, comunicare asertivă, răbdare, dorința de a învăța și de a se perfecționa.

Educație fără televizor, cu dragoste de cărți

Tehnologia este deja un membru al familiei, dar ai încercat totuși pe cât posibil să restricționezi accesul pentru cel mic. Din fericire, la fel se procedează și în cadrul grădiniței Nicoland. Spre deosebire de alte instituții de acest gen, unde televizorul ține loc de activități educative, la Nicoland dispozitivul este înlocuit de povești, cântece și jocuri amuzante, menite să-i ajute pe cei mici să-și dezvolte abilitățile sociale. Copiii intră în contact cu televizorul doar atunci când tehnologia este folosită ca suport pentru activitatea educațională. Așadar, cei mici vor învăța de la vârste fragede să aprecieze cărțile, crescând cu dragoste pentru istorisirile scrise. Cum? Simplu. De exemplu,la ora de somn, în fiecare zi un alt copil alege povestea pe care educatoarea o citește colegilor săi. Cărțile sunt alese cu grijă și transmit mesaje ce rezonează cu viziunea Nicoland.

De asemenea, în sălile de clasă se află un raft-bibliotecă plin cu cărți, la fel și la sala de somn. Tot pentru a sprijini dragostea de cărți părinții sunt invitați să se implice în activitatea grădiniței și să vină să le citească copiilor.

Alimentație sănătoasă

alimentatie sanatoasaDezvoltarea copilului este foarte importantă și orice părinte își dorește ca al său copil să se bucure de una armonioasă din toate punctele de vedere. Când vine vorba despre integrarea juniorului în grădiniță, grija principală a mamelor este alimentația copilului. Sigur, în primii ani de viață situația a fost sub control, pentru că te-ai asigurat chiar tu ca mesele copilului să conțină alimente sănătoase. Dar ce se va întâmpla la grădi? Dacă alegi să-ți duci copilul la Nicoland, atunci află că se colaborează cu un nutriționist, ce stabilește meniul în funcție de necesarul caloric al micuților. Cele 3 mese principale, gustarea de fructe și cea dulce/sărată sunt asigurate de o firmă de catering, foarte rar conțin zahăr (se folosește miere, sirop), iar copiii cu alergii sau restricții au parte de meniuri individualizate. Mai mult decât atât, la Nicoland există și ateliere de gătit sănătos, în principal raw-vegan, care le permit copiilor să cunoască alimentele, ingredientele, să le combine și să descopere ce au în farfurie în fiecare zi.

Asistență medicală și psihologică

Siguranța copilului este pe primul loc și având în vedere faptul că puiul tău iese din radarul tău atent, vrei ca locul unde de acum își va petrece cea mai mare parte a timpului să nu-i pună în pericol sănătatea fizică și psihică. Îți recomandăm să te orientezi spre o instituție ce beneficiază de asistență medicală și psihologică. La Nicoland sunt evaluări inițiale, de etapă și finale privind activitatea educațională. La elaborarea evaluării finale contribuie și psihologul, care participă săptămânal la activitatea copiilor și îi observă, apoi discută cu educatorii. În cele din urmă, ia parte la discuțiile individuale cu părinții privind rezultatele evaluării finale.

Educație în spirit ecologic, cu respect față de mediul înconjurător

nicoland 2Îți dorești ca micuțul tău să devină un adult responsabil, cu respect față de mediul înconjurător. Ați făcut deja pași însemnați în această direcție și vrei ca educația în spirit ecologic să fie continuată și la grădiniță, dacă este posibil. Da, se poate! La grădinița Nicoland, dragostea pentru mediul înconjurător este una dintre multele valori pe care reprezentanții instituției încearcă să le transmită tinerei generații.

Comunicare cu părinții și implicarea acestora în viața grădiniței

Cel din urmă criteriu, dar nicidecum unul lipit de importanță, este comunicarea ce trebuie să existe între cadrele didactice și părinți. Aceștia trebuie să aibă o relație deschisă, bazată pe colaborare și înțelegere, pentru că urmăresc același scop și anume, educația și dezvoltarea pe toate planurile a copilului. În cadrul grădiniței Nicoland se organizează întâlniri periodice cu părinții astfel încât aceștia să fie puși la curent cât mai des cu situația și evoluția copiilor lor. Mai mult decât atât, personalul Nicoland vine cu propuneri/idei de activități de implicare a părinților în activitatea grădiniței:

- Părintele-jucător: organizează activitatea de joacă în aer liber/în clasă după-amiază,
- Părintele-cititor: citește copiilor povești,
- Părintele-erou: le prezintă copiilor profesia/ocupația/pasiunea sa.

nicoland

Așadar, la o primă vedere, Nicoland pare o opțiune foarte bună pentru cel mic. Dacă ți-am stârnit interesul, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să mergi să te convingi cu proprii ochi că trebuie să faceți parte din minunata comunitate Nicoland .

 


 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tot ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță a copilului, în 2020
  Tot ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță a copilului, în 2020

  Înscrierea la grădiniță a copilului reprezintă un subiect de interes pentru toți părinții de copii preșcolari. Află aici care este calendarul și metodologia aferentă anului...

  Care este regimul alimentar al copilului când are diaree
  Care este regimul alimentar al copilului când are diaree

  În trecut, recomandarea medicilor pentru copiii care prezintă diaree era adoptarea unei diete bazate doar pe câteva alimente, precum: banane, orez, mere și pâine...

  Sănătatea familiei tale contează! 5 criterii care te ajută să alegi săpunul potrivit pentru iarnă
  Sănătatea familiei tale contează! 5 criterii care te ajută să alegi săpunul potrivit pentru iarnă

  În sezonul rece, din cauza scăderii temperaturii și a umidității aerului, cei mai mulți dintre noi ne confruntăm cu o piele excesiv de uscată și deshidratată. Pielea...

  10 articole de care cei mici au nevoie pentru întoarcerea la școală și grădiniță
  10 articole de care cei mici au nevoie pentru întoarcerea la școală și grădiniță

  „Ce mică e vacanța mare!”- este o constatare de care nu putem să nu ținem seama pe măsură ce vacanța de vară se apropie de final. Cu mic, cu mare, ne gândim deja la...

  Ce faci când copilul decide să fie vegetarian?
  Ce faci când copilul decide să fie vegetarian?

  Copil vegetarian? Mai rar, dar se întâmplă. Chiar dacă în familia ta nimeni nu este adept al unei diete vegetariene, se poate întâmpla ca, pe măsură ce...

  Vine toamna! 7 articole de care copiii au nevoie pentru întoarcerea la grădiniță sau școală
  Vine toamna! 7 articole de care copiii au nevoie pentru întoarcerea la grădiniță sau școală

  Dintotdeauna știm că zilele vacanței de vară parcă zboară și uite așa, când nici nu ne dăm seama, începutul noului an școlar bate la ușă. De aceea, nu e de mirare că...

  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic
  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic

  Alegerea unui scaun auto pentru copilul tău nu este întotdeauna cea mai simplă misiune. Trebuie să ai în vedere câteva criterii importante atunci când cumperi un...

  © 2023 Qbebe