Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți din plin de aceste calități este foarte important să știi cum trebuie să-l gătești. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla cum poți evita câteva greșeli care-i afectează atât profilul nutrițional, cât și consistența și gustul.  

Cum poți găti peștele

Cele mai sănătoase moduri de a găti peștele limitează pierderea nutrienților esențiali (acizii grași Omega-3 și vitamina D) și reduc riscul de formare a unor compuși nocivi în urma procesului de gătire. Iată cum poate fi preparat acest aliment:

La aburi

Este foarte sănătos să gătești astfel peștele. Poți recurge la un coș/o sită pentru gătire la aburi sau la un aparat special destinat acestui scop. Principalul avantaj al acestei metode de gătit este că permite reținerea celor mai mulți nutrienți. În funcție de tipul de pește, gătirea fileului la aburi poate dura în jur de 6-15 minute. 

somon si diverse legume gatite la aburi

Prin coacere

Experții consideră că prin coacere peștele își păstrează cel mai bine conținutul de vitamina D, prin comparație cu alte modalități de gătire, precum la microunde sau prăjirea. Unele studii au arătat că, de exemplu, când este prăjit, somonul pierde până la 50% din această vitamină, spre deosebire de coacerea în cuptor. Dacă optezi pentru pește copt, poți să folosești plante aromatice, dar și felii de lămâie pentru mai multă savoare.

La grătar sau prin frigere

Ambele metode implică utilizarea căldurii la temperaturi ridicate. Diferența dintre ele este că în cazul frigerii căldura vine de deasupra, în timp ce prin gătirea la grătar vine de dedesubt. Deși avantajul este că nu trebuie să adaugi grăsimi, gătirea la temperaturi înalte determină formarea unor compuși dăunători, numiți hidrocarburi aromatice policiclice (PAH și HA). Ca să diminuezi riscul de a veni în contact cu ele, evită să gătești la flacără deschisă și aplică sosul pentru marinare înainte de a pune peștele pe grătar. 

Prin prăjire

Pe de o parte, poți prăji peștele într-o cantite mică de grăsime într-o tigaie și, pe de altă parte, poți realiza acest demers cufundându-l într-o „baie” de ulei. Indiferent de metoda aleasă, peștele absoarbe grăsimea, ceea ce îi crește caloriile. Cercetările efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că prin prăjire peștele pierde cam 70-80% din acizii Omega-3, dar și din conținutul de vitamina D. De aceea, străduiește-te să eviți următoarea greșeală când gătești peștele: în loc să-l prăjești într-o „baie” de ulei, mai bine utilizează o tigaie.

Prin poșare

Poșarea presupune să cufunzi peștele într-un lichid precum lapte, apă sau zeamă de supă în timp ce se află în cuptor. Dacă vrei, adaugă usturoi, ceapă sau diferite plante aromatice în lichidul pe care îl ai la dispoziție. Poșarea este văzută ca o modalitate sănătoasă de a găti peștele nu doar pentru că nu implică expunerea la temperaturi înalte și formarea de compuși toxici (hidrocarburi aromatice policiclice), ci și pentru că ajută la păstrarea nutrienților.

La microunde

Pregătind peștele așa reușești să-i păstrezi acizii grași Omega-3. Mai multe studii au ajuns la o asemenea concluzie și, în plus, gătirea la microunde te ține departe de formarea substanțelor periculoase rezultate în cazul în care se gătește la temperaturi ridicate. 

Cele mai importante greșeli pe care le faci când gătești peștele

Fără să îți dai seama, când te apuci să gătești pește poți face greșeli care compromit calitatea preparatului tău. Printre cele mai cunoscute astfel de greșeli se numără:

Tigaia nu este bine încinsă

Să gătești pește la tigaie este o soluție rapidă pentru a avea parte de un prânz sau de o cină sănătoase. Dacă te grăbești și nu ai răbdare ca tigaia să se încingă suficient, rezultatul nu are cum să fie pe măsura așteptărilor. Astfel, grija ta trebuie să fie să gătești la o temperatură medie spre ridicată. În acest scop, preîncălzește tigaia lăsând-o la foc mediu 3-5 minute, până când ajungi să pui peștele. Nu este necesar ca uleiul adăugat să fumege, este suficient să strălucească și să înceapă să sfârâie.  

Este indicat să procedezi așa din următorul motiv: când proteinele din peștele rece vin în contact cu materialul din care este confecționată tigaia, peștele se lipește de tigaie și devine din ce în ce mai greu să-l întorci de pe o parte pe alta pentru o gătire uniformă. În același timp, când tigaia este bine încinsă, nu riști ca peștele să se rupă ori de câte faci acest demers. Încearcă să ții seama de acest sfat atât pentru peștele proaspăt, cât și pentru cel congelat.

femeie care pune in tigaie un medalion de somon condimentat

Când pui peștele la gătit, îl lași umed

Este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le poți face la gătirea peștelui și care te împiedică să ai parte de crusta rumenă și crocantă pe care ți-o dorești. Înainte de orice, ține minte următorul lucru: pielea peștelui este bogată în colagen și, în aceste condiții, odată ce vine în contact cu o sursă de umezeală, pe suprafața ei se creează un strat gelatinos. Acest fenomen survine în special în cazul peștilor mai grași și favorizează gătirea peștelui prin aburire, mai degrabă decât prin rumenire. 

Pentru a obține o crustă savuroasă, urmează pașii de mai jos:

  • Ca să elimini umezeala, tamponează peștele cu un prosop de hârtie sau cu o cârpă de bucătărie perfect curată;
  • Pune fileurile de pește la frigider, descoperite pe o farfurie, cu partea cu pielea în sus, cam cu 30-60 minute înainte de gătire;
  • Transferă-le pe o tavă acoperită cu hârtie de copt pentru a permite aerului să circule pe toate părțile;
  • Stimulează eliminarea umidității și presărând sare înainte de a lăsa peștele să se usuce la aer.

Gătești excesiv peștele

Și aceasta este o greșeală pe care o poți face des. Din această cauză peștele devine tare, uscat și își pierde din gust. 

Cea mai la îndemână metodă pentru a nu ajunge într-o asemenea situație este: străduiește-te să-l lași la gătit pe fiecare parte între 3-5 minute. Carnea ar trebui să rămână fermă și să devină opacă sau albă, dar ușor translucidă la mijloc. Ca să verifici dacă este gata, apelează și la acest truc: înfige dinții de la o furculiță în partea cea mai groasă a peștelui, formând un unghi la 45 de grade. În cazul în care carnea este opacă și se desface în straturi, înseamnă că este făcut. 

Dacă tot nu ești sigură, poți recurge și la un termometru pentru carne pentru a vedea dacă a atins temperatura internă (în punctul cel mai gros al peștelui) de 60-62 grade Celsius. În același timp, nu uita că temperatura internă care arată când este gata peștele depinde și de tipul acestuia. De pildă, un pește cu carnea albă este gata când temperatura internă este de 60 de grade Celsius, iar somonul gătit mediu ar trebui să aibă o temperatură internă de 50 de grade Celsius. În general, peștii proaspeți precum somonul și tonul pot avea o temperatură internă de 51-54 grade Celsius pentru a fi la exterior rumeniți, iar la interior să aibă carnea moale și suculentă (cu nuanțe de roz sau roșiatic). În schimb, peștii mai delicați, cu carnea mai slabă, precum bibanul de mare sau codul, sunt mai gustoși când ating temperatura internă de 60 de grade Celsius. 

Nu în ultimul rând, amintește-ți că peștele cu piele trebuie gătit mai întâi cu partea cu pielea în jos și să fie întors pe cealaltă parte doar o dată. Procedând așa, scade riscul să fie gătit în exces, iar carnea să se destrame. 

farfurie pe care se afla peste innegrit gatit in stil cajun

Indiferent de modul în care îți place să gătești peștele, profită de produse de calitate și sigure (ești prima persoană care atinge produsul după ce acesta pleacă din fabrică) de la „Alfredo Seafood”, un brand 100% românesc. Acesta are un portofoliu variat de pește și fructe de mare, atât sălbatice, cât și bio sau de acvacultură, cam 13% din el deținând certificarea MSC (una dintre cele mai prestigioase certificări internaționale, acordată doar peștelui sălbatic, pescuit și procesat în mod sustenabil). 

Să pui pe masa familiei tale specialități marine din diverse zone ale lumii nu este deloc dificil, având în vedere că produse marca „Alfredo Seafood” se găsesc în supermarketuri și hypermarketuri din țara noastră (Auchan, Cora, Carrefour, Mega Image, Metro, Profi, Kaufland etc.), dar și în peste 5000 de magazine din comerțul tradițional. De asemenea, poți economisi timp și poți profita de numeroase oferte și promoții lunare exclusiv online vizitând și magazinul online alfredoseafood.ro/shop/.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol:

  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov;
  • allrecipes.com, finecooking.com, healthline.com, nutrigastro.com, prevention.com, thehealthyfish.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi
    Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi

    Când ai un copil care crede că totul i se cuvine, începi să te întrebi unde ai greșit ca părinte. Oare l-ai răsfățat prea mult? Oare ai cedat prea ușor, de prea...

    TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand
    TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand

    Stiai ca o persoana normala are in jur de 1460 de vise pe an? Acesta echivaleaza cu 4 vise pe noapte. Potrivit The Dream Encyclopedia, cuvantul vis vine din germanul draugmas care inseamna...

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    De ce să nu mesteci NICIODATĂ gumă când faci efort. Un video care părea banal dezvăluie pericolul
    De ce să nu mesteci NICIODATĂ gumă când faci efort. Un video care părea banal dezvăluie pericolul

    Obișnuiești să mesteci gumă când faci sport sau orice formă de mișcare? Ei bine, nu mai face asta! Pe lângă faptul că te poți îneca, mestecatul gumei în...

    La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?
    La ce vârstă merg copiii și ce faci când nu se întâmplă la timp?

    Momentul în care bebelușul face primii pași este, fără îndoială, unul dintre cele mai memorabile și emoționante clipe ale vieții de părinte. Un fapt mai puțin știut...

    Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting
    Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting

    De câte ori nu ți s-a întâmplat să te trezești cu sfaturi nesolicitate din partea celor din jur despre cum e mai bine să îți crești copilul? Familia, prietenii,...

    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă
    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă

    Bona este persoana care va petrece mult timp alături de copilul tău, așa că alegerea unei persoane potrivite s-ar putea să nu fie chiar atât de simplă. Uite care sunt cele mai...

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    © 2024 Qbebe