Tot ce trebuie să știi despre terapiile naturale cu miere și propolis

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Albinele au apărut pe Pământ din timpuri imemoriale și de atunci nu au încetat să aibă grijă de noi, oferindu-ne daruri neprețuite, care pot fi valorificate pentru a ne păstra sănătatea. Pe fondul accentuării intervenției umane asupra mediului din ultimele decenii, asistăm la o reducere a numărului de albine, de aceea trebuie luate toate măsurile care se impun pentru ca aceste ființe, esențiale pentru ciclul natural al vieții, să continue să ne fie alături. Unele dintre cele mai cunoscute și mai des utilizate produse de la albine sunt propolisul și mierea. Din articolul de mai jos vei afla detalii despre acestea, astfel încât să te convingi de ce ambele au o valoare inestimabilă pentru oricare dintre noi, indiferent de vârsta pe care o avem.

De ce se spune despre propolis că este o adevărată „comoară” pentru sănătate

Propolisul a fost utilizat de oameni, pentru proprietățile sale medicinale, încă din anul 300 î.e.n.. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că atât vechii greci, cât și romanii, erau conștienți de efectele benefice ale propolisului pentru sănătate, erudiți precum Dioscoride, Galen, Plinius sau Aristotel lăudându-i efectele.
Mai târziu, propolisul nu a pierdut din popularitate, ci dimpotrivă. De pildă, în războaie era apreciat mai ales pentru ameliorarea rănilor, iar în perioada cuprinsă între secolele al XVII-lea și al XX-lea, a început să fie cunoscut mai ales pentru proprietățile sale antibacteriene.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că propolisul se distinge prin multitudinea de compuși valoroși, în compoziția sa existând peste 180 de substanțe diferite, compoziția sa fiind variată și în funcție de zona geografică din care provine (spre exemplu, compoziția propolisului din zona temperată și din acea tropicală este ușor diferită). Printre cei mai importanți compuși regăsiți în propolis, datorită cărora acesta este adecvat pentru prevenirea și ameliorarea diferitelor probleme de sănătate se numără:

 • Compușii fenolici
 • 12 flavonoizi diferiți
 • Câteva enzime
 • Acizi fenolici (cafeic și cinamic)
 • Vitamine (vitamine din grupul B-urilor: B1, B2, B6, B5, vitamina A, C, E plus caroten)
 • Minerale (cele mai importante dintre acestea fiind magneziul, zincul, fierul, calciul, potasiul, sodiul, cuprul, manganul)

Toate aceste componente ale propolisului îi conferă proprietățile: antibacteriene, antivirale, antibiotice, antifungice, antiinflamatorii, anestezice, antioxidante, antitumorale, antihipertensive, anti-hepatotoxice.
Având în vedere aceste proprietăți, propolisul este folosit pe scară largă în următoarele scopuri:

Pentru îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar

Un studiu a evidențiat următorul fapt: propolisul are efecte pozitive asupra diferitelor celule ce intră în componența sistemului imunitar, contribuind la activarea acestora și la asigurarea unei funcționări corecte a imunității înnăscute, esențială în apărarea organismului. Astfel, propolisul trebuie considerat ca un agent care promite să confere un răspuns mai bun al sistemului imunitar în fața potențialilor invadatori, inclusiv în situațiile în care există o afecțiune care nu permite funcționarea optimă a acestuia.

Efectele imunomodulatoare ale propolisului sunt cele care oferă posibilitatea ca administrarea de propolis să se facă în forma unei terapii complementare menite să acționeze în cele mai diverse situații, precum inflamații cronice sau acute de la nivelul aparatului respirator, ulcere cutanate, parodontoze, sinuzite etc..

Un alt studiu a arătat că administrarea de propolis poate să prevină răcelile și să reducă durata unei răceli și a durerilor de gât asociate. Pentru a se ajunge la această concluzie, s-a apelat la un grup de elevi, care au fost urmăriți pe durata unui sezon marcat de răceli și viroze respiratorii. Prin comparație cu un alt grup de copii, care a primit un supliment tip placebo, cei care au primit propolis s-au confruntat cu mai puține răceli cu simptome acute și cronice. De asemenea, simptomele neplăcute cauzate de răceli și alte infecții respiratorii au persistat de 2 ori și jumătate mai puțin la copiii care au luat propolis.

Are proprietăți antivirale

Una dintre cele mai comune utilizări ale propolisului, din acest punct de vedere, este pentru prevenirea și accelerarea vindecării leziunilor herpetice. O sinteză a 6 studii a arătat că propolisul este o alegere potrivită în acest sens întrucât poate îmbunătăți răspunsul organismului în fața virusului Herpes Simplex, cu precădere când este vorba despre virusului Herpes Simplex de tip 1 (responsabil mai ales de apariția herpesului bucal).

Are proprietăți antibacteriene

Studiile au validat faptul că propolisul acționează direct asupra bacteriilor Gram pozitive (rețin colorația violetului de gențiană în urma testului Gram) și Gram-negative (când se face testul de colorație Gram, acestea nu rețin colorația violetului de gențiană), cum ar fi variante de Streptococ, Helicobacter Pylori, diferite tulpini de Stafilococ auriu etc..

Are proprietăți antifungice

Propolisul este foarte apreciat și pentru faptul că sprijină organismul în lupta cu ciuperca numită Candida albicans. De altfel, un studiu a analizat compușii din propolis și s-a constatat că aceștia au efect asupra a nu mai puțin de 40 de fungi, printre care și Candida albicans. Datorită acestei proprietăți, propolisul este folosit cu succes pentru a ameliora simptomele neplăcute și inflamația provocată de diferite tipuri de candidoză.

Sprijină lupta contra paraziților

De pildă, propolisul este potrivit pentru ameliorarea unei infecții cu Giardia (o infecție plasată la nivelul intestinului subțire, provocată de Giardia lamblia), studiile demonstrând că va duce la grăbirea eliminării acestui parazit atât în cazul copiilor, cât și al adulților.

Facilitează vindecarea leziunilor cutanate

Efectele propolisului se remarcă și în cazul în care este vorba despre diverse leziuni ale pielii, de la cele minore, până la ulcere cutanate sau leziunile din cadrul piciorului diabetic, în contextul în care contribuie la diminuarea acestora și susține procesul de vindecare. Beneficiile propolisului reies din proprietățile sale antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante și imunomodulatoare.

Motive pentru care merită să te bucuri de efectele mierii

Asemenea propolisului, mierea este vestită și ea din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății copiilor și adulților, dar și pentru utilizările din cosmetică și ca un aliment deosebit de nutritiv. Având în vedere interesul mare pe care l-a stârnit în universul științific, mierea a fost și este inclusă în diferite cercetări și studii, menite să ne arate cât de însemnat este rolul ei în menținerea sănătății.
Ca să îți dai seama de ce mierea merită oricând un loc de cinste, ia în calcul nutrienții prețioși care se regăsesc în compoziția ei. Iată câteva exemple în acest sens:

 • Minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, seleniu, sodiu, cupru, mangan, zinc, fier)
 • Vitamine (vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitamina C)
 • Aminoacizi
 • Substanțe cu proprietăți antibiotice
 • Proteine
 • Antioxidanți

Printre cele mai frecvente utilizări ale mierii se numără:

Îngrijirea aparatului respirator

De exemplu, mierea are buna reputație de a calma iritațiile tractului respirator, de a susține sistemul imunitar pentru a face față mai eficient infecțiilor virale sau bacteriene, precum și de a calma tusea.

Un studiu a atras atenția asupra următorului aspect: mierea poate fi considerată o alternativă naturală pentru diminuarea tusei copiilor. Astfel, datorită unei sinteze de mai multe cercetări pediatrice, care au inclus peste 600 de copii, mai mici de vârsta de 12 ani, ce se confruntau cu tuse din cauza unor infecții respiratorii virale, s-a arătat că 1 singură doză de miere poate să reducă din secreția de mucus și să atenueze tusea. Mai mult decât atât, prin folosirea mierii, atât părinții, cât și copiii, se bucurau de o calitate mai bună a somnului ca urmare a reducerii „atacurilor” de tuse din timpul nopții.

Are proprietăți antibacteriene și antivirale

Numeroase studii au tras următoarea concluzie: mierea are efect de inhibare a proliferării a aproximativ 60 de specii de bacterii, incluzându-le pe cele aerobe, anaerobe, Gram-pozitive și Gram-negative. De pildă, efectele mierii au fost sesizate în cazul unor bacterii precum: Haemophilus influenzae (poate produce infecții grave, precum pneumonii, meningite, otite etc.), Klebsiella pneumoniae (responsabilă de apariția pneumoniei,) Listeria monocytogenes (răspunzătoare de listerioză), Stafilococul auriu, diferite tipuri de streptococi, H.pilory etc.

Capacitatea mierii de a acționa în calitatea sa de agent bacteriostatic (nu permite proliferarea acestora și le reduce puterea) și bactericid (de anihilare completă a bacteriilor) depinde de tipul ei și de concentrațiile în care este folosită.

Un motiv pentru care mierea acționează asupra bacteriilor este și pH-ul ei, situat undeva între 3,2 și 4,5, suficient pentru a se inhiba proliferarea acestora.
Mierea este un aliat de nădejde, când este aplicată topic și în cazul de infecții virale generate de virusul Herpes Simplex de exemplu, reducând riscul de recurență a herpesurilor și grăbind vindecarea.

Previne și ameliorează diferite afecțiuni ale tractului digestiv

Un studiu a adus în prim-plan o altă calitate a mierii: protejează în fața unor afecțiuni gastrice produse de bacterii sau de virusuri (cum ar fi rotavirusul de exemplu), printre care duodenita, anumite forme de gastrite sau ulcerul. Acest lucru este posibil și pentru că mierea blochează aderența bacteriilor de epiteliul gastric, având totodată proprietăți antiseptice.
În plus, acționează pentru a repara mucoasa gastrică sau intestinală, fiind utilă inclusiv în cazurile de gastroenterită (la adulți și copii), accelerând procesul de recuperare de după episoadele de diaree.

Grăbește vindecarea leziunilor

Este una dintre cele mai apreciate calități ale mierii, în condițiile în care aceasta dezinfectează, previne reinfectările, stimulând regenerarea țesuturilor afectate și cicatrizarea. De pildă, studiile au sesizat că folosirea topică a mierii este de ajutor inclusiv în cazurile de leziuni postoperatorii infectate, diminuând infecțiile, reducând utilizarea de antibiotice, timpul petrecut în spital, antrenând vindecarea și formarea de cicatrici cât mai mici.

Este o sursă de energie

Fiind un amestec de fructoză cu glucoză și cu oligozaharide, proteine, vitamine și minerale, mierea este de ajutor, de exemplu, pentru cei care fac efort fizic susținut, fiind o sursă excelentă de energie atât în timpul activităților respective, cât și după aceea, ajutând la o recuperare mai rapidă.

Pentru a profita pe deplin de proprietățile miraculoase ale propolisului și mierii, apelează și la siropuri destinate unora dintre cele mai comune de sănătate, ce ne pot afecta indiferent de vârstă: răcelile și gripa. Printre ele se numără și MariaMed, special pentru alinarea durerilor de gât și a tusei care pot interfera serios cu activitățile noastre de zi cu zi.

Alături de tinctura de propolis și de miere, atât de benefice pentru proprietățile lor antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii și pentru întărirea sistemului imunitar, siropul MariaMed conține și extract de rădăcină de nalbă mare. Referitor la acesta din urmă, un studiu recent (publicat online în 2018) a reliefat faptul că rădăcina de nalbă mare poate fi o alternativă naturală pentru calmarea iritațiilor orale și faringiene, asociate cu tusea uscată, fiind bine tolerată și având efecte rapide în majoritatea cazurilor.

Datorită acestor ingrediente alese cu grijă, MariaMed protejează și reface mucoasa orofaringiană, pentru ca tu sau copilul tău să fiți iar în formă. Mai mult decât atât, în acest sirop nu se regăsesc conservanți sintetici, având un profil crescut de siguranță și de tolerabilitate.

În scopul obținerii rezultatelor așteptate de la MariaMed, este ideal ca acesta să fie luat de la primele simptome de răceală/gripă și este indicat să-l folosești după cum urmează:

 • Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 12 ani: câte 5 ml, de 3 ori pe zi, după mese
 • Pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani și pentru adulți: câte 5 ml de 3-5 ori pe zi, iar dacă este necesar se mai pot lua și 5 ml înainte de culcare

Înainte de a vă apuca să utilizați nu numai acest sirop, ci și alte produse pe bază de propolis sau de miere, aveți în vedere următoarele:

 • Propolisul se va evita de către persoanele ce au astm, la fel și de către cele cu alergie la miere și la derivatele sale. În plus, este bine să nu se consume produse ce conțin propolis de către cei care sunt alergici la conifere sau la plop
 • În caz de sarcină sau de alăptare, se va cere sfatul unui medic înainte de a consuma produse cu miere și propolis

Surse: frontiersin.org, heathline.com, ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com, webmd.com

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
  Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

  Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

  Tusea la copii: tot ce trebuie să știi pentru a o trata corect
  Tusea la copii: tot ce trebuie să știi pentru a o trata corect

  Tusea se numără printre cele mai supărătoare afecțiuni ale copilului și este, cu siguranță, motiv de neliniște pentru părinți. Tusea poate fi declanșată de numeroși factori și...

  Tot ce trebuie să știi despre manevra Heimlich la copii
  Tot ce trebuie să știi despre manevra Heimlich la copii

  Manevra Heimlich la copii este acea procedură de prim-ajutor pe care trebuie să o executăm atunci când o persoană se îneacă cu mâncare sau un obiect și se sufocă....

  Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
  Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

  Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

  Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
  Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

  Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

  Tot ce trebuie să știi despre bolile infecțioase la copii
  Tot ce trebuie să știi despre bolile infecțioase la copii

  Când micuțul tău se îmbolnăvește, simți că lumea se prăbușește și tot ce îți dorești este să-i alini durerile și să-i readuci starea de bine. Printre cele...

  Vaccinul de la 14 ani: tot ce trebuie să știi despre imunizarea la această vârstă
  Vaccinul de la 14 ani: tot ce trebuie să știi despre imunizarea la această vârstă

  În cadrul programului național de vaccinare se regăsește și vaccinul de la 14 ani, care reprezintă un rapel la dTpa-ul administrat în primii 5 ani de viață. Dacă...

  © 2023 Qbebe