Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

1 din 5 copii din România nu are WC în casă și nu își spală mâinile după folosirea toaletei

Potrivit unui raport recent al „World Vision” România,  peste 1/3 dintre copiii din România stau în locuințe în care nu există toaletă în interior. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla și alte detalii referitoare la situația existentă în momentul de față la noi în țară!

În anul 2018, „World Vision” a realizat un studiu intitulat „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”. În cadrul acestuia a fost abordată și problema lipsei accesului copiilor din mediul rural la utilitățile din gospodărie, astfel încât regulile de igienă să poată fi respectate cât mai bine. De asemenea, s-au luat în calcul și punctele de vedere ale Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit cărora igiena mâinilor reprezintă una dintre cele mai la îndemână metode pentru a se preveni îmbolnăviri grave, precum hepatita (A și E) sau diferite forme de diaree. Problemele intervin însă în cazul copiilor ce locuiesc în gospodării în care nu este posibil accesul la utilitățile de bază.

Prima constatare a celor care au realizat studiul menționat a fost că în gospodăriile în care exista accesul la utilități copiii erau mai tentați să respecte normele elementare de igienă. De exemplu, acolo unde există băi în interiorul locuinței, 88% dintre copii obișnuiesc să se spele pe mâini după ce merg la toaletă, prin comparație cu un procent de 71% dintre copiii care nu dispun de această dotare. În același timp, 90% dintre copiii care au baie în casă se spală pe mâini înainte de masă, prin comparație cu 78% dintre cei care nu au acces la baia din locuință. În privința frecvenței spălatului pe dinți, tendința este similară: cei mai mulți dintre copiii care dispun de baie în casă se spală pe dinți de 2 ori pe zi, spre deosebire de cei care locuiesc într-o casă fără această utilitate. În general, s-a putut observa că 92% dintre copiii care stau în locuințe cu baia în casă se spală mereu pe mâini după utilizarea toaletei.

Altă constatare realizată de către fundația „World Vision” a fost că, la începutul primăverii anului trecut,  în România erau peste 1000 de școli ce nu dispuneau de grupuri sanitare corespunzătoare.

Concluzia Directorului Executiv al „World Vision România” este următoarea:„Din păcate, lipsa accesului la produse pentru igienă şi a educaţiei pentru sănătate sunt probleme cu care ţara noastră se confruntă de foarte multă vreme. Subiectul a fost readus în spaţiul public zilele acestea, având în vedere cazurile de coronavirus, însă atragem încă o dată atenţia asupra nevoii de educaţie pentru sănătate pe termen lung în România, o ţară în care multe şcoli din mediul rural nu au, în continuare, apă curentă şi toalete în incintă. În şi mai multe şcoli şi grădiniţe, săpunul este inexistent, iar situaţia se perpetuează în gospodăriile acestor copii, care nu au resursele financiare pentru a cumpăra produse de bază cum ar fi săpunul. Igiena precară este o sursă continuă de îmbolnăviri în comunităţile defavorizate.”

În afară de datele furnizate de „World Vision” și alte instituții, organizații sau chiar Ministerul Educației au atras atenția asupra procentului ridicat din populația României care trăiește în locuințe ce nu dispun de utilități de bază. De pildă, potrivit unui raport al Institului Național de Statistică din luna septembrie a anului trecut, în anul 2018, procentul locuitorilor din România ce erau deserviți de sistemul public de alimentare cu apă era de 69,4%. În privința celor ce locuiesc în mediul rural, statisticile arată că în 2018 un procent de 35,3% din populație era deservită de sistemul public de alimentare cu apă.

Ministerul Educației și Cercetării a evidențiat următorul aspect: acum 3 ani, 2219 unități de învățământ din țara noastră nu erau racordate la sistemul de apă și de canalizare, având grupuri sanitare în curte. Totodată, în anul 2018 existau, la nivel național, 1489 de școli și grădinițe ce funcționau având grupuri sanitare neconforme.

„Eurostat” a făcut public, în noiembrie 2019, cu ocazia Zilei Mondiale a Toaletei, un raport care a arătat că peste 1/4 din populația României locuia, în 2018, în gospodării ce nu aveau toaleta în interiorul casei. S-a estimat că numărul de locuințe cu toaletă în curte era de peste 10 ori mai mare decât media de 2,1%, înregistrată în anul 2018 la nivelul UE.

Surse: adevarul.ro, mediafax.ro, childhub.org

Aruncați-l, dacă îl aveți în casă! Un sirop pentru copii a fost retras din farmacii

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Stem Sure lansează noi produse în România - Viitorul copiilor stă în mâinile părinților
  Stem Sure lansează noi produse în România - Viitorul copiilor stă în mâinile părinților

  Stem Sure inovează din nou, prin lansarea de noi produse în domeniul celulelor stem, în data de 8 iunie 2018.

  HiPP România a lansat Aplicația pentru Copii care, după 15 minute, pune stop și te scoate la joacă, în aer liber
  HiPP România a lansat Aplicația pentru Copii care, după 15 minute, pune stop și te scoate la joacă, în aer liber

  Digitalul nu mai este de mult un tărâm necunoscut pentru cei mici. Vorbim chiar despre o generație de nativi digitali. Copiii adoră orice touchscreen, orice interacțiune virtuală...

  De ce blugii nu se spală niciodată
  De ce blugii nu se spală niciodată

  Ai observat de-a lungul timpului că blugii tăi se decolorează rapid și se lărgesc sau scurtează în mod inexplicabil? Pare că orice le-ai face, nu reușești să îi...

  Cât de des se spală părul
  Cât de des se spală părul

  Dacă vrei să ai o imagine frumoasă, începe prima dată cu părul tău. Nu trebuie să mergi în fiecare zi la salon, trebuie doar să ai grijă să fie curat. Părul murdar...

  De ce să folosim săpun și nu produse antibacteriene pentru mâinile copiilor
  De ce să folosim săpun și nu produse antibacteriene pentru mâinile copiilor

  Cu toate că produsele antibacteriene reprezintă o variantă rapidă de curățare când nu avem la îndemână apă și săpun, adevărul este că metoda tradițională de...

  O gravidă rămasă fără job și casă în Italia nu are bani să se întoarcă in România: „Am sunat la Ambasadă, niciun ajutor”
  O gravidă rămasă fără job și casă în Italia nu are bani să se întoarcă in România: „Am sunat la Ambasadă, niciun ajutor”

  Situația actuală scoate la iveală o mulțime de cazuri nefericite, mult mai puțin norocoase față de noi, cei care avem un acoperiș deasupra capului și ne permitem să stăm acasă,...

  VIDEO: Un copil de 2 ani se predă poliției cu mâinile sus în timp ce părinții lui sunt arestați
  VIDEO: Un copil de 2 ani se predă poliției cu mâinile sus în timp ce părinții lui sunt arestați

  Caz nemaintalnit în trafic! Un copil de numai 2 ani se predă autorităților cu mâinile ridicate!

  © 2019 Qbebe