Copilul meu se spală obsesiv pe mâini. Are tulburare obsesiv-compulsivă?

Copilul meu se spală obsesiv pe mâini. Are tulburare obsesiv-compulsivă?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Spălatul pe mâini de câteva ori zi, timp de cel puțin 20 de secunde, reprezintă un obicei cu care un copil trebuie să se familiarizeze de la o vârstă fragedă. Cu toate acestea, anumiți copii și adolescenți obișnuiesc să se spele pe mâini după fiecare activitate în care se implică și, uneori, după ce se spală folosesc și un gel dezinfectant. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi nu numai când spălatul pe mâini al copilului reprezintă semnul unei tulburări obsesiv-compulsive, ci și cum ar trebui să procedezi pentru a-l ajuta să nu îi mai fie tot timpul teamă de contaminarea cu germeni.

Ce este o tulburare obsesiv-compulsivă?

Tulburarea obsesiv-compulsivă se referă la faptul că o persoană are gânduri, idei sau senzații nedorite, care se repetă obsesiv. Pentru a încerca să scape de ele, persoana afectată încearcă să se implice în diverse activități repetitive. Aceste activități, cum ar fi, de exemplu, spălatul excesiv pe mâini, preocuparea permanentă de a face ordine/curățenie, efectuarea calculelor etc. pot interfera semnificativ cu programul normal dintr-o zi.

Copiii sau persoanele adulte care suferă de o tulburare obsesiv-compulsivă au comportamente rigide, rutine de la care nu se abat și, de aceea, când nu reușesc să le desfășoare devin stresate, anxioase și au temeri puternice, legate de consecințele ce pot interveni pe neașteptate. 

Tulburările obsesiv-compulsiv pot fi prezente încă de când un copil este preșcolar. În ceea ce privește vârsta medie la care încep să se manifeste asemenea tulburări, se poate spune că aceasta este în jurul vârstei de 9-10 ani.

Cum îți dai seama dacă spălatul pe mâini este semnul unei tulburări obsesiv-compulsive?

Printre cele mai frecvente obsesii care pot fi sesizate la copii și la adolescenți se regăsește și obsesia de contaminare cu germeni. Gândurile lor obsesive sunt, de cele mai multe ori, legate de teama că se pot contamina odată ce ating o parte a corpului și/sau diferite obiecte, prin urmare refuză pur și simplu să intre în contact cu obiecte și cu persoane care le-ar putea transmite germeni. 

În anumite cazuri, teama de contaminare poate fi atât de mare, încât nu numai că un copil se spală obsesiv pe mâini, dar îi este frică inclusiv să atingă iar robinetul pentru a închide apa. Uneori, spălatul pe mâini este atât de frecvent încât, până la urmă, mâinile ajung să fie uscate și crăpate, iar pe suprafața pielii să fie leziuni. Cu toate acestea, dorința de a se spăla persistă întrucât, de fapt, așa reușește să se calmeze, să se simtă în siguranță.

baietel care poarta masa de protectie si se spala pe maini

Ca să îți dai seama dacă ai un copil care se spală pe mâini întrucât se confruntă cu o tulburare obsesiv-compulsivă, încearcă să găsești un răspuns la întrebări precum:

  • Copilul are o rutină strictă în privința spălatului pe mâini și nu se abate nicicând de la ea? 
  • Copilul își spală cu grijă fiecare deget de la ambele mâini, într-o anumită ordine?
  • Dacă se întâmplă să fie nevoit să-și întrerupă rutina spălatului pe mâini, o reia cât de repede poate?
  • Copilul obișnuiește să evite persoane și/sau situații de teama că se poate contamina cu diverse microorganisme patogene? De exemplu, refuză întotdeauna să dea mâna cu cineva sau să atingă suprafețe comune fără să le dezinfecteze în prealabil?
  • Faptul că ține să se spele tot timpul pe mâini interferează cu activitățile zilnice ale copilului?
  • Copilul îți spune adesea că are mâinile murdare?
  • Mâinile copilului sunt de multe ori roșii, uscate și crăpate? 

Ce să faci pentru a-ți ajuta copilul să renunțe la spălatul obsesiv pe mâini

Pentru a te asigura că rutina spălatului pe mâini nu domină viața copilului tău și nu îl determină să renunțe la activități care îi sunt utile, străduiește-te să iei măsurile de mai jos:

Validează-i fricile 

Este recomandat să îți exprimi empatia față de copilul tău, să îi arăți că înțelegi ce simte, fără să îl critici și fără să îl ironizezi. Ceea ce ai de făcut este să-i demonstrezi că se poate baza oricând pe tine și că este în siguranță. Spune-i că este firesc să se teamă de germeni și implică-te în următoarele demersuri:

  • Rezonează cu temerile sale: de exemplu, vino cu această replică: „Înțeleg că îți poate fi teamă să fii în preajma germenilor”;
  • Insistă asupra ideii că și alte persoane se tem de germeni: spune-i că „Sunt multe persoane care, de multe ori, se tem de germeni”;
  • Distrage-i atenția de la gândurile obsesive legate de spălatul pe mâini: de pildă, invită-l să vă implicați împreună într-o activitate agreabilă sau pur și simplu reamintește-i că este în siguranță acasă, că totul este curat și sănătos. 

mama care isi tine baietelul in brate si îi zambeste

Îndeamnă-l să se concentreze asupra prezentului

Una dintre cele mai la îndemână soluții pentru a-l determina pe copil să nu se mai gândească tot timpul la spălatul pe mâini este să-l înveți să se concentreze asupra prezentului. În acest context, își poate da singur seama că este în siguranță și că nu are motive să se teamă de contactul cu agenții patogeni. 

Învață-l să-și conștientizeze temerile

În acest scop, oferă-i explicații simple care țin de ce se întâmplă în corpul nostru când ne simțim copleșiți de stări de anxietate. Spre exemplu, vino cu explicații cum ar fi: „Iată ce se întâmplă când începi să te îngrijorezi. Simți un gâdilat la nivelul buzelor și parcă ai „fluturi” în stomac. Poți să scapi de toate acestea. Este în regulă să lași fricile să vină și să plece. Așa cum se întâmplă și cu norii amenințători, și fricile încep să se îndepărteze de tine și te vei simți din ce în ce mai bine”. 

Odată ce un copil învață să-și conștientizeze fricile, va încerca să găsească soluții pentru a scăpa de ele. 

Stabiliți noi rutine legate de spălatul mâinilor

Altă metodă binevenită pentru a-ți susține copilul să scape, treptat, de spălatul obsesiv pe mâini, este să stai de vorbă cu el și, împreună, să stabiliți care sunt momentele în care trebuie să se spele pe mâini. De exemplu, spălatul pe mâini este necesar după ce vine de afară, după ce merge la toaletă, după ce vine de la grădiniță/de la școală etc.. În schimb, nu este neapărat nevoie să se spele de fiecare dată după ce se joacă cu jucăriile sale, după ce își face temele etc. Practic, procedând așa, se obișnuiește să nu se mai spele prea des într-o zi.

Încurajează-l să se relaxeze

Când intră în starea de relaxare, copilul poate depăși mai ușor stările de anxietate provocate de gândurile obsesive care îl conduc spre spălatul obsesiv pe mâini. Din acest motiv, învață-l diverse tactici prin care să scape de stările de anxietate, ca de exemplu familiarizarea cu tehnicile de respirație corectă, practicarea meditației, concentrarea asupra unei activități pe care o adoră etc.

mama si baietelul ei care fac yoga acasa, langa fereastra

Adresează-te unui specialist

În cazul în care obsesia copilului în ceea ce privește spălatul pe mâini este severă și se prelungește pe o perioadă îndelungată, este cel mai bine să consulți un psihoterapeut. De cele mai multe ori, se recomandă ședințele de terapie cognitiv-comportamentală, astfel încât copilul să-și înțeleagă stările de anxietate și obsesiile, să-și recunoască temerile și să adopte strategii adecvate pentru a le gestiona.

fetita care sta pe o canapea, avand in poala o jucarie de plus, in timp ce se afla in timpul unei sedinte la un consilier 

În cadrul terapiei cognitiv-comportamentele, psihoterapeutul poate să îl introducă pe copil, treptat, în diverse medii în care sunt prezenți germenii. După o anumită perioadă, micul pacient începe să își dea seama că este normal să vină în contact și cu aceștia și că nu este cazul să se spele imediat pe mâini. Practic, copilul învață să-și „construiască” o anumită toleranță față de germeni, să rămână calm și în prezența acestora și, în aceste condiții, să nu mai fie mereu dornic să-și spele mâinile. 

Nu în ultimul rând, pentru a-ți stimula copilul să renunțe la spălatul obsesiv pe mâini, străduiește-te, ori de câte ori face un progres, să-l lauzi și să-i dăruiești mici recompense. Realizând un astfel de demers, îl motivezi să reziste mai bine în fața gândurilor obsesive și a temerilor și să adopte comportamente firești pe viitor. 

Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by Freepik

Surse articol: anxiety.org, blog.cadey.co, psychiatry.org, parintisipitici.ro, verywellmind.com

Articolul urmator
A venit, în sfârșit, momentul în care copilul meu înțelege sarcasmul
A venit, în sfârșit, momentul în care copilul meu înțelege sarcasmul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tulburarea obsesiv compulsivă postpartum: când grija pentru copil devine obsesie
    Tulburarea obsesiv compulsivă postpartum: când grija pentru copil devine obsesie

    Dacă în maternitate, după ce naști, ești înconjurată de medici, asistente medicale și moașe gata să îți vină în ajutor atunci când ai o nelămurire...

    O asistentă de la terapie intensivă neonatală a dezvoltat tulburare obsesiv-compulsivă încercând să țină în viață bebelușii bolnavi
    O asistentă de la terapie intensivă neonatală a dezvoltat tulburare obsesiv-compulsivă încercând să țină în viață bebelușii bolnavi

    O asistentă s-a îngrijorat atât de mult pentru sănătatea micuților pacienți pe care îi avea în grijă, încât a ajuns să sufere de o tulburare...

    Fiica mea de 14 ani vrea să se mărite cu iubitul ei și îmi spune asta obsesiv
    Fiica mea de 14 ani vrea să se mărite cu iubitul ei și îmi spune asta obsesiv

    O mămică de peste Ocean povestește, pentru kidspot.com.au, că fiica ei în vârstă de 14 ani îi repetă obsesiv că vrea să se mărite cu iubitul ei. Aceasta spune că...

    Diagnosticul meu de ADHD mă ajută să fiu o mamă bună pentru copilul meu, recent diagnosticat cu aceeași boală
    Diagnosticul meu de ADHD mă ajută să fiu o mamă bună pentru copilul meu, recent diagnosticat cu aceeași boală

    O mamă care are ADHD susține că diagnosticul său o ajută să fie o mamă bună pentru fiica sa, care a fost recent diagnosticată cu aceeași tulburare. Descoperiți cum anume, în...

    Soacra mea ma învață cum să-mi cresc copiii, dar fiul ei nu-și spală singur hainele
    Soacra mea ma învață cum să-mi cresc copiii, dar fiul ei nu-și spală singur hainele

    Încă de când devii mamă, cei din jur te „bombardează” cu tot felul de sfaturi despre cum (cred ei că) ar trebui să îți crești copilul. Chiar dacă ești...

    Viața alături de o persoană bipolară: cum afectează relațiile această tulburare?
    Viața alături de o persoană bipolară: cum afectează relațiile această tulburare?

    Tulburarea bipolară, cunoscută și sub denumirea de depresie maniacală, este o afecțiune psihică complexă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este o boală ce...

    Boala m-a împiedicat multă vreme să fiu o mamă bună pentru copiii mei. Sunt diagnosticată cu tulburare bipolară
    Boala m-a împiedicat multă vreme să fiu o mamă bună pentru copiii mei. Sunt diagnosticată cu tulburare bipolară

    O mamă cu 5 copii diagnosticată cu tulburare bipolară, povestește cum a învățat că nu trebuie să-și lase diagnosticul și traumele din copilărie să-i afecteze relația cu...

    Povestea tatălui fără mâini și picioare care și-a crescut fetele singur, după ce mama le-a abandonat
    Povestea tatălui fără mâini și picioare care și-a crescut fetele singur, după ce mama le-a abandonat

    Dragostea și devotamentul sunt valori ce se transmit din generație în generație și care trebuie prețuite. De aceste valori a dat dovadă toată viața o mamă din Paraguay, care...

    © 2024 Qbebe