Tehnologii pentru copii: de la ce varsta?

Tehnologii pentru copii: de la ce varsta?

Iuliana Moraru

Copilul creste si este inevitabil sa nu vrea sa utilizeze multitudinea de aparate si tehnologii ce il inconjoara si de care se loveste la orice pas. Sunt ele, oare, benefice pentru dezvoltarea fizica si psihica armonioasa a copilului tau? De la ce varsta ar trebui sa il lasi sa le foloseasca? Acestea sunt doar cateva intrebari ce te macina zi de zi si la care incerci sa gasesti un raspuns care sa te multumeasca atat pe tine, ca parinte, cat si pe copil, care adora sa interactioneze cu astfel de aparate si lumea virtuala.

Vom incerca sa iti prezentam unele dintre cele mai frecvent utilizate tehnologii de catre copii, precum si avantajele si dezavantajele folosirii acestora, dar si varsta propice pentru primul contact al celui mic cu "lumea virtuala".

Fimele si cartile 3D

Ce inseamna imagine 3D? Se refera la imaginea ce se formeaza pe tratarea diferita a imaginilor intre ochiul drept si ochiul stang, sub un unghi putin diferit, astfel incat creierul sa reconstituie imaginea in relief.

La ora actuala, mirajul filmelor si a cartilor tridimensionale a acaparat intreaga tara, aproape ca nu exista copil care sa nu fi vazut macar o data un astfel de film sau sa fi citit o astfel de carticica.

Din pacate, tocmai aceasta discordanta intre imaginile percepute de cei doi ochi, pot afecta serios vederea copiilor sub sase ani, in conditiile in care ochiul nu le este complet dezvoltat, fiind recomandat, deci, ca pana la aceasta varsta, copiii sa nu aiba de-a face cu astfel de tehnologii.

Chiar si dupa varsta de sase ani, se recomanda ca cel mic sa faca o pauza la fiecare treizeci de minute, in timp ce vizioneaza imagini tridimensionale.

ochelari 3D

Televizorul

99% dintre copii iau contact cu magnifica lume a televiziunii cu mult inainte de a merge la scoala, poate chiar din primul an de viata. Chiar si la gradinita se folosesc din ce in ce mai des televizoarele pentru a viziona diverse desene animate sau documentare pentru copii.

Stim ca pare colosal, insa, un copil petrece, in medie, 900 ore la scoala in timp ce in fata televizorului, se cumuleaza mai mult de 1.023 ore. Din pacate, studiile au demonstrat ca micutii care petrec mai mult de 10 ore pe saptamana in fata televizorului, sunt vizibil mai obezi si mai agresivi. Deoarece copilul nu stie sa faca diferenta intre realitate si ceea ce vede la televizor, secventele violente il vor inspaimanta si va considera ca oricand i se poate intampla si lui acelasi lucru.

Cercetatorii recomanda sa nu il lasi deloc pe cel mic sa se uite la TV daca are mai putin de doi anisori, iar daca este mai mare sa nu depaseasca zilnic mai mult de doua ore. In acest timp, stai alaturi de el si urmareste continutul programului TV si asigura-te ca emisiunea, desenele animate, documentarul ii este util. In caz contrar, indreapta-l spre alte activitati cum ar fi sa se joace cu prietenii, sa citeasca, sa coloreze.

A venit timpul sa ilustram si beneficiile privitului la televizor. Astfel, acesta poate fi un bun educator deoarece televiziunea il poate ajuta sa invete alfabetul, sa invete despre viata animalelor, sa se distreze alaturi de eroii din desenele animate. Dar, intr-adevar, excesul de televizor poate fi extrem de daunator.

Jocurile video sau jocurile Wii

Sase ani... aceasta este varsta la care un copil ar trebui sa ia contact pentru prima data cu jocurile video sau jocurile Wii.

Chiar una dintre cele mai cunoscute companii de jocuri video din lume, Nintendo, recomanda ca sub aceasta varsta copilul sa nu se apropie de aceste aparate deoarece privitul timp indelungat ii poate afecta dezvoltarea normala a aparatului ocular.

Daca ar fi sa facem o comparatie intre jocurile video clasice si cele Wii, medalia ar fi in favoarea ultimelor. De ce? Pentru ca au avantajul de a-i permite copilului sa se miste, sa faca sport in timp real, sa isi dezvolte mult mai bine coordonarea intre imagine si actiune.

 jocuri video
Bineinteles, si de aceasta data ai un rol important ca si parinte, si anume sa ii selectezi celui mic jocurile, sa stai alaturi de el pentru a vedea cum se manifesta si pentru a avea siguranta ca nu depaseste termenul impus de aproximativ o ora.

Calculatorul

Aproape ca nu este zi in care sa nu fie nevoie sa folosim calculatorul. Asa sa fie, oare, si in cazul celui mic?
Medicii recomanda, cum era de asteptat, amanarea pe cat posibil a primului contact al copilului cu calculatorului, pana la varsta de aproximativ trei anisori. Pana atunci, el oricum nu intelege mare lucru despre ceea ce se intampla in fata monitorului, el fiind atras, in special, de imaginile ce se schimba constant pe ecran si de mouse-ul ce se poate misca, nu are un scop educativ, academic, ci unul strict distractiv, deconectant.

Fii alaturi de el in permanenta atunci cand sta la calculator pentru a-l monitoriza si a interveni ori de cate ori este nevoie. Pentru inceput, este suficient sa se uite la tine atunci cand lucrezi, pentru ca apoi sa il lasi pe el in fata monitorului, dar nu mai mult de maxim o ora pe zi, poate chiar mai putin daca cel mic are doar trei-patru anisori.

Telefonul mobil

Telefonul mobil a devenit un accesoriu indispensabil, fie ca ai cinci ani sau cincizeci. Studiile au demonstrat faptul ca la ora actuala varsta medie la care un copil primeste un telefon mobil este de doar sapte ani, dar se pare ca aceasta va scadea treptat, ajungand pana la varsta de cinci ani.

Parerile parintilor cu privire la achizitionarea unui telefon mobil pentru cel mic sunt impartite, unii spun ca i-ar cumpara la 5 sau 7 anisori, altii la 10 sau chiar la 14. Motivul cel mai des intalnit este ca acestia vor sa stea mai linistiti stiind ca pot lua legatura oricand cu copilul.



Daca privim problema din alt unghi, trebuie sa iti asumi riscul radiatiilor nocive pe care aceste telefoane le emit.

Daca, totusi, vrei sa ii cumperi un telefon, ti-ar fi de ajutor cateva mici trucuri pentru ca piticul sa il foloseasca cat mai putin. Astfel, ideal ar fi sa cumperi telefonul pe baza de cartela, si nu pe abonament, convorbiriile fiindu-i limitate. De asemenea, alege un telefon cat mai simplu pentru ca, nu este asa, telefonul trebuie folosit doar pentru comunicare si nimic mai mult.

telefonul mobil

Aparatul de fotografiat

Inca de la o varsta frageda, cel mic este invatat sa stea in fata aparatului de fotografiat. Acesta reprezinta, poate, unul dintre cele mai putin nocive aparate pe care le-ar putea utiliza fara mari restrictii. Trebuie sa il supraveghezi de fiecare data cand il foloseste pentru a nu se rani sau pentru a nu-l scapa ori strica. In rest, lasa-l sa se bucure si sa se distreze facand zeci de fotografii.

Tu la ce varsta l-ai lasat pe cel mic sa foloseasca toate aceste tehnologii?

Articolul urmator
Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați
Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O femeie din Texas care a fost răpită acum 51 de ani, s-a reunit în sfârșit cu familia sa, datorită unei noi tehnologii de testare a ADN-ului
    O femeie din Texas care a fost răpită acum 51 de ani, s-a reunit în sfârșit cu familia sa, datorită unei noi tehnologii de testare a ADN-ului

    O femeie din Texas care a fost răpită când era bebeluș, în urmă cu peste 50 de ani, s-a reîntâlnit cu membrii familiei sale datorită unui kit de testare al...

    Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea
    Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea

    Când auzi despre părinți care au mai mult de 3 copii, te întrebi adesea cum fac față provocărilor de zi cu zi. Ce se întâmplă însă într-o familie...

    Dragostea nu are vârstă ! Doi copii de 7 ani merg la restaurant la prima lor întâlnire !
    Dragostea nu are vârstă ! Doi copii de 7 ani merg la restaurant la prima lor întâlnire !

    Nu se poate vorbi despre o vârstă ideală la care poți avea prima întâlnire, în condițiile în care nu este exclus ca aceasta să aibă loc încă din...

    O tânără de 18 ani a decis că aceasta este vârsta potrivită pentru a se opri din a mai avea copii
    O tânără de 18 ani a decis că aceasta este vârsta potrivită pentru a se opri din a mai avea copii

    Tylar Fertuck, o tânără din Canada, a născut-o pe fiica sa la 16 ani, iar pe fiul ei la 17. Deși abia a trecut de vârsta majoratului, are deja doi copii și plănuiește să...

    O femeie a devenit mamă de opt ori până la vârsta de 31 de ani. „Oamenii te judecă și dacă ai prea mulți copii, și dacă nu ai deloc”
    O femeie a devenit mamă de opt ori până la vârsta de 31 de ani. „Oamenii te judecă și dacă ai prea mulți copii, și dacă nu ai deloc”

    Când auzi despre familiile cu mulți copii, poți fi tentată să începi să le judeci, în ciuda faptului că nu le cunoști situația și nu știi cum au ajuns să fie...

    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern
    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern

    Noua formulă de lapte conține cel mai avansat amestec Nestle de oligozaharide importante în nutriția copiilor de vârstă mică, identice din punct de vedere structural cu cele...

    Situația copiilor din România: 1 din 2 copii este bătut, 6 dintr-o mie mor înainte de vârsta de 1 an
    Situația copiilor din România: 1 din 2 copii este bătut, 6 dintr-o mie mor înainte de vârsta de 1 an

    Bătaia nu este ruptă din Rai! În România, un copil din doi este supus unei forme de violență fizică, emoțională sau sexuală, potrivit unui studiu realizat de Organizația...

    Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”
    Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”

    Sorin și frații lui nu își doresc un telefon nou sau haine de firmă, ci hrană pe masă, rechizite și un purcel în ogradă!

    © 2024 Qbebe