Băița este momentul mult așteptat de copiii de vârstă mică, dar și de părinții lor. În fiecare seară, micuții sar în cada plină cu apă și cu spumă alături de frații sau de surorile lor. Aceasta este o oportunitate grozavă pentru frați să își consolideze legătura deja existentă.
La baie copiii se pot juca, își pot explora preferințele, iar părinții vor avea amintiri pe care le vor prețui toată viața, fie că sunt surprinse în fotografii sau nu. În plus, atunci când frații fac baie împreună, părinții economisesc timp față de atunci când ar face baie separat.
Nu există o anumită vârstă la care copiii ar trebui să nu mai se bălăcească în cădiță cu frații sau cu surorile. Acest mic ritual de seară va înceta odată ce se vor face mari și vor avea nevoie de intimitate.
O mamă a doi copii ne împărtășește experiența ei cu băița copiilor
“Fiind mamă a doi copii, știam că este greu să renunț la aceste momente drăgălașe ale copiilor petrecute împreună în cădiță. Pe măsură ce cresc, copiii renunță singuri la această joacă.
De aceea este bine ca la vârste fragede să fie lăsați să facă baie împreună sub supravegherea părinților“, mărturisește ea.
Soacra mea mi-a spus că sunt dezgustătoare pentru că îmi spăl copiii împreună
Care este momentul exact când copiii ar trebui să renunțe să mai facă baie împreună?
“Din experiența mea personală, copii încep să renunțe la băița împreună cu frații și surorile în jurul vârstei de 10 ani. La fetițe, acest moment poate veni mai repede decât la băieței, pentru că fetele își încep pubertatea mult mai devreme“ susține doamna doctor în psihologie Erica Miller.
Experta consideră că decizia de a renunța la acest ritual al îmbăierii copiilor împreună depinde de dinamica familiei și de nivelul de confort al fiecărui copil.
În loc să se concentreze asupra vârstei la care cei mici renunță la băița de seară împreună cu frații și surorile, părinții ar trebui să ia în considerare alți factori importanți:
Preferințele individuale
Sunt situații în care copilul își exprimă nevoia de intimitate direct sau indirect. Uneori copiii pot refuza să facă baie împreună cu frații și surorile. Alteori vor cere părinților să le închidă ușa la baie pentru mai multă intimitate.
Cert este că adulții trebuie să aibă o discuție foarte serioasă cu copiii pentru că aceștia să își poată exprima exact preferințele. Este necesar ca părinții să îi întrebe despre percepția lor asupra corpului în continuă schimbare.
Copiii trebuie să exprime dacă se simt confortabil să își lase frații surorile să ia parte la aceste schimbări și să îi vadă dezbrăcați
Dinamica familiei
Dacă nuditatea este o chestie normală în familie, atunci frații pot face baie o perioadă mai lungă de timp. Se mai pune problema existenței unui părinte vitreg în familie, de care copiii s-ar putea rușina.
Nu în ultimul rând, dacă părinții și copiii locuiesc împreună cu familia extinsă în aceeași locuință, este foarte posibil ca micuții să simtă nevoia de intimitate.
Gen și vârstă
Frații care fac baie împreună nu resimt intimitatea ca fiind o problemă la vârste mici. Pe măsură ce cresc, iar corpul lor se maturizează din punct de vedere fizic, atunci cu siguranță nevoia de intimitate va apărea.
Părinții care au copii între care există o diferență destul de mare trebuie să se aștepte la o perioadă mică de timp în copiii fac baie împreună. Acest lucru apare din cauza nevoii de intimitate a fratelui mai mare.
Maturitatea emoțională și fizică
Momentul la care cei mici renunță să facă baie cu frații sau cu surorile depinde și de maturizarea lor pe plan fizic sau emoțional. Frații mai mici pot începe să pună întrebări despre schimbările fizice care apar la frații mai mari, făcându-i să se simtă inconfortabil.
Băița copilului: Ghid de întrebări și răspunsuri de la pediatru
Ar trebui să mă îngrijorez din cauza faptului că micuții mei fac baie împreună?
Experiența prin care frații trec la un anumit moment dat, în care fac baie împreună, este distractivă și creează o legătură specială între ei.
Ceea ce înseamnă că dacă prichindeii nu și-au exprimat vădit dorința de a face baie singuri, nu există niciun risc și niciun motiv de îngrijorare pentru părinți.
De asemenea, aceste momente de joacă ale copiilor pot reprezenta oportunități excelente pentru părinți să îi învețe despre părțile corpului și despre schimbările prin care vor trece.
“Este important să învățăm copiii care sunt termenii corecți pentru părțile anatomice ale corpului și să le arătăm cum să identifice nevoile pe care le au în anumite momente. Acest lucru îi va ajuta mai târziu în viață“, susține specialista Miller.
Chiar de la o vârstă fragedă, copiii ar trebui învățați despre cine le poate atinge corpul și cine are acest drept. De asemenea, copiii trebuie să știe cât de important este să spună unui adult în care au încredere dacă cineva încalcă aceste reguli.
Cu ocazia aceasta, micuții vor afla de la părinți că nici ei nu au să atingă corpul unei persoane fără consimțământul acesteia sau să comenteze asupra părților corpului, cu excepția conversațiilor de familie.
Concluziile sunt ușor de tras. Nu există, din punct de vedere al specialiștilor, o vârstă la care copiii trebuie să renunțe să facă baie împreună cu frații sau surorile, ci doar anumite semnale pe care copilul le dă.
Aceste semnale de maturitate, de pubertate, de schimbări ale corpului, de rușine sau de nevoie de intimitate sunt cele după care părinții trebuie să se ghideze în momentul în care schimbă ritualul de îmbăiere al fraților
Surse articol: scarymommy.com