VIDEO: Un bebeluș cade într-un bazin cu apă și este salvat de un alt copil

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce devenim mămici, ne bucurăm să-i vedem pe ai noștri micuți că sunt vioi și dornici să descopere lumea din jur. Cu toate acestea, trebuie să fim mereu în alertă și să conștientizăm faptul că, uneori, tocmai această curiozitate îi poate pune în pericol. Unul dintre aceste pericole este și cel de înec. Din articolul de mai jos veți afla cum un bebeluș, ce nu a fost supravegheat, a fost salvat de la înec de un alt copil. De asemenea, veți vedea cum ar trebui să procedați pentru a vă proteja cât mai mult micuții de înec, indiferent de locul în care vă aflați. Regula „de aur" este însă o supraveghere foarte atentă, responsabilă, în orice moment!

Povestea unui bebeluș, ce a fost salvat de la înec de către un alt copil

Următoarea întâmplare ne dovedește o dată în plus că un copil mic, lăsat nesupravegheat, poate fi oricând în pericol de înec.
Un bebeluș căuta ceva în preajma unui bazin cu apă. Din dorința de a ajunge la ceea ce îl interesa, micuțul a ales să escaladeze pe marginea bazinului. După aceea s-a plimbat pe o latură a bazinului, de-a bușilea.
La un moment dat însă, bebelușul, aflat în genunchi, va aluneca și va cădea în bazin. Nimeni nu era însă în jurul său să-l scoată din apă.
Norocul bebelușului a fost însă un băiețel, ce s-a dus, din curiozitate, să se uite la bazin. Acesta a observat însă că era ceva în neregulă în apă.
Băiețelul s-a plimbat câteva secunde în dreptul laturii bazinului de unde căzuse bebelușul. Între timp, mama copilului mai mare a venit pentru că nu știa unde este acesta. A observat însă bebelușul zbătându-se în apă, s-a aplecat peste marginea bazinului și l-a tras  din apă.
Practic, micuțul a fost salvat de către băiețelul curios, care fugise de lângă mama sa pentru a se duce să se uite la bazin.

Cum ne putem proteja copiii de înec

Cercetările din ultimele decenii au ajuns la o concluzie alarmantă: înecul este principala cauză a decesului copiilor între 1 și 5 ani.
Cu atât mai mult cu cât este vorba despre bebeluși, aceștia nu dețin încă acele mișcări coordonate menite să le permită să se ridice singuri din apă. Iar dacă vor cădea, situația este și mai gravă. Înecul poate surveni imediat, spun specialiștii, chiar și într-o apă ce nu este mai adâncă de 2,5 cm. De cele mai multe ori, înecul unui bebeluș are loc foarte rapid, fără zgomote ce ne-ar putea avertiza asupra unei posibile tragedii.
În aceste condiții, bebelușii trebuie să se afle permanent în preajma unui adult, iar când sunt aproape de apă, este preferabil ca să fie ținuți în brațe. Și să-ți ții bebelușul de mână este foarte indicat, atunci când acesta stă în picioare. Practic, este necesar să fii mereu într-o poziție care să-ți permită să-ți ridici rapid copilul în cazul în care cade în apă, indiferent că ești acasă (când micuțul face baie, este într-o piscină gonflabilă sau într-un lighean mare) sau în apropiere de un bazin cu apă, de o piscină sau la malul unui lac, râu sau al mării.

Mama ce se joaca cu bebelusul din piscina gonflabila

Ce să faci pentru a-ți proteja copilul de înec, acasă sau în jurul casei
Ca să te asiguri că al tău copil este în deplină siguranță dacă sunteți în preajma casei, trebuie să iei următoarele măsuri:
• Nu-ți lăsa sub nicio formă copilul, mai ales dacă este bebeluș, să stea vreo clipă singur și nu-l neglija nicio clipă, făcând și alte treburi
• Dacă ai piscină, vei monta garduri de protecție și vei îndepărta orice obiecte care l-ar putea ajuta pe copil, escaladându-le, să ajungă la apă
• Când ai un bebeluș, vei avea grijă ca toate recipientele mari cu apă, pe care le ai acasă sau în jurul casei, să fie acoperite cu capace de protecție. Dacă se poate, acestea ar trebui păstrate în locuri mai retrase, la care micuțul să nu poată avea acces
• Cada, chiuveta, ligheanele, butoaiele mari etc. ar trebui neapărat golite de apă când nu este nevoie de ea
• Toate sursele de apă pe care le ai în grădină (cum ar fi un mic heleșteu) ar trebui protejate cu rețele de sârmă până când copilul are cel puțin 5 ani
• Inclusiv piscinele gonflabile ar trebui să aibă în preajmă garduri de protecție
• Nu lăsa sub nicio formă bebelușul să stea nesupravegheat în cazul în care ai un acvariu mare

Citește și: Înecul la copii, o tragedie care poate fi evitată?

Cum să ai grijă de copilul tău în afara casei
Curiozitatea copiilor, mai ales a celor mici, îi poate pune, din păcate, în pericol, mai ales când vă aflați în afara casei.
Iată ce ar trebui să faci pentru a-ți știi micuțul în siguranță:

• Nu-l lăsa sub nicio formă nesupravegheat- Dacă ai vreo treabă, este preferabil să-ți iei copilul cu tine
• Când ai un bazin cu apă, cel mai bine este să-l acoperi sau să fie înconjurat de un gard de protecție, prin care copilul să nu poată pătrunde- Întâmplarea relatată de mai sus, cu bebelușul ce a fost pe punctul să se înece dacă în preajmă nu s-ar fi aflat un alt copil, demonstrează din plin cât este de important să se respecte această regulă de siguranță.
• Încearcă să-i explici micuțului că nu are voie să meargă, fără tine, în preajma unui bazin cu apă, a unui iaz sau orice altă întindere de apă
• Asigură-te că al tău copil nu are cum să se cațere pe diverse obiecte ce i-ar permite să ajungă la un bazin cu apă/la un heleșteu etc.

Ce poți face pentru ca un copil mic să fie în siguranță la malul mării, al unui râu sau lac
Cu atât mai mult cu cât copilul se află în apropiere de spații mai largi este foarte important să iei măsuri care să-l protejeze de orice pericol de înec.
De exemplu, este necesar să:
• Stai mereu alături de copil când acesta se joacă pe plajă sau pe malul unui lac/râu
• Dacă vă aflați într-o barcă sau în apropierea valurilor, ține-ți copilul de mână
• Când intrați în mare, ai grijă să-ți duci micuțul doar în zonele sigure, unde nu este apă adâncă și nu sunt valuri sau curenți puternici
Nu uita, pe măsură ce crește, să-i arăți copilului cum să ridice o mână pentru a oferi un indiciu unui salvamar sau altor persoane care s-ar afla în zonă. De asemenea, învață-l să rămână cât mai calm, să nu se agite în apă, întrucât pericolul de înec poate fi mai mare.
Nu în ultimul rând, voi, părinții, ar trebui să faceți niște cursuri menite să vă învețe să-i acordați primul ajutor copilului în caz de înec.

Exersarea acrodarii primului ajutor

Nu ezita să-ți duci micuțul să ia lecții de înot
Chiar dacă ți se pare că bebelușului tău îi place tot mai mult apa și ți se pare că ar fi pregătit să facă față la una mai mare decât aceea din cădiță sau din mica piscină gonflabilă în care se bălăcește, specialiștii ne avertizează asupra următorului aspect: lecțiile de înot nu sunt potrivite pentru un copil ce are în jur de 1 an. Pe de o parte, micuțul poate înghiți prea multă apă din bazin. Pe de altă parte, poate avea încă dificultăți în a se adapta la temperatura pei de acolo, fapt care poate conduce la apariția răcelilor sau, în cazuri extreme, chiar la hipotermie.
Cel mai bine va fi să discuți și cu un medic pediatru înainte de a te hotărâ când să-l duci să învețe să înoate.
Între timp, observă-l cu atenție și, dacă îl vezi că își coordonează tot mai bine mișcările și că nu îi este deloc teamă de apă, poți să-l înscrii la niște lecții de înot. Ai însă grijă ca acestea să nu aibă mulți cursanți (cel mult 5-6), iar instructorul să aibă certificările care dovedesc faptul că știe regulile de siguranță în apă și că știe exact cum să acționeze pentru a da primul ajutor.

Citește și: Inotul la copii- tot ce trebuie sa stii

Voi ați mai auzit până acum de cazuri similare celui prezentat în articol, în care un bebeluș să poate fi salvat de la înec datorită unui copil mai mare?

Surse:
www.raisingchildren.net.au, www.vellyviral.com, www.whattoexpect.com

Surse poze:

http://www.rightthisminute.com/video/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Premiera emoționantă în România: părinții unui bebeluș în moarte cerebrală i-au donat organele. Au salvat viața unui alt copil
  Premiera emoționantă în România: părinții unui bebeluș în moarte cerebrală i-au donat organele. Au salvat viața unui alt copil

  O durere mai mare decât cea a pierderii propriului copil nu există. De aceea, o pereche de părinți din Cluj au devenit adevărați eroi după ce au luat dificila decizia de a-și...

  O mamă cățelușă a salvat viața unui bebeluș abandonat, îngrijindu-l ca pe propriul pui
  O mamă cățelușă a salvat viața unui bebeluș abandonat, îngrijindu-l ca pe propriul pui

  Nu degeaba câinii sunt cei mai buni prieteni ai oamenilor. Instinctul lor este să protejeze specia umană, iar o cățelușă este dovada cea mai clară în acest sens....

  Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
  Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

  Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

  VIDEO. Momentul când o șoferiță din Bistrița lovește un copil cu mașina și apoi îl ceartă
  VIDEO. Momentul când o șoferiță din Bistrița lovește un copil cu mașina și apoi îl ceartă

  Caz incredibil în Bistrița! O femeie a lovit cu mașina un copil ca mai apoi să îl certe pentru că nu a fost atent. Momentul a fost surprins de o cameră de supraveghere, iar...

  Specialiștii avertizează! De ce nu este bine să bei apa care a stat la soare într-o sticlă de plastic
  Specialiștii avertizează! De ce nu este bine să bei apa care a stat la soare într-o sticlă de plastic

  Mai ales în zilele toride, organismul nostru are nevoie de apă, fiindcă se deshidratează mult mai rapid decât de obicei. Pe lângă faptul că ne potolește setea, apa...

  Avertisment pentru părinți! Cum a devenit viral un video cu un bebeluș pe TikTok
  Avertisment pentru părinți! Cum a devenit viral un video cu un bebeluș pe TikTok

  TikTok a devenit mai mult decât o simplă platformă de divertisment pentru adolescenți. Tot mai multe companii se folosesc de popularitatea acestei aplicații pentru a ajunge la...

  Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș
  Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș

  Mulți părinți glumesc pe seama faptului că bebelușii lor au fost încurcați la naștere, mai ales când personalitatea și interesele copiilor lor sunt total diferite de ale...

  Cum a salvat un medic din Iași viața unui bebeluș de 10 luni. Copila mai avea doar câteva zile de trăit
  Cum a salvat un medic din Iași viața unui bebeluș de 10 luni. Copila mai avea doar câteva zile de trăit

  Eroii nu poartă întotdeauna pelerină! Un medic din Iași a reușit să salveze de la moarte o fetiță de numai 10 luni cu malformațîi cardiace, care mai avea doar...

  © 2022 Qbebe