Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România

Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România

Bianca Geica - Redactor Senior

Vaccinarea copiilor între 12 și 17 ani a început mai repede decât ne așteptam, mai exact din 2 august, cu vaccinul Moderna. Însuși Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de naționale de vaccinare, a făcut anunțul oficial. 

Aprobarea pentru vaccinarea copiilor de sub 12 ani

 

Aprobarea pentru vaccinarea copiilor de peste 12 ani

"Pe data de 23 iulie Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat extinderea indicaţiei de administrare a vaccinului de la compania Moderna pentru grupa de vârstă 12 – 17 ani. Ca atare din 2 august în România se va putea vaccina cu vaccinul de la compania Moderna pentru această grupă de vârstă.

În aceste zile se optimeaază platforma naţională de programare care să permită începând cu 1 august programarea celor care doresc să se vaccineze cu vaccinul de la compania Moderna. Procedurile şi modalităţile de vaccinare sunt similare cu populaţia de peste 18 ani. Practic, schema de vaccinare este nemodificată constă în două doze administrate la interval de 28 de zile", a declarat acesta. 

medic care vaccineaza o fetita

„Este cât se poate de clar că este un vaccin sigur și eficient, inclusiv la grupa de vârstă 12-15 ani, și probabil că se va dovedi la fel și la celelalte grupe de vârstă. Noi estimăm că într-o perioadă de două luni vom avea o autorizare oficială atât de la Agenția Americană pentru Medicamente, cât și de la Agenția Europeană, așa încât vom putea și noi din trimestrul trei, probabil, să dăm posibilitatea și celor care doresc cu vârsta sub 15 ani să se vaccineze”, a spus Gheorghiță pentru Digi24.

Citește și: Dr. Irina Costache: "Vaccinați-vă! Nu există nicio scuză pentru valul 4!"

Acesta spune că Pfizer a depus deja la FDA datele pentru a obține autorizație și indicație pentru grupa de vârstă 12-15 ani, prin urmare din toamnă, mai exact din trimestrul al treilea, vor putea fi imunizați și copiii împotriva coronavirusului. De altfel, grupul Pfizer/BioNTech speră să înceapă vaccinarea acestei grupe de vârstă înainte de noul an școlar.

Pfizer și BioNTech au început un studiu și pentru copiii sub 11 ani, inclusiv pentru bebelușii de peste 6 luni. De asemenea, compania Johnson & Johnson urmează să își testeze vaccinul pe copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Ce spune Rafila despre eficiența vaccinului anti-COVID și reticența părinților

În ciuda faptului că eficacitatea vaccinurilor anti-COVID este foarte mare, de aproape 100%, mulți părinți sunt reticenți și nu se gândesc să îi vaccineze pe cei mici. Profesorul Alexandru Rafila, președintele societății Române de Microbiologie, spune că în absența unei campanii de informare foarte bine pusă la punct, s-ar putea să ne confruntăm cu un eșec în ceea ce privește vaccinarea copiilor sub 16 ani, mai ales în contexul în care nici numărul adulților care vor să se vaccineze nu este foarte mare.

Acesta a declarat, potrivit hotnews.ro, că cei care coordonează campania de vaccinare anti-Covid în România ar trebui să demareze deja o campanie de informare pentru părinţi, având în vedere că în această vară ar putea începe și la noi vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani.

„Se discută despre vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani. Dacă aşteptăm să demarăm campania şi nu o pregătim încă din acest moment, atunci nu o să avem o campanie de succes, mai ales că o să fie vacanţă, mulţi dintre copii vor fi plecaţi, aşa că, eu dacă aş fi în locul celor care coordonează această campanie, aş face demersuri astfel încât să pot să informez deja părinţîi, despre studiile aflate în derulare, despre faptul că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare în cazul copiilor decât în cazul adulţilor, că se apropie de sută la sută, că nu sunt reacţîi adverse, că vaccinul este sigur pentru copii, trebuie deja să ne gândim unde îi vaccinăm pe aceşti copii, cum îi vaccinăm, la copii poate să fie gândit un alt format, sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le facem astfel încât în momentul în care se decide începerea acestei campanii de vaccinare şi pentru copii, ea să fie pregătită. Dacă întâi o începem şi apoi o pregătim, din nou o să avem probleme destul de serioase", este de părere prof. Alexandru Rafila.

Citește și: Reuters: părinții vaccinați își protejează și copiii nevaccinați, arată ultimele date

Rafila este de părere că la modul și ritmul în care se desfășoară acum campania de vaccinare pentru adulți, va fi destul de greu să ajungem, peste o lună, la 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Acesta spune că este neapărată nevoie de campanii de comunicare ţintite:

„Trebuie să păstrăm ritmul, nu ştiu dacă trebuie să-l mărim, dar trebuie să reuşim să-l păstrăm, ăsta va fi lucrul cel mai dificil care se va reflectă deja în următoarea lună, deci peste o lună va fi destul de greu să vaccinezi 100.000 de persoane pe zi, mai ales dacă aşteptăm că acest lucru să se întâmple şi nu prevenim, dacă vreţi, prin campanii de informare ţintite şi prin acţiuni care să reflecte parteneriat cu autorităţile locale, să crească încrederea în autorităţile centrale şi mai ales în cele din sănătate", a afirmat Rafila.

Acesta a mai vorbit și despre Israel, țară pe care o luăm drept exemplu pentru succesul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Rafila spune că acolo încrederea în autorități este foarte mare, spre deosebire de ce se întâmplă în țara noastră:

„Toată lumea ia cazul Israelului drept şcoală, acolo încrederea în autorităţi este foarte mare şi chiar dacă guvernele se succed şi este o anumită instabilitate politică, încrederea în autorităţile sanitare vă spun că este foarte mare, ori noi cred că trebuie să acţionăm pe două planuri: Autorităţile să recâştige încrederea, eu cred că în momentul de faţă încrederea în autorităţi, mai ales în cele de sănătate este destul de redusă, şi dacă nu se schimbă această percepţie, niciun mare succes nu se va înregistra la campania de vaccinare şi cred că ar fi bine să înlocuim discursul politic cu unul profesional, exclusiv profesional, şi să nu mai folosim subiectele de sănătate publică în scop politic, în primul rând.

În al doilea rând, campaniile de informare să fie coordonate de la nivelul Guvernului în mod evident, nu trebuie să facă fiecare chiar ce-l taie capul, trebuie să existe o coordonare tehnică, profesională, a campaniei de comunicare, care trebuie adaptată diverselor medii, urban, rural, diverselor categorii de vârstă sau categorii sociale, pentru că, altfel, o campanie plictisitoare, anostă, cu nişte postări ale unor persoane publice care s-au vaccinat, nu cred că este suficientă pentru că oamenii să vină la vaccinare”, a spus Rafila.

Legat de sfârșitul pandemie de coronavirus, Rafila a explicat că acest lucru depinde foarte mult de numărul persoanelor vaccinate:

„Ce se va întâmpla în toamnă depinde foarte mult de ce reuşim cu acoperirea vaccinală, sigur că dorinţele reprezintă una, ceea ce se va întâmpla în mod real este cu totul altceva, am auzit tot felul de angajamente date, eu cred că trebuie să fim consecvenţi doar într-un singur lucru, să îndemnăm permanent lumea să vină în procent cât mai mare la vaccinare, să adaptăm campaniile de informare fiecărui mediu, mediu urban, mediu rural, fiecărei categorii de vârstă şi aşa mai departe.

Care va fi procentul din populaţia României care se va vaccina, rămâne de văzut, dacă până acum interesul a fost mare pentru că am discutat şi de cantităţi limitate de vaccin şi cei care doreau neapărat să se vaccineze au şi făcut-o deja, în perioada următoare, dacă nu o să lucrăm cu toţîi la convingerea oamenilor să se vaccineze, atunci acele ţinte clamate, de peste 10 milioane de locuitori, vor fi atinse mai greu.

Trebuie să lucrăm la o acoperire vaccinală cât mai mare şi într-un timp cât mai scurt, pentru că, dacă reuşim să spunem la sfârşitul toamnei să vaccinăm zece milioane de persoane este una, dacă reuşim să vaccinăm zece milioane de persoane până la jumătatea anului viitor este altă situaţie, şi noi ne dorim că şi România să fie în valul ţărilor care reuşesc să reia integral activităţile economice şi sociale încă din acest an”, a mai spus Rafila, potrivit hotnews.ro.

 • Surse: g4media.ro, digi24.ro, hotnews.ro, www.stiripesurse.ro.
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Anunț major pentru părinții cu copii între 5 și 11 ani. Când va fi disponibil vaccinul anti-Covid
Anunț major pentru părinții cu copii între 5 și 11 ani. Când va fi disponibil vaccinul anti-Covid

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O mamă a fost decăzută din drepturile părintești pentru că nu vrea să își facă vaccinul anti-Covid
  O mamă a fost decăzută din drepturile părintești pentru că nu vrea să își facă vaccinul anti-Covid

  O mamă din statul american Illinois a fost decăzută recent din drepturile părintești până când se va vaccina cu vaccinul împotriva noului coronavirus. Aceasta nu...

  Vaccinul anti-Covid afectează menstruația? Ce spun studiile
  Vaccinul anti-Covid afectează menstruația? Ce spun studiile

  Dereglează vaccinurile anti-COVID ciclurile menstruale ale femeilor? La începutul acestui an, când vaccinurile împotriva SARS-COV-2 au devenit disponibile la scară...

  Cifre alarmante! Secția ATI de la Spitalul Grigore Alexandrescu este plină de copii intubați din cauza Covid-19
  Cifre alarmante! Secția ATI de la Spitalul Grigore Alexandrescu este plină de copii intubați din cauza Covid-19

  Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală anunță că secția de Terapie Intensivă este plină de copii intubați infectați cu virusul SARS-Cov-2. Sunt internați 8 copii confirmați cu...

  Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții
  Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții

  Capitala a intrat în scenariul roșu după ce incidența COVID a depășit pragul de 3 la mie. Astăzi, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Sănătate...

  Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
  Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

  Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

  Studiu: Peste jumătate dintre copiii din România vor să plece din țară
  Studiu: Peste jumătate dintre copiii din România vor să plece din țară

  Mai mult de jumătate dintre copii ar vrea să plece din România şi să se stabilească în altă ţară, arată cel mai recent studiu al Organizaţiei Salvaţi Copiii. Printre...

  Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală
  Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală

  România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de părăsire timpurie a școlii. Datele Eurostat pentru anul 2021 arată în 2019, rata...

  ULTIMA ORĂ! Maternitatea Bucur s-a inchis din nou pentru pacientele non-COVID
  ULTIMA ORĂ! Maternitatea Bucur s-a inchis din nou pentru pacientele non-COVID

  După doar 3 luni de funcţionare în regim mixt, Maternitatea Bucur din Capitală s-a închis din nou pentru pacientele non-COVID. Unitatea se transformă acum din nou în...

  © 2024 Qbebe