România are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate prin cancer de col uterin din UE
Inițiativa legislativă inițiată de PNL a fost în sfârșit aprobată pe data de 21 mai 2025. Liberalul Ovidiu Cîmpean, deputat PNL, a subliniat importanța acestui vaccin cu un impact enorm asupra prevenirii bolilor asociate HPV și cancerului de col uterin.
„România are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate prin cancer de col uterin din UE, în ciuda faptului că este un cancer aproape 100% prevenibil. Anual, peste 1.800 de femei îşi pierd viaţa. Nu mai putem accepta această realitate! Prin votul de azi, România se aliniază obiectivului european de acoperire vaccinală de 90% până în 2030. Această lege trebuie să fie doar începutul”, a subliniat deputatul PNL.
Vaccinul HPV salvează vieți: explicații de la medicul specialist
Totodată, acesta a precizat faptul că este nevoie de o campanie națională de informare prin care să fie combătute frica și minciunile legate de acest vaccin, precum și dezinformarea populației: „Să vorbim deschis despre avantajele vaccinării. Să combatem frica, minciunile și teoriile conspiraționiste care pun în pericol sănătatea publică.
Să înlocuim dezinformarea cu educația. Să dăm voce medicilor, părinților, profesorilor și tinerilor care știu că știința salvează vieți. Când rata mortalității din România este de 3 ori mai mare decât media UE, nu putem rămâne pasivi, în timp ce alte țări avansează”.
„Testarea regulată și vaccinarea împotriva HPV pot reduce semnificativ numărul de îmbolnăviri și decese”
Același deputat a vorbit despre unul din cele mai prevenibile, dar și răspândite tipuri de cancer din țara noastră, cancerul de col uterin: „Testarea regulată şi vaccinarea împotriva HPV pot reduce semnificativ numărul de îmbolnăviri şi decese. Cancerul de col uterin se află pe locul al treilea în rândul celor mai frecvente tipuri de cancer din România după cancerul de sân şi cancerul colorectal, ceea ce diferă de tiparul din UE”.
De asemenea, a menționat că: „O femeie din România are un risc de 2,5 ori mai mare de-a lungul vieții de a fi diagnosticată cu cancer de col uterin şi un risc cumulat de 3,2 ori mai mare de a muri din cauza acestuia, comparativ cu media femeilor din Uniunea Europeană”.
Din păcate, la momentul actual, în România doar 7% din adulți și 5% din copii sunt vaccinați împotriva HPV, după cum arată chiar rapoartele europene, iar 9 din 10 respondenți spun că nu au făcut acest vaccin deoarece nu le-a fost recomandat. Așa se face că România se află pe primul loc în privința mortalității cauzate de cancerul de col uterin.
Copiii de până la 14 ani au nevoie de două doze, iar după 14 ani se administrează trei doze ale acestui vaccin. Iată opinia doctorului Mădălina Popescu, medic specialist în obstetrică și ginecologie pentru Știrile Pro TV: „HPV-ul este o denumire care practic cuprinde 200 de tulpini ale acestui virus, nu toate dau cancer. Pot să dea cancer de col uterin în cazul fetelor sau pot să dea cancer de penis sau cancer în regiunea anală, în zona orofaringiană la băieței. 1 din 5 băieți la vârsta adolescentă, până în 15 ani, s-a demonstrat că are această infecție cu HPV și de multe ori nu ne gândim la asta”.
Ce boli pot fi prevenite prin vaccinarea corecta
Cu o incidență de 2,5 ori mai mare decât media europeană și o rată a mortalității de patru ori mai mare, proiectul a fost promulgat, iar acum mai rămâne să fie și promovat în rândul părinților.
Surse foto: istockphoto.com, istockphoto.com
Surse articol: adevarul.ro, digi24.ro, stirileprotv.ro
