Câți copii sunt la terapie intensivă și câți sunt intubați? România, din ce în ce mai afectată de valul 3

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe fondul creșterii tot mai mari a numărului de persoane ce au nevoie de îngrijire în secțiile de terapie intensivă, Ministrul Sănătății și specialiști din domeniu atrag atenția asupra situației grave generate de valul al treilea al pandemiei. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi asupra căror aspecte trag aceștia un semnal de alarmă și care este situația actuală în secțiile de terapie intensivă din țara noastră!

Ministrul Sănătății a dat detalii despre numărul de pacienți internați în secțiile ATI 

Pe parcursul zilei de ieri, Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a venit cu date legate de numărul de pacienți internați în secțiile de terapie intensivă în urma formelor grave de infecții cu noul coronavirus. Acesta a precizat că este vorba atât de adulți, cât și de copii, care se află la terapie intensivă, unii dintre ei fiind intubați. În ceea ce privește copiii, s-a menționat că ieri, pe 11 aprilie,  în secțiile ATI erau 16 copii, 4 dintre aceștia fiind intubați.

Din datele disponibile în „Adevărul”, ministrul a declarat următoarele: „Zi de zi numărul celor infectaţi cu COVID-19 a crescut, iar numărul celor care au nevoie de terapie intensivă sau de terapie acută a crescut. La această oră în spitalele din România sunt internaţi cu infecţie Sars-Cov-2 – 11.875 de pacienţi adulţi, alături de care sunt 94 pacienţi copii, 1513 de pacienţi adulţi sunt la secţiile de terapie intensivă, 16 pacienţi copii sunt la Terapie Intensivă în ţară din care patru sunt intubaţi în acest moment. ”

S-a adăugat și faptul că în toată țara mai sunt 6 locuri disponibile la ATI și că în condițiile actuale se impun „măsuri responsabile” pentru a se putea asigura sprijin medical tuturor celor care sunt în situații critice: „În toată ţara mai sunt şase paturi libere la ATI...Suntem într-o situaţie gravă care cere măsuri responsabile, iar Ministerul Sănătăţii împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să se asigure că cei care au nevoie de ajutor aflându-se în situaţii critice îl pot primi pe un pat de spital, cu asigurarea îngrijirii medicale adecvate.”

Cu aproximativ o săptămână în urmă, Ministrul Sănătății a atras atenția asupra următoarele aspecte ce țin de valul trei al pandemiei: creșterea ratei de infectare cu noul coronavirus a dus la un număr mai mare de persoane care au nevoie de internare, fiind vorba și de familii întregi ce ajung în spital, iar vârsta medie a celor ce se confruntă cu forme severe de boală s-a micșorat.

cadru-medical-cu-viziera-si-masca-de-protectie-care-ii-aduce-un-ursulet-de-plus-unui-copil-internat

Potrivit Digi24, Vlad Voiculescu venise cu următoarele precizări: „Acest val trei vine cu noi pacienţi care suplimentează deja numărul mare de pacienţi. Observăm o creştere a ratei de transmitere a virusului şi un număr mare de persoane infectate pornind de la un caz iniţial. Cu alte cuvinte, vedem familii întregi care vin la spital după puţină vreme de la infectarea primului membru al familiei... De asemenea, vârsta medie a pacienților care fac forme grave ale bolii scade, ajungându-se ca inclusiv mulți copii să fie internați.”

Medicul Beatrice Mahler a explicat care este situația la „Institutul Marius Nasta”

Într-o intervenție recentă la un cunoscut post de televiziune de la noi, managerul „Institutului Marius Nasta” din București a povestit că în acest spital secțiile de terapie intensivă, atât cele special destinate COVID-19, cât și cele non-COVID, sunt ocupate în totalitate: „La Marius Nasta terapia intensivă COVID și non-COVID vin este plină. Secția COVID este la capacitate maximă, dar și secțiile de Pneumologie au un număr foarte mare de pacienți şi de foarte multe ori și în aceste zone găsim cu dificultate locuri.”

Pentru ca pacienții afectați de noul coronavirus, dar și cei ce suferă de boli cronice, să poată primi îngrijirea de care au nevoie, Beatrice Mahler a insistat asupra ideii de asigurare a unui echilbru. În vederea atingerii acestui obiectiv, a fost adusă în discuție necesitatea de a ne adresa medicului de la primele simptome de boală: „Încercăm în fiecare zi să găsim un echilibru între ceea ce înseamnă asistența pacientului COVID care este în acest moment extrem de importantă, dar și asistența pacientului cronic care trebuie încurajat să ajungă în spital sau un cabinet medical pentru a primi asistență. Din păcate, ne confruntăm zi de zi cu situații în care pacienții amână foarte mult prezentarea la medic. În momentul în care ajung nu ne ajută nici pe noi să ajutăm foarte mult.”

Managerul de la „Marius Nasta” a venit și cu sfaturi pentru părinți

Medicul Beatrice Mahler a vorbit, pentru același post de televiziune, despre cât de mult contează ca părinții să fie atenți la semnele de boală pentru a-și feri și copiii de îmbolnăviri grave. Din acest punct de vedere, a venit cu exemplul cazurilor de tuberculoză înregistrate în rândul copiilor întrucât adulții cu care stau în casă își amânaseră vizita la medic: „Dramă este în cazul copiilor cu tuberculoză care se îmbolnăvesc de la un adult din preajma care dacă îşi mâna foarte mult diagnosticul poate să fie sursă de infecție pentru cei dragi și cei apropiați lui. Este extrem de important atunci când simptomatologia persistă mai mult de două trei săptămâni, atunci când avem o stare de slăbiciune, când avem o tuse care nu este deloc normală, să ne adresăm medicului de familie. Este important pentru copiii de lângă noi să fim și noi sănătoși.”

Surse: adevarul.ro, antena3.ro, digi24.ro, evz.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ministerul Sănătății: 90 de copii cu Sars-Cov-2 sunt internați. 5 dintre ei sunt intubați
  Ministerul Sănătății: 90 de copii cu Sars-Cov-2 sunt internați. 5 dintre ei sunt intubați

  La începutul lunii medicii trăgeau un semnal de alarmă îngrijorător, avertizând că valul al treilea al pandemiei de COVID-19 va fi complet diferit și că cei mai...

  Avertismentul medicilor: ”Valul 3 e altceva! Sunt clase întregi de copii pozitivi!” Se închid iar școlile?
  Avertismentul medicilor: ”Valul 3 e altceva! Sunt clase întregi de copii pozitivi!” Se închid iar școlile?

  O dată cu deschiderea școlilor în luna februarie, au început să crească și cazurile confirmate de Covid-19 printre copii. Dacă multe spitale spun că deja secțiile de...

  Secțiile în care sunt tratați copiii infectați cu noul coronavirus sunt pline
  Secțiile în care sunt tratați copiii infectați cu noul coronavirus sunt pline

  Spitalele din țară sunt pline de copii infectați cu noul coronavirus. În București, Spitalele „Grigore Alexandrescu” și „Victor Gomoiu”, au toate paturile...

  Ministerul Sănătății avertizează: „Noile tulpini circulante sunt mai contagioase pentru copii şi se transmit mai uşor”
  Ministerul Sănătății avertizează: „Noile tulpini circulante sunt mai contagioase pentru copii şi se transmit mai uşor”

  Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, avertizează că noile tulpini de COVID-19 sunt mai contagioase pentru copii!

  Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
  Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii

  Sănătatea mentală este unul dintre cele mai actuale subiecte ale societății noastre. În România, tot mai mulți copii și adolescenți ajung să aibă nevoie de intervenție...

  În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România
  În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România

  „Varianta Delta este de 5 ori mai contagioasă decât varianta inițială”, spunea medicul pediatru Mihai Craiu, săptămâna trecută, subliniind că respectarea...

  Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli! Sunt cancerigene și dăunătoare pentru căile respiratorii!
  Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli! Sunt cancerigene și dăunătoare pentru căile respiratorii!

  În încercarea de a preveni riscul ca noul coronavirus să se răspândească în școli, mai multe unități de învățământ din țară au hotărât...

  © 2023 Qbebe