Ce viitor îi așteaptă pe copiii născuți după 2010. Oamenii de știință avertizează!

Oamenii de știință avertizează, din nou, asupra riscurilor pe care schimbările climatice le au asupra sănătății și precizează faptul că generațiile mai tinere vor crește într-o lume foarte diferită de cea a părinților lor. Conform unui raport emis de Science, copiii de azi ar putea avea parte de mult mai multe evenimente climatice extreme în timpul vieții lor!

Copiii de azi, predispuși la o viață plină de dezastre naturale, dacă nu acționăm acum!

Datele actuale sugerează că, în comparație cu persoanele născute în perioada anilor '60, cei născuți după 2010 au un risc de patru ori mai mare de a avea parte de mai multe evenimente climatice de-a lungul vieții lor, iar asta în cel mai fericit caz - adică dacă se menține o creștere de până la 1,5 grade Celsius a temperaturii globale.

În anul 2020, temperatura medie globală a crescut cu circa 1,2 grade Celsius comparativ cu ultima jumătate a secolului al XIX-lea, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM). Creșterea a fost mult mai mare la nivel european.

Un raport recent al ONU arată faptul, în ritmul actual, temperatura media globală riscă să crească 2,7 grade Celsius până la sfârșitul secolului, lucru care va avea un impact devastator asupra omenirii.

Citește și: Cuplurile aleg să facă tot mai puțini copii în 2020, pentru a nu polua planeta

În cazul în care planeta se va încălzi cu 3 grade Celsius până în 2100, autorii raportului spun că oamenii vor avea parte de două ori mai multe incendii forestiere și cicloane, de trei ori mai multe inundații, de patru ori mai multe pierderi de recolte, de cinci ori mai multe secete și de 36 de ori mai multe valuri de căldură decât cei din generația X (n.red.: cei născuți în între anii '60 și '80).

„Rezultatele noastre evidențiază o amenințare gravă la adresa siguranței generațiilor tinere și solicită reduceri drastice ale emisiilor pentru a le proteja viitorul”, scriu autorii.

Noul studiu este primul care prezice modul în care generațiile tinere vor fi afectate personal de aceste dezastre iminente pe parcursul vieții lor.

Pe măsură ce criza climatică va continua, tot mai multe dovezi sugerează că fenomenele meteorologice extreme, precum uraganele, cicloanele și incendiile de pădure, vor deveni mai frecvente și, posibil, și mai severe.

Pentru a calcula acest lucru, cercetătorii au creat modele care încorporează trei fluxuri de informații:

 • date privind populația globală, cum ar fi creșterea demografică și durata medie de viață;
 • proiecții pentru șase fenomene meteorologice extreme, inclusiv incendii, cicloane, inundații fluviale, pierderi de recolte, secete și valuri de căldură;
 • scenarii climatice viitoare elaborate de Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC).

Astfel, un copil născut în 2020 va avea parte de mult mai multe valuri de căldură pe parcursul vieții sale. Dar cantitatea va depinde de cât de mult limităm emisiile: o persoană născută în 1960 va avea parte de aproximativ patru valuri de căldură în timpul vieții, în timp ce copiii de astăzi vor avea parte de aproximativ 18 valuri de căldură dacă încălzirea este limitată la 1,5 grade Celsius sau 22 dacă încălzirea ajunge la 2 grade.

Citește și: Top 5 amenințări pentru mediul înconjurător de care trebuie să știe copilul tău

Într-un scenariu pesimist, dacă temperatura medie globală va crește, în următorul secol, cu 2,6 și 3,1 grade - cei născuți în 2020 vor avea parte de aproximativ 30 de valuri de căldură în timpul vieții lor, de șapte ori mai multe decât cei născuți în 1960.

Pentru copiii care locuiesc în partea de sud a lumii, cifrele sunt deosebit de îngrijorătoare. În comparație cu persoanele care au trăit înainte de revoluția industrială, se preconizează că cei născuți în 2020 în Africa Subsahariană vor avea parte, în medie, de aproape 6 ori mai multe evenimente climatice extreme în timpul vieții lor.

După toate probabilitățile, autorii spun că această este o subestimare. La urmă urmei, datele introduse în modelele lor nu includ dezastrele cu apariție lentă, cum ar fi inundațiile de coastă cauzate de creșterea nivelului mărilor, și nu iau în considerare posibilitatea că evenimentele climatice să devină mai severe și mai frecvente.

Vestea bună este că, dacă încălzirea poate fi limitată la 1,5 grade Celsius, cercetătorii consideră că povara evenimentelor meteorologice extreme asupra copiilor poate fi „redusă substanțial”.

În Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, de exemplu, expunerea pe parcursul vieții la fenomene meteorologice extreme ar putea scădea cu un procent uriaș de 40 % în rândul generațiilor tinere, dar numai dacă îndeplinim cele mai stricte aspirații ale Acordului de la Paris privind clima.

Un raport care însoțește modelele, publicat de organizația „Salvați Copiii”, îndeamnă națiunile din întreaga lume să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade și să investească în modalități care să îi ajute pe copii să se adapteze la criză climatică și la noile fenomene extreme din viitorul lor. În caz contrar, spune directorul general Angel Ashing, le vom oferi copiilor noștri „un viitor mortal”.

Potrivit News Energy, datele istorice furnizate de ANM arată că, în ultimii 60 de ani temperatura medie la nivelul întregii țări a crescut cu 2,41°C , creșterea fiind semnificativ mai mare în anotimpul de vară.

Citește și: 5 alimente si bauturi in pericol de disparitie din cauza schimbarilor climatice: vom ramane fara ciocolata!

 • Surse: sciencealert.com, science.org, newsenergy.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Știința confirmă: oamenii care își împodobesc bradul de Crăciun mai devreme sunt mai fericiți
  Știința confirmă: oamenii care își împodobesc bradul de Crăciun mai devreme sunt mai fericiți

  Scoateți bradul de Crăciun mai devreme decât majoritatea de la naftalină? Atârnați beculețe și lipiți steluțe pe geam încă din luna noiembrie? Psihologii vă...

  Știința confirmă: Oamenii care întârzie vor avea o viață mai lungă și mai fericită!
  Știința confirmă: Oamenii care întârzie vor avea o viață mai lungă și mai fericită!

  Obișnuiești să ajungi târziu la fiecare întâlnire? Punctualitatea nu este punctul tău forte, dar nici nu ai mustrări de conțiință din această cauză? Atunci ai...

  Adrian Streinu Cercel avertizează: „Toți cei născuți înainte de 1990 trebuie să-și faca aceste analize”
  Adrian Streinu Cercel avertizează: „Toți cei născuți înainte de 1990 trebuie să-și faca aceste analize”

  Medicul Adrian Streinu Cercel aduce în vedere un aspect foarte important, de care toți cei născuți înainte de 1990 ar trebui să țină cont!

  Oamenii de știință explică: de ce miros bebelușii atât de bine
  Oamenii de știință explică: de ce miros bebelușii atât de bine

  Mirosul bebelușilor este unul delicat și plăcut de toată lumea, cu atât mai mult de către proaspetele mame. Dar adevărul este că acesta are o explicație științifică și...

  Încă un beneficiu extraordinar al alăptării! Ce au descoperit oamenii de știință
  Încă un beneficiu extraordinar al alăptării! Ce au descoperit oamenii de știință

  Alăptarea are un rol extrem de important în dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Pe lângă faptul că prin alăptare vei crea o legătură emoțională puternică cu...

  Cum se va termina pandemia de Covid-19: scenariul oferit de oamenii de știință
  Cum se va termina pandemia de Covid-19: scenariul oferit de oamenii de știință

  Cu toții ne-am lămurit în mare parte cu privire la situația actuală și veștile nu sunt deloc plăcute. Noul tip de coronavirus a devenit extrem de periculos, ducând la o...

  Cum sunt copiii nascuti in luna august? 8 adevaruri descoperite de studii
  Cum sunt copiii nascuti in luna august? 8 adevaruri descoperite de studii

  Daca urmeaza sa nasti sau ai nascut in luna august, probabil ca te intrebi cum sunt copiii nascuti in luna august. Iata ce spun studiile despre acestia.

  Știința confirmă: oamenii cu suflet bun sunt și cei mai inteligenți
  Știința confirmă: oamenii cu suflet bun sunt și cei mai inteligenți

  Cercetările derulate în ultimii ani au ajuns la concluzia că există o legătură directă între gradul de inteligență al unei persoane și capacitatea de a empatiza cu...

  © 2021 Qbebe