Ce viitor îi așteaptă pe copiii născuți după 2010. Oamenii de știință avertizează!

Ce viitor îi așteaptă pe copiii născuți după 2010. Oamenii de știință avertizează!

Bianca Geica - Redactor Senior

Oamenii de știință avertizează, din nou, asupra riscurilor pe care schimbările climatice le au asupra sănătății și precizează faptul că generațiile mai tinere vor crește într-o lume foarte diferită de cea a părinților lor. Conform unui raport emis de Science, copiii de azi ar putea avea parte de mult mai multe evenimente climatice extreme în timpul vieții lor!

Copiii de azi, predispuși la o viață plină de dezastre naturale, dacă nu acționăm acum!

Datele actuale sugerează că, în comparație cu persoanele născute în perioada anilor '60, cei născuți după 2010 au un risc de patru ori mai mare de a avea parte de mai multe evenimente climatice de-a lungul vieții lor, iar asta în cel mai fericit caz - adică dacă se menține o creștere de până la 1,5 grade Celsius a temperaturii globale.

În anul 2020, temperatura medie globală a crescut cu circa 1,2 grade Celsius comparativ cu ultima jumătate a secolului al XIX-lea, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM). Creșterea a fost mult mai mare la nivel european.

Un raport recent al ONU arată faptul, în ritmul actual, temperatura media globală riscă să crească 2,7 grade Celsius până la sfârșitul secolului, lucru care va avea un impact devastator asupra omenirii.

Citește și: Cuplurile aleg să facă tot mai puțini copii în 2020, pentru a nu polua planeta

În cazul în care planeta se va încălzi cu 3 grade Celsius până în 2100, autorii raportului spun că oamenii vor avea parte de două ori mai multe incendii forestiere și cicloane, de trei ori mai multe inundații, de patru ori mai multe pierderi de recolte, de cinci ori mai multe secete și de 36 de ori mai multe valuri de căldură decât cei din generația X (n.red.: cei născuți în între anii '60 și '80).

„Rezultatele noastre evidențiază o amenințare gravă la adresa siguranței generațiilor tinere și solicită reduceri drastice ale emisiilor pentru a le proteja viitorul”, scriu autorii.

Noul studiu este primul care prezice modul în care generațiile tinere vor fi afectate personal de aceste dezastre iminente pe parcursul vieții lor.

Pe măsură ce criza climatică va continua, tot mai multe dovezi sugerează că fenomenele meteorologice extreme, precum uraganele, cicloanele și incendiile de pădure, vor deveni mai frecvente și, posibil, și mai severe.

Pentru a calcula acest lucru, cercetătorii au creat modele care încorporează trei fluxuri de informații:

  • date privind populația globală, cum ar fi creșterea demografică și durata medie de viață;
  • proiecții pentru șase fenomene meteorologice extreme, inclusiv incendii, cicloane, inundații fluviale, pierderi de recolte, secete și valuri de căldură;
  • scenarii climatice viitoare elaborate de Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC).

Astfel, un copil născut în 2020 va avea parte de mult mai multe valuri de căldură pe parcursul vieții sale. Dar cantitatea va depinde de cât de mult limităm emisiile: o persoană născută în 1960 va avea parte de aproximativ patru valuri de căldură în timpul vieții, în timp ce copiii de astăzi vor avea parte de aproximativ 18 valuri de căldură dacă încălzirea este limitată la 1,5 grade Celsius sau 22 dacă încălzirea ajunge la 2 grade.

Citește și: Top 5 amenințări pentru mediul înconjurător de care trebuie să știe copilul tău

Într-un scenariu pesimist, dacă temperatura medie globală va crește, în următorul secol, cu 2,6 și 3,1 grade - cei născuți în 2020 vor avea parte de aproximativ 30 de valuri de căldură în timpul vieții lor, de șapte ori mai multe decât cei născuți în 1960.

Pentru copiii care locuiesc în partea de sud a lumii, cifrele sunt deosebit de îngrijorătoare. În comparație cu persoanele care au trăit înainte de revoluția industrială, se preconizează că cei născuți în 2020 în Africa Subsahariană vor avea parte, în medie, de aproape 6 ori mai multe evenimente climatice extreme în timpul vieții lor.

După toate probabilitățile, autorii spun că această este o subestimare. La urmă urmei, datele introduse în modelele lor nu includ dezastrele cu apariție lentă, cum ar fi inundațiile de coastă cauzate de creșterea nivelului mărilor, și nu iau în considerare posibilitatea că evenimentele climatice să devină mai severe și mai frecvente.

Vestea bună este că, dacă încălzirea poate fi limitată la 1,5 grade Celsius, cercetătorii consideră că povara evenimentelor meteorologice extreme asupra copiilor poate fi „redusă substanțial”.

În Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, de exemplu, expunerea pe parcursul vieții la fenomene meteorologice extreme ar putea scădea cu un procent uriaș de 40 % în rândul generațiilor tinere, dar numai dacă îndeplinim cele mai stricte aspirații ale Acordului de la Paris privind clima.

Un raport care însoțește modelele, publicat de organizația „Salvați Copiii”, îndeamnă națiunile din întreaga lume să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade și să investească în modalități care să îi ajute pe copii să se adapteze la criză climatică și la noile fenomene extreme din viitorul lor. În caz contrar, spune directorul general Angel Ashing, le vom oferi copiilor noștri „un viitor mortal”.

Potrivit News Energy, datele istorice furnizate de ANM arată că, în ultimii 60 de ani temperatura medie la nivelul întregii țări a crescut cu 2,41°C , creșterea fiind semnificativ mai mare în anotimpul de vară.

Citește și: 5 alimente si bauturi in pericol de disparitie din cauza schimbarilor climatice: vom ramane fara ciocolata!

  • Surse: sciencealert.com, science.org, newsenergy.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali
6 motive pentru care bebelușii născuți în luna septembrie sunt speciali

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Încă un beneficiu extraordinar al alăptării! Ce au descoperit oamenii de știință
    Încă un beneficiu extraordinar al alăptării! Ce au descoperit oamenii de știință

    Alăptarea are un rol extrem de important în dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Pe lângă faptul că prin alăptare vei crea o legătură emoțională puternică cu...

    Pericolul uriaș adorat de milioane de copii: sclipiciul! De ce consideră oamenii de știință că ar trebui interzis
    Pericolul uriaș adorat de milioane de copii: sclipiciul! De ce consideră oamenii de știință că ar trebui interzis

    Fie că este vorba despre activitățile de la grădiniță, fie că este vorba despre joaca de acasă, despre petrecerile de copii sau pur și simplu despre machiajul pentru micuțele...

    Cum sunt copiii nascuti in luna august? 8 adevaruri descoperite de studii
    Cum sunt copiii nascuti in luna august? 8 adevaruri descoperite de studii

    Daca urmeaza sa nasti sau ai nascut in luna august, probabil ca te intrebi cum sunt copiii nascuti in luna august. Iata ce spun studiile despre acestia.

    „Îmi învăț copiii să evite comportamentul ciudat, nu oamenii străini”. Metoda unei mame de a-și învăța copiii să fie în siguranță
    „Îmi învăț copiii să evite comportamentul ciudat, nu oamenii străini”. Metoda unei mame de a-și învăța copiii să fie în siguranță

    O mamă de peste ocean dezvăluie pe pagina sa de Instagram modul mai puțin tradițional în care i-a învățat pe copiii săi să se ferească de pericole.

    8 lucruri fascinante despre copiii născuți în luna mai
    8 lucruri fascinante despre copiii născuți în luna mai

    Mai este luna semnelor zodiacale Taur și Gemeni. Copiii cu aniversarea în luna aceasta sunt înzestrați, desigur, cu trăsături bune, precum curaj și tărie de caracter, fiind...

    5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere
    5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere

    Atunci când protocolul de monitorizare a sarcinii este respectat ca la carte, majoritatea problemelor de sănătate pe care le poate avea un copil se observă la ecografie. Cu toate...

    Da, soțul meu ne-a născut copiii și oamenii trebuie să-și vadă de viața lor
    Da, soțul meu ne-a născut copiii și oamenii trebuie să-și vadă de viața lor

    Credeați că numai femeile pot rămâne însărcinate? Un bărbat transgender a adus pe lume doi copii minunați și este cât se poate de mândru de realizarea lui!

    S-a dat startul sezonului de viroze. „Pot dezvolta forme severe în special copiii sub vârsta de 2 ani”, avertizează medicii
    S-a dat startul sezonului de viroze. „Pot dezvolta forme severe în special copiii sub vârsta de 2 ani”, avertizează medicii

    Un medic din cadrul unuia dintre cele mai cunoscute spitale din țara noastră a anunțat că din ce în ce mai mulți copii ajung la camerele de gardă din pricina virozelor...

    © 2024 Qbebe