Cuplurile aleg să facă tot mai puțini copii în 2020, pentru a nu polua planeta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe fondul schimbărilor climatice tot mai evidente din ultimul deceniu, din ce în ce mai multe persoane le văd ca pe cea mai mare amenințare la adresa viitorului umanității. În aceste condiții, se poate spune că asistăm și la transformări semnificative de mentalitate, printre acestea numărându-se inclusiv concepția potrivit căreia este mai bine să se renunțe la a mai avea copii sau să existe limitarea la unul singur, în încercarea de a crește posibilitățile de salvare a planetei noastre pe viitor. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla cu ce argumente vin cei ce îmbrățisează o astfel de orientare.

Tot mai multe cupluri decid să nu mai aibă copii pentru a proteja mediul- argumente pentru un trend actual

Un sondaj recent, realizat anul trecut în SUA, a arătat că aproximativ 38% dintre americanii cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani sunt de părere că ar trebui ca toate cuplurile să ia în calcul și schimbările climatice în momentul în care vor hotărâ dacă să devină părinți sau nu.

Astfel de concluzii nu sunt noi, și în anul 2018 existând sondaje similare care au evidențiat următorul fapt: cam 1/3 dintre femeile americane cu vârste între 20 și 45 ani au afirmat că se gândesc serios dacă să mai devină sau nu mame în condițiile unui posibil dezastru climatic.

Experții în domeniu consideră că, din această perspectivă, argumentele esențiale care determină cuplurile milenare să nu mai fie dornice să aibă copii se referă la: nesiguranța față de viitor și teama că următoarele generații vor trăi într-un mediu mult mai neprielnic decât acela în care se trăiește în prezent.

În privința temerilor legate de viitor, se au în vedere aspecte precum: poluarea foarte ridicată a aerului, dar și a apelor, dispariția unor specii, insuficiența resurselor, faptul că planeta nu va putea să mai tolereze pe timp nelimitat toate presiunile exercitate de schimbările climatice. De asemenea, toate acestea pot fi amplificate pe fondul populației globale aflate în creștere.

Referitor la teama că viitoarele generații sunt în pericolul de a trăi într-un mediu mai ostil decât acum, unele cupluri susțin că este vorba de o „datorie morală” față de acestea. Există din ce în ce mai multe voci care vorbesc despre efectul de domino al schimbărilor climatice. Mai exact, odată ce acestea s-ar înrăutăți, ar antrena și apariția altor efecte negative, cum ar fi: multiplicarea perioadelor de secetă, inundații devastatoare, dispariția unor zone costiere, crize de alimente, criza de apă se va amplifica, toate acestea ajungând să afecteze milioane de oameni.

Concluzia oamenilor de știință este că din ce în ce mai multe persoane tinere din lumea întreagă au ajuns să se confrunte cu adevărate sentimente de anxietate în ceea ce privește viitorul planetei noastre și în privința capacității copiilor din generațiile viitoare să aibă parte de o viață bună într-o lume dominată de schimbări climatice.

Ce cred cuplurile referitor la a avea sau nu copii într-o lume dominată de schimbările climatice

Îngrijorările cuplurilor cu privire la a deveni părinți într-o lume aflată în continuă transformare depășește granițele unei intenții de a nu contribui la mărirea amprentei de carbon. Ele trădează de fapt o conștientizare mai profundă a faptului că am devenit din ce în ce mai receptivi față de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, sunt de părere cei implicați în activitatea unor ONG-uri ce promovează o creștere „sustenabilă” a populației (prin care se urmărește să nu se ajungă la diferite probleme din cauza suprapopulării).

De exemplu, sunt cupluri care se raportează la ceea ce se întâmplă la nivel planetar în prezent și spun pur și simplu: „climatul nu este adecvat acum pentru a avea un copil”. Iată ce spun Alex Smith (41 de ani) și soția sa:„ Cred că a avea un copil este ceva natural, dar mulți oameni nu se gândesc la impact”. Cuplul nu îi îndeamnă pe ceilalți să nu aibă copii, așa cum au decis ei, ci să se limiteze la unul (în scopul evitării suprapopulării în următoarele decenii).

Un cuplu american, precum este și cel format din Angela și Xavi Cortal, a dezvăluit că la începutul relației lor își doreau un copil, dar că acum, după 12 ani de relație, au decis să nu devină părinți. Ambii aduc în discuție presiunile sociale care se pun încă adesea asupra celor ce au ajus la o anumită vârstă și nu au copii, dar cred că peste tot sunt argumente în sprijinul deciziei lor. Printre acestea le aduc pe cele care țin de o mai bună gestionare a resurselor și de protejarea mai atentă a naturii.

Mesajul transmis de cei care sunt adepții ideii că momentul de față nu este cel mai potrivit pentru a avea copii nu este unul legat de renunțarea la dorința de împlinire a menirii noastre din această perspectivă. Ceea ce se dorește să se transmită este, așa cum susține și cuplul menționat anterior, că este foarte important să ne concentrăm pe ceea ce putem face acum pentru noi, cei care trăim acum pe planeta noastră, în vederea asigurării unei vieți mai bune pentru cei ce vor veni după noi.

De asemenea, cei implicați în coordonarea activităților ONG-urilor care sunt preocupate de relația dintre schimbările climatice și a avea sau nu copii pentru a proteja mediul, vorbesc și despre intensificarea eforturilor celor ce sunt deja părinți în privința asigurării unei educații mai ecologice a celor mici, pentru binele planetei.

Surse: bbc.com, nytimes.com, theguardian.com

 

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Date alarmante de la specialiști: s-ar putea naște tot mai puțini băieți în următorii ani
  Date alarmante de la specialiști: s-ar putea naște tot mai puțini băieți în următorii ani

  Un studiu japonez recent a ajuns la concluzia că, pe viitor, schimbările climatice vor afecta procentul nașterilor de băieți.

  Ea este cea mai frumoasă fetiță din lume. Cum a cucerit toată planeta la numai 4 ani
  Ea este cea mai frumoasă fetiță din lume. Cum a cucerit toată planeta la numai 4 ani

  A stârnit admirația tuturor încă de când avea o vârstă fragedă grație trăsăturilor sale deosebite și a ochilor de un albastru ireal. Parcurge articolul de mai...

  Toată lumea îl cunoaște pe fiul lui Kamara, dar puțini știu că acesta mai are o fiică. Este o adevărată domnișoară
  Toată lumea îl cunoaște pe fiul lui Kamara, dar puțini știu că acesta mai are o fiică. Este o adevărată domnișoară

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a dezvăluit de mai multe ori prin ce suferințe a trecut alături de fiul său, care suferă de paralizie cerebrală, dar de curând...

  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!
  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!

  Bărbații poluează mai mult decât femeile, este concluzia unui studiu recent realizat în Suedia. Obiceiurile lor contribuie la creșterea emisiilor de carbon, ei poluând...

  O lecție prețioasă de la cei mai calmi părinți de pe Planetă: cum gestionează inuiții crizele de furie ale copiilor
  O lecție prețioasă de la cei mai calmi părinți de pe Planetă: cum gestionează inuiții crizele de furie ale copiilor

  Crizele de furie sunt coșmarul majorității părinților, mai ales că de cele mai multe ori acestea au loc fix când ți-e lumea mai dragă: în supermarket, pe stradă,...

  Mama mea știa să îmi facă doar ouă fierte și tot a fost cea mai bună mamă din lume
  Mama mea știa să îmi facă doar ouă fierte și tot a fost cea mai bună mamă din lume

  Ieri am ieșit în parc cu Amalia după ce am luat-o de la școală. Este suficient de mare acum să pot să stau liniștită pe o bancă în timp ce ea socializează cu colegii...

  Bărbatul în fața căruia facem plecăciuni astăzi și murim mai puțini: a inventat spălatul pe mâini
  Bărbatul în fața căruia facem plecăciuni astăzi și murim mai puțini: a inventat spălatul pe mâini

  De câteva zile, pe internet circulă o fotografie foarte veche, întruchipând un domn cu mustață și devenind în scurt timp un subiect tare dezbătut. Despre cine...

  De ce tot mai mulți copii fug de acasă în pandemie? Răspunsul psihologului
  De ce tot mai mulți copii fug de acasă în pandemie? Răspunsul psihologului

  Pe fondul transformărilor survenite în viața noastră din cauza pandemiei, specialiștii au sesizat un fenomen alarmant: din ce în ce mai mulți copii și adolescenți aleg să...

  © 2022 Qbebe