Cum trebuie să așezi copilul când îi curge sânge din nas. În niciun caz cu fața în sus!

Irina Olteanu - Redactor Senior

Hemoragia nazală la copii reprezintă o situație mai des întâlnită decât ai putea crede, însă nu prezintă niciun pericol deosebit. Află aici cum trebuie să așezi copilul când îi curge sânge din nas și ce trebuie să faci pentru a preveni reapariția acestei probleme de sănătate.

Hemoragia nazală la copii

Hemoragia nazală reprezintă sângerarea din țesuturile situate în interiorul nasului (membrane nazale mucoase) cauzată de spargerea vaselor de sânge. Termenul medical pentru aceasta este epistaxis și majoritatea cazurilor apar în partea frontală a nasului, aproape de nări, deoarece aici există multe vase de sânge mici, care pot fi lezate cu ușurință. Deși poate să te îngrijoreze, nu reprezintă o problemă gravă și este des întâlnită în rândul copiilor, în special în climatele uscate și iarna, deoarece căldura uscată din clădiri poate cauza uscarea, crăparea și formarea unor cruste în interiorul nasului. După adolescență are tendința să dispară.

copilul cand ii curge sange din nas

Cum trebuie să așezi copilul când îi curge sânge din nas

În primul rând este important să ridici copilul în picioare (sau să stea drept pe un scaun) și să îl rogi să se aplece ușor în față (dacă își înclină capul invers sângele poate curge în gât). Nu trebuie să se întindă pe spate deoarece poate ajunge să înghită sânge, respectiv să tușească, să se înece sau chiar să vomite. Nu trebuie nici să își așeze capul între genunchi, deoarece se poate agrava hemoragia. 

Încearcă să calmezi și să liniștești copilul și spune-i să respire pe gură. Ține-i nările presate cu degetele (părțile moi de sub pasajul nazal) pentru 5-10 minute (sângele are nevoie de această durată de timp pentru a se coagula) sau, dacă este suficient de mare, poate să le țină singur; în acest timp poate respira pe gură și, pentru a-i distrage atenția în mod plăcut, poate citi o carte. Nu opri presiunea exercitată pentru a verifica dacă s-a oprit sângerarea. Apoi, după acest interval de timp, verifică dacă s-a oprit; dacă continuă sângerarea, repetă procedura pentru încă 10 minute. Când se oprește aplică o compresă rece sau gheață pe podul nasului, pentru a reduce fluxul sanguin. Nu așeza șervețele sau tifon în nasul copilului. Îi poți oferi un lichid de băut, care va elimina gustul neplăcut de sânge din gură. Încurajează copilul să scuipe sângele care i-a curs din nas până în gură. 

În cazul în care sângerarea nu se oprește, repetă pașii anteriori. Odată stopată hemoragia, trebuie să îi spui copilului să nu se frece, să nu scobească sau să nu își sufle nasul timp de 2-3 zile, timp în care vasele de sânge rupte se vor vindeca.
Dacă hemoragia nu se oprește, trebuie să îți duci copilul la un medic sau la spital, unde un specialist va încerca să depisteze vasul de sânge cauzator. În unele cazuri medicul poate să aplice o cremă/unguent care conține un medicament special ce încetinește fluxul de sânge către interiorul nasului, poate cauteriza (prin ardere sau congelarea vaselor de sânge) sau poate aplica în nasul copilului un tampon din bumbac. De asemenea, specialistul poate recomanda antibiotice care vor împiedica apariția unei infecții bacteriene (de 4 ori pe zi timp de o săptămână). Uneori se impune spitalizarea pe timpul nopții a copiilor care se confruntă cu epistaxis, precum și efectuarea unui test de sânge pentru a verifica cantitatea de sânge pierdută (în cazurile de sângerare gravă).

Discută cu medicul copilului (de obicei ORL) cu privire la riscurile, beneficiile și posibilele efecte adverse pe care le presupune fiecare tratament menționat.

Ce să faci dacă copilul tău are sângerări nazale frecvente

În cazul în care copilul tău se confruntă deseori cu sângerări nazale, trebuie să urmărești hidratarea mucoasei nazale. În acest sens, poți încerca să folosești un spray cu soluție salină în nări de câteva ori pe zi, să aplici un produs emolient precum lanolina în interiorul nărilor pe o dischetă de bumbac sau chiar cu ajutorul degetului (de 2 ori pe zi timp de o săptămână)-nu este indicată la copii mai mici de 4 ani deoarece nu vor sta liniștiți, să folosești un umidificator în dormitorul copilului pentru a crea un mediu mai umed, să tai unghiile copilului pentru a reduce șansele de zgârieturi și iritații în urma scobitului în nas.

Chiar dacă ți se pare că din nas curge o cantitate mare de sânge, rareori epistaxisul la copii constituie o problemă; reține că majoritatea cazurilor sunt inofensive, iar prin deprinderea pașilor de intervenție îți va părea mult mai ușor. Sunt șanse mari să nu fie nevoie să mergi la spital. Trebuie să îți păstrezi calmul și să urmezi pașii specificați mai sus pentru a opri sângerarea.
De asemenea, este important ca cel mic/cea mică să se odihnească sau să se joace liniștit după o sângerare nazală. Trebuie să evite suflarea cu putere a nasului sau scobirea/frecarea nărilor. Când copilul se confruntă cu constipație, crește aportul de lichide și cantitatea de fibre din alimentație sau cere medicului/farmacistului un produs care înmoaie scaunul pentru a evita să se forțeze să îl elimine.

copil cand ii curge sange din nas

De reținut

Sângerările nazale sunt mai comune în rândul copiilor (intervalul 3-10 ani) comparativ cu adulții, deoarece copiii își introduc degetele în nas mai des. Chiar dacă nu cauzează nicio durere, pot fi neplăcute pentru copil prin prisma vederii sângelui, dar și gustarea lui. Este importantă liniștirea copilului deoarece prin plâns hemoragia se poate agrava. Dacă hemoragia nu a fost gravă, sunt suficiente câteva ore de odihnă; pentru o hemoragie puternică, care a necesitat asistență medicală, se impune odihna timp de 12-24 de ore, timp în care copilul poate desena sau citi. Evită să îi oferi copilului alimente sau băuturi fierbinți sau să îi faci baie cu apă fierbinte timp de 24 de ore. Dacă nasul copilului a fost bandajat, tifonul va rămâne acolo timp de 24-48 de ore, după care trebuie să mergi din nou la medic pentru control și pentru înlăturarea tifonului. Nu încerca să îl scoți singur; dacă cade singur și hemoragia nu revine, nu trebuie să mai mergi la medic.

Dacă ești capabil să oprești sângerarea nazală a copilului, nu trebuie în principiu să apelezi la un medic. Însă dacă sângerările nazale sunt frecvente și însoțite de alte probleme legate de sângerare sau învinețire, copilul are o piele palidă sau dacă există un istoric familial de tulburări ale sângelui, trebuie să apelezi la sfatul unui specialist.

Nu în ultimul rând, trebuie să mergi la spital urgent dacă sângerarea este masivă, însoțită de amețeală sau stare de slăbiciune, apare în urma unei lovituri la cap, continuă după 2 încercări de aplicare de presiune timp de 10 minute.

Citește și: Primul ajutor in caz de hemoragie nazala: ghid pe varste 

Surse: www.healthline.com; www.stanfordchildrens.org; www.rch.org.au; https://kidshealth.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copilul nu trebuie să fie supus, el trebuie să fie SUS PUS
  Copilul nu trebuie să fie supus, el trebuie să fie SUS PUS

  Trăim vremuri în care părinții nu mai trebuie să comande copiilor, iar aceștia să execute. Pentru că nu supunerea indică gradul de respect pe care ni-l poartă copilul, ci...

  Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata
  Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata

  Aceasta intrebare este pe buzele multor parinti. Se pare ca raspunsul vine din partea unui tatic, care a postat pe contul sau de Reddit acest "sfat vital".

  Caz similar cu al Alexandrei: cum a reacționat Poliția când o tânără a apelat 112 și a strigat „Au, mă doare!”
  Caz similar cu al Alexandrei: cum a reacționat Poliția când o tânără a apelat 112 și a strigat „Au, mă doare!”

  Polițiști din Iași au intervenit ieri pentru un caz care părea similar cu cel al Alexandrei Măceșanu.

  Tactici de coronavirus: cum să obișnuiești copilul să nu își mai atingă fața
  Tactici de coronavirus: cum să obișnuiești copilul să nu își mai atingă fața

  Deși spălarea mâinilor cu apă și săpun sau folosirea dezinfectantului de mâini sunt cele mai importante „arme” pentru evitarea transmiterii virusului, experții...

  Liceul din România unde niciun elev nu a promovat BAC-ul
  Liceul din România unde niciun elev nu a promovat BAC-ul

  Ministerul Educației anunță luni că dintr-un total de 126.999 de elevi care au susținut probele examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2021, doar 86.120 au...

  Caz șocant la o școală: profesoara a condamnat sexualitatea unei eleve în fața clasei
  Caz șocant la o școală: profesoara a condamnat sexualitatea unei eleve în fața clasei

  Un caz de-a dreptul ieșit din comun a zguduit lumea parentingului: o profesoară acuză două copile în fața clasei că ar fi lesbiene!

  Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
  Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

  Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

  Când am devenit mamă am dat față în față cu o spaimă pe care nu am simțit-o niciodată
  Când am devenit mamă am dat față în față cu o spaimă pe care nu am simțit-o niciodată

  Încă din primele clipe în care îți vei ține copilul în brațe, vei fi cuprinsă nu numai de o fericire care nu poate fi descrisă în cuvinte, ci și de o...

  © 2022 Qbebe