De ce să nu folosești decongestionate nazale la copii mai mici de 6 ani

Decongestionantele nazale reprezintă un remediu des utilizat pentru nasul înfundat al copiilor. Conform unui studiu recent, aceste medicamente nu trebuie folosite în cazul copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani ca urmare a efectelor adverse asociate. Iată care sunt motivele precum și sfaturile pe care le oferă medicul specialist în acest sens.

Informații despre decongestionante nazale

Virozele respiratorii superioare (cunoscute sub denumirea de răceli) sunt de obicei autolimitate, respectiv dispar de la sine cu sau fără vreun tratament specific. De multe ori au un impact semnificativ asupra activității profesionale, școlare, serviciilor de sănătate și banilor cheltuiți pe medicamente. Copiii se confruntă cu aproximativ 6-8 răceli pe an, iar adulții cu 2-4. Cu toate acestea, părinții apelează de obicei la medicație care nu necesită prescripție medicală pentru ameliorarea simptomelor. Efectele adverse includ insomnie, amețeală, dureri de cap, probleme stomacale; utilizarea pe termen lung a decongestionantelor poate conduce la congestie nazală cronică, dificil de tratat.

Iată că un studiu publicat în revista BMJ în octombrie 2018 a concluzionat că decongestionantele nazale nu trebuie administrate copiilor cu vârstă mai mică de 6 ani și trebuie administrate cu precauție celor cu vârsta mai mică de 12 ani. Nu există niciun fel de dovadă că aceste produse ajută la ameliorarea simptomelor la copiii de vârstă mică, dimpotrivă există dovezi că pot cauza efecte adverse care includ somnolență și tulburări gastrointestinale, subliniază medicul Mieke van Driel din cadrul Facultății de Medicină a Universității Queensland din Australia și colegii săi. În plus, utilizarea acestor medicamente a fost asociată cu probleme de sănătate grave precum convulsii, ritm cardiac crescut și chiar deces în cazul copiilor de vârstă mică. 

Studiul a vizat evaluarea diverselor produse farmaceutice disponibile fără rețetă medicală menite să amelioreze simptomele infecțiilor respiratorii superioare comune. În cazul adulților au evaluat analizele ce au implicat tratamente precum decongestionante, antihistaminice, analgezice, corticosteroizi intranazali, remedii din plante și vitamine și minerale. Antihistaminicele sedative au demonstrat un efect de ameliorare pentru rinoee și strănut, dar nu și pentru congestie nazală. În cazul copiilor situația a fost problematică deoarece lipsesc datele de teste clinice. Deși copiii sub 12 ani se confruntă cu cel mai mare număr de răceli, datele cu privire la siguranța și eficacitatea medicamentelor nu sunt disponibile. Irigațiile sau picăturile saline pot fi eficiente și sigure, în vreme ce decongestionantele și antihistaminicele conferă rezultate contradictorii. Deși unele decongestionante pot fi de ajutor, rămâne incert gradul lor de siguranță. Atât la copii cât și la adulți aerul umidificat cald, analgezicele, uleiul de eucalipt sau echinaceea nu sunt susținute de dovezi corespunzătoare științifice.

decongestionante nazale la copii

Aceste constatări le întăresc pe cele provenite de la Adminstrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din SUA care a emis o recomandare de sănătate publică conform căreia produsele farmaceutice pentru tuse și răceală să nu fie folosite pentru tratarea copiilor cu vârsta sub 2 ani. Autoritatea nu a emis însă recomandări clare și cu privire la intervalul de vârstă 2-11 ani. În urma acestei măsuri produsele farmaceutice au fost reetichetate și eventual eliminate de pe piață.

Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, competență Chirurgie endoscopică, Audiologie, Chirurgie ORL pediatrică ne împărtășește următoarele: 

"Folosirea decongestionantelor este foarte benefică în tratamentul rinitelor de orice fel. Pentru a trata o viroză, răceală, sinuzită, otită trebuie să ai nasul desfundat ca secrețiile care se formează în nas și sinusuri să iasă la exterior, că altfel
ele vor aluneca în spatele nasului se vor "prelinge" pe gât, pe care îl vor inflama și se vor "duce" și în trompa lui Eustachio și consecutiv în urechea medie unde vor forma otita medie.
În timpul acestor "boli" nasul se va înfunda, mucoasa nazală se va congestiona, se va edemația, adică se va "umfla" și va ocupa tot spațiul din nas și nu va lăsa loc aerului să treacă dând conscutiv obstrucție nazală, respirație predominant orală, sforăit, lipsa somnului și stagnarea unor secreții în nas care se vor transforma rapid din seroase, catarale în muco-purulente datorită suprainfecției bacteriene existente la nivelul nasului și drenajul posterior al acestor secreții favorizând apariția faringo-amigdalitelor, laringitelor, bronșitelor și otitelor.
De aceea, pentru a trata aceste patologii trebuie să desfunzi nasul. Acesta se va desfunda doar dacă administrăm local picături vasoconstrictoare, care vor scădea vascularizația locoregional, astfel retragându-se inflamația mucoasei nazale și se va desfunda nasul. Din păcate, aceste picături se pot absorbi și în sânge și dacă punem o cantitate prea mare poate crește pulsul și tensiunea arterială; pot apărea agitație, neliniște, insomnii. Efectul acestor picături va ține 6-8 ore, după acest interval se va metaboliza substanța și nasul se va înfunda din nou. Industria farmaceutică a creat dispozitive medicale, spray-uri nazale, cu astfel de substanțe vasoconstrictoare special dozate pentru copii și adulți; cele pentru copii au o cantitate mai mică decât cele pentru adulți și se pot folosi câte 2 pufuri în fiecare nară la 12 ore timp de 5-7 zile; dar ele vor fi și mai eficiente dacă avem grijă să spălăm nasul înainte de utilizare pentru a putea fi absorbite de mucoasă. La 10 minute după administrare nasul va trebui din nou spălat și suflat pentru a putea elibera secrețiile din spatele nasului care "ne dau bătăi de cap" tot timpul. Aceste picături decongestionante sunt folosite și în oprirea sângerărilor nazale prin efectul lor vasoconstrictor."

Opinii ale specialiștilor implicați în studiu

Medicul Mieke van Driel a declarat că "este important ca părinții să aibă acces la informațiile potrivite cu privire la beneficiile și efectele adverse ale decongestionantelor nazale pentru copiii lor. Acest lucru este cu atât mai dificil cu cât tratamentele sunt disponibile fără rețetă medicală, iar astfel de medicamente nu sunt percepute drept sigure. Majoritatea persoanelor nu se prezintă la medic atunci când apar primele semne de răceală și încearcă un produs cumpărat la întâmplare. Nu știm exact de ce aceste medicamente nu funcționează la copii. Avem doar câteva studii mici în rândul copiilor, dar pe de altă parte dat fiind faptul că efectul la adulți este limitat, nu ne așteptăm ca studii de amploare la copii să modifice aceste concluzii. Sistemul imunitar al unui copil sănătos este perfect capabil să elimine o infecție în decurs de până la 10 zile, iar părinții trebuie să cunoască evoluția unei răceli și să urmărească simptomele de avertizare. Prin urmare, această informație ar trebui să fie vizibilă la locul de unde sunt cumpărate. Campanii similare de conștientizare ar trebui îndreptate și către reducerea consumului de antibiotice."

decongestionante nazale la copii

Michelle Terry, medic pediatru în cadrul Spitalului de Copii Seattle, este de acord cu concluzia autorilor "nu există nicio dovadă că decongestionantele sau antihistaminicele scurtează durata sau ameliorează semnificativ simptomele răcelii la copii. Informarea părinților și a pacienților că aceste afecțiuni sunt autolimitate reprezintă o variantă de terapie preferată de medicii pediatri. Părinții trebuie să cunoască când simptomele copilului indică probleme respiratorii și necesită intervenție medicală."
Medicul de familie Leonard Reeves din Georgia și decan asociat al Colegiului Medical din Georgia subliniază "sub vârsta de 12 ani nu recomand deloc. Pentru copiii de vârstă mică recomand spray-urile saline. Simptomele unei răceli sunt localizate, așa că de ce să folosești un medicament sistemic precum un decongestionant?! Banala răceala va continua să afecteze omenirea și nu există modalități de a preveni, fiind dificil de tratat. În plus, dacă nu faci nimic să o tratezi, dispare de la sine în 7 zile. Dacă o tratezi durează o săptămână."

Dr. Ana Maria Apostol concluzionează "Aceste tipuri de picături decongestionate se pot folosi de la vârsta de 2 ani. Ele sunt o parte din tratatmentul unei răceli, viroze, sinuzite sau otite, au un efect cumulativ în tratarea acestor patologii; ele vor desfunda nasul, dar mai trebuie administrate și alte medicamente pentru a se remite acele boli; deci aceste picături decongestionate nu le putem considera neapărat medicamente, ci doar un "aditiv" la tratament; fără ele nu putem trata o rinită care apare în toate bolile acute enumerate mai sus.
Avem tendința la copii mici să folosim spray-uri cu apă de mare isotone sau hipertrone pentru a decongestiona nasul, însă ele nu au efect activ în a scădea infamația mucoasei respiratorii și nu vor decongestiona nasul la fel de bine ca un spray vasoconstrictor, ele au doar rolul de a curăța nasul și au astfel un rol ușor decongestionat doar pentru că fac curățenie la nivelul cavității nazale."

Citește și: Cele mai eficiente decongestionante nazale pentru copii    

Surse: www.medscape.com; www.bmj.com; www.healthline.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Scandal uriaș! Un pedofil chirurg a abuzat 250 de copii. Cei mai mici aveau 4 ANI și erau abuzați sub anestezie!
  Scandal uriaș! Un pedofil chirurg a abuzat 250 de copii. Cei mai mici aveau 4 ANI și erau abuzați sub anestezie!

  Eveniment îngrozitor descoperit în incinta unui spital - sute de copii aflați sub anestezie abuzați de un chirurg. Cei mai micuți dintre ei aveau vârste de 4 anișori -...

  9 produse de curățenie organice pe care să le folosești într-o casă cu copii
  9 produse de curățenie organice pe care să le folosești într-o casă cu copii

  Așa cum ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi încercând să optezi, pe cât posibil, pentru hrană organică, la fel ar trebui să procedezi și când vine...

  Dacă folosești crema cu protecție solară corpul nu mai absoarbe vitamina D?
  Dacă folosești crema cu protecție solară corpul nu mai absoarbe vitamina D?

  S-a considerat un timp îndelungat că atunci când folosești cremă cu protecție solară împiedici corpul să se mai bucure de aportul de vitamina D adus de expunerea la...

  De ce să nu folosești niciodată ulei de măsline dacă vrei cei mai buni cartofi copți
  De ce să nu folosești niciodată ulei de măsline dacă vrei cei mai buni cartofi copți

  Chef Raymond Blanc, unul dintre cei mai cunoscuți chefi din Marea Britanie și din lume, a împărtășit câteva dintre secretele sale pentru obținerea celor mai reușiți...

  10 fraze Montessori pe care să le folosești în loc de banalul „Bravo!”
  10 fraze Montessori pe care să le folosești în loc de banalul „Bravo!”

  Una dintre cele mai cunoscute metode educaționale din toate timpurile, Metoda Montessori, propune implicarea copilului în activități ludice și educative care să poată fi...

  Poze cu cei mici - Reguli de aur pentru cele mai frumoase cadre
  Poze cu cei mici - Reguli de aur pentru cele mai frumoase cadre

  Mămicile sunt înnebunite după pozele pe care le fac micuților în fiecare zi, fie în timpul băiței, fie atunci când sunt la plimbare în parc. Naturalețea gesturilor unui copil este...

  Top 5 canale de YouTube cu muzică pentru copii mari și mici
  Top 5 canale de YouTube cu muzică pentru copii mari și mici

  Este cunoscut faptul că muzica are o mulțime de beneficii asupra creierului și că este folosită foarte des și în scop terapeutic. Ascultarea muzicii reduce anxietatea,...

  Bani mai mulți pentru părinții care au copii peste 2 ani! Legea a intrat în vigoare
  Bani mai mulți pentru părinții care au copii peste 2 ani! Legea a intrat în vigoare

  Vești bune pentru părinții din România! Statul oferă un ajutor financiar familiilor care au nevoie de bonă pentru creșterea copiilor mici. Iată ce condiții trebuie...

  © 2022 Qbebe