Copiii mai mari ar trebui să se implice în creșterea fraților mai mici: Da sau nu?

Copiii mai mari ar trebui să se implice în creșterea fraților mai mici: Da sau nu?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce o familie se lărgește, părinții pot ajunge să se întrebe cum ar trebui să procedeze pentru a putea face față cât mai bine numeroaselor sarcini pe care le au de rezolvat. În aceste condiții, nu este de mirare să se gândească și la următorul aspect: cât de mult ar putea să-i implice pe copiii mai mari în creșterea celor mai mici și în diverse treburi casnice. Într-o asemenea situație se află și o mamă cu 5 copii din SUA. Parcurgând articolul de mai jos poți descoperi la ce concluzie a ajuns mama după ce a fost de mai multe ori martoră la situații în care copiii mai mari au ales să se ocupe de frații mai mici. 

A povestit cum unul dintre copiii ei a avut grijă de fratele mai mic de bunăvoie

Alexandra (din SUA) este mama a cinci copii, patru dintre ei fiind mai mici de 7 ani. Într-o confesiune pentru „Scary Mommy”, nu s-a ferit să dezvăluie că inițial s-a temut că, având mai mulți copii, cel mai mare dintre ei se va simți neglijat. Însă o situație la care a fost martoră a făcut-o să-și dea seama că nu este deloc dăunător pentru frații mai mari să se implice în creșterea celor mai mici. Iată ce a relatat mama:

„Când am anunțat prima dată că voi avea și al cincilea copil, am primit numeroase sfaturi și comentarii nesolicitate, însă una dintre întrebările pe care le-am primit m-a pus serios pe gânduri. „Este cinstit față de copiii mai mari?” m-a întrebat la un moment dat o cunoștință. 

La început, eram stresată la gândul că unul dintre copiii mei s-ar putea simți mai puțin iubit, mai puțin îngrijit și mai puțin băgat în seamă. Peste câteva zile, am avut ocazia să-mi văd fiul în vârstă de 8 ani în camera fratelui său de 4 ani- fără să i se spună să facă asta- și ajutându-l să îmbrace un echipament complet de fotbal, în contextul în care în orașul nostru avea să se desfășoare un meci din liga NFL. Amândoi erau mândri de ceea ce obținuseră. Copilul cel mare era încântat că l-a ajutat pe fratele său să aibă „un echipament cool”, iar copilul mai mic era fericit că avea un frate preocupat de el. Între timp, eu am avut răgazul necesar de a-l schimba, de a-l îmbrăca și de a-l hrăni pe copilul meu în vârstă de 2 ani pentru ca apoi să îl ajut la teme pe celălalt copil, în vârstă de 6 ani. 

Niciodată nu m-am gândit că fiul meu mai mare m-ar putea ajuta la o asemenea treabă. Însă așa m-am liniștit: nu numai că este cinstit ca frații mai mari să aibă și ei rolul lor în a-i ajuta pe cei mai mici, dar este și un dar de care pot avea parte realizând acest demers. Este ceva ce pot face singuri, fiind foarte benefic în dezvoltarea lor.”

baietel imbracat in costum de Pikachu turnand lapte peste cerealele unei fetite cu care sta la masa

A explicat de ce este bine ca frații mai mari să se implice în creșterea celor mai mici

În urma experienței trăite, Alexandra a venit cu numeroase argumente în sprijinul ideii ca frații mai mari să se implice și ei în creșterea celor mici. Fie că este vorba despre faptul că învață să nu fie egoiști, nerăbdători și să-și aștepte rândul, fie că este vorba despre faptul că devin mai empatici și dobândesc abilități ce le vor fi oricând utile, copiii mai mari au de câștigat ori de câte ori au grijă de frații lor. Mai mult decât atât, mama consideră că o asemenea implicare duce la formarea unui spirit de echipă în familie și că este esențială pentru întărirea relației dintre frați. Iată cu ce precizări a venit Alexandra, potrivit sursei citate:

„Atât eu, cât și soțul meu, suntem singuri la părinți; pot spune despre copiii mei că și-au dezvoltat spiritul de echipă și sunt mai atenți la nevoile celor din preajma lor decât am fost eu și soțul meu. Ei știu că nu li se pot satisface imediat nevoile, că nimeni nu o să îi servească pe loc cu o cană de suc pe care ar putea să și-o pregătească singuri. Astfel, înțeleg că trebuie să-și aștepte rândul, ceea ce este una dintre abilitățile esențiale în viață. De asemenea, am văzut și alte beneficii pentru fiii mei, cercetările confirmând faptul că un copil mai mare ce își ajută frații devine mai empatic, acest lucru fiind valabil și pentru cei mai mici.   

Pe parcursul acestui weekend, doi dintre copiii mei mai mari au pus singuri rufele la mașină- eu nu eram capabilă să fac asta până la liceu, iar soțul meu nu se pricepea nici el la așa ceva până când nu a ajuns la facultate. Cu cât sunt mai mulți copii, cu atât mai mult este necesară o împărțire a treburilor. Dacă mai demult îmi făceam griji gândindu-mă că ei nu o să aibă „o copilărie fără griji”, acum sunt conștientă de faptul că așa se pregătesc pentru viață. Niciunul dintre ei nu își vor obliga viitoarele partenere să le spele rufele și se vor descurca să-i ajute pe frații mai mici să învețe să facă și ei o astfel de treabă. 

Nu este însă ca și cum am vorbi despre o afacere de care ne ocupăm. Sunt numeroase argumente care îi determină să le facă plăcere să-și ajute frații, fără să simtă că este vorba despre o obligație. Se întâmplă așa întrucât am început de mai demult să le dăm posibilitatea de a face o alegere și, în plus, am apelat la câteva „trucuri” care țin de abilitățile de „psiholog” ale mamelor. De exemplu, în loc să le spun „Poți să-ți îmbraci azi frățiorul? Bebelușul are nevoie de ajutor”, am venit cu următoarea întrebare: „Hei, fratelui tău îi place stilul tău de a te îmbrăca și ar vrea să fie la fel ca tine în această zi. Poți să-l ajuți?” Practic, în loc să-i forțez, m-am străduit să-i motivez pe copiii mai mari să-și pună în valoare abilitățile pentru a ajuta. 

Procedând așa, am lăsat loc și pentru un refuz: „Hei, fratele tău nu își dă seama cum trebuie să așeze farfuriile în mașina de spălat vase. Îl ajuți tu?”, „Dar mamă, chiar acum sunt în mijlocul jocului...” Dându-le posibilitatea de a alege când nu este vorba despre ceva urgent, îi motivez să simtă că au parte de un privilegiu, fără să se simtă copleșiți de insistența mea. 

Spiritul de echipă pe care încercăm să-l promovăm în familia noastră este de fapt parte din efortul de a-i determina pe copii să aprecieze relațiile dintre frați. Ne străduim să le creăm oportunități prin care să vadă că le pasă unul de celălalt și că relația dintre ei nu se rezumă doar la a se certa în legătură cu cine va avea parte azi de setul cu lego albastru.

baietel fericit ca danseaza acasa cu sora lui mai mica

De altfel, experții insistă asupra faptului că relațiile dintre frați sunt printre cele mai durabile și mai importante din viața noastră. Ținând cont de toate acestea și bazându-mă pe faptul că încerc să construiesc „o echipă”, nu numai să am grijă de copiii mei, consider că nu am motive să îmi cer scuze pentru ceea ce fac.”

Tu ce părere ai, crezi că implicarea copiilor mai mari în creșterea fraților mai mici este binevenită într-o familie? 

Surse foto:

Surse articol: scarymommy.com (articol tradus și adaptat după materialul scris de Alexandra Frost pentru „Scary Mommy”)

Articolul urmator
Studiu: copiii cu tați implicați în activitățile lor au performanțe academice mai mari
Studiu: copiii cu tați implicați în activitățile lor au performanțe academice mai mari

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce mari și frumoși au crescut copiii Andrei și lui Cătălin Măruță! Sunt deja mici vedete pe rețelele de socializare
  Ce mari și frumoși au crescut copiii Andrei și lui Cătălin Măruță! Sunt deja mici vedete pe rețelele de socializare

  Andra și Cătălin Măruță formează un cuplu de mai bine de 16 ani și sunt căsătoriți de aproape 15 ani. Și-au dorit dintotdeauna să devină părinți, iar în prezent sunt...

  Cele mai noi imagini cu copiii familiei regale. Ce mari au crescut copiii Prințului William și ai lui Kate Middleton
  Cele mai noi imagini cu copiii familiei regale. Ce mari au crescut copiii Prințului William și ai lui Kate Middleton

  Prințul George, cel mai mare dintre copiii prinților de Wales, a împlinit anul acesta 10 ani. Sora lui, Prințesa Charlotte, are 8 ani, iar mezinul familiei, Prințul Louis, are 5...

  Copiii mai mici de 2 ani NU au voie să mănânce cireșe. Explicația specialiștilor
  Copiii mai mici de 2 ani NU au voie să mănânce cireșe. Explicația specialiștilor

  Deși sunt pline de nutrienți valoroși, sunt de ajutor pentru hidratare și sunt foarte gustoase, cireșele nu sunt adecvate să fie consumate la orice vârstă. De exemplu,...

  O mamă riscă închisoarea după ce și-a lăsat fiica adolescentă să aibă grijă de copiii mai mici
  O mamă riscă închisoarea după ce și-a lăsat fiica adolescentă să aibă grijă de copiii mai mici

  Pe fondul restricțiilor din 2020 impuse de pandemie, când și grădinițele au fost închise, o mamă a fost nevoită să găsească rapid o soluție pentru copiii ei mai mici....

  Părinți, grijă mare la relațiile dintre frați/surori! Copiii cu frați au șanse mai mari să dezvolte probleme mentale, spun studiile
  Părinți, grijă mare la relațiile dintre frați/surori! Copiii cu frați au șanse mai mari să dezvolte probleme mentale, spun studiile

  Să vezi cum copiii împart totul cu fratele sau cu sora poate reprezenta idealul oricărui părinte. Copiii se distrează și nu sunt singuri! Ce facem în cazul în care...

  Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”
  Mirela Vaida ne dezvăluie rețeta tradițională de sarmale moldovenești. „Cu cât sunt mai mici sărmăluțele, cu atât ești mai gospodină”

  Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi obișnuiește să gătească acasă și îi plac mâncărurile tradiționale românești. De aceea, de-a lungul...

  Văduv și fără un picior, acest tată își crește singur copiii! Cei mici nu pot accepta că mama lor nu mai este și întreabă încontinuu de ea
  Văduv și fără un picior, acest tată își crește singur copiii! Cei mici nu pot accepta că mama lor nu mai este și întreabă încontinuu de ea

  În satul Tichilești din județul Brăila, un tată văduv, grav bolnav, își crește singur copiii - pe Marian de 7 ani și Florentina de 5 anișori. Micuții au rămas fără...

  Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
  Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

  Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

  © 2024 Qbebe