Dr. Mihai Craiu: testul care îți salvează copilul de la înecul cu jucării. Ce trebuie să faci

Bianca Geica - Redactor Senior

Cazul copilului de doar 5 ani care a murit chiar de ziua lui după ce s-a înecat cu o jucărie găsită într-un ou de ciocolată, a cutremurat înteaga țară. Chiar dacă a fost resuscitat timp de 40 de minute, medicii nu au mai putut face nimic pentru el.

Din păcate, astfel de situațîi sunt frecvente. Medicul pediatru Mihai Craiu spune că în România, săptămânal, 5-6 copii au un astfel de accident. Este suficient un simplu moment de neatenție din partea părinților că cei mici să ducă o jucărie sau orice alt obiect micuț la gură și să se înece. De cele mai multe ori, medicii de pe ambulanță reușesc să facă manevrele de dezobstrucție, însă există și cazuri nefericite, cum este cel al băiețelului de 5 ani, în care nu mai este nimic de făcut.

bebelus care baga in gura o masinuta de jucarie

Testul care îți salvează copilul de la înecul cu jucării

Copiii micuți, mai ales cei cu vârstă de până în trei ani, sunt extrem de curioși și explorează medicul înconjurător cu ajutorul fetei și a buzelor, spune Mihai Craiu într-un interviu pentru Digi24. Ei introduc diverse obiecte în gură, însă există câteva strategii pentru a evita situațiile tragice de inec până la sufocare.

„Am scos, din păcate, din gâtul copiilor tot felul de lucruri, de la insigne din colecția bunicului, nasturi de uniformă, metalici, la o serie întreagă de monede sau obiecte artizanale. Copiii au o abilitate extraordinară de a desface tot felul de fragmente”, avertizează Mihai Craiu, potrivit aceleiași surse.

Citește și: 12 reguli de prim ajutor

Una dintre cele mai populare recomandări, care vine de la Academia americană de Pediatrie, este aceea că cei mici nu trebuie lăsăți să se joace nesupravegheați și să nu li se ofere obiecte și jucării foarte mici, care ar putea fi ușor inghitie. Dar cum apreciem dimensiunea acestor obiecte periculoase pentru copii?

Mihai Craiu dezvăluie testul care i-ar putea salva pe cei mici de la înecul cu jucării:

„Trebuie să încercăm să vedem dacă jucăria sau piesele detașabile ale acesteia întră într-un cilindru, să zicem, cât ar fi spațiul liber din interiorul unui sul de hârtie igienică. Dacă poate fi introdus în interiorul unui astfel de spațiu, atunci dimensiunea jucăriei nu este cea potrivită pentru un copil mic”, explică medicul pediatru, pentru Digi24.

„Dacă vorbim de un obiect mic, cât ar fi o monedă de 10 bani sau un bob de strugure sau o mușcătură dintr-un hot-dog, genul acesta de obiecte, relativ rotunde, plastice și moi ar putea să astupe complet calea aeriană”, a mai adăugat dr. Mihai Craiu.

Citește și: Ce faci când bebelușul se îneacă

Acesta îi mai avertizează pe părinți să fie foarte atenți cu piesele mici din jocurile de construcție de tip Lego. De obicei, cele dedicate copiilor mici au piese mari, cu găuri, în așa fel încât dacă cel mic reușește totuși să se înece cu ele, aerul să poată trece și să nu se producă o obstrucție completă a cailor aeriene.

Părinții ar trebui să știe câteva măsuri de prim ajutor

Dr. Mihai Craiu este de părere că orice părinte ar trebui să știe câteva manevre de prim ajutor și de dezobstrucție, care pot face diferența între viață și moarte în momentul în care cineva se îneacă cu mâncare sau un obiect și simte că se sufocă. Dr. Mihai Craiu a postat pe pagina sa de Facebook un filmuleț în care arată și explică pas cu pas manevrele de prim ajutor în caz de înec cu un corp străin:

 1. Întrebăm cu voce tare "te-ai inecat?"
 2. Informăm pacientul că vom încerca să il ajutăm.
 3. Aplecăm (dacă se poate) victima. Doar puțin, cât să favorizăm eliminarea corpului străin din gât, prin mavevrele pe care urmează să le facem.
 4. Aplicăm lovituri bruște și viguroase (ne gândim la fiecare dintre ele că aceasta este ACEA lovitură care elimină corpul străin!). Maximum 5 lovituri. Pe spatele victimei, între omoplați.
 5. Dacă nu am avut succes, ne așezăm în spatele victimei și o cuprindem cu brațele, trecute prin regiunea axilei.
 6. Una din mâini, strânsă cu pumnul închis, o punem pe burta victimei. La jumătatea distanței dintre ombilic și osul xifoid.
 7. Apucăm ferm pumnul strâns, cu cealaltă mână și tragem BRUSC și tare, în sus și în același timp spre noi. Crește presiunea în abdomenul victimei și, prin intermediul diafragmului, ea va crește și în toracele victimei.
 8. Manevra este reușită atunci când iese corpul străin și victima începe să tușească, cu voce.
 9. Dacă nu avem succes, repetăm manevra de strâns burta, atâta timp cât e victima conștientă. Dacă aceasta devine inconștiență o culcăm pe un plan dur cu fața în sus.
 10. Totul este bine dacă victima și-a revenit și se liniștește.

Manevra Heimlich este o tehnică pe care mulți ar trebui sa o cunoască și care executată corect îi poate salva viața copilului sau adultului în caz că se îneacă cu vreun aliment sau obiect. Manevra este asemănătoare cu cea de la adulți.

 • Surse: Digi24.ro, Facebook Spitalul Virtual pentru Copii
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Medicul Mihai Craiu avertizează: Ce să NU facem în cazul în care copilul are gripă
  Medicul Mihai Craiu avertizează: Ce să NU facem în cazul în care copilul are gripă

  Odată cu frigul au apărut și cei mai periculoși germeni, printre care se află și gripa. Bineînțeles că cei mici sunt vizați mai adesea decât adulții, însă dacă...

  Mihai Craiu este vehement: Cel mai bun antiviral este spălatul pe mâini
  Mihai Craiu este vehement: Cel mai bun antiviral este spălatul pe mâini

  Medicul pediatru Mihai Craiu abordează subiectul gripei în direct, la MagicFM. Spălatul pe mâini, declară el, este cel mai bun antiviral!

  Dr. Mihai Craiu: Este periculos să administrăm miere în mod obișnuit copiilor mici
  Dr. Mihai Craiu: Este periculos să administrăm miere în mod obișnuit copiilor mici

  O practică răspândită în răspândită în rândul părinților poate cauza daune severe sugarilor! Nu mai administrați miere sugarilor - Mihai Craiu...

  Dr. Mihai Craiu: Ne vom îngrășa din aer. Poluarea ne îmbolnăvește pe toți, încet și sigur
  Dr. Mihai Craiu: Ne vom îngrășa din aer. Poluarea ne îmbolnăvește pe toți, încet și sigur

  În ultima perioadă cele mai multe știri și îngrijorări cu privire la sănătate au fost legate de coronavirus, însă se pare că alegem să scăpăm din vedere un lucru...

  Pot scoate copilul afară? Răspuns SCURT de la Dr. Mihai Craiu la cea mai frecventă întrebare a părinților
  Pot scoate copilul afară? Răspuns SCURT de la Dr. Mihai Craiu la cea mai frecventă întrebare a părinților

  Răspuns SCURT la cea mai frecventă intrebare a parinților în aceste zile: Pot scoate copilul afară? Răspunsul scurt al autorităților este DA, dar cu precauții.

  ”Aerisiți clasele, că nu vă trage curentul!” - apelul medicului Mihai Craiu către profesori
  ”Aerisiți clasele, că nu vă trage curentul!” - apelul medicului Mihai Craiu către profesori

  Medicul Mihai Craiu a făcut un apel către profesori, îndemnându-i să țină cont de câteva aspecte simple, dar importante pentru evitarea răspândirii noului...

  Dr. Mihai Craiu despre începerea școlii: ”Recunosc că îmi este frică”
  Dr. Mihai Craiu despre începerea școlii: ”Recunosc că îmi este frică”

  ”Mai sunt câteva zile până începe școala.Recunosc că îmi este frică, in calitate de medic pediatru, de părinte sau de cadru didactic. Și eu am în...

  Dr. Mihai Craiu: „Este absurd să ținem școlile închise dacă sunt terasele și magazinele deschise!"
  Dr. Mihai Craiu: „Este absurd să ținem școlile închise dacă sunt terasele și magazinele deschise!"

  Multă lume se întreabă ce se va întâmpla cu elevii și dacă se vor redeschide școlile sau nu. Cu toate acestea, dacă Mall-urile și restaurantele sunt deschise, atunci...

  © 2022 Qbebe