Ce faci când bebelușul se îneacă

Ce faci când bebelușul se îneacă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre cele mai mari spaime ale unei mame se numără și clipele în care bebelușul se îneacă. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla cum ar trebui să reacționezi dacă s-ar întâmpla așa ceva, precum și ce este cel mai bine să faci pentru a preveni, pe cât posibil, ca bebelușul tău să se confrunte cu o asemenea situație ce poate deveni deosebit de serioasă.

Posibilele cauze ale apariției situațiilor în care bebelușul se îneacă

Probabilitatea ca un bebeluș să se înece este mare,  putând fi stimulată de oricare dintre următoarele motive:
Refluxul gastroesofagian
Este unul dintre cele mai frecvente simptome neplăcute ale bebelușului și se referă la faptul că acidul din stomac se întoarce în esofag, producând iritații. El poate să apară din cauze diverse, printre care imaturitatea sistemului digestiv, probleme ce țin de coordonarea mușchilor de la nivelul esofagului sau țin de anumite afecțiuni nervoase etc.
Întrucât cele mai frecvente simptome ale refluxului gastroesofagian sunt voma și senzația de arsură, se poate întâmpla ca ele să fie urmate și de înecarea bebelușului.

Poți să eviți să se ajungă la așa ceva dacă vei lua următoarele măsuri:
• Nu-i da bebelușului cantități mari de lapte sau de hrană solidă
• Încurajează-l să nu stea întins curând după ce a mâncat (ideal este să nu se culce în următoarele 30 de minute după masă)
• Încurajează-l să elimine excesul de gaze
• Nu-l forța să mănânce sau să bea

Citește și: Reflux gastroesofagian la bebelusi

Excesul de salivă
Și această problemă este produsă de mai mulți factori, cum ar fi:
• Inflamarea amigdalelor
• Există o alergie sau o răceală ce stimulează excesul de mucus sau îl vor face pe bebeluș să respire mai mult pe gură
• Apariția dinților este însoțită de salivație în exces

Bebelus cu exces de saliva

În cazul în care sesizezi oricare dintre aceste manifestări, ia legătura urgent cu un pediatru, întrucât riscul de înecare din cauza salivei va fi mai mare cu precădere noaptea. În special dacă bebelușul se sucește mult pe burtică, pericolul va crește.

Citește și: Caca, pipi și salivă: ghidul mămicilor pentru bebeluși sănătoși

Înghițirea unui corp străin
Fii foarte atentă la bebelușul tău pe măsură ce crește, întrucât va deveni tot mai curios să descopere lumea din jur și atunci va fi dornic să introducă tot felul de obiecte în gură. Cu precădere pentru că nu are încă abilitatea de a expulza corect aerul, un corp străin foarte mic poate bloca rapid tractul respirator.

Înecarea în timpul alăptării
Nu trebuie nici ea exclusă când vine vorba despre apariția înecului la bebeluș. Ca să înțelegi de ce se întâmplă, ar trebui să te gândești la factori precum:
• Excesul de lapte matern- Poate să fie foarte dăunător pentru bebelușul din primele săptămâni de viață, dar găsirea unor poziții variate de alăptare te pot ajuta să mai scazi din pericolul de înecare cu lapte
• Încercarea de a-l alăpta pe bebeluș la un singur sân, la anumite intervale, în cazul în care dorești să-ți mai diminuezi fluxul de lapte- Spre exemplu, poți să recurgi la acest demers de 2-4 ori pe zi, dar și această metodă este riscantă pentru micuțul tău dacă nu ești suficient de atentă când laptele va curge de la sânul tău. În situația în care acesta este mult prea abundent, bebelușul va strânge cu putere mamelonul, se va chinui să sugă, pentru ca în final să regurgiteze sau să refuze să mai fie alăptat.

Dacă vei observa manifestările menționate, este foarte posibil ca următorul fenomen să fie chiar înecarea bebelușului cu lapte. Ca să vii în ajutorul său, ar trebui să ții cont de următoarele sfaturi:
• Ridică bebelușul susținându-i capul, în timp ce-ți vei pune brațul în jurul pieptului său și-l vei ajuta să se încline ușor în față. Plasează-ți unul dintre pumnii strânși în zona buricului, iar celălalt pumn va fi suprapus peste acesta și îl vei împinge către interior. Mișcarea trebuie să fie rapidă și fermă, astfel încât să pătrundă în abdomen
• Poți să-ți așezi bebelușul cu capul în jos, susținându-l foarte bine de cap (îl vei așeza pe brațul tău), în timp ce-l vei bate ferm (dar nu prea puternic) pe spate și pe piept, până când căile respiratorii se vor elibera.
Dacă vezi că bebelușul nu își revine nici după aceste acțiuni sau dacă devine inconștient, telefonează imediat la ambulanță.

Cum să-i acorzi primul ajutor unui bebeluș care se îneacă

Un bebeluș sub vârsta de 1 an va putea fi ajutat  prin punerea în aplicare a următoarelor măsuri:
Vezi care este cauza exactă a înecului bebelușului
În cazul în care crezi că s-a înecat din cauza laptelui sau a altui lichid, poți să apelezi inclusiv la o seringă. Cu ea vei extrage excesul de lichid din gurița sa, fără a o împinge prea adânc.

Mama ce introduce o seringa in gurita bebelusului ei

Dacă este vorba despre înecarea din cauza hranei solide, nu te apuca să-ți introduci degetele în gurița bebelușului, întrucât le poți împinge prea adânc. Indicat este să-l stimulezi să tușească pentru a elimina singur ceea ce l-a înecat întrucât așa se vor elibera căile respiratorii.
Când vezi că nu se întâmplă așa ceva și ți se pare că se învinețește la față sau că se sufocă, vei chema imediat ambulanța și, până când sosește aceasta, vei face următoarele demersuri:

Ocupă-te cu deblocarea căilor respiratorii
Stai pe un scaun și ține-l pe bebeluș pe unul dintre brațele tale, cu capul în jos. Ține-i capul cu mâna stângă.
Cu mâna dreaptă vei executa bătăi repetate, ferme, pe partea superioară a spatelui său, între omoplați. Nu îl lovi prea tare. Dacă nici după 5 astfel de bătăi nu respiră normal, mai continuă pentru câteva minute. În cazul în care nici după aceea nu observi schimbări pozitive, vei continua cu:

Bătăi în zona pieptului bebelușului
Ține-ți bebelușul într-o poziție similară (pe brațul tău), dar pune-l să stea cu fața în sus. Folosește-ți degetul arătător și pe cel mijlociu, până când vei simți osul pieptului bebelușului. Urmează să execuți bătăi ferme, dar nu prea puternice pe acest os (un set de 5 de astfel de bătăi). Așteaptă câteva secunde pentru a vedea ce se întâmplă și, dacă bebelușul tot nu respiră normal, mai repetă acțiunea. Când nu se sesizează nicio îmbunătățire semnificativă a stării bebelușului, va trebui să treci la manevre de resuscitare.

Vei demara resuscitarea
Prima dată vei pune bebelușul pe o suprafață plană și îi vei poziționa capul cât mai drept. Îi vei face respirație gură la gură, mai întâi respirând de câte 2 ori, cât mai rapid. Vei face o pauză și vei mai continua cu alte 4 seturi de câte 2 respirații. Condiția este să respiri suficient de puternic pentru ca pieptul bebelușului să se poată ridica. În mod normal, ar trebui ca acesta să tușească și să elimine corpul străin/restul de mâncare solidă cu care s-a înecat.
Când nu sesizezi o ameliorare a stării acestuia și o eliminare a obiectului ce a provocat înecarea, vei continua cu o altă procedură ce ține de resuscitare.

Compresii la nivelul pieptului
Menține-ți bebelușul în poziția de resuscitare anterioară și apoi plasează-ți degetul arătător și pe cel mijlociu pe osul pieptului său. Va trebui să execuți cam 30 de compresii rapide. Vei face o pauză de câteva secunde și apoi vei continua, cu condiția să nu realizezi mai mult de 100-120 de compresii rapide pe minut.
Fii atentă să vezi și dacă bebelușul a început să respire normal. În cazul în care nu a început, repetă procedura.
Va fi foarte util să te bazezi pe acest demers pentru că, de cele mai multe ori, compresiile din zona pieptului vor genera deplasarea corpului străin în apropiere de gură. Astfel, vei putea să-l extragi cu o seringă sau chiar cu mâna.

Pentru ca oricare dintre aceste manevre să poată fi realizate optim, va trebui să-ți menții calmul, să nu intri în panică și, desigur, să nu renunți la a solicita ajutor medical.

Prevenirea situațiilor în care bebelușul se poate îneca

Pentru a nu ajunge într-o situație gravă care să ducă la necesitatea executării manevrelor menționate anterior, fii mereu în preajma bebelușului și ține cont de sfaturi ale specialiștilor. Iată câteva exemple în acest sens:
• Nu-i da bebelușului hrană solidă până când nu este pregătit pentru așa ceva- Ca să-ți dai seama dacă poți să faci acest demers, ar trebui ca acesta să fie capabil: să-și susțină foarte bine capul, să fie interesat de lingurițe și de castronele, să poftească la ceea ce mănânci tu sau cei din jur. Cel mai probabil, bebelușul va avea peste 4 luni când va putea să facă toate acestea. În caz contrar, el nu va putea să mestece așa cum trebuie și se poate îneca.
• Nu îi pune la dispoziție alimente periculoase- Spre exemplu, nu îi vei da niciodată: hot-dog, bucăți de carne, de brânză sau de cașcaval, bucăți de fructe sau de legume crude, ce sunt prea mari pentru el.De asemenea, evită și alimente lipicioase (cum ar fi bomboanele marshmallow) sau unele care pot fi înghițite foarte ușor (de pildă, popcorn-ul sau vreo bucățică de drops).
• Fii întotdeauna alături de bebeluș la masă - Nu îl lăsa să se agite când mănâncă, iar pe măsură ce va crește și va merge singur nu-l lăsa să alerge prin casă în timp ce-i dai de mâncare. Obișnuiește-l de la o vârstă fragedă să stea liniștit la masă și să nu ia prea multă mâncare în gură
• Îndepărtează de bebeluș orice obiecte din casă ce ar putea ajunge în gurița sa- Spre exemplu, obiecte precum bateriile mici, nasturii, zarurile, monedele etc. vor fi puse undeva unde să nu poată avea nicicând acces
• Ocolește anumite jucării- Întrucât și acestea pot presupune pericol de înec, nu pune la îndemâna micuțului tău baloane (dezumflate), mingiuțe, pietricele, bețișoare sau orice alte jucării ce au în componență piese mici, simplu de înghițit.

Tu știai până acum pașii pe care ar trebui să-i urmezi dacă bebelușul s-ar îneca din cauza laptelui, a unui corp străin sau a mâncărurilor solide?

Surse:
www.healthline.com, www.mayoclinic.org, www.momjunction.com, www.parenting.firstcry.com

Articolul urmator
Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”
Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    Reacția unui artist când i s-a spus că bebelușul lui este urât: „Cei care se iau de un copil nevinovat ...”
    Reacția unui artist când i s-a spus că bebelușul lui este urât: „Cei care se iau de un copil nevinovat ...”

    Tu cum ai reacționa dacă cineva ți-ar spune că bebelușul tău este urât? Jake Quickenden, cântăreţ britanic şi star de reality show, a izbucnit în momentul în...

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    Am înnebunit când o altă mamă i-a spus fiului meu să nu mai plângă ca să nu îi trezească bebelușul
    Am înnebunit când o altă mamă i-a spus fiului meu să nu mai plângă ca să nu îi trezească bebelușul

    O mamă s-a enervat cumplit în momentul în care o femeie i-a cerut fiului ei să nu mai plângă ca să nu-i trezească din somn bebelușul.

    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

    Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge
    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge

    Printre marile provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă se regăsește și aceasta: să reușești să reziști în perioadele marcate de nopțile nedormite....

    Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting
    Ce trebuie să faci atunci când cineva îți critică stilul de parenting

    De câte ori nu ți s-a întâmplat să te trezești cu sfaturi nesolicitate din partea celor din jur despre cum e mai bine să îți crești copilul? Familia, prietenii,...

    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."
    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."

    O poveste de viață cutremurătoare a unui cuplu tânăr, la început de drum și de relație, care și-au pierdut fiul la 21 de săptămâni de sarcină din cauza unei...

    © 2024 Qbebe