Părinți, atenție la dinții de lapte, sunt la fel de importanți ca cei permanenți!

Părinți, atenție la dinții de lapte, sunt la fel de importanți ca cei permanenți!

dr. Anca Oltean

Deși pot părea mici și insignifianți, dinții de lapte ai copiilor dumneavoastră au o importanță deosebită pentru dezvoltarea unei danturi corecte și sănătoase. Poate ați auzit că aceștia nu sunt importanți, pentru că oricum ei vor dispărea la un moment dat. Ei bine, este doar un mit, și nu un mit oarecare, ci și unul deosebit de periculos.

Erupția dinților temporari se desfășoară în intervalul 6 luni - 2,5 ani și cuprinde 20 dinți, câte 10 pentru fiecare arcadă. Începând de la 6 ani, odată cu apariția primilor molari permanenți pe arcadă și până la 12-13 ani, dintișorii temporari vor fi înlocuiți de cei permanenți. Este foarte important pentru copil ca toți acești dinți să rămână sănătoși pe toată durata existenței lor pe arcadă din mai multe motive.

Sănătatea și dezvoltarea dinților temporari ai copiilor dumneavoastră va afecta sănătatea orală pentru tot restul vieții lor, ceea ce înseamnă că este crucial să monitorizați sănătatea dentară a copilașilor încă de la apariția primului dintișor pe arcadă.

Dinții temporari sau de lapte, cum se mai numesc, permit copilului să mestece și să mănânce cu ușurință și îl ajută deci să aibă o alimentație corespunzătoare, cu ajutorul dvs, al părinților. Ceea ce duce nu numai la sănătate orală, dar și la o bună stare de sănătate în general. Nu uitați că apariția primului dintișor coincide, de multe ori, cu perioada diversificării alimentare, ceea ce înseamnă o perioadă de stres mare pentru mămici și de schimbare la fel de mare pentru copilași.

dinti de lapte

De asemenea, dinții de lapte sănătoși ajută copilul să vorbească clar, să dezvolte o pronunție corectă și obiceiuri corecte de vorbire - adică să reducă posibilitatea de a avea tulburări de vorbire mai târziu. Așadar, dinții de lapte lipsă pot afecta abilitatea copiilor de a forma cuvintele și a pronunța corect. Aceste probleme cu vorbirea în copilăria mică pot duce la dificultăți mari mai târziu în viață - de la probleme de integrare socială, până la tulburări de stimă de sine.

Dinții temporari au rolul deosebit de a ghida erupția dinților permanenți. Aceștia țin locul deschis pentru dinții definitivi. Atunci când aceștia încep să iasă la suprafață, vor avea locul pregătit de către dinții de lapte. În felul acesta, șansele de a nu avea loc să se dezvolte sau să crească înghesuiți scad. Dacă un dinte de lapte este pierdut prea repede din diferite motive (cariere profundă complicată cu abces dentar), dinții de lângă aceasta pot migra în spațiul lăsat liber și astfel va deveni dificilă creșterea dintelui permanent înlocuitor. Așa apar dinții înghesuiți. Și, de aceea, trebuie ca părinții să îi învețe pe copii despre igiena orală încă de la primul dintișor apărut pe arcadă. Tocmai pentru evitarea apariției cariilor sau altor probleme.

Dinții de lapte ai copilașului sunt de ajutor pentru ca maxilarul și mandibula să se dezvolte corect. Ca orice mușchi, mușchii feței copilului au nevoie de exerciții pentru a se dezvolta corespunzător. Dinții de lapte sănătoși vor permite masticația corectă, pentru ca acești mușchi să se dezvolte cum trebuie. Dacă ei nu se dezvoltă, nici oasele mandibulare nu se vor bucura de o dezvoltare corepunzătoare.

Dinții de lapte sănătoși îl ajută, de asemenea, pe copil, să se simă bine și să își dezvolte o stimă de sine corespunzătoare. Astfel, va zâmbi mai des și încrederea în sine îi va crește.

În jurul vârstei de 3 ani e bine să efectuați prima vizită la medic. Acesta va examina cavitatea bucală și vă va ajuta să înțelegeți cum se efectuează curățarea dinților. Medicul vă este de ajutor și pentru a corecta obiceiurile vicioase precum suptul degetului sau folosirea excesivă a suzetei.

De la dentiția de lapte, un medic ortodont poate anticipa ce probleme pot apărea la copii. Un medic specialist în ortodonție și estetică dento-facială este expert în mișcarea dinților, poate ajuta oasele copiilor să crească corect și tot tratamentul pe care îl conduce are rolul ca dinții să rămână în poziția corectă. De aceea, este importantă colaborarea cu medicul specialist.

Cu cât problemele de creștere osoasă sau de lipsă de spațiu se corectează mai devreme, în așa fel încât dinții permanenți să erupă cât mai aproape de poziția lor corectă, cu atât stabilitatea dinților pe termen lung este mai bună. Corectarea timpurie a problemelor dentoalveolare este mai puțin complicată, copiii vor fi mai cooperanți și orice tratament timpuriu se va desfășura mai simplu și cu costuri de toate felurile mai puține.

În concluzie, printr-o igienă corespunzătoare și prin întreruperea obiceiurilor vicioase apărute în perioada copilăriei, părinții pot preveni instalarea unor anomalii dentomaxilare la copii, asigurând astfel dezvoltarea armonioasă a întregului complex dento-maxilar. Să nu uităm, dragi părinți, copiii nu pot decide pentru ei în această perioadă! Noi, părinții, trebuie să fim alături de ei, cu informații și pricepere și cu ajutorul pe care specialiștii ni-l pun la dispoziție!
Și, nu uitați, spălatul pe dinți și alimentația corectă reprezintă primul și cel mai ieftin tratament pe care părinții îl pot aplica acasă copiilor!

Material realizat de către dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro.  


Articolul urmator
Atenție, părinți! De ce nu e bine să punem miere în ceaiurile pentru copii
Atenție, părinți! De ce nu e bine să punem miere în ceaiurile pentru copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Atenție, părinți! Un accident bizar cu un uscător de păr a lasat o fetiță oarbă și cu arsuri de gradul 3
    Atenție, părinți! Un accident bizar cu un uscător de păr a lasat o fetiță oarbă și cu arsuri de gradul 3

    Un accident mai mult decât bizar a șocat părinții unei fetițe de numai 7 luni. Uscătorul de păr a lăsat fetița oarbă pentru trei zile, cu arsuri de gradul 2 și 3 pe cap și...

    De ce relația ta cu partenerul de viață nu va mai fi la fel după ce veți deveni părinți
    De ce relația ta cu partenerul de viață nu va mai fi la fel după ce veți deveni părinți

    Venirea pe lume a unui copil schimbă dinamica întregii familii. Părinții vor adopta roluri și responsabilități noi, iar relația de cuplu va trece, temporar, pe locul doi. O...

    Atenție, părinti! Un copil de 1 an din Suceava a murit după ce a înghitit un balon
    Atenție, părinti! Un copil de 1 an din Suceava a murit după ce a înghitit un balon

    99% dintre accidentele care au ca și victime copiii sunt provocate de către neatenția părinților. Acesta pare să fie și cazul unui copil de 1 an din Suceava care a înghițit un...

    Atenție, părinți! O fetiță a fost luată de curenți de pe litoralul românesc și recuperată la granița cu Bulgaria
    Atenție, părinți! O fetiță a fost luată de curenți de pe litoralul românesc și recuperată la granița cu Bulgaria

    O fetiță de 10 ani aflată pe o saltea pneumatică a ajuns în larg pe plaja din Vama Veche, aproape de Bulgaria. A fost nevoie de intervenția pompierilor pentru recuperarea copilei.

    Atenție, părinți, la plușul cu dinți Huggy Wuggy și mesajul macabru pe care acesta îl transmite
    Atenție, părinți, la plușul cu dinți Huggy Wuggy și mesajul macabru pe care acesta îl transmite

    Copiii sunt fascinați de plușuri, iar părinții sunt fascinați de copiii lor. Așa că atunci când am întrebat o prietenă ce cadou să îi iau fetiței ei de 7 ani și...

    Sunt rea dacă i-am spus colegei mele că hobby-urile mele sunt la fel de importante ca și copiii ei? Și eu am dreptul la zile libere
    Sunt rea dacă i-am spus colegei mele că hobby-urile mele sunt la fel de importante ca și copiii ei? Și eu am dreptul la zile libere

    Găsirea unui echilibru perfect între muncă și familie reprezintă o adevărată provocare pentru mulți dintre noi. Este și mai greu pentru părinții care lucrează, care doresc...

    Atenție, părinți! Ce obiecte NU trebuie lăsate în mașină pe caniculă. Riscă să explodeze!
    Atenție, părinți! Ce obiecte NU trebuie lăsate în mașină pe caniculă. Riscă să explodeze!

    Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut câteva recomandări cu privire la obiectele care nu trebuie lăsate sub nicio formă în mașină, pe caniculă,...

    Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții
    Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții

    Visele reprezintă cheia înțelegerii subconștientului nostru. Unele vise specifice au la bază numeroase semnificații, mai ales dacă acestea se repetă frecvent. Visul care...

    © 2024 Qbebe