Urechile copilului: totul despre excesul de cerumen

Urechile copilului: totul despre excesul de cerumen

Irina Olteanu - Redactor Senior

Excesul de cerumen constituie o problema cu care se confrunta destul de multi copii si poate aparea din cauze diverse. Care sunt acestea, prin ce simptome se manifesta, ce tratament necesita, dar si ce complicatii poate cauza veti afla in articolul urmator alaturi de specialistii Mircea Ioan Balanescu si Madalina Georgescu.

Cerumenul si cauzele aparitiei sale

Ceara de urechi (cerumenul) este produsa la nivelul canalului auditiv de catre niste glande ale pielii, fiind prezenta sub doua forme: uscata si umeda; prima este de obicei alba si cu aspect de fulgi, iar cea de-a doua tinde sa varieze in colorit de la galben la maroniu sau chiar similara sangelui. Este compusa dintr-un amestec de secretii, respectiv celule descuamate ale pielii si particule de par, actionand ca un agent de curatare (protejeaza si lubrifiaza parti sensibile ale urechii) si avand o textura lipicioasa. Iata si functiile sale importante: protejarea timpanului si a canalului auditiv prin oferirea unui invelis impermeabil, mentinerea uscata a canalului si impiedicarea germenilor sa cauzeze infectii, cerumendar si captarea mizeriei, a prafului si a altor particule, respectiv prevenirea lor de a leza/irita timpanul. Dupa ce este produsa, ceara isi gaseste singura traseul prin canalul auditiv exterior, se usuca si cade/iese in timpul baii, prin miscarile realizate de mandibula (are un mecanism de autocuratare); majoritatatea oamenilor au in permanenta cerumen in canalul auditiv.

In cele mai multe situatii, urechile se curata singure de cerumen datorita formei si directiei urechii ce dirijeaza excesul spre capatul deschis al canalului auditiv (odata ajunsa aici este usor de indepartat cu ajutorul unei carpe umede). Exista insa cazuri in care copiii dispun de canale auditive insuficient dezvoltate sau de o productie excesiva de cerumen, dupa cum urmeaza:

- cea mai frecventa cauza este reprezentata de utilizarea betisoarelor pentru urechi in mod necorespunzator (in special cele fara opritor). Majoritatea parintilor si copiilor mai mari care pot realiza singuri rutina de igiena le folosesc si in interiorul urechii, desi sunt destinate exclusiv regiunii exterioare. In plus, copiii se misca destul de mult, ingreunand utilizarea lor. Unii parinti apeleaza si la alte dispozitive improvizate de tipul obiectelor ascutite sau chiar lumanarilor (pentru a crea presiune negativa) pentru a curata excesul de ceara, complet ineficiente si periculoase. In acest fel se imping dopurile de ceara, dar se poate altera stratul epidermic al canalului auditiv, se poate leza insusi canalul, perfora membrana timpanica, fiind afectat chiar auzul (ireversibil).

- in cazul copiilor care poarta dispozitive auditive, acestea blocheaza canalul auditiv impiedicand eliminarea cerumenului
- ingustarea canalului auditiv in urma infectiilor/bolilor pielii, oaselor sau tesutului conjunctiv
- exista mai putin lichid sau lichid in exces la nivelul glandelor secretoare ca raspuns la trauma sau blocaj la nivelul canalului auditiv

Doamna conf. doctor Madalina Georgescu, UMF "Carol Davila" Bucuresti, Institutul de Fono-Audiologie si Chirurgie Functionala O.R.L., OTOMED Medical Center ne ofera urmatoarele informatii:

medic"Cerumenul reprezinta o secretie normala a urechii. Cantitatea de cerumen secretata variaza de la persoana la persoana.
In general, la copiii mici (sub 1 an) nu este o problema si nu trebuie insistat sa se scoata cerumenul. Scurgerea urechii sugarului pe coltul prosopului de baie este suficienta. Betisoarele de ureche cu opritor au rolul de a absorbi apa din urechi, ca sa nu stea copilul cu urechea uda in aer rece, nu sa scoata cerumenul.
La copiii mici (peste 2 ani) se poate acumula cerumen in conductul auditiv extern, deoarece conductul este mai orizontalizat la acestia, mai ales daca si cantitatea secretata este mai mare. Utilizarea frecventa a betisoarelor de ureche in cazul copiilor cu secretie abundenta de cerumen favorizeaza formarea dopurilor de ceara, deoarece betisoarele mai degraba imping ceara spre interior, decat sa o scoata. Prin straturi succesive impinse in ureche se va forma dopul ceruminos."

Domnul doctor Balanescu Mircea Ioan, Medic primar ORL, Sef sectie ORL Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" www.drbalanescumircea.ro precizeaza:

"Cerumenul este o secretie fiziologica lichida produsa de glandele sebacee si ceruminoase din tegumentul conductului auditiv extern. Aceasta secretie contine: apa, substante minerale, lipide, grasimi neutre, colesterol, acid acetic, fosfatide, proteine, pigment. Are o culoare galben-aramie, nu este solubil in apa, se oxideaza in timp si este eliminat prin masticatie.
Cerumenul este secretat la toate varstele. El are rolul de a proteja urechea externa, captand impuritatile din conductul medicauditiv extern si impedicand astfel dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, lubrefiaza pielea conductului auditiv extern, mentine un pH adecvat al pielii si asigura pastrarea elasticitatii membranei timpanice.
Cand secretia este normala cerumenul formeaza o pelicula extrem de subtire pe fata interioara a conductului auditiv extern. Atunci cand aceasta secretie dispare, apar otitele externe (leziuni supurative infectate cu diversi germeni) deoarece pielea din interiorul conductului auditiv extern se usuca se descuameaza si crapa.
Secretia in exces poate avea o cauza genetica, dar se poate datora si toaletei in exces a conductului auditiv extern cat si iritarii prelungite a acestuia de diferiti corpi straini ca de exemplu castile de la aparatele auditive ori castile de la telefoane ori Ipad-uri. Excesul de cerumen nu este o boala deci nu trebuie sa ne ingrijoram."

Domnul doctor Bogdan Mocanu, Medic Primar ORL, Doctor in Stiinte Medicale, Director Medical al Institutului ORL "Prof. Hociota" Bucuresti, Coordonatorul ORL din Echipa Brain Institute - Spitalul Monza Bucuresti, www.drmocanu.ro precizeaza:

"Cerumenul are rolul de SANTINELA in urechea externa. Cerumenul este vascos, lipicios si prin aceste proprietati el are capacitatea de a opri praful, insectele sau alti corpi straini sa ajunga la timpan si mai departe catre urechea medie. De asemenea, proprietatile lui HIDROFOBE duc la respingerea apei si mentinerea urechii uscate.
In unele cazuri, cantitatea de cerumen secretat este insuficienta si atunci tegumentul din conductul auditiv extern se usuca excesiv si se descuameaza, putand aparea infectii.

Alteori, cantitatea de cerumen este prea mare si aceasta se intampla de cele mai multe ori din cauza curatarii excesive a urechilor copilului, utilizand BETISOARELE PORT-COTTON. Urechea incearca sa refaca rapid cantitatea de cerumen eliminata mecanic printr-o interventie externa si astfel mecanismul propriu de curatare este distrus. Utilizarea in continuare a betigaselor poate impacta cerumenul produs in exces si astfel se formeaza DOPUL DE CEARA."

Simptome

Deoarece 12 milioane de persoane pe an se confrunta cu problema excesului de cerumen care cauzeaza blocaje cerumen(dopuri de ceara), Academia Americana de Otolaringologie - Fundatia Chirurgiei Capului si a gatului a realizat un indrumar national pentru a ajuta clinicienii sa recunoasca simptomele acumularii de cerumen, cele mai bune modalitati de indepartare a sa si gestionarea pacientilor; acestea nu se aplica cerumenului in exces asociat diverselor afectiuni cum sunt boli ale pielii din ureche. Acumularea de cerumen constituie unul din cele mai dese motive pentru care se solicita consultul medical in probleme aferente urechii, in ceea ce priveste copiii, stasticile indica prezenta sa in procent de 10%.

- durere (mai ales cand depozitul de cerumen este dur, imprimand presiune pe peretii canalului auditiv)

- mancarime la nivelul urechii, tiuit al urechilor (tinitus), vertigo (ameteli) sau reducerea auzului.
- copiii mai mici se pot trage frecvent de urechi, iar cei mai mari acuza senzatie de blocaj/infundare/presiune/plenitudine a urechii
- poate aparea si o scurgere din ureche sau un miros neplacut, dar si mancarime in gat ce conduce la tuse (deoarece canalul auditiv imparte unele terminatii nervoase cu gatul)

Trebuie subliniat faptul ca de obicei cerumenul este asimptomatic si nu influenteaza examinarea fizica, fiind dignosticat in general cand apare alaturi de simptomele de mai sus. Nu trebuie insa diagnosticat in lipsa vizualizarii canalului auditiv sau a membranei timpanice.

Citeste si: Ce trebuie sa stie parintii despre ceara din urechi!

Prevenire

Docuspray - Spray pentru igiena regulata si delicata a urechii - 50 ml;
- previne aparitia dopurilor de ceara;
- usor si sigur de folosit datorita pulverizatorului fara gaz propulsor - este sigur pentru suprafata delicata a canalului auditiv si a timpanului.
- contine doua doze separate, lavabile.
Este o solutie bazata pe microelemente marine si bicarbonat de sodiu; recomandat pentru copii cu varsta de peste 30 luni si pentru adulti; economic: in jur de 120 de pulverizari.

Tratament

In cazurile problematice, se impune interventia unui specialist, respectiv a unui medic ORL. Acesta apeleaza de obicei la o procedura de irigatie si/sau aspiratie fie prin utilizarea unei spalaturi locale pe baza de apa (pentru a inmuia cerumenul), fie la o pompa speciala care functioneaza ca un aspirator (chiureta) alaturi de un otoscop (instrument special cu o lumina la capat ce permite vizualizarea canalului auditiv); de mentionat ca dureaza cateva minute insa nu sunt proceduri confortabile. Exista situatii in care specialistul o poate indeparta manual, cu ajutorul unei pensete sau apeleaza la o pregatire topica (diverse solutii ce il inmoaie inainte de fi extras); sunt cerumencazuri in care medicul poate opta pentru o combinare a procedurilor mentionate. Cand este prezenta infectia, pot fi prescrise antibiotice sub forma de picaturi auriculare sau cu administrare orala. In situatii rare (cand copilul nu coopereaza) se impune realizarea procedurii prin anestezia generala.

Este indicat in cazul celor care poarta dispozitive auditive sa se efectueze regulat controale medicale (la fiecare 3-6 luni sau mai des, in functie de caz) pentru a verifica/indeparta acumularea de cerumen si a reduce riscul de afectare suplimentara a auzului. In cazul blocajului unui corp strain in canalul auditiv, este obligatorie consultarea unui specialist; nu incercati sa il indepartati voi deoarece puteti cauza probleme grave. Pentru pacientii cu stenoza a canalului auditiv, timpan care nu este intact (perforat), diabet, cei care sunt imunocompromisi sau urmeaza o terapie anticoagulanta trebuie acordata o atentie sporita istoricului medical, dar si metodei de tratament abordate (pot aparea complicatii cum sunt vertigo, infectie, pierderea auzului, otita si hemoragie). Exista factori anatomici (congenitali sau ereditari) care conduc la ingustarea canalului auditiv ce pot afecta tratamentul prin limitarea vizualizarii si a cresterii riscului de trauma intalniti de exemplu la cei cu sindrom Down, anomalii cranio-faciale sau otita externa cronica (manuirea instrumentelor si irigarea este dificila). De asemenea, un aspect important de retinut este ca si utilizarea frecventa a castilor de urechi specifice diverselor dispozitive portabile, constituie un factor de risc si conduce la un exces de cerumen.

Doculyse - Spray pentru indepartarea dopurilor de ceara din urechi
- inmoaie si separa elementele care duc la aparitia dopului de ceara: actiune keratolitica;
- dizolva dopurile de ceara proaspat formate, protejand stratul de cerumen de la nivelul urechii;
- recomandat pentru copii de peste 6 luni si adulti;
Nu contine gaz propulsor; nu contine solventi; nu este uleios - nu necesita clatire;

Se poate folosi si inainte de interventia medicului ORL, pentru emolierea si inmuierea dopului de ceara, acesta fiind mai usor de scos ulterior.  

Doamna conf. doctor Madalina Georgescu, UMF "Carol Davila" Bucuresti, Institutul de Fono-Audiologie si Chirurgie Functionala O.R.L., OTOMED Medical Center ne ofera urmatoarele informatii:

"Controlul periodic la medicul de familie trebuie sa includa si un examen otoscopic, care va va spune daca copilul are predispozitie la secretie abundenta de cerumen. Daca acesta este cazul, cel mai eficient este sa scoatem cerumenul cu apa oxigenata. Daca copilul nu coopereaza la acest procedeu, trebuie mers cu el la medicul ORL, pentru extragerea dopului ceruminos, fie prin spalatura auriculara, fie prin aspiratie."

Domnul doctor Balanescu Mircea Ioan, Medic primar ORL, Sef sectie ORL Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" www.drbalanescumircea.ro precizeaza:  

"Introducerea de diferite obiecte improvizate (agrafe, bete de chibrit) pot produce leziuni ale tegumentului care se pot infecta medic(otita externa difuza, otomicoza otita externa furunculoasa). 
Excesul de cerumen poate duce la formarea in timp a dopului de cerumen. Dopul de cerumen rezulta deci din acumularea secretiilor glandelor ceruminoase situate in portiunea anterioara a conductului auditiv extern. O parte din stratul ceruminos auricular ramane in conductul auditiv extern, se usuca si formeaza o pelicula subtire, aderenta la piele. Tegumentul se descuameaza periodic, se amesteca cu stratul ceruminos ramas si astfel se formeaza dopul de cerumen.
Copiii pe care parintii ii stiu ca fiind producatori de cerumen in exces vor fi dusi periodic la medicul pediatru ORL care va curata conductul auditiv extern prin spalatura auriculara sau prin aspiratie atat a cerumenului in exces cat si a eventualelor dopuri uscate ce nu s-au putut indeparta prin simpla toaletare zilnica."  

 

Domnul doctor Bogdan Mocanu, Medic Primar ORL, Doctor in Stiinte Medicale, Director Medical al Institutului ORL "Prof. Hociota" Bucuresti, Coordonatorul ORL din Echipa Brain Institute - Spitalul Monza Bucuresti, www.drmocanu.ro completeza:

"Excesul de cerumen necesita tratament medical doar cand este compactat sub forma de dop de ceara.
Pavilionul urechii trebuie spalat cu apa calda si sapun, apoi se sterge bine cu un prosop. Este bine sa incercam sa nu introducem sapun in interiorul conductului auditiv extern, unii detergenti sunt iritanti pentru glandele care secreta cerumen si acestea pot functiona in exces. La final se curata si intrarea in canalul auditiv doar cu degetul mic infasurat in prosop, nu cu betisoare port-cotton si nici cu varful prosopului introdus in ureche.
Cerumenul necompactat si neobstruant pentru conductul auditiv poate fi indepartat utilizand solutii speciale care se gasesc la farmacie sub forma de picaturi sau spray (CERUMINOLITICE). Acestea se pot folosi dupa fiecare baie, cel putin de doua ori pe saptamana.
In nici un caz nu se va incerca acasa eliminarea dopurilor formate, prin intermediul pensetelor sau a betisoarelor de urechi, aceste manevre putand sa raneasca uneori iremediabil timpanul sau sa favorizeze aparitia unor infectii ale urechii externe (otite externe).
Dopurile de cerumen deja formate se rezolva doar in cabinetul MEDICULUI SPECIALIST ORL, utilizand lavaj cu jet de apa calda, aspiratia dopului sau indepartarea lui cu pense si anse speciale sub control microscopic, endoscopic sau otoscopic".

Citeste si: 

Curatarea corecta a urechilor la bebelusi  

Urechile bebelusului: tot ce trebuie sa stii  

De retinut

Nu trebuie sa utilizati pentru a curata urechile bete de urechi sau alte instrumente improvizate, de altfel si periculoase (puteti arde canalul auditiv sau gauri timpanul). Specialistii nu recomanda nici introducerea degetului deoarece puteti impinge mai adanc cerumenul, cauzand lezarea canalului auditiv sau a timpanului si chiar infectie. Complicatiile aparute in urma excesului de cerumen pot fi dureroase si pe termen lung, incluzand infectii si pierderea auzului. Deseori acumularea de cerumen este slab diagnosticata si respectiv insuficient tratata. Cand este perforat timpanul, orice tratament este dificil de realizat si infectia poate aparea ulterior. Unii copii se confrunta cu exces de cerumen intreaga viata, in timp ce altii au probleme sporadic, fara vreun motiv clar, fie in una sau in ambele urechi. Dupa tratament, copilul trebuie urmarit si reexaminat pentru a verifica reaparitia cerumenului; daca problemele persista, trebuie luat in considerare un diagnostic alternativ. Nu in ultimul rand, cerumenul nu trebuie intotdeauna indepartat, avand un rol protector, emolient si bactericid.

medicDomnul doctor Bogdan Mocanu, Medic Primar ORL, Doctor in Stiinte Medicale, Director Medical al Institutului ORL "Prof. Hociota" Bucuresti, Coordonatorul ORL din Echipa Brain Institute - Spitalul Monza Bucuresti, www.drmocanu.ro mentioneaza: 

"DURERE, SCADERE DE AUZ, INFECTIE.
Excesul de cerumen, mai ales atunci cand ocupa toata circumferinta conductului auditiv, la contactul cu apa isi poate creste volumul si determina o presiune pe peretii externi producand disconfort sau o durere persistenta, sacaitoare.
Daca este deja constituit un dop de cerumen, sunetul nu poate traversa aceasta "bariera" densa si atunci apare o scadere de auz care se agraveaza progresiv, mai ales dupa baie.
Cerumenul abundent si de proasta calitate (amestecat cu praf, substante chimice din sapunuri si detergenti) poate deveni uneori un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor sau a ciupercilor si astfel apar otite externe care se insotesc de durere persistenta si uneori febra."

Doamna conf. doctor Madalina Georgescu, UMF "Carol Davila" Bucuresti, Institutul de Fono-Audiologie si Chirurgie Functionala O.R.L., OTOMED Medical Center ne ofera urmatoarele informatii:

"Secretia abundenta de cerumen poate determina formarea dopului ceruminos. Prezenta dopului ceruminos poate determina:

-Scaderea auzului - un dop compact, care obtureaza complet urechea determina o scadere de auz, cunoscuta sub termenul demedic hipoacuzie de transmisie. Evident, aceasta scadere de auz este reversibila complet prin inlaturarea dopului ceruminos. Daca dopul este prezent bilateral, copilul va avea dificultati in intelegerea celor din jur, va cere sa se repete intrebarea sau nu va raspunde la intrebarile soptite, deoarece nu le va auzi. Ori de cate ori vi se pare ca va aflati in vreuna din situatiile amintite, solicitati un consult ORL

-Otite acute - dopul ceruminos compact creeaza presiune asupra peretilor conductului auditiv extern, mai ales dupa baie, cand absoarbe apa si creste in dimensiuni. Aceasta presiune asupra pielii conductului auditiv extern determina stimularea terminatiilor nervoase prezente in piele si declansarea senza?iei de durere. Nerezolvarea problemei determina inflamarea pielii de la acest nivel, cu durere intensa (otita acuta)."

Multumim medicilor Madalina Georgescu, Ioan Mircea Balanescu si Bogdan Mocanu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Sursa:
www.kidsgrowth.com; http://kidshealth.org; www.aafp.org; http://pediatrics.about.com; www.aussiedeafkids.org.au; http://my.clevelandclinic.org/

Articolul urmator
Cum să mă descurc cu anxietatea copilului meu când nu o pot controla pe a mea?
Cum să mă descurc cu anxietatea copilului meu când nu o pot controla pe a mea?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Două învățătoare din Iași au bătut cu bestialitate un copil de șapte ani: „Era cu obrajii și urechile învinețite”, spune mama copilului
    Două învățătoare din Iași au bătut cu bestialitate un copil de șapte ani: „Era cu obrajii și urechile învinețite”, spune mama copilului

    Două învățătoare de la un afterschool din Iași au bătut cu mâinile și picioarele un băiețel de 7 ani. Agresiunile au avut loc în perioada noiembrie-decembrie 2022...

    Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine
    Ziua în care am înțeles că notele copilului nu sunt totul și viața noastră s-a schimbat în bine

    Notele pe care copilul le ia la școală nu reflectă capacitatea lui cognitivă și nu sunt relevante pentru o viitoare carieră. Tu cum tratezi notele copilului tău?

    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul
    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul

    Mary Catherine Starr (instructor de yoga, artist grafician și mama a doi copii) a ținut să atragă atenția, printr-o postare pe contul de Instagram @momlife_comics, asupra diferențelor...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Totul despre seleniu: beneficii, mod de administrare și contraindicații
    Totul despre seleniu: beneficii, mod de administrare și contraindicații

    Seleniul are o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră, fiind un mineral vital pentru corpul uman. Este un puternic antioxidant, jucând un rol esențial în repararea...

    Paula Seling a adoptat o fetiță acum 6 ani! De ce a ținut totul secret până azi
    Paula Seling a adoptat o fetiță acum 6 ani! De ce a ținut totul secret până azi

    Paula Seling a anunțat astăzi că a adoptat o fetiță, în urmă cu 6 ani. Artista în vârstă de 43 de ani a postat primele imagini cu fiica ei în vârstă de...

    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism
    Totul despre fosfor: beneficii și rol în organism

    Știai că fosforul reprezintă 1% din greutatea corporală totală a unei persoane? Este al doilea cel mai abundent mineral din organism, prezent în fiecare celulă a corpului. Te...

    © 2024 Qbebe