Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

Andreea Guica - Redactor

Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

De ce este important să îl convingi pe copil să se spele pe mâini

În general, copiii nu țin cont de igiena mâinilor decât dacă li se reamintește. Pentru ei, să se spele pe mâini când vin de afară sau înainte să mănânce, este doar un task pe care trebuie să îl facă pentru că așa zice mama sau tata. Dar ce faci când cel mic refuză să se spele pe mâini, pentru simplul motiv că nu are chef?

copil care se spala pe maini

În primul rând, este important ca cel mic să înțeleagă că spălarea corectă a mâinilor este un lucru important, care îl va ajuta, nu doar o obligație pe care trebuie să o îndeplinească pentru că așa spune adultul. Altfel, există posibilitatea ca acesta să refuze.

Este bine să îl ajutăm pe copilul nostru să exerseze spălatul pe mâini cât mai des, acesta devenind apoi o rutină. Astfel, nu va mai fi nevoie să îi spunem de fiecare dată când trebuie să se spele pe mâini.

Nu în ultimul rând, spălarea corectă a mâinilor îi poate feri pe copii de riscul de a lua anumite boli. Vorbim despre acestea în cele ce urmează.

Citește și Cum se poate transforma spălatul pe mâini într-o joacă?

Boli care pot apărea din cauza mâinilor murdare

Bacteriile pătrund în organism prin nas, gură și ochi. Dacă nu ne spălăm pe mâini atunci când pregătim ceva de mâncare, de exemplu, bacteriile vor ajunge în mâncare unde, mai departe, se pot înmulți și ne pot îmbolnăvi. Spălarea corectă a mâinilor este cel mai simplu pas pe care trebuie să îl facem pentru a ne proteja de bacterii și de bolile asociate acestora.

Iată ce boli pot contacta copiii dacă nu se spală pe mâini atunci când trebuie:

1. Diareea

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, promovarea educației de igienă, inclusiv a spălatului pe mâini, reduce cazurile de diaree în rândul copiilor cu până la 45%.

2. Infecții la nivelul pielii

Stafilococul, una dintre pricipalele cauze ale infecțiilor în SUA, este o bacterie care se găsește la nivelul pielii. Aceasta poate pătrunde cu ușurință pe răni deschise, iar de acolo poate ajunge în țesuturi, oase și mai apoi organe. Spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte să ne bandajăm anumite răni sau zgârieturi, ne poate ajuta să nu ne infectăm cu această bacterie.

3. Infecții ale ochiului

Dacă ducem mâna murdară la ochi, riscăm să contactăm diferite infecții cauzate de bacterii, iar unele dintre ele pot duce chiar la orbire.

4. Septicemia

Este o boală care apare atunci când sistemul nostru imunitar se confruntă cu o infecție cauzată de anumite bacterii care intră în sânge și care ne afectează tot organismul. Una dintre cele mai simple forme prin care ne putem proteja atât pe noi, cât și pe copiii noștri de această boală este spălarea corectă a mâinilor.

5. Covid-19

Nu puteam să nu îl menționăm, deja știm cu toții că printre cele mai importante reguli de prevenție împotriva virusului Sars Cov 2 este spălarea regulată și corectă a mâinilor, în special dacă punem des mâna pe față.

6. Alte infecții respiratorii

Cele mai comune infecții respiratorii sunt răceala sau gripa. La fel ca și în cazul virusului Sars Cov 2, spălarea corectă a mâinilor ne poate proteja sănătatea. 

Pași pentru ca cel mic să se spele corect pe mâini

Este important să-i învățăm pe cei mici ca este bine să se spele pe mâini, însă și mai important, să se spele corect. Ți-am pregătit o listă ușor de urmărit cu toți pașii necesari pentru o igienă completă și corectă a mâinilor.

mama il ajuta pe copil sa se spele pe maini

Pasul 1
Udă mâinile cu apă și aplică săpun.

Pasul 2
Freacă mâinile bine cu săpun – pe palme, între degete și sub unghii.

Pasul 3
Spală mâinile timp de cel puțin 20 de secunde.

Pasul 4
Clătește bine mâinile sub jetul de apă.

Pasul 5
Folosește un prosop curat sau un prosop de hârtie pentru a usca mâinile și încearcă să nu atingi apoi alte suprafețe din baie, mai ales dacă este o baie publică.

Când este cel mai important ca cel mic să se spele pe mâini:

 • înainte să mănânce;
 • înainte să își pună mâna la ochi, nas sau gură;
 • înainte să pună mâna pe o zgârietură sau o tăietură;
 • după ce s-a dus la toaletă;
 • după ce a venit de afară;
 • după ce s-a jucat cu un animal;
 • dacă a interacționat cu o altă persoană care este răcită.

Nu în ultimul rând, nu uita că cei mici imită comportamentul adultului. Așa că te invităm să fii un exemplu pentru copilul tău și să te speli, la rândul tău, pe mâini ori de câte ori e nevoie.

 

Surse foto: www.istockphoto.com, www.pexels.com 

Surse articol: www.webmd.com
www.stanfordchildrens.org
www.todaysparent.com
www.healthhub.sg

Articolul urmator
Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tabel cu temperatura la bebeluși: ghid complet pentru părinți
  Tabel cu temperatura la bebeluși: ghid complet pentru părinți

  Tabelul cu temperatura la bebeluși trebuie să fie un reper pentru toți părinții. În special când discutăm despre bebeluși, ei sunt mult mai sensibili la anumite...

  Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți
  Eructația la bebeluși: ghid complet pentru părinți

  Eructația este un obicei foarte important în alăptare și se referă la eliminarea aerului pe care bebelușul îl înghite, atunci când mănâncă. Dacă sari...

  Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia
  Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia

  De ce ar trebui să reciclez? Este o întrebare pe care ar trebui să și-o adreseze orice persoană care dorește să fie un cetățean responsabil, cu respect față de mediu și de...

  Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire
  Problemele în cuplu după nașterea copilului - "ghid" complet de supraviețuire

  Venirea unui copil pe lume aduce după sine o mulțime de schimbări, atât în dinamica familiei, cât și în viața personală a fiecărui părinte. Este de așteptat...

  După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet
  După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet

  Știți că tăticii au o relație specială cu fiicele lor, nu-i așa? Acest tată s-a schimbat complet după ce a aflat că al patrulea său copil este fetiță.

  Protecție îndelungată a mâinilor, oriunde și oricând, cu Hexisept+
  Protecție îndelungată a mâinilor, oriunde și oricând, cu Hexisept+

  Zilnic, mâinile tale ating tot felul de obiecte care pot fi contaminate cu diverse bacterii sau virusuri. În plus, sezonul rece afectează pielea mâinilor, aceasta...

  Ghid de interpretare a desenelor copiilor. Cum știi ce mesaj vrea să îți transmită copilul tău
  Ghid de interpretare a desenelor copiilor. Cum știi ce mesaj vrea să îți transmită copilul tău

  Desenele realizate de copii i-au fascinat dintotdeauna pe psihologi, pe cercetători, pe cadrele didactice și pe părinți, atât de dornici să le descifreze semnificațiile. Adesea,...

  Noul Persil Sensitive asigură spălarea perfectă a hainelor și grijă pentru pielea sensibilă
  Noul Persil Sensitive asigură spălarea perfectă a hainelor și grijă pentru pielea sensibilă

  Unul din doi consumatori susține că are piele sensibilă chiar dacă nu are un diagnostic medical în acest sens[1], astfel încât din ce în ce mai multe persoane...

  © 2023 Qbebe