Ce găsim în frigiderul mamelor

Ce găsim în frigiderul mamelor

Irina Olteanu - Redactor Senior

V-ați întrebat vreodată ce au în frigider alte mame? Noi am avut curiozitatea aceasta, atât pentru a vedea dacă mămicile din țara noastră sunt dedicate unei alimentații sănătoase, dar și pentru a le oferi ocazia să observe câte alimente au în comun și, de ce nu, poate, să descopere noutăți și idei alimentare.

V-ați întrebat vreodată ce au în frigider alte mame? Noi am avut curiozitatea aceasta, atât pentru a vedea dacă mămicile din țara noastră sunt dedicate unei alimentații sănătoase, dar și pentru a le oferi ocazia să observe câte alimente au în comun și, de ce nu, poate, să descopere noutăți și idei alimentare. Așa că am intrat în intimitatea bucătăriei mămicilor, care ne-au deschis frigiderul lor. Trebuie să aflați ce am descoperit!

De la prima vedere, am observat că mamele încearcă întotdeauna să pregătească mese sănătoase și gustoase, care să includă toate grupele de alimente, pentru că își doresc ca micuții lor să beneficieze încă din copilărie de obiceiuri alimentare benefice dezvoltării armonioase. Din acest motiv, în frigiderul mamelor se regăsesc, alături de fructe, legume, ouă, carne, lactate și preparate delicioase, toate inspirate de dragostea lor pentru copii.

Ce alimente se găsesc în frigiderul mamelor

frigider
  • Lapte. Pentru sugarii și bebelușii de vârste fragede, lapte matern, în cazul mamelor care alăptează și îl depozitează în pungi/recipiente speciale. Pentru copiii cu vârsta mai mare de 3 ani, lapte integral care, datorită compoziției de grăsimi, este benefic în dezvoltarea echilibrată, jucând un rol important în dezvoltarea creierului. Astfel, conform unui studiu realizat de psihologul și antropologul Dr. Gwen Dewar, o cantitate redusă de grăsime în alimentația copilului mic poate conduce la un IQ redus. 
  • Iaurt. Fie că este vorba despre iaurt grecesc, o variantă excelentă de produs lactat bogat în proteine și cu puține grăsimi, fie de variantele tradiționale, iaurtul este prezent aproape în toate frigiderele. Poate fi servit simplu, dar și adăugat la smoothie-uri sau la delicioasele înghețate și prăjituri preparate în casă. Conform unui studiu desfășurat în anul 2015, un consum sporit de lapte și iaurt a fost asociat cu un mai puțină grăsime corporală, risc redus de boli cardiovasculare și tonus general mai bun în rândul copiilor și adolescenților.
  • Brânzeturi. Produsele de calitate, plăcute de copii, reprezintă întotdeauna alegeri potrivite, datorită compoziției bogate în calciu, care contribuie la menținerea unui sistem osos puternic încă din primii ani de viață. Există diverse tipuri de brânză, cu diverse procente de grăsime, calorii, vitamine și minerale. Mămicile responsabile iau în considerare, alături de criteriile nutriționale corespunzătoare fiecărei vârste, și gusturile micuților. Știai că există nu mai puțin de 1830 de tipuri diferite de brânză în întreaga lume? Acestea au fost chiar clasificate în funcție de mai multe criterii de către site-ul www.cheese.com
  • Ouă. Aceste alimente cu un conținut redus de calorii pot fi servite fie ca o masă în sine, fie incluse în diverse mâncăruri sau prăjituri. Indiferent de modul de preparare, ouăle sunt deliciul tuturor copiilor. Un beneficiu mai puțin cunoscut, descoperit de un studiu recent, este că un consum regulat de ouă contribuie la o creștere în înălțime și la evitarea riscului de subponderabilitate la copii.
  • Fructe proaspete. Fructele proaspete se mențin fără probleme și afară. Dacă intenționezi să le păstrezi un timp îndelungat sau dacă sunt tăiate în cuburi/felii, frigiderul se dovedește un aliat de nădejde pentru conservarea proprietăților nutritive. Știai că atunci când consumi nu 5 porții, ci 2.5 porții de fructe pe zi vei avea un risc mai scăzut de boli cardiace, de accident vascultar cerebral, de cancer și chiar de deces prematur?
  • Legume proaspete. Fie că este vorba despre salată, de baby spanac, precum și de morcovi, conopidă, broccoli, mazăre, mamele aleg întotdeauna legume hrănitoare, pe care le spală și le depozitează în condiții optime de temperatură. Nu uităm și de ierburile proaspete, precum pătrunjel, mărar, leuștean sau rozmarin care conferă savoare tuturor preparatelor. Știați că dacă oferiți legume de la o vârstă cât mai fragedă, veți încuraja copiii să accepte mai rapid aceste alimente benefice?
  • Suc de fructe 100%. Pentru că micuții se bucură de fructe și în formă...lichidă, sucurile, odată stoarse sau cutia odată desfăcută, se păstrează cel mai bine la rece. Mămicile au, astfel, în frigiderul lor sucuri de fructe, mai ales preparate în casă, care să potolească nevoia de dulce a micuților, dar să ofere și un aport nutritiv plin de vitamine.
  • Carne de pui, de vită sau de pește. Sursele de proteine sunt importante în dezvoltarea copilului, mai ales când sunt de calitate, provenind de la producători locali, care desfășoară agricultură durabilă. Se păstrează întotdeauna pe un raft separat de celelalte alimente, atunci când nu este preparată termic. Știați că acest aliment reprezintă o componentă vitală în alimentația unui copil? Fără carne, copiii au o înălțime mai mică, nu sunt la fel de puternici și au un nivel mai redus de inteligență susține un studiu recent.
  • Nu în ultimul rând, fie că este vorba despre ciorbe, supe, tocănițe, dar și deserturi savuroase, preparate cu specific românesc sau, dimpotrivă, inspirate din cultura gastronomică a altor țări, acestea nu lipsesc din frigiderul mamelor

Ce spun mamele 

Am apelat la câteva grupuri de mămici, prietene Qbebe, pentru a ne dezvălui ce putem găsi în frigiderul lor. Cele mai comune alimente menționate sunt, după cum urmează: ciorba, respectiv, supa, iaurtul și alte lactate (brânză de vaci, brânză feta, lapte, smântână, cașcaval), pastele, sosurile, ouăle, untul, diferite tipuri de carne (pește, vită, pui, porc, iepure).

Câteva mămici ne-au dezvăluit că țin în frigider câteva alimente aparte și delicioase, precum: fagure de miere, dulceață și gem, zacuscă, compot, ouă de prepeliță, ficat de pui, avocado, dar și salate delicioase preparate în casă: de boeuf, de vinete etc. De asemenea, unele mame țin în frigider apa plată/mierală sau alte băuturi, precum și pâinea. În cazul în care îți dorești să ai parte de pâine proaspătă un timp îndelungat, îți recomandăm să o depozitezi în congelator! Pâinea expusă la aer se va usca și va deveni fărâmicioasă, însă congelată își va păstra proprietățile.

frigider

Una dintre mămici ne-a oferit un răspuns elaborat cu privire la mâncarea gătită, care credem noi ca adună laolaltă ceea ce înseamnă o construcție corectă a unei relații sănătoase cu mâncarea, și care poate fi oferită ca și exemplu pentru noi toți: 

Simona: Din fericire, spun eu, mă încadrez în categoria mămicilor care gătesc, și încă din plăcere. Iar felul preferat de fiica mea este ciorbița...sub orice formă, denumire și rețetă. La noi sunt 6 zile cu ciorbiță pe săptămână. Mă rog, pot fi 5 sau 7... Și, între timp, să nu uităm de mâncare de mazăre, ciulama, mămăliguță sau tocăniță....O regulă pe care încercăm toți din casă să o urmăm: fructe si legume crude. Și fiindcă ne vede pe noi și puterea exemplului chiar funcționează, s-a împrietenit și ea (pe lângă majoritatea fructelor) pe rând cu castravete, ardei, morcov, ciuperci, salată verde, gulie... are o prietenie mai la distanță chiar și cu broccoli....mă rog, țin legătura de 2 ori pe an! Mi-aș dori să mai am o regulă de aur în privința dulciurilor și a zahărului procesat, dar doi ochi albaștri mici din care izbucnesc șiroaie de diamante transparente la comandă mă împiedică. Așa că am adaptat regula la „diminuarea consumului de dulciuri" (inițial fiica mea considera că ciocolata este tot un fel de mâncare, precum ciorba) și înlocuirea lor cât de des mă țin nervii și oboseala cu dulciuri făcute în casă: clătite, plăcințele, prăjituri cu cremă. Nu știu dacă sunt sau nu mai sănătoase, dar măcar se luptă cu vinovăția subsemnatei. Ceea ce respectăm cu toții în casă: apa, cea mai bună pentru potolit setea. Relația noastră cu sucurile de orice fel este mai rece decât a copilului cu broccoli!

Sfaturi de reținut

Depozitarea alimentelor în frigider este menită să le prelungească termenul de valabilitate. Unele legume se pot păstra 2-5 zile, în timp ce rădăcinoasele, precum morcovii, pot rezista chiar mai mult. În ceea ce privește congelatorul, acesta este destinat fie fructelor sau legumelor de care vrei să te bucuri și în afara sezonului, fie preparatelor pe care le-ai gătit și pe care intenționezi să le savurezi într-o perioadă mai lungă de timp. În cazul în care achiziționezi produse preambalate, urmărește întotdeauna termenul de garanție, precum și informațiile de păstrare (produsele pot necesita temperaturi diferite pentru conservarea în condiții optime a nutrimentelor, precum și pentru a evita alterarea ingredientelor din compoziție).

Poți obține informații multe și interesante despre o alimentație sănătoasă în programul „Eat like a Pro" pe site-ul oficial Beko .

Mulțumim tuturor mămicilor pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Surse: www.parents.com; www.self.com; www.forksoverknives.com; https://kidshealth.org 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Raport APC: ce găsim în cozonacii din comerț. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională
    Raport APC: ce găsim în cozonacii din comerț. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională

    Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin...

    Când soțul meu mi-a spus că „l-am pierdut pe Max” cred că spera să ne găsim fiul viu pe undeva
    Când soțul meu mi-a spus că „l-am pierdut pe Max” cred că spera să ne găsim fiul viu pe undeva

    Erin Blechman, o mamă de peste Ocean, povestește pentru cititorii site-ului lovewhatmatters.com, suferința cruntă pe care ea și soțul ei au trăit-o în monentul în care...

    De ce podeaua din baie devine sanctuarul mamelor?
    De ce podeaua din baie devine sanctuarul mamelor?

    Fiecare dintre noi avem propriul sanctuar. Unii dintre noi îl găsim în natură, alții în brațele unui prieten, iar această mamă îl găsește pe podeaua din baie....

    Momsi - prima aplicație românească dedicată exclusiv mamelor
    Momsi - prima aplicație românească dedicată exclusiv mamelor

    Mamele au de acum la dispoziție o nouă aplicație, creată special pentru ele. Momsi este prima aplicație românească dedicată exclusiv mamelor, care facilitează crearea de...

    Provocările și punctele forte ale mamelor singure vs. tații singuri
    Provocările și punctele forte ale mamelor singure vs. tații singuri

    Să fii părinte singur reprezintă o experiență plină de provocări și de obiective, fie că este vorba despre mame, fie că este vorba despre tați. Practic, în cadrul unei...

    Paula Seling a lansat un nou videoclip, alături de mama și fiica ei. „O piesă dedicată tuturor mamelor de pe Pământ."
    Paula Seling a lansat un nou videoclip, alături de mama și fiica ei. „O piesă dedicată tuturor mamelor de pe Pământ."

    De Ziua Mamei, Paula Seling a lansat piesa „Inima, ce inimă mi-ai dat”, cu versuri emoționante, dedicată mamelor din toată lumea și cu un videoclip înduioșător,...

    Placenta reținută - o afecțiune care determină sângerarea post partum și amenință viața mamelor
    Placenta reținută - o afecțiune care determină sângerarea post partum și amenință viața mamelor

    Atunci când placenta nu este eliminată corespunzător după naștere, viața mamei este pusă în pericol. Orice bucățică de placentă lipită de peretele uterin poate rezulta...

    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe
    STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe

    Știm deja faptul că alăptarea este benefică, din multe puncte de vedere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mic își primește toți nutrienții de care...

    © 2024 Qbebe