Explicații pe înțelesul copilului: povestea organismului care a mâncat prea multe dulciuri

Explicații pe înțelesul copilului: povestea organismului care a mâncat prea multe dulciuri

Irina Olteanu - Redactor Senior

Corpul uman funcționează cel mai bine atunci când se află în echilibru, când toate alimentele pe care le primește sunt în cantitățile corespunzătoare pentru a asigura atât nutrimentele, cât și energia necesară. Ce se întâmplă însă când exagerezi cu dulciurile? Explicații pentru cei mari, dar și pentru cei mici îți oferim chiar aici.

Corpul uman funcționează cel mai bine atunci când se află în echilibru, când toate alimentele pe care le primește sunt în cantitățile corespunzătoare pentru a asigura atât nutrimentele, cât și energia necesară. O spun si fotbaliștii FC Barcelona, în campania Eat Like a Pro. Ce se întâmplă însă când exagerezi cu dulciurile? Explicații pentru cei mari, dar și pentru cei mici îți oferim chiar aici. 

Explicații pentru cei mari - ce se întâmplă când mănânci prea multe dulciuri

Profesorul Robert Lusting din cadrul Universității California, pionier în decodificarea metabolismului zahărului, declară că organismul poate metaboliza în siguranță aproximativ 6 lingurițe de zahăr adăugat pe zi. În realitate, acest prag este depășit de cel puțin 3 ori, majoritatea excesului transformându-se în grăsime corporală (corpul o depozitează pentru uz ulterior sub forma de celule adipoase).

Un consum prea mare de dulciuri dintr-odată va avea, pe moment, simptome trecătoare, precum tulburări la nivelul sistemului digestiv, eventual chiar stare de greață și vărsături. Însă dacă acest consum se transformă într-o situație constantă, încep să apară o mulțime de probleme de sănătate la nivelul organismului, unele dintre ele cu adevărat periculoase. Iată, în continuare, cele mai importante dintre acestea:

Alimentele și băuturile dulci conțin foarte multe calorii, ceea ce duce la creșterea în greutate, concluzie confirmată de un studiu desfășurat în cadrul Universității Yale. În cazul în care există o disproporție între numărul de calorii și cantitatea de zahăr conținută de alimente, corpul nu mai procesează corespunzător energia provenită din alimentație.

Creierul nu mai știe când stomacul este plin. Pe termen scurt, un abuz de zahăr determină o creștere bruscă și o prăbușire la fel de bruscă a glicemiei, rămânând o senzație de foame și o oboseală ce persistă mai multe ore. Însă atunci când consumi constant multe dulciuri, ai tendința să te supraalimentezi, din cauza caloriilor goale ce provin de la acestea. Conform unui studiu publicat în anul 2011 în Revista de Medicină din SUA, alimentațiile bogate în grăsimi saturate și zaharuri rafinate pot interfera cu semnalul creierului de a transmite corpului când este plin.

prea mult dulce

Zahărul interacționează cu bacteriile de la nivelul gurii și produce acizi care dizolvă și distrug smalțul dentar, contribuind la un risc crescut de carii; are loc demineralizarea dinților fiind demonstrată o relație directă între dulciuri și riscul de apariție a cariilor, conform unei cercetări publicate în Revista Americană de Nutriție Clinică.

Oamenii de știință au observat o conexiune între consumul de alimente cu indice glicemic ridicat (dulciuri) și probleme ale pielii. Nu este vorba doar despre apariția acneei și a rozaceei, ci și de agravarea afecțiunilor existente. Potrivit unei cercetări publicate în anul 2009, există o asociere clară între alimentele cu indice glicemic crescut și riscul de apariție a acneei

Creează dependență. Cu cât consumi mai multe dulciuri, cu atât vei pofti la mai multe. Atunci când zahărul pătrunde în cantități mari în organism, creierul eliberează dopamină, o substanță chimică specifică senzațiilor de bine, eliberată când ai parte de interacțiuni umane pozitive. Oamenii de știință din cadrul Institutului American pentru Inimă au concluzionat că zahărul, odată ajuns în organism, produce efecte similare consumului de droguri.

Risc de prediabet. Atunci când mănânci alimente cu glucoză sau cu cabohidrați bazici, corpul eliberează insulină (este cea care ajută corpul să proceseze glucoza în energie); când consumi dintr-odată prea mult zahăr, se eliberează o cantitate mare de insulină și poți dezvolta hipoglicemie sau rezistență la insulină. În această situație, organismul nu poate asimila suficient de rapid și de eficient glucoza, ceea ce determină acumularea acesteia în fluxul sanguin și în ficat. Alături de factorii genetici și de mediu, această situație poate conduce la prediabet și, eventual, la diabet.

Zahărul este considerat și un agent inflamator, asociat de către un studiu publicat în Revista de Psihiatrie Clinică cu depresia și niveluri crescute de stres. Alimentele dulci cresc nivelul de inflamație în tot corpul, inclusiv în creier, apărând, în consecință, anxietate și chiar depresie.

Dulciurile pot conduce la un risc crescut de boli cardiace și mortalitate. Chiar dacă nu ești supraponderal, riscul de boală cardiovasculară crește exponențial. Un studiu care a analizat efectele zahărului pe termen lung a descoperit că participanții care au consumat între 17-21% din calorii din zahăr adăugat au prezentat un risc cu 38% mai mare de mortalitate cauzată de o boală cardiovasculară

Crește riscul de boli hepatice. Atunci când un exces de zahăr pătrunde în organism, nu poate fi gestionat de fluxul sanguin și de ficat. Malabsorbția cronică a zahărului poate cauza boala ficatului gras non-alcoolic și steatohepatita nonalcoolică (NASH) - cicatrizarea ficatului în timp ce încearcă să se vindece singur (ca urmare a conținutului ridicat de sucroză), concluzie confirmată de un studiu desfășurat în luna februarie 2018. Cea din urmă este asociată, la rândul său, cu obezitate și obiceiuri alimentare defectuoase.

Nu în ultimul rând, dulciurile consumate abuziv pot să aibă un impact asupra abilității creierului de a reține amintiri pe termen scurt și lung. Într-un studiu de laborator, după numai 4 săptămâni, șoarecii hrăniți cu zahăr și grăsime în exces au prezentat abilități cognitive reduse. Se pare că dulciurile pot reprezenta și un factor în instalare a demenței sau a bolii Alzheimer; declinul cognitiv specific acestei afecțiuni și asociat unui nivel ridicat al glicemiei a fost observat în urma unei cercetări publicate în luna ianuarie 2018 în revista Diabetologia.

Povestea organismului care a mâncat prea multe dulciuri

A fost odată ca niciodată o uzină, iar aici lucrau milioane de oameni, care aveau grijă ca ea să funcționeze foarte bine. În fiecare zi, uzina avea nevoie de combustibil, pentru a pune în funcțiune fiecare department: plămânii care produceau oxigen, rinichii care filtrau apa, inima care pompa sângele, stomacul care digera mâncarea și creierul care le coordona pe toate. Într-o bună zi, Șeful Caloriilor, responsabil de contorizarea tuturor alimentelor care intrau în uzină, s-a împiedicat și a scăpat în conducta de care se ocupa de trei ori mai multă energie decât îi trebuia. În acel moment, totul a luat-o razna. Toți muncitorii care se ocupau de uzină nu au mai reușit să facă față, pentru că fiecare departament funcționa mult mai repede, dar deloc bine.

Uzina a cedat într-un final și a fost închisă o perioadă de timp, pentru a repara problemele care apăruseră la fiecare departament. La departamentul INIMĂ, oamenii au trebuit să îi încetinească bătăile, pentru că acestea crescuseră foarte mult. La departamentul PLĂMÂNI, strâns lipit de departamentul INIMĂ, a fost nevoie de o ventilație mai bună pentru că bătăile rapide au crescut și ritmul de respirație. Departamentele RINICHI și STOMAC au avut nevoie de o curățenie generală, pentru că erau pline de substanțe în plus, care le blocau. Când toate departamentele au fost reparate, CREIERUL și-a revenit și el și a început să funcționeze exact așa cum trebuie, însă uzina nu a mai fost niciodată la fel de eficientă, iar muncitorii din ea au rămas mereu cu o teamă că evenimentul neplăcut s-ar putea repeta. 

Jocuri pentru cei mici 

1. Vei avea nevoie de un pahar mare cu apă, o linguriță și o cană cu zahăr tos. Adaugă în apă o linguriță de zahăr și amestecă până se dizolvă. Crește treptat cantitatea. Vei observa că, la un moment dat, indiferent cât de mult ai amesteca, zahărul nu se mai dizolvă. Același lucru se întâmplă și în corpul uman când mănânci prea mult zahăr. Nu mai poate fi asimilat corespunzător.

2. Fierbe un ou pentru a observa ce se întâmplă când apar cariile. Oferă oul copilului și întreabă-l cum i se pare, comparativ cu dinții săi. Seamănă ca textură și ca aspect? Apoi roagă copilul să introducă oul într-o cană cu oțet, scufundându-l complet. Oțetul este acid, la fel ca acidul care se formează pe dinți când se combină zaharurile și placa dentară. Întreabă copilul ce crede că se va întâmpla cu oul facă va sta mai mult timp în oțet? Lasă apoi oul scufundat într-un borcan cu oțet peste noapte. A doua zi deschideți împreună borcanul - coaja nu va mai exista, iar oul va avea o culoare galbenă. Încurajează copilul să facă legături între ou și dinții săi. Dacă acidul din oțet a distrus coaja oului, ce se va întâmpla cu dinții săi? Același lucru se întâmplă atunci când mănâncă dulciuri în exces și uită să se spele pe dinți.

Surse: https://articles.mercola.com; www.thisisinsider.com; www.healthymummy.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit
    Un copil a ajuns de urgență la spital, cu pielea galbenă, după ce a mâncat prea multe portocale. Ce diagnostic a primit

    Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C şi antioxidanţi cu rol în menţinerea sănătăţii. Contribuie la întărirea sistemului imunitar, previn constiparea,...

    Un băiețel de 10 ani este alergic la atât de multe alimente, încât nu a mâncat niciodată în oraș
    Un băiețel de 10 ani este alergic la atât de multe alimente, încât nu a mâncat niciodată în oraș

    William Hulme, un băiețel de 10 ani din Marea Britanie este alergic la alune, susan, năut, semințe, muștar…și lista continuă. Mama sa trebuie să fie foarte grijulie...

    Are doar 6 ani, dar arată de 60. Povestea băiețelului care îmbătrânește prea repede
    Are doar 6 ani, dar arată de 60. Povestea băiețelului care îmbătrânește prea repede

    Luke Bohm are 6 ani, dar fizic arată ca un bărbat de 60 de ani. El suferă de o boală genetică foarte rară, din cauza căreia îmbătrânește de opt ori mai rapid decât...

    Povestea de viață a lui Carmen Tănase. A făcut un copil în afara căsniciei și a rămas toată viața fidelă fostului soț, care a făcut-o văduvă mult prea devreme
    Povestea de viață a lui Carmen Tănase. A făcut un copil în afara căsniciei și a rămas toată viața fidelă fostului soț, care a făcut-o văduvă mult prea devreme

    Carmen Tănase face parte dintre cele mai cunoscute actrițe de la noi și a intrat în atenția publicului în special după rolurile sale din seriale precum „Pariu cu...

    Copilul meu fură dulciuri și gustări și le mănâncă pe ascuns. E un comportament normal?
    Copilul meu fură dulciuri și gustări și le mănâncă pe ascuns. E un comportament normal?

    O femeie cere ajutorul internetului cu privire la comportamentul fiului ei. Acesta fură din casă dulciuri și alte gustări și le mănâncă pe ascuns. Familia a încercat să...

    O simplă bălăceala i-a adus sfârșitul: un copil s-a infectat cu o bacterie care i-a mâncat creierul
    O simplă bălăceala i-a adus sfârșitul: un copil s-a infectat cu o bacterie care i-a mâncat creierul

    Un copil de 7 ani a murit după ce s-a infectat cu o amibă care „i-a mâncat” creierul. Micuțul a ajuns la spital cu dureri foarte mari de cap după ce s-a bălăcit...

    Ce condamnare a primit femeia din Dej care și-a lăsat copilul să moară mâncat de viermi
    Ce condamnare a primit femeia din Dej care și-a lăsat copilul să moară mâncat de viermi

    În vara anului trecut, un băiețel de doar 9 ani din Dej a ajuns la spital cu răni și necroze pe toată suprafața corpului, după ce a fost mâncat de muște și viermi...

    Vorbe de parinte: Potoleste-te ca mi-ai mancat sufletul! Or fi consecinte sau nu?
    Vorbe de parinte: Potoleste-te ca mi-ai mancat sufletul! Or fi consecinte sau nu?

    Micuta Diana de 9 ani e in culmea fericirii. Tocmai a aflat ca va pleca cu toata familia ei draga la mare, mami, tati, fratiorul mai mic Mihaita si catelul lor Pufi. Diana este o fire...

    © 2024 Qbebe