5 lecții de aur pentru educația financiară a copilului tău

Corina Naftanaila

Educație financiară pentru copii? Da, este extrem de important ca cei mici să se dezvolte cu o imagine corectă și pozitivă asupra branilor, alimentată de exemple clare și discuții practice. Începutul poate fi greu, până găsiți ritmul potrivit, dar apoi totul va decurge de minune și nu va dura mult până ce vei vedea primele rezultate. Vești bune! Îți prezentăm cele 5 lecții de aur din educația financiară a copiilor, care te vor ajuta să-ți înveți copilul cum să aibă un comportament responsabil asupra banilor.

Știm cu toții că cei mici vor tot timpul lucruri. Cu siguranță ți s-a întâmplat, și nu doar o dată, să mergeți la cumpărături, juniorul să se îndrăgostească pe loc de o nouă jucărie și să dea startul unui spectacol lacrimogen de toată frumusețea, când se lovește de răspunsul “Nu”. Așa-i că nu mai știi cum să reacționezi și de cele mai multe ori cedezi pentru că numărul perechilor de ochi ațintiți asupra ta crește cu fiecare secundă ce copilul plânge și țipă.

Uite, tocmai pentru a evita astfel de situații este indicat să vorbești cu cel mic despre bani, să înțeleagă care este bugetul alocat pentru nevoi, care este cel pentru dorințe și de ce nu primește de fiecare dată ceea ce îți cere. Educația financiară îi ajută pe copii să crească responsabili, iar pe tine te ajută să respiri ușurat după fiecare sesiune de cumpărături, și nu numai. Astfel, iată care sunt cele mai importante lecții pe care tu și piticul tău trebuie să le parcurgeți împreună.

1. Noi suntem cele mai importante “facturi”

Deși sună ciudat, fiecare dintre noi reprezintă propria factură importantă, pe care o “plătim” și o alimentăm lună de lună. Explică-i micuțului că așa cum factura la telefon trebuie plătită pentru ca el să aibă acces la internet, tot așa trebuie să ne satisfacem și noi nevoile necesare vieții. Aici este momentul în care trasați împreună o linie clară între nevoie și dorințe. Astfel, din sfera nevoilor fac parte hrana, medicamentele, taxele școlare și facturile pentru casă, în timp ce printre dorințe se înscriu vacanțele, achizițiile, gadgeturile sau jucăriile noi apărute pe piață.

lectii-pentru-educatia-financiara-a-copilului

De asemenea, nu uita să-i vorbești și despre economii. Printre primele plăți lunare trebuie să facă parte și economiile pentru viitor. Nu se știe niciodată ce necesități apar odată cu trecerea timpului tocmai de aceea întotdeauna este indicat să ai bani deoparte. Vestea bună este că prin intermediul Economidei de la BCR poți economisi banii sigur și rapid. Poți alege Economida pentru Visuri Mici, pentru a deschide un cont de economii pentru cel mic, astfel încât și el să învețe să-și economisească banii de buzunar. Economida pentru Visuri Mari te ajută să investești în viitorul academic al copilului, economisind bani pentru educația lui.

2. Vorbiți acasă despre bani

Nu-i spune să se ducă în camera lui sau să plece la joacă atunci când te pregătești să plătești facturile. Permite-i să participe și să observe; asta îl va ajuta să înțelegă că banii reprezintă un subiect deschis, despre care poate pune oricând întrebări. Explică-i cum funcționează sistemele de plată, vorbiți despre salariul tău, istoria banilor, pentru ce sunt necesari. Asta îi va ajuta să înțeleagă că buzunarele părinților nu sunt tot timpul pline cu banii și gata oricând pentru a-i satisface orice dorință.

Desigur, este totuși important să nu participe la discuții atunci când există tensiuni sau neînțelegeri. Va crește cu o imagine negativă asupra banilor și nu va mai dori să facă progrese în educația financiară.

3. Este important să depui eforturi pentru a primi bani

O altă lecție de aur în educația financiară este faptul că nimic nu se primește gratis. Încă din primii ani de viață copiii trebuie să înțeleagă că banii familiei sunt rezultatul muncii depuse de părinți. Este de preferat să discutați ori de câte ori este nevoie despre faptul că eforturile adulților sunt răsplătite prin bani, așa cum eforturile copiilor sunt premiate cu mici recompense. Cu cât înțelege mai repede relația muncă-salariu, cu atât mai mult va cântări bine decizia înainte de a-ți cere lucruri noi.

4. Trebuie să învețe să ia decizii și să-și asume consecințele faptelor

Adultul responsabil financiar de acum este copilul din trecut care a învățat la timp cât este de important să ia deciziile potrivite. Fie că este este vorba despre gustarea dintre mese, hainele pe care le poartă la locul de joacă, sau administrarea banilor de buzunar, trebuie să-ți lași copilul să decidă singur. Cea mai bună metodă de învățare este cea practică, iar asta nu înseamnă altceva decât că e nevoie să simtă deciziile pe propria piele. Dacă își cheltuiește tot bugetul săptămânal din primele zile, va simți efectul deciziei greșite și va fi nevoit să-și sume consecința faptei sale.

Economida-de-la-BCR

Asumarea deciziilor și acceptarea consecințelor, fie ele pozitive sau negative, îl vor ajuta să învețe cum să procedeze în viitor. Greșelile ne ajută să învățăm și este important să fii alături de cel mic pentru a-i explica cum, de ce și unde a greșit. Sigur că-i va fi greu până la următoarea plată, dar este consecința faptelor sale și trebuie să o accepte.

5. Trebuie să-și seteze un obiectiv pentru care să depună eforturi

Educația financiară a copiilor este despre dezvoltarea unui comportament responsabil în ceea ce privește banii, dar și despre importanța economiilor. Află care sunt dorințele copilului, descoperă care este cea mai mare și ajută-l să o transforme într-un obiectiv pentru care să facă economii cu plăcere. Va fi greu să renunțe la micile plăceri zilnice, dar cu timpul va învăța să-și gestioneze corect bugetul, va face comparații și calcule și va ajunge să-și satisfacă și micile mofturi, dar și să pună bani deoparte pentru lucrurile mult dorite.

În tot acest demers nu trebuie să uiți că Economida de la BCR este alături de voi, gata oricând să vă ajute să vă țineți economiile mici și mari în deplină siguranță. Vino în orice sucursală BCR pentru a afla detalii despre noul serviciu prietenos cu familiile responsabile!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum dezvolți inteligența financiară a copilului tău?
  Cum dezvolți inteligența financiară a copilului tău?

  Copiii și banii, asociere greu de digerat pentru majoritatea părinților. În timp ce unii sunt de părere că cei mici învață totul despre bani când vor avea...

  Educația financiară pe înțelesul copilului - Cum îl ajuți să aprecieze valoarea banilor?
  Educația financiară pe înțelesul copilului - Cum îl ajuți să aprecieze valoarea banilor?

  „Mami, vreau o jucărie nouă!”, „Tati, am nevoie de un telefon nou!”, „Mami, tati, vreau să mergem mai des în vacanțe” - îți sună...

  Educația financiară a copilului: sfaturi de la specialist
  Educația financiară a copilului: sfaturi de la specialist

  Pentru o educație financiară corectă este important să definim o relație sănătoasă cu banii, relație care să ne ofere succes și satisfacție că am produs bani și i-am gestionat...

  Ce înseamnă banii pentru copilul tău? Află când este timpul să începeți educația financiară
  Ce înseamnă banii pentru copilul tău? Află când este timpul să începeți educația financiară

  Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că ne creștem copiii într-o societate în care totul pare să aibă un preț. Cei mici cresc cu ideea că banii sunt totul și că...

  Educația financiară este simplă și distractivă! Iată cum îți înveți copilul să facă economii
  Educația financiară este simplă și distractivă! Iată cum îți înveți copilul să facă economii

  „Educație financiară pentru copii? Nu, sunt prea mici pentru a înțelege valoarea banilor”, sunt de părere unii părinți. Ei bine, trebuie să știi că aceasta este...

  Rolul părinților în educația financiară a copiilor! Află ce trebuie să faci
  Rolul părinților în educația financiară a copiilor! Află ce trebuie să faci

  Știm cu toții că părinții sunt direct responsabili de educația copiilor; dacă nu ei, atunci cine, nu-i așa? Nu numai că sunt direct răspunzători de modelarea personalității...

  Cum vorbești cu cel mic despre bani? 3 metode prin care să începi educația financiară
  Cum vorbești cu cel mic despre bani? 3 metode prin care să începi educația financiară

  Ești un părinte responsabil care face totul pentru copilul său. Îi oferi orice, poate chiar mai mult decât cere, astfel încât să umpli golul rămas în...

  © 2023 Qbebe