Banii de buzunar ai copilului: descoperă avantajele și dezavantajele

Corina Naftanaila

Este un subiect delicat și dezbătut de către generații întregi de părinți. “Cu ce sumă începem?”, “Când trebuie să aibă copilul primii bani de buzunar?”, “Cum discută alți părinți cu copiii lor despre bani?” sunt cele mai întâlnite întrebări pe care atât tu, cât și alte milioane de părinți din toată lumea și le adresează. Din fericire pentru tine, îți venim în ajutorul cu toate informațiile de care aveai nevoie pentru această etapă importantă din viața ta și a piticului tău. Iată care sunt avantajele, dar și dezavantajele bugetului pentru copil.

Tu îți aduci aminte de primii tăi bani de buzunar? Nu-i așa că te cuprind emoțiile atunci când te gândești la primul lucru cumpărat din proprii bani? Sigur, inevitabil îți amintești și de dățile în care ți-ai cheltuit tot bugetul și ai așteptat cu nerăbdare noua sumă de la părinți. Totuși, fiecare decizie pe care ai luat-o te-a ajutat să-ți dezvolți obiceiuri financiare sănătoase și așa ai devenit un adult care știe să facă diferența între nevoi și dorințe.

Așadar, la fel trebuie să procedezi și tu cu al tău copil. Cea mai bună metodă prin care îți poți educa micuțul din punct de vedere financiar este cea practică. Nu ezita să-i acorzi juniorului un buget propriu, pentru micile sale capricii, pe care va învăța cu timpul să-l gestioneze corect și responsabil.

copil-cu-bani-de-buzunar

Banii de buzunar: DA sau NU?

Este de preferat ca orice copil să învețe cât mai devreme cu puțință valoarea banilor. Acesta trebuie să se dezvolte cu ideea că banii sunt importanți, dar cu atât mai importantă este administrarea lor. Banii de buzunar reprezintă prima responsabilitate financiară din viața unui copil. Prin intermediul lor va învăța care sunt urmările propriilor decizii, ce se întâmplă atunci când aleg greșit și cât de satisfăcător este sentimentul de reușită, dar și ce înseamnă economiile responsabile.

Nu te aștepta să prindă “mersul” lucrurilor din prima, pentru că este aproape imposibil. Va fi nevoie de timp și de multă răbdare pentru a ajunge la rezultatul dorit. Va face greșeli și va învăța că atunci când își cumpără dulciuri de toți banii nu va mai avea pentru lucruri mai importante. Va învăța să facă diferența între nevoi și dorințe. De asemenea, va începe să facă achiziții responsabile, urmărind prețurile și făcând comparații. Curios, nu-i așa? Vei vedea cum obiceiul de a arunca vrute și nevrute în coșul de cumpărături se transformă în alegere cumpătată, atentă și bine gândită.

Va învăța să economisească, fără îndoială. Sigur, poate nu de la început, economiile nefiind tocmai principala lui grijă atunci când vede că primește bani de buzunar, tocmai de aceea Economida de la BCR îl va ajuta să facă progrese mari și la acest capitol. Este un serviciu atent gândit pentru familiile ce simt nevoia unei opțiuni sigure pentru economiile lor, dar mai ales pentru copiii aflați în plin proces de educație financiară.

Economida pentru Visuri Mici și Visuri Mari reprezintă alegerea responsabilă a părintelui ce pune întotdeauna pe primul loc bunăstarea copilului. Serviciul pentru Planuri Mici a apărut din dorința de a-i ajuta pe copii să înțeleagă mai bine valoarea banilor, calitate foarte importantă pentru un viitor adult responsabil.

Economida pentru Visuri Mari te ajută să pregătești din timp un viitor mai bun pentru copilul tău. Este soluția părinților milenari care vor să facă economii responsabile pentru a investi în studiile juniorului. Orice părinte îți dorește tot ce este mai bun pentru copilul său, iar tu chiar îi poți oferi suportul financiar de care va avea nevoie în viitor.

Economida

Există și dezavantaje pentru banii de buzunar acordați copiilor?

Conform specialiștilor, se pare că există și anumite dezavatanje atunci când copilul primește bani de buzunar. Aparent, acest buget devine o idee nu tocmai bună în momentul în care copilul primește bani, dar nu i se explică și scopul lor. Trebuie să te asiguri că înțelege faptul că bugetul trebuie folosit responsabil și că trebuie să-i acopere principala nevoie și anume, de hrană; pentru restul micilor plăceri trebuie să economisească.

Un alt dezavantaj al banilor de buzunar este faptul că poate fi sursa principală de frustrări în rândul micuților. Nu trebuie să pierdem din vedere nicio secundă faptul că spiritul de competiție dintre copii este foarte mare și se accentuează pe măsură ce se dezvoltă și devin conștienți de diferențele dintre ei. Cu toate acestea, nu trebuie să crești bugetul stabilit pentru copil; acesta are nevoie de limite pentru a înțelege că nu orice dorință poate fi îndeplinită.

Tot un dezavantaj reprezintă și faptul că prin banii de buzunar părinții nu mai controlează mesele copilului. Pachețelul de acasă poate fi o gustare sănătoasă, dar copiii cu siguranță nu vor alege la fel. De fapt, conform studiilor, aproximativ 80% din copiii ce primesc bani de buzunar cumpără produse de tip fast food. Astfel, trebuie să te asiguri că juniorul tău pleacă de acasă cu lecția bine învățată și că știe cât este de important să mănânce sănătos.

Nu uita că tu ești un exemplu pentru copilul tău, ceea ce înseamnă că va proceda întocmai cum vede la tine. Ai grijă să faci alegeri financiare responsabile și vei vedea că nu va dura mult până ce piticul îți va urma exemplul.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Descoperă avantajele 2 în 1 ale umidificării și purificării aerului din camera copilului
  Descoperă avantajele 2 în 1 ale umidificării și purificării aerului din camera copilului

  Camera copilului este locul în care vrei ca totul să fie curat și luminos, să degaje sănătate. Dar ce te faci cu praful, alergenii și senzația de uscăciune? Ai nevoie de un...

  Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
  Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

  Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

  Câți bani de buzunar le dă Anamaria Prodan fiicelor sale: „Depinde. Între 1500 și 3000 de...”
  Câți bani de buzunar le dă Anamaria Prodan fiicelor sale: „Depinde. Între 1500 și 3000 de...”

  Una dintre cele mai cunoscute personalități din showbiz-ul de la noi a dezvăluit care este suma de bani lunară pe care le-o oferă celor două fiice mai mari. Parcurge articolul de mai...

  Nașterea naturală: Care sunt avantajele
  Nașterea naturală: Care sunt avantajele

  Nașterea naturală este mai puțin agresivă, corpul se va reface mult mai repede decât după operația cezariană.

  Dragă mamă, știu că te chinui cu banii pentru a-i face copilului tău un Crăciun magic
  Dragă mamă, știu că te chinui cu banii pentru a-i face copilului tău un Crăciun magic

  Crăciunul nu este numai despre cadouri. Sărbătorile de iarnă înseamnă familie, oameni dragi, înseamnă sentimente frumoase, liniște sufletească, împlinire,...

  12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
  12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

  Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

  Cât scoate Andra din buzunar pentru educația copiilor săi, David și Eva
  Cât scoate Andra din buzunar pentru educația copiilor săi, David și Eva

  Ca părinți, vrem tot ce-i mai bun pentru copiii noștri, mai ales când vine vorba de educație. Andra și Cătălin Măruță nu fac excepție și bagă mâna adânc...

  Un bărbat și-a vândut copila pe 50 de milioane de lei. Ce a făcut ulterior cu banii!
  Un bărbat și-a vândut copila pe 50 de milioane de lei. Ce a făcut ulterior cu banii!

  Caz halucinant - un tată și-a vândut copilul pe 50 de milioane lei. Bărbatul susținea că devenise imposibil să crească doi copii, dar adevărul este total diferit!

  © 2022 Qbebe