„Mami, ce înseamnă să economisești?”: sfaturi utile pentru discuția despre bani cu cel mic

„Mami, ce înseamnă să economisești?”: sfaturi utile pentru discuția despre bani cu cel mic

Corina Naftanaila

Orice părinte știe că, mai devreme sau mai târziu, trebuie să deschidă cutia Pandorei a discuțiilor despre bani cu mezinul familiei. Este important ca subiectul să fie abordat cât mai devreme cu putință pentru ca juniorul să se dezvolte cu o concepție sănătoasă asupra banilor și veniturilor familiei. Începi timid, atent și prin joacă, pentru a-i capta atenția și vorbește-i pe înțelesul lui, astfel încât să faceți împreună pași mici, dar importanți în lecțiile despre bani. Din fericire, în această etapă, toți părinții se bucură de ajutorul Economidei, așa-zisa pușculiță virtuală care-i ajută pe copiii curioși să înțeleagă de ce trebuie să aibă economii. Hai să afli mai multe!

Obiceiurile sănătoase se învață în familie, iar printre acestea se numără și economiile responsabile pentru posibilele perioade grele. Trebuie să te aștepți din clipă în clipă că cel mic te va întreba „Mami, ce înseamnă să economisești?”, sau „Tati, de ce strângem bani?” și trebuie să ai deja răspunsurile potrivite. Sigur, acum te întrebi cum poți discuta cu piciul de doar 4 – 5 ani despre importanța cheltuielilor responsabile, dar vei fi surprinsă de rezultat. Copilul înțelege mai multe decât crezi tu așa că vorbește pe înțelesul lui, adaptează discuția în termeni/situații care-i sunt familiare și începeți astfel primele lecții de educație financiară.

Înainte de a te informa cu lux de amănunte și de a-ți oferi cele mai bune sfaturi pentru dicuțiile despre bani cu cel mic, îți facem cunoștință cu Economida de la BCR. Serviciul pus la dispoziția părinților responsabili va fi alături de tine la tot pasul, te va ajuta să faci primele economii alături de copil și-l va ajuta pe acesta să facă diferențe clare între dorințe și nevoi. N-a fost niciodată mai simplu să faceți progrese în educația financiară.

Stabiliți împreună ce înseamnă să fii responsabil cu banii

Este de la sine înțeles faptul că scopul tău principal în viață este acela de a-i oferi copilului tău tot ce este mai bun și tot ce are nevoie, ba chiar mai mult de atât. Nu vrei să-i lipsească nimic niciodată, tocmai de aceea este important să economisești și să investești într-un viitor mai bun. Se spune că așchia nu sare departe de trunchi, iar asta nu înseamnă altceva decât că juniorul tău va fi la fel de responsabil ca mami și tati, dar asta după ce va înțelege cu ce se mănâncă educația financiară.

discutia-despre-bani-cu-copilul

Așadar, începeți prin a-l ajuta să înțeleagă și să învețe ce înseamnă mai exact a fi responsabil cu banii. Îi poți oferi o sumă mică de bani și-i explici că responsabil ești atunci când din finanțele de care dispui reușești să economisești o sumă mică pentru visuri sau planuri mai mari. Desigur, în doar câteva secunde te vei lovi de întrebarea preferată a copiilor „De ce?”, dar nu te va prinde cu garda jos; nu de această dată! Îl înveți că trebuie să economisească puțin pentru a se bucura înzecit și că atunci când renunță la un lucru minor nu trebuie să fie dezamăgit, ci mai degrabă entuziasmat, pentru că este cu un pas mai aproape de a-și realiza un vis ce-l va face cu adevărat fericit.

Astfel, a venit timpul să aibă prima lui pușculiță, care trebuie să fie de neuitat. Puteți confecționa una împreună, cu totul și cu totul specială, sau puteți face cunoștință cu Economida, cea mai modernă pușculiță virtuală. Știm doar că cei mici sunt fascinați de tot ce ține de tehnologie iar asta-i va face să se îndrăgostească pe loc și iremediabil de Economida pentru Visuri Mici. Lecțiile despre economie vor fi mult mai plăcute, copilul învață să facă diferența între nevoi și dorințe și înțelege că răbdarea îl ajută să-și atingă cele mai înalte țeluri.

Orice vis devine realitate cu Economida, care-i oferă copilului toată încrederea atunci când ia decizii responsabile cu micul său buget. Astfel, nu-ți mai rămâne altceva de făcut decât să mergi în orice sucursală BCR și să deschizi primul cont de economii pentru piticul tău. Depui lunar orice sumă de bani (minim 40 de lei), virezi banii simplu din aplicația George, beneficiezi de comision zero pentru administrație și orice altă tranzacție.

nevoi-versus-dorinte-in-familie

Mergeți la cumpărături împreună

„Niciodată!”, ar spune unii părinții. Cei mai mulți se tem de mersul la cumpărături cu cei mici pentru că nu vor să se întoarcă acasă cu tot raionul de dulciuri și jucării. Ei bine, mersul la cumpărături cu copilul te ajută să-i explici mai bine diferența dintre nevoi și dorințe, iar lecțiile de educație financiară deja parcurse te vor salva de cumpărăturile nedorite.

Astfel, începeți prin a face lista de cumpărături împreună, notând lucrurile în ordinea priorităților. Copilul trebuie să înțeleagă că bugetul este alocat pentru nevoi, adică pentru obiectele care vă sunt necesare pentru a supraviețui. Dacă din bugetul de cumpărături rămân bani și pentru dorințe, obiectele de care nu depinde nici viața, nici desfășurarea vreunei activități, atunci veți lua în considerare achiziționarea lor.

Ajută-ți copilul să înțeleagă mai bine care îi sunt nevoile reale și care sunt dorințele pe care le poate amâna de dragul unora mai mari. Poți să-i testezi cunoștințele chiar printre raioanele de la supermarket, prin întrebări capcană de forma „avem nevoie de lapte sau ne dorim lapte?”, ori „de ce avem nevoie mai mult, fructe și legume sau o păpușă/mașinuță?”. Vei vedea că eforturile dau roade!

Adoptați și adaptați regula 50-30-20

Atât tu, cât și copilul trebuie să știți întotdeauna care este bugetul total de care dispuneți pentru a ști dacă micile dorințe sunt sau nu permise. Pentru a te asigura că în fiecare lună reușești să pui ceva bani deoparte trebuie mai întâi să-ți aduni toate veniturile, apoi toate cheltuielile, să le pui în paralel și să aplici regula 50-30-20. Astfel, cei 50% sunt alocați pentru nevoile zilnice (facturi, cumpărături, necesitățile familiei/copilului), 30% merg către divertisment (vacanțe, ieșiri) și haine, iar cei 20% merg către fondul de economii.

În ceea ce privește bugetul mezinului familiei, regula 50-30-20 poate fi aplicată astfel: 50% pentru micile nevoi zilnice, care de cele mai multe ori nu sunt altceva decât mici mofturi de moment, 30% pentru bugetul/banii de buzunar din vacanță sau pentru ieșirile cu amicii, iar 20% pentru un vis măreț. Vei vedea că pe măsură ce va înțelege tot mai bine valoarea banilor, procentele se vor modifica, pentru că va alege să economisească mai mult. Atunci îți vei da seama că educația financiară începută la timpul potrivit își spune cuvântul.

educatia-financiara-pentru-copii

Ești un părinte responsabil care încearcă să investească în viitorul copilului încă de când a venit pe lume; vrei să aibă parte de o viață presărată numai cu reușite. Vrei să economisești bani pentru o școală bună, un liceu de prestigiu sau o facultate cu renume, iar Economida pentru Visuri Mari este aici ca să te ajute. Contul de economii te ajută să-ți transformi economiile într-un vis împlinit pentru copilul tău, investind în educația lui. Economida îți oferă oportunitatea de a alege acoperirile de care ai nevoie pentru protecția ta și a familiei tale, inclusiv pachetul de asigurare în caz de accident (fracturi și spitalizare) pentru copilul tău. Poți modifica oricând suma asigurată, precum și beneficiarii ei și te bucuri de protecție începând cu prima zi de asigurare.

Vino în orice sucursală BCR pentru a afla mai multe despre pușculița virtuală a copiilor și părinților responsabili.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji
    Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji

    5 metode prin care poți să fii mai permisivă cu copilul tău, fără să-l lași de capul lui. Pentru cele dintre voi cărora le este greu să păstreze echilibrul dintre „ai...

    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"
    Cum reacționezi și ce trebuie să faci când/dacă cel mic îți spune "mami, sunt prost"

    La fel ca și noi, adulții, unii copii au stimă de sine scăzută și ca atare, se critică pe sine destul de mult, deseori adresându-și cuvinte urâte, care îl fac să...

    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?
    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?

    Probabil ți s-a întâmplat să descoperi că piticul tău a fost lovit de alți copii, fie la grădiniță, la școală, fie în parc, poate chiar sub ochii tăi. Copiii au...

    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

    Crezi că este greu să îi faci baie unui singur copil? Stai să vezi cum se descurcă această mamă când vine momentul să se ocupe de cei șapte copii ai săi! Jackie B., o...

    Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l aduci în atenția copilului despre bani
    Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l aduci în atenția copilului despre bani

    Atunci când eram mici, nu a avut cine să ne educe financiar, însă astăzi, datorită informațiilor pe care le avem la dispoziție, putem face asta cu ai noștri copii....

    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău
    Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău

    Atunci când ai un copil, cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de creșterea facturilor la utilități, de (re)amenajarea camerei...

    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

    Momentul nașterii este unul cel puțin emoționant, atât pentru viitoarea mămică, dar mai ales pentru mândrul tătic căruia îi revine sarcina de a fi alături de...

    De ce este absolut necesar ca cel mic să știe numărul tău de telefon
    De ce este absolut necesar ca cel mic să știe numărul tău de telefon

    Îți amintești și tu că atunci când erai mic, te puneau să reții numărul de telefon de acasă? În caz că te pierdeai, puteai să apelezi la un adult care să te...

    © 2024 Qbebe