Mami, lasă „garda” jos! Ce trebuie să-l lași pe cel mic să facă fără să-ți mai faci atâtea griji

Andreea Guică - Redactor

5 metode prin care poți să fii mai permisivă cu copilul tău, fără să-l lași de capul lui. Pentru cele dintre voi cărora le este greu să păstreze echilibrul dintre „ai voie” și „n-ai voie”.

E adevărat, copiii mici sunt extrem de energici și își bagă nasul peste tot, inclusiv în lucruri periculoase pentru vârsta lor. Este normal să spui nu câteodată, însă altădată, poți să spui da din toată inima, pentru că nu se va întâmpla nimic rău.

1. Lasă-l să se murdărească

Scenariul ideal pentru mămici, ar fi ca cel mic să nu calce în noroi, să dea cu pensula doar pe foaie, sau să-și nu dea cu mâncare pe noua cămașă. Însă copiilor mici le place să se murdărească, pentru că descoperă lumea. 

barbat care akearga cu o fetita

În fiecare zi, cei mici învață gusturi, texturi, mirosuri noi, ce se întâmplă cu un pahar dacă îl dărâmi și multe altele. După cum vă puteți da seama, pentru ei este o plăcere nemaipomenită. Probabil că fără toate normele sociale și nouă ne-ar plăcea să călcăm iarba proaspătă sau chiar noroiul cu picioarele goale, pentru a descoperi ce senzație simțim.

Lasă-l, deci, să se murdărească, pentru că doar la vârsta asta poți să te murdărești fără vreo consecință negativă!

2. Permite-i să se joace „periculos”

Spre exemplu, atunci când sunteți la locul de joacă, iar cel mic vrea să încerce topoganul pentru copii mai mari, mergi împreună cu el și permite-i să se dea măcar o dată. Bineînțeles, atunci cînd există orice fel de risc, trebuie să fii lângă el și să-l protejezi. 

Dar, altfel, copiii care încearcă mai multe tipuri de joc, unele dintre ele fiind cu un anumit grad de risc, sunt copii mai încrezători în sine și o reziliență mai puternică. 

Așa că, dacă poți să-l supraveghezi câteva minute, fără să-l scapi din ochi, permite-i să se cațere și acolo unde „nu are voie”. O să-i facă bine.

3. Încurajează-l să fie independent

Practicarea independenței este importantă chiar de la o vârstă fragedă.

Atunci când copilul este lăsat să exploreze fără intervenția părintelui, își descoperă și își dezvoltă identitatea personală. Începe să aibă preferințe și să înțeleagă mai multe despre el. 

De asemenea, capătă abilități noi. Spre exemplu, dacă îi arăți cum să se încheie la haină, va reuși să se încheie singur într-un final, prin metoda încercare-eroare. Asta îi va demonstra că este capabil și că a învățat ceva nou.

Totodată, dacă un copil care este încurajat să-și exploreze independența, va deveni un copil încrezător în sine, o trăsătură care își are baza în copilărie. Dacă o dobândim la timp, vom avea o viață mult mai ușoară.

4. Lasă-l să spună „Nu”

Nu doar părinții pot spune „nu”, ci și copiii. Dacă nu există o situație periculoasă, poți liniștită să accepți nu-ul piticului tău. Ba chiar ar trebui să te bucuri, pentru că asta înseamnă că cel mic își exersează autonomia. Nimic mai firesc.

5. Permite-i să aleagă

Posibilitatea de a alege îi dă copilului senzația că se află cât de cât în control. Nu se va supăra la fel de tare dacă îi spui să-și aleagă dintre două jucării, decât dacă îi spui în repetate rânduri că nu poți să-i cumperi 5 jucării deodată. Testează și observă cum funcționează!

Concluzionând, e imposibil să fii un părinte care le face bine pe toate, mereu. Însă dacă ai niște repere care să te ajute în anumite momente în care ai nevoie, e suficient. 

Surse foto: www.pexels.com 

Surse articol: https://www.todaysparent.com/toddler/things-you-should-let-your-toddler-do/ 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vacanță fără griji și fără tulburări de tranzit! Ajutorul mamelor pentru călătoriile cu cel mic
  Vacanță fără griji și fără tulburări de tranzit! Ajutorul mamelor pentru călătoriile cu cel mic

  Este sezonul vacanțelor, tot mai multe familii aleg să plece în mini vacanțe cât mai aproape de casă, dată fiind situația specială pe care o traversăm. La mare, la munte,...

  Cele mai cool și funcționale ținute pentru o iarnă fără griji
  Cele mai cool și funcționale ținute pentru o iarnă fără griji

  Frigul este principala temere a părinților în anotimpul rece însă nenumărate cercetări atestă că frigul, nu îmbolnăvește copiii, ci îi face mai sănătoși.

  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic
  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic

  Alegerea unui scaun auto pentru copilul tău nu este întotdeauna cea mai simplă misiune. Trebuie să ai în vedere câteva criterii importante atunci când cumperi un...

  Cel mic se concentrează greu? Uite cum îl ajuți să învețe mai repede
  Cel mic se concentrează greu? Uite cum îl ajuți să învețe mai repede

  Copilului tău îi este greu să se concentreze? Lipsa atenției și agitația sunt fenomene des întâlnite în rândul copiilor, mai ales în această...

  De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă
  De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă

  Una dintre preocupările majore odată cu diversificarea alimentației este ca un copil să se familiarizeze nu numai cu alimente solide, ci și cu manipularea tacâmurilor. În...

  Mi s-a spus să nu-mi fac griji pentru durerile de cap ale fiicei mele. Câteva luni mai târziu nu mai putea să vorbească
  Mi s-a spus să nu-mi fac griji pentru durerile de cap ale fiicei mele. Câteva luni mai târziu nu mai putea să vorbească

  Să afli că micuțul tău suferă de o boală gravă este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Cu atât mai mult cu cât vestea vine pe...

  Cum îți dai seama că cel mic are o viroză respiratorie?
  Cum îți dai seama că cel mic are o viroză respiratorie?

  Virozele respiratorii se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului rece. Copiii dezvoltă, în medie, 6 infecții virale pe an, care sunt cauzate de diferite tipuri...

  © 2023 Qbebe