7 studii despre stresul în trafic pe care trebuie să le știi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Există o serie de corelații între tipul de comportament și modul de a acționa în trafic, precum și între stresul resimțit și starea de sănătate pe termen lung. Oamenii de știință au analizat toate aceste implicații și au emis o serie de concluzii îngrijorătoare. Ce au relevat studiile despre aceste aspecte vei afla în acest articol.

Studii despre stresul în trafic pe care trebuie să le știi 

1. Ambuteiajele, comportamentul de tip A și stresul, un studiu realizat în august 1978 de către Univesitatea York din Canada. Acest studiu cvasi-experimental a fost desfășurat pentru a evalua efectele expunerii de rutină la ambuteiaje în baza stării de dispoziție, a fiziologiei și a îndeplinirii sarcinilor de către navetiștii conducători auto. Ambuteiajul a fost conceptualizat ca fiind un factor de mediu de stres care împiedică mișcarea într-un interval cuprins între 2 sau mai mult puncte. 61 de bărbați și 39 de angajați din domeniul industrial au fost repartizați în grupuri de impedanță redusă, medie sau ridicată, în baza distanței și duratei navetei, și au fost clasificați în două categorii: de tip A sau B, o măsurătoare a comportamentului predispus coronarian. Așa cum era de așteptat, rapoartele cu privire la ambuteiaje și enervare au fost mai degrabă ridicate în rândul navetiștilor cu impedanță ridicată și medie, și nu în cazul celor cu impedanță mică. De asemenea, distanța navetei, durata navetei, viteza de călătorie și numărul de luni petrecute pe traseu au fost corelate în mod semnificativ cu tensiunea sistolică și diastolică. Contrar predicției, persoanele cu impedanța medie a comportamentului de tip A și impedanța ridicată de tip B au prezentat cele mai ridicate niveluri ale tensiunii arteriale și cele mai scăzute niveluri de toleranță la frustrare în rândul tuturor grupurilor experimentale. Rezultatele sunt discutate în termeni de grad de potrivire între așteptările navetiștilor și constrângerile experiențelor de călătorie. 

2. Implicații ale cadrului agresiv, combatant și competitiv pentru condus poate avea implicații în apariția bolilor cardiovasculare. David Strayer, profesor de psihologie în cadrul Universității din Utah a desfășurat un experiment alături de colegii săi în cadrul căruia diverse persoane au fost puse să conducă sub presupunerea că au întârziat la o întâlnire și că exista un stimulent financiar pentru a ajunge acolo înaintea altor persoane. Un grup a condus în trafic cu densitate ridicată, un altul a avut un mediu de trafic mai ușor. Unor persoane li s-a spus că există o limită de timp. Bărbații mai mult decât femeile au intrat într-un stil de condus agresiv, au demonstrat o tensiune arterială ridicată când au fost puși sub presiunea de a-și face loc într-un trafic dens. În general, atât bărbații cât și femeile care au adoptat un stil de condus agresiv au părut să demonstreze acest lucru. Profesorul Strayer subliniază că stresul pe termen lung crește riscul de boală cardiovasculară; nu se cunoaște însă nivelul precis al riscului cardiovascular, dar datele recente nu reflectă o imagine măgulitoare pentru navetistul cu autovehicul.

3. Legătura dintre navetă, tensiune arterială și indice de masă corporală. Conform unui studiu din anul 2012 publicat în Revista Americană de Medicină Preventivă s-a relevat faptul că cu cât naveta oamenilor cu autovehiculul este mai departe, cu atât sunt șanse mai mari să aibă tensiune arterială și indice de masă corporală crescut. De asemenea, cu cât este mai lungă naveta, cu atât sunt șanse mai mari ca persoana respectivă să beneficieze de mai puțin activitate fizică. Experții recomandă să vă străduiți suplimentar pentru a evita orele de vârf din trafic.

4. Există în continuarea studiului anterior unul realizat în anul 2012 de către Universitatea Washington din St. Louis care a relevat că o navetă lungă consumă timpul destinat exercițiului fizic. Prin urmare, navetele lungi sunt asociate cu o greutate corporală crescută, un nivel scăzut al condiției fizice și o tensiune arterială ridicată - toți factorii predictivi puternici ai unei boli cardiace, diabet și unele tipuri de cancer. Studiul subliniază de asemenea și faptul că expunerea la grijile zilnice din trafic pot conduce la un stres cronic ridicat. Unul dintre factorii declanșatori ai stresului în timpul unui ambuteiaj este nerăbdarea - dorința de a aștepta ca traficul să avanseze și să faci față greșelilor altor participanți la trafic. Nerăbdarea, dacă nu este gestionată de la început, are tendința de a se transforma în indignare și furie, conform profesorului de psihologie Leon James de la Universitatea din Hawaii.

studii despre stresul in trafic
5. Modul în care tehnologia distrage atenția în timpul unei călătorii cu mașina. David Strayer, profesor de psihologie în cadrul Universității din Utah a realizat un studiu în anul 2008, publicat în Revista de Psihologie Experimentală în care s-a descoperit că oamenii au comis mai multe greșeli în timpul condusului atunci când au vorbit la telefonul mobil decât cei care au stat de vorbă cu un alt pasager.

6. În continuarea studiului anterior menționat, impactul unor erori în timpul condusului pot fi mai mari decât ne putem imagina. Cercetătorii au demonstrat în cadrul unui studiu din anul 2006 realizat de către Administrația Națională de Siguranță în Trafic faptul că vorbitul la telefonul mobil, în ceea ce privește modul în care afectează condusul, este comparabil cu o alcoolemie de nivel 08, care reprezintă limita legală în Statele Unite ale Americii. Aproximativ unul din trei decese de pe drum pot fi asociate unei forme de distracție, însă unele estimări consideră că este chiar mai mare procentajul. Distracțiile din mașină pot să încetinească și pe ceilalți participanți la trafic. Astfel, dacă o mașină nu menține ritmul de condus, numărul de vehicule pe sens, pe oră, scade pe măsură ce tot mai mulți șoferi devin distrași. Iar acest aspect poate adăuga minute prețioase la o navetă de lungă durată.

7. Cercetare în transport - psihologie și comportament în trafic. O cercetare realizată în anul 2015 care a analizat navetiștii a chestionat persoane care au mers, au făcut tranzit sau au condus la muncă sau la școală în Montreal. Studiul a măsurat diverși factori stresori obiectivi (bugetele și durata călătoriei) și subiectivi (plăcerea drumului) resimțiți de unii dintre cei 3800 studenți sau personal universitar din cadrul Universității McGill în timpul navetei lor într-o zi tipică de iarnă. Șoferii au prezentat cel mai ridicat nivel de stres, în mare parte datorându-se unor întârzieri neașteptate.

Gașca de Haioși de la Petrom îți vine în ajutor în trafic

 Studiile despre stresul în trafic demonstrează că acesta dispune de un impact semnificativ asupra calității vieții, precum și a stării tale de sănătate. Pentru că nu ne dorim să devii o altă statistică, Gașca de Haioși de la Petrom îți propune să previi în loc să tratezi. Colecționează membrii Găștii de Haioși pentru a evita efectele nocive ale stresului în trafic și a obține câteva clipe de zâmbete binemeritate.

Mecanismul promoției este extrem de simplu: colectează punctele bonus la orice achiziție de produse și servicii din stațiile Petrom, lipește pe talonul collector punctele acumulate, iar la minim 15 puncte bonus poți achiziționa cu reducere unul dintre cele 10 produsele Emotionz4U de la casa de marcat, plătind doar diferența față de prețul inițial. Perioada promoției este 4 septembrie-19 noiembrie, produsele putând fi revendicate până pe data de 26 noiembrie, în limita stocului disponibil.   

Surse:
http://edition.cnn.com; www.gmanetwork.com; www.researchgate.net; www.citylab.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  3 studii care ne arată cum trebuie să fie temele copilului ca să fie eficiente
  3 studii care ne arată cum trebuie să fie temele copilului ca să fie eficiente

  Subiectul temelor este unul care prezintă interes permanent și stârnește controverse în rândul părinților, dar și al cadrelor didactice. Află în continuare la...

  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie
  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie

  Școlile se deschid oficial din 8 februarie și toți copiii se vor întoarce în bănci. Dar cum, unde și în ce formă?

  Stresul în izolare: vitamina care te ajută să-ți menții sănătatea psihică
  Stresul în izolare: vitamina care te ajută să-ți menții sănătatea psihică

  Trebuie să recunoaștem că trăim vremuri pe care nu ni le-am imaginat până acum. Pandemia de coronavirus din lume ne-a făcut să ne refugiem în sânul căminului, unde...

  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere
  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere

  Fericire. Emoție. Frică. Încântare. Speranță. Îngrijorare. Extaz. Tristețe. Lacrimi. Toate experimentate chiar și în aceeași zi. Despre ce vorbim? Despre...

  Studiu: stresul pandemiei aduce schimbări majore în ciclul menstrual al femeilor
  Studiu: stresul pandemiei aduce schimbări majore în ciclul menstrual al femeilor

  Stresul poate afecta ciclul menstrual al unei femei într-o varietate de moduri. Pentru o femeie a cărei menstruație este precum un ceas elvețian și vine la fiecare 28 de zile,...

  5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge A(2)
  5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge A(2)

  Grupa de sânge A2 este destul de frecvent întâlnită, alături de 0, și poate primi transfuzii de sânge atât de la grupa A, cât și de la grupa 0....

  Ce trebuie să știi despre sprijinul financiar pe care îl primesc familiile în 2020
  Ce trebuie să știi despre sprijinul financiar pe care îl primesc familiile în 2020

  Pasul către întemeierea unei familii implică, în multe cazuri, o decizie pe care trebuie să o ia ambii părinți, cu gândul la aspectele economice și în funcție...

  Coada şoricelului: 5 beneficii despre care trebuie să ştii
  Coada şoricelului: 5 beneficii despre care trebuie să ştii

  Fie că este vorba despre sănătatea ta, fie că este vorba despre sănătatea celor dragi, știi cât de importantă este, pentru păstrarea ei, o conectare cât mai mare cu...

  © 2023 Qbebe