7 flori de primăvară cu bulbi pe care le poți planta în grădină sau în fața blocului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Florile de primăvară sunt mereu așteptate cu bucurie, cu sentimentul că întreaga natură se trezește la viață și ne va răsfăța, timp de mai multe luni, cu cele mai frumoase culori și parfumuri. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, mare parte dintre ele au bulbi și de aceea se pot planta fără dificultate în aproape orice loc. De exemplu, le puteți planta inclusiv în grădină sau în fața blocului, respectând însă anumite condiții. Să cunoaștem câteva plante de primăvară cu bulbi, ce ne pot încânta an de an prin aspectul și prin mirosul lor.

Ghioceii

Oricine îi îndrăgește pe „vestitorii primăverii", care sunt drăgălași în orice colț de natură s-ar afla. Îi putem admira în fiecare an și în grădina noastră, în condițiile în care flori de primăvară cu bulbi, care nu sunt foarte pretențioase.
Ghioceii vor înflori așa cum ne dorim dacă vom avea grijă să avem bulbi proaspeți, pe care-i vom planta într-un pământ cât mai fertil. Ei vor trebui puși la o adâncime de 8-10 cm, într-un loc însorit sau parțial umbrit.
Dacă vom planta un singur bulb, este preferabil să adăugăm în sol și nisip pentru a îmbunătăți drenajul.
Odată ce s-au prins bine în locul în care au fost plantați, ghioceii vor fi tot mai mulți, an de an. Cel mai bine este ca grupurile de ghiocei să fie divizate odată la 3 ani, mai ales când avem diverse varietăți, astfel încât să nu le înghesuim.

Brândușele

Brândușele de grădină sunt mai înalte decât acelea ce cresc în sălbăticie, dar nu au la fel de mulți boboci ca acestea și nici nu sunt atât de viu colorate. Aceste flori de primăvară se deschid doar în zilele însorite, iar dacă este înnorat sau plouă rămân închise. În același timp, ele se închid și pe timpul nopții.
Brândușele sunt printre primele flori de primăvară ce ne pot încânta și arată foarte bine în diverse locuri, de la umbra copacilor până la zonele din jurul unor tufe, aproape de alte straturi de flori sau pur și simplu pe lângă niște pietre. De pildă, le poți planta în preajma unor ghiocei sau a unor iriși.
Pentru a obține plantele dorite, orientează-te spre bulbi cărnoși și plantează-i în plin soare, în soluri fertile. Bulbii ar trebui să fie plantați la o adâncime de 8-12 cm, cam la aceeași distanță între ei.
Dacă vrei să protejezi mai bine bulbii, poți să-i acoperi cu o bucată de sârmă și apoi cu niște pămînt.
După ce înfloresc, frunzele brândușelor se vor îngălbeni și vor cădea.

Branduse mov

Zambilele

Aceste flori de primăvară ne încântă nu numai datorită culorilor, ci și a parfumului special. Sunt numai bune pentru a fi plantate în preajma casei noastre, înviorând orice grădină, fie că este a unei case, fie că este o mică grădină de la bloc.
Dacă vrem să admirăm niște zambile minunate, ar trebui să le plantăm conform indicațiilor de mai jos:
• Bulbii de zambile ar trebui plantați în locuri care să fie în plin soare
• Bulbii ar trebui plantați la o adâncime de aproximativ 15-20 cm, cam la 10 cm distanță unul față de altul
• După ce vor fi plantați, bulbii vor trebui bine udați, astfel încât solul din jurul lor să se stabilizeze
De asemenea, nu uita că nu este bine să rupi tu frunzele zambilei după ce florile se usucă. Mai bine va fi să le lași să se ofilească în mod natural. Abia după aceea le poți smulge.

Muscari

Sunt niște flori de primăvară de care probabil nu ai auzit până acum, dar care sunt disponibile în variate culori și texturi. De pildă, dacă poți să optezi pentru „Muscari latifolium", ce are florile de culoare albastru închis și este similar lavandei sau pentru „Muscari Ocean Magic", care în partea inferioară a inflorescenței este albastru închis și se deschide treptat, către vârf, până la bleu pal și alb.
Muscari sunt niște bulbi rezistenți, care preferă solurile bine drenate, dar care se vor adapta până la urmă și unuia mai uscat. Odată ce sunt plantați, bulbii vor da naștere florilor în fiecare an, primăvara.
Ca să te bucuri de această floarea specială și în anul următor, nu te apuca să-i smulgi din frunze, chiar dacă floarea s-a uscat. Lasă-le să-și încheie singure ciclul de dezvoltare, până când se vor îngălbeni. Abia atunci le poți smulge.

muscari

Narcisele galbene

Pot fi plantate în orice colț al grădinii, în condițiile în care tolerează atât locurile însorite, cât și pe cele ce au puțină umbră. Ele vor fi frumoase oriunde, fie că vor fi plasate sub coroane de arbori sau arbuști, fie că vor fi așezate pe un gazon sau lângă niște aranjamente cu pietriș.
Vei avea parte de niște narcise frumoase și rezistente dacă vei urma indicațiile de mai jos:
• Adâncimea la care vei planta bulbii depinde de dimensiunea acestora- Bulbii mari vor avea nevoie de o adâncime de 20 cm, iar cei mici de 12, 5 cm.
• Bulbii se vor dezvolta bine dacă vor fi așezați la distanța corectă- Între bulbii mari ar trebui să existe o distanță de cca, 7, 5 cm, iar între cei mici de 2, 5 cm.
• Bulbii de narcise nu au nevoie de un sol prea bogat în apă- În plus, ei au nevoie și de umbră și de soare
• Odată ce narcisele au înflorit, lasă frunzele să rămână la locul lor până când se ofilesc în mod natural (cam după 6-7 săptămâni de la înflorire)- Pentru a te bucura de ele și anul următor, este bine să lași frunzele la locul lor, astfel încât descompunerea acestora să lase în sol hrana de care viitoarele plante vor avea nevoie.

Lalelele

Sunt probabil cele mai îndrăgite flori de primăvară și pot fi plantate cu ușurință, grație bulbilor.
Deși sunt asociate mereu cu Olanda, de fapt lalele sunt originare din Asia Mică, ele ajungând în Europa (se pare că mai întâi în Ungaria) prin Turcia, la începutul secolului al XVI-lea. De abia ulterior au ajuns în Olanda, ce a cultivat numeroase varietăți și ulterior s-au răspândit și în America de Nord.
În funcție de zona în care locuiești și de vremea de aici, poți să plantezi bulbii de lalea toamna ca să te bucuri de aceste flori primăvara. Motivul este că bulbii au nevoie de cel puțin 14 săptămâni de vreme mai răcoroasă (nu rece) pentru a produce flori.
Indiferent de preferințele pe care le avem, lalelele pot fi oricând pe gustul nostru întrucât sunt într-o mare varietate de culori (de la alb, roz deschis, până la cele mai închise nuanțe de violet, de vișiniu sau chiar negru) și pot avea cele mai diverse forme ale petalelor (de pildă, acestea pot avea o formă mai rotunjită sau pot fi ușor zimțate).

Fereastra ce se deschide catre o gradina de primavara

Citește și: 60 de fotografii care iti dezvaluie uimitoarea primavara

Lăcrămioarele

Ne fascinează întotdeauna datorită mirosului lor suav și al aspectului delicat.
Deși ele înfloresc în luna mai, bulbii acestor flori de primăvară se plantează la începutul primăverii, după ce solul s-a dezghețat. Ei au nevoie de un sol bine drenat, care să nu rețină apa.
În vederea obținerii unor lăcrămioare frumoase, este necesar să tai primul centimetru din rădăcinile formate la baza bulbului și după aceea să plantezi bulbul sub pământ, la o adâncime de 4-5 cm. După ce ai plantat bulbul îl vei uda, dar nu prea mult.
Odată ce apare planta, va trebui să o uzi doar când solul începe să se usuce la suprafață.

Voi știați până acum faptul că numeroase flori de primăvară au bulbi și se pot planta fără probleme în aproape orice loc?

Citește și: Top 10 cele mai frumoase flori din lume

Surse:
www.easytogrowbulbs.com, www.flower-gardening-made-easy.com,www.garden.lovetoknow.com, www.longfield-gardens.com, www.gradinamea.ro

Surse poze:
www.pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce spune medicul: poți influența natura să rămâi însărcinată cu băiat sau fată?
  Ce spune medicul: poți influența natura să rămâi însărcinată cu băiat sau fată?

  Probabil că înainte de a rămâne însărcinată, toată lumea te va întreba dacă îți dorești un băiețel sau o fetiță. Pe când unele dintre...

  Pe 3 și 4 iulie, Grădina cu Artiști se întoarce în Parcul Grădina Icoanei
  Pe 3 și 4 iulie, Grădina cu Artiști se întoarce în Parcul Grădina Icoanei

  La început de iulie, cel mai relaxat și relaxant mini-festival urban, care anul acesta aniversează 10 ani, Grădina cu Artiști, se întoarce în spațiul său de...

  Trifoiul roșu: planta care te scapă de toxine
  Trifoiul roșu: planta care te scapă de toxine

  Trifoiul nu este considerat numai simbolul norocului, dar este și foarte benefic pentru sănătate. În medicina tradițională, trifoiul roșu este utilizat pentru o varietate de...

  Vacanța de primăvară, în 2020: când începe distracția pentru copii!
  Vacanța de primăvară, în 2020: când începe distracția pentru copii!

  Școala este bună, dar de fiecare dată când vine primăvara, parcă gândul nostru ne zboară numai la vacanță. Zilele însorite de-afară ne fac să visăm și să ne...

  Ciuboțica-cucului: plantă pentru problemele respiratorii și durerile de cap
  Ciuboțica-cucului: plantă pentru problemele respiratorii și durerile de cap

  Ciuboțica-cucului este o plantă-minune, care se folosește de ani de zile pentru tratarea anumitor afecțiuni, precum problemele respiratorii sau durerile de cap. Are proprietăți...

  Video: Momentul incredibil când un fotbalist faimos își ajută soția să nască în curtea blocului
  Video: Momentul incredibil când un fotbalist faimos își ajută soția să nască în curtea blocului

  Când vine sorocul nimic nu poate opri un bebeluș să vină pe lume. Nici măcar un viitor tătic, fotbalist faimos din Brazilia, plin de emoții. Bryan Borges (24 de ani) și-a ajutat...

  Ministerul Educației anunță lista grădinițelor care vor rămâne deschise în timpul vacanței de primăvară
  Ministerul Educației anunță lista grădinițelor care vor rămâne deschise în timpul vacanței de primăvară

  Ministerul Educației a anunțat lista grădinițelor care vor rămâne deschise pe durata vacanței de primăvară, cu avizul direcțiilor de sănătate publică. Numărul acestora...

  Planta care mi-a otrăvit copilul se găsește peste tot! Atenție, părinți! Copiii au halucinații și ochii iesiți din orbite
  Planta care mi-a otrăvit copilul se găsește peste tot! Atenție, părinți! Copiii au halucinații și ochii iesiți din orbite

  Mai multe cazuri de intoxicație cu fructe de mătrăgună au pus pe jar părinții și cadrele medicale. Iată ce declară specialiștii cu privire la fructul care poate fi letal pentru...

  © 2022 Qbebe