9 produse de curățenie organice pe care să le folosești într-o casă cu copii

Așa cum ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi încercând să optezi, pe cât posibil, pentru hrană organică, la fel ar trebui să procedezi și când vine vorba de igiena din casă. Parcurge cu atenție articolul de mai jos și vezi care pot fi cele mai bune variante de produse organice destinate curățeniei, astfel încât să nu vă supuneți nicicând vreunui risc de a dobândi probleme de sănătate din cauza unor substanțe prezente în produsele obișnuite.

Ce înseamnă să apelezi la produse de curățenie organice

Produsele de curățenie de acest tip presupun ca din ingredientele lor să lipsească substanțe precum fosfați, culori și arome artificiale, clor, ingrediente antibacteriene etc. De asemenea, ele pot fi din cele pe care le poți obține chiar tu, acasă sau pot fi unele pe care le achiziționezi de pe piață. Acestea din urmă sunt organice deoarece, de exemplu, au ingrediente obținute din agricultură sustenabilă, prin tehnologii prietenoase cu mediul. Inclusiv ambalajul lor ar trebui să fie biodegradabil și să poată fi reciclat.

Specialiștii insistă asupra folosirii produselor de curățenie organice mai ales când avem copii, întrucât ele sunt lipsite de substanțe nocive care pot pătrunde ușor în piele și pot afecta organele interne. De exemplu, oamenii de știință au descoperit că aproximativ 60% dintre substanțele din produsele de curățenie sunt absorbite prin piele și de aici ajung cu ușurință și la celelalte organe. Întrucât ele nu pot fi metabolizate ușor la nivelul acesteia, pot crea mari probleme. În aceste condiții, este preferabil să renunțăm complet la produsele în care se află substanțe chimice și să optăm pentru cele naturale și sigure pentru toată familia, cum sunt produsele de curățenie enzimatice; alegând să le comanzi de aici poți beneficia de o reducere de 5%.  

Printre cele mai des cunoscute substanțe ce pot intra în compoziția produselor de curățenie organice, pe care le poți pregăti homemade, se află:
• Oțetul- Acesta poate să dizolve grăsimile, dar are și efect antibacterian, fiind considerat la fel de eficient ca unele ingrediente prezente în produsele de curățenie obișnuite. Îl poți folosi pentru cele mai diverse treburi casnice, de la ștergerea podelelor până la curățarea oglinzilor sau ferestrelor.

• Lămâia- Nu numai că va asigura oricând un parfum agreabil, dar are proprietăți antibacteriene și contribuie inclusiv la eliminarea mucegaiului. De asemenea, dizolvă grăsimile, conferind curățenie și strălucire. Poți să o utilizezi pentru multiple treburi casnice, fiind ideală pentru a împiedica proliferarea sporilor microorganismelor dăunătoare de pe suprafețele pe care ajung cu ușurință și copiii

• Praful de copt- Cea mai importantă însușire a sa este că poate să îndepărteze mirosurile neplăcute. În plus, are o mare capacitate abrazivă, care poate fi mai mult sporită dacă este asociat și cu sare. Și el poate fi oricând de ajutor în casă, întrucât poți să apelezi la el pentru curățarea aragazului, pentru îndepărtarea urmelor de grăsime întărită de pe vase, pentru vasul de toaletă etc..

Produse ce pot fi utilizate si la curatenie

• Uleiurile esențiale- Sunt oricând binevenite pentru a obține produse de curățenie cât mai naturale. Condiția cea mai importantă este să recurgi la unele de calitate, despre care știi sigur că sunt 100% organice. Printre cele mai folosite uleiuri pentru curățenie se numără: uleiul esențial de lămâie, cel de cedru, de ceai verde, de lavandă, de portocală etc.. Un alt aspect de care ar trebui să ții cont dacă te hotărăști să recurgi la ele este ca, mai întâi, să le testezi pentru a vedea dacă nu cumva copilul este alergic la ele. În acest scop, va trebui să aplici foarte puțin ulei pe o porțiune mică de piele. După aceea vei aștepta cel puțin 1 zi pentru a vedea dacă apare sau nu vreo reacție alergică (de exemplu, dacă va apărea o eczemă, mâncărimi, înroșire sau inflamație). În cazul în care nu vei observa așa ceva, poți să folosești liniștită uleiul respectiv.

• Uleiul de măsline- Este binevenit pentru curățenie deoarece poate să confere un aspect de nou suprafețelor cu care va veni în contact.

Exemple de produse organice, numai bune într-o casă în care sunt și copii

Soluție de dezinfectat cu oțet și cu mix de uleiuri esențiale
Această soluție poate fi pusă într-un pulverizator și dată pe diverse suprafețe, în condițiile în care uleiurile esențiale de lămâie și de tea-tree au proprietăți antibacteriene și antivirale, protejând sănătatea întregii familii.
Poți să obții soluția cu următoarele cantități:
• 250 ml apă
• 110 g oțet alb distilat
• 15 picături de ulei esențial de lămâie
• 15 picături de ulei de tea-tree
Va trebui să amesteci toate ingredientele și să le pui într-un recipient cu spray, pe care îl poți folosi zilnic.

Soluție dezinfectantă universală cu ulei esențial de lavandă și de tea-tree
Despre aceste uleiuri esențiale se spune că au excelente proprietăți antibacteriene și de aceea sunt foarte potrivite dacă ai copii. Nu va trebui decât să pui laolaltă 2 căni de apă cu câte 15 picături de ulei de lavandă și de tea-tree și să dezinfectezi cu această soluție chiuvete, toalete, măsuțe, pereți, tocătoare etc.. Ai însă grijă să nu-l folosești pe sticlă, întrucât va lăsa pete.

Spray pentru curățarea geamurilor, cu oțet și cu apă
Va fi mai ușor ca oricând să obții ferestre sau oglinzi impecabile datorită unui amestec de oțet (3 linguri) cu apă (2 căni de apă). Dacă vrei, poți să adaudi și sucul de la lămâie, astfel încât să ai parte de un miros plăcut.
Un asemenea spray va putea fi utilizat inclusiv de către cei mici, în condițiile în care mirosul de oțet se evaporă rapid.

Soluție pentru curățarea mobilei cu ulei de măsline și lămâie
Chiar și un copil va putea șterge cu ușurință praful de pe mobilă dacă îi vei pune la dispoziție o soluție formată din ulei de măsline (o cană) și jumătate de cană de zeamă de lămâie. Se va înmuia o cârpă moale, perfect curată și uscată în acest amestec și apoi se va lustrui pe suprafețele mobilei de lemn.

Degresant pentru aragaz cu praf de copt și lămâie
Nu trebuie să îți faci vreodată probleme din cauza resturilor de mâncare întărită. Cel mai simplu va fi să împrăștii puțin praf de copt pe suprafețele murdare. După aceea vei lua o bucată de lămâie și o vei așeza peste praful de copt, creând astfel o modalitate de a te folosi de proprietățile abrazive ale acestuia.

Praf de copt si lamaie

Degresant pentru partea inferioară a cratițelor, sau tigăilor
Lămâia poate fi combinată cu sarea, tot grație capacității abrazive a acesteia din urmă. Vei lua o jumătate de lămâie și o vei da prin sare, după care vei curăța cu ea suprafețele cu probleme.

De asemenea, în același scop poți să apelezi și la produse de curățenie organice pe bază de enzime. Acestea din urmă sunt proteine de origine 100% naturală, regenerabile, având puterea de a curăța pentru că dezintegrează rapid substanțele de origine organică. Enzimele pot fi utilizate cu încredere pentru orice suprafață, inclusiv pentru vasele tale, întrucât au pH neutru, nu sunt corozive.

Dezinfectant pentru toaletă cu praf de copt și cu lămâie
Lămâia distruge bacteriile, iar praful de copt are suprafețe abrazive. Pentru a obține amestecul, va trebui să pui în toaletă oțet și suc de lămâie. Apoi vei presăra și praful de copt. Vei lăsa totul să acționeze aproximativ 10 minute și după aceea vei curăța cu o perie specială.
Nu vei greși nici dacă vei aplica acest dezinfectant în chiuvete!

Soluție pentru îndepărtarea mucegaiului cu ulei esențial de tea-tree
Mucegaiul este extrem de periculos pentru aparatul respirator, cu atât mai mult când este vorba despre plămânii mai sensibili ai unui copil. Din acest motiv trebuie să te străduiești permanent să îl ții departe de casa ta. Îți va fi mai la îndemână să reușești dacă îți vei pregăti singură o soluție formată din apă (2 căni) și ulei de tea-tree organic (3 picături). Vei pune amestecul într-un pulverizator și, o dată pe săptămână, vei stropi cu el pereții (inclusiv în spatele mobilei). Îl vei distribui pe suprafețe cu o cârpă uscată.

Produse organice pe bază de enzime
Asemenea ingredientelor menționate mai sus, și aceste produse de curățenie sunt naturale și lipsite de substanțe toxice, fiind 100% sigure pentru organism. În plus, având pH neutru vor feri pielea adulților și copiilor de orice iritații.

Surse:
www.momtastic.com, www.globalhealingcenter.com, www.thespruce.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Concurs! Tu ce produse folosești pentru bebelușul tău? Sinceritatea ta va fi răsplătită cu un voucher de 300 de lei
  Concurs! Tu ce produse folosești pentru bebelușul tău? Sinceritatea ta va fi răsplătită cu un voucher de 300 de lei

  Grija este ceva foarte natural. Iar instinctul unei mame care are grijă de copilașul ei este fără de greș. Și pentru că noi avem încredere în instinctele tale de mamă și...

  Când și de ce începi să folosești produse de styling pentru părul copilului?
  Când și de ce începi să folosești produse de styling pentru părul copilului?

  Încă de când vei observa puful delicat de pe capul bebelușului tău, vei ști pe dată că acesta are nevoie de o îngrijire specială. Ulterior, vei sesiza cu bucurie cum...

  Cele mai ordonate și mai dezordonate zodii. Cine are cea mai mare curățenie în casă
  Cele mai ordonate și mai dezordonate zodii. Cine are cea mai mare curățenie în casă

  Dacă pentru unii dintre noi contează enorm ca totul să fie la locul lui, să fie curățenie perfectă și să găsim cu ușurință orice lucru din casă sau de la birou, pentru alții...

  Cum fac sex Anca Serea și Adi Sână, într-o casă cu 6 copii: "În liniște... Avem o saltea de calitate și un pat..."
  Cum fac sex Anca Serea și Adi Sână, într-o casă cu 6 copii: "În liniște... Avem o saltea de calitate și un pat..."

  Cum putem păstra o viață intimă activă atunci când avem copii? Anca Serea ar putea fi una dintre cele mai potrivite persoane care să ne răspundă la această întrebare.

  Distracție garantată și în casă! Ce produse alegi pentru cel mic
  Distracție garantată și în casă! Ce produse alegi pentru cel mic

  Ce facem atunci când vremea capricioasă nu ne lasă să ieșim la joacă? Mutăm distracția în casă! Dar cum facem să ținem plictiseală de parte? Ei bine, din fericire, nu...

  Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang
  Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

  Una dintre marile provocări ale vieții de părinte este să găsești cele mai potrivite formule de a-i transmite copilului tău mesajele pe care le dorești. În special copiii...

  10 fraze Montessori pe care să le folosești în loc de banalul „Bravo!”
  10 fraze Montessori pe care să le folosești în loc de banalul „Bravo!”

  Una dintre cele mai cunoscute metode educaționale din toate timpurile, Metoda Montessori, propune implicarea copilului în activități ludice și educative care să poată fi...

  Un copil fumează 150 de țigări pe an într-o casă de fumători
  Un copil fumează 150 de țigări pe an într-o casă de fumători

  Un studiu a evidențiat faptul că un copil aflat într-o casă de fumători poate să ajungă să „fumeze" până la 150 de țigări în decursul unui an.

  © 2022 Qbebe