Ce nu se face în ziua de Paște

Ce nu se face în ziua de Paște

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pentru ziua de Paște sunt cunoscute o mulțime de tradiții și superstiții despre care se spune că te ajută să te bucuri de un an prosper și de noroc, precum să ciocnești ouăle cu cei dragi pentru a te bucura de o familie unită. Îți explicăm în continuare în detaliu care sunt acestea, precum și diverse obiceiuri din întreaga țară, unele perpetuate din vremuri străvechi până în zilele noastre.

ce sa nu faci de paste

Ce nu este bine să faci de Paște

În ziua de Paște nu este bine să adormi pentru că se consideră că vei fi în restul anului somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă și te va prinde ploaie când vei vrea să lucrezi câmpul.
În ziua de Paște nu trebuie să mănânci oul cu sare deoarece se crede că vei transpira tot anul.

Iată ce nu trebuie să faci de Paște!

 • Nu ciocni ouăle de Paște pe lateral – în prima zi de Paște trebuie ciocnite ouăle doar cap în cap, în a doua zi cap cu dos, iar în a treia zi dos cu dos
 • Nu purta haine vechi – obiceiul de a purta haine noi este un semn de respect pentru sărbătoare, dar și pentru că semnifică primenirea trupului și a sufletului, așa cum se primenește întreaga natură odată cu primăvara. Se spune că hainele noi, la fel ca apa, au un rol purificator. De aceea este bine ca femeile să aibă măcar o cămașă nouă, iar bărbații măcar o pălărie.
 • Nu trebuie să fii trist sau să plângi – preoții spun că nimeni nu trebuie să fie trist în această zi și nici să plângă, iar bucuria să domnească pretutindeni.
 • Nu se aruncă lumânarea de la slujba de Înviere – această lumânare trebuie păstrată deoarece se consideră că are rol protector pentru o revărsare de apă, grindină și trăsnet.
 • Nu te spăla cu apă obișnuită – o tradiție binecunoscută pentru ziua de Paște este ca toți membrii familiei să se spele cu apă neîncepută, dintr-un izvor (care curge), în care se pune un ou roșu și un ban de argint, ceea ce înseamnă că cei care o folosesc vor fi sănătoși și cu fața frumoasă, argintul simbolizând noroc la bani.
 • Nu mânca singur primul ou ciocnit – se spune că este bine să mănânce din el toată familia pentru a rămâne mereu împreună. Oul trebuie spart, curățat și împărțit de capul familiei.
 • Nu mânca altceva decât un ou prima dată la masa de Paște – se crede că acesta îți va aduce sănătate trupului pe parcursul anului. După ou poți mânca carne de pește și de pasăre pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea.
 • Nu lăsa ca pragul să-ți fie călcat decât de un bărbat – se spune că dacă vrei să ai noroc tot anul este important ca prima persoană care îți intră în casă să fie un bărbat.

Ce este bine să faci de Paște

 • Privește într-o cofă cu apă neîncepută – se spune că vei avea vederea bună în restul anului
 • Privește în apa din fântână – această recomandare este destinată flăcăilor și fetelor pentru a fi curați și frumoși ca apa de izvor
 • Ciocnește un ou cu cei dragi – se pune că persoanele cu care ciocnești ouă vopsite în ziua de Paște le vei revedea în lumea cealaltă
 • Dacă păstrezi un ou roșu timp de 40 de zile după Paște și nu se strică înseamnă că norocul te va călăuzi întregul an. Dacă ciocnești un ou cu două gălbenușuri se spune că te vei căsători curând. Dacă vrei să te măriți cât mai repede, este bine să păstrezi cojile de la ouă. Coaja ouălor de Paște, îngropată în pământ, apără vitele de deochi.
 • O bucățică de fier așezată sub prag de Paște îți aduce protecție pentru casă. O superstiție mai puțin obișnuită spune că femeia poate să bată bărbatul o singură dată pe an, în sâmbătă Paștelui.

Credințe populare de Paște

Se crede că în ziua de Paște cerurile se deschid, iar sufletele celor morți se pot întoarce acasă pentru a-și proteja rudele dragi. În acest sens, se consideră că personale care mor în ziua de Paște sau în Săptămâna Luminată ajung direct în Rai, ușile Raiului fiind deschise, iar ale iadului închise. Tot din acest motiv, se crede că bebelușii care vin pe lume în prima zi de Paște se bucură toată viața de noroc.

Băieții și fetele care se scaldă într-o apă curgătoare în dimineața primei zile de Paște, înainte de răsărit, vor fi “iuți, sprinteni, ușori, sănătoși, harnici și iubiți.“

Tata si fiu la rau

Cocoșul sfințit de Paște era considerat o sursă de belșug, sănătate și dragoste. Oamenii aduceau în trecut cocoși la slujba de Înviere, pe motiv că cel căruia îi va cânta primul cocoșul în acea noapte va avea noroc tot anul. După aceea cocoșii erau dați de pomană săracilor.

Există zone din Transilvania unde fetele se spălau cu apă de pe roata morii pentru a fi frumoase, iar feciorii păzeau pe un deal toaca zi și noapte; cei care o furau cereau bani grei pentru răscumpărare, iar cei care o păzeau, de luni până joi, erau cinstiți cu mâncare și băutură. După aceasta făceau un joc și coborau toți în centrul satului și mâncau pe câmp; în prezent se duc la casele rudelor. Alt obicei este ca după întoarcerea de la Înviere și după ce iau anafura, toată familia să mănânce o bucățică de slănină, un ou roșu și pască pentru a fi “curați ca pasca, sănătoși ca oul și grași ca porcul”.

Tot în Transilvania era cunoscut obiceiul denumit Bricelatul. Astfel, flăcăul care ieșise primul la arat îi putea pedepsi pe toți care greșiseră în post, bătându-i la tălpi cu un băț numit vergel. După obicei urma o petrecere, care se repeta și în celelalte zile ale Paștelui.

În Maramureș, mai exact în zona Lăpușului, dimineața în prima zi de Paște copiii mai mici de 9 ani merg la vecini și prieteni să anunțe Învierea Domnului, iar gazda dăruiește fiecăruia câte un ou roșu. La plecare copiii mulțumesc pentru dar și urează gospodarilor Sărbători fericite. Este important ca pragul casei să fie trecut de un băiat, ca să nu fie discordie tot anul în acea gospodărie.

Surse: www.libertatea.ro, https://observator.tv, ziarulunirea.ro,www.mediafax.ro, www.gandul.ro

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Dragă familie, copilul este doar al meu, nu al tuturor. EU fac planuri pentru ziua lui de naștere, nu voi
Dragă familie, copilul este doar al meu, nu al tuturor. EU fac planuri pentru ziua lui de naștere, nu voi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta
  Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta

  Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase și este marcată de numeroase tradiții și obiceiuri, pe care mulți români le respectă cu sfințenie, de ani de...

  I-am dat copilului prietenei mele paste gătite cu vin roșu și mi-a spus că am fost extrem de iresponsabilă
  I-am dat copilului prietenei mele paste gătite cu vin roșu și mi-a spus că am fost extrem de iresponsabilă

  O mamă de peste hotare s-a supărat pe prietena ei, pentru că aceasta i-a oferit copilului său paste cu sos de vin roșu. Femeia însă, nu crede că a făcut nimic greșit. Cine are...

  O mamă îmbrăcată în iepuraș de Paște surprinsă în timp ce împărțea prezervative la o școală primară
  O mamă îmbrăcată în iepuraș de Paște surprinsă în timp ce împărțea prezervative la o școală primară

  O mamă din Texas a cauzat un mare scandal după ce a împărțit ouă de Paște copiilor la Școala Primară Gullet din Austin. Majoritatea ouălor era umplute cu dulciuri, însă...

  Copiii nu mai au vacanță de Paște în anul școlar 2023-2024. Când vor beneficia de zilele libere
  Copiii nu mai au vacanță de Paște în anul școlar 2023-2024. Când vor beneficia de zilele libere

  La finalul lunii ianuarie, Ministerul Educației a lansat dezbaterea publică referitor la structura anului școlar 2023-2024. Se menține structura pe module, vacanța din perioada...

  Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei
  Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei

  Maria Sharapova este însărcinată! Fosta jucătoare profesionistă de tenis din Rusia și dețînătoarea a cinci titluri Grand Slam a făcut marele anunț chiar în ziua...

  Are 90 de ani, dar face sport în fiecare zi. „Dacă sunt bătrână, nu înseamnă că nu mai pot face nimic”
  Are 90 de ani, dar face sport în fiecare zi. „Dacă sunt bătrână, nu înseamnă că nu mai pot face nimic”

  Cum se menține o femeie în vârstă de 90 de ani la fel de tânără precum una de 60? E simplu. Multă mișcare, mult grădinărit și multă voie bună.

  Ce buchet de flori ar trebui să primești de Ziua Îndrăgostiților ❤️ în funcție de zodia ta
  Ce buchet de flori ar trebui să primești de Ziua Îndrăgostiților ❤️ în funcție de zodia ta

  Printre cele mai apreciate cadouri de Ziua Îndrăgostiților se află și florile. Pentru o surpriză reușită, acestea trebuie să reflecte nu doar preferințele celei care le va...

  Copiii români de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naționala a României
  Copiii români de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naționala a României

  Ziua Națională a României va fi sărbătorită de copiii români de pretutindeni alături de supereroii Itsy Bitsy și Profesorul de Joacă Leon Magdan în cadrul cadrul...

  © 2024 Qbebe