Când vine vorba despre camera copiilor, deciziile par destul de simple. Multe culori, personaje din desene animate și, eventual, detalii amuzante și interactive pentru cei mici. Ei, bine, lucrurile pot fi mai complexe de atât, mai ales în ceea ce privește iluminarea camerei. O lustră sau o aplică nu are doar rol estetic, ci și unul funcțional, deosebit de important pentru sănătatea micuțului tău. Schema de iluminat din camera copilului trebuie să fie concepută cu atenție, păstrând întotdeauna în vedere faptul că această încăpere este una multifuncțională: aici copilul doarme, se joacă și învață.
Iată cum să alegi corect corpurile de iluminat pentru camera copiilor:
1. Siguranța celor mici
Primul aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este siguranța. Este indicat ca cei mici să nu aibă acces direct la becuri, căci se pot arde sau răni, așa că sursele de iluminat pentru tavan sunt cele mai potrivite. Vor fi, totuși, necesare și niște veioze sau alte surse de lumină de lucru: optează pentru corpuri de iluminat cu o bază solidă, ca să nu le poată trânti, sau chiar pentru lămpi ce se atașează de mobilier. Totodată, dacă alegi o lustră masivă, asigură-te că aceasta este foarte bine prinsă în tavan, pentru a evita orice evenimente neprevăzute. Nu în ultimul rând, dacă achiziționezi o lampă de birou, verifică dacă ea dispune de elemente mici, pe care un copil mic le-ar putea desprinde, mesteca sau înghiți.
2. Calitatea luminii
Chiar dacă becurile de diverse culori pot părea tentante, atât pentru tine, cât mai ales pentru cei mici, o lumină colorată nu este benefică pe termen lung. De exemplu, un bec cu lumină verde sau roșie va obosi rapid privirea și va fi complet inutil în cazul în care micuțul dorește să citească sau să își facă temele. Alege, în schimb, corpuri de iluminat cu lumină albă sau galbenă, acestea fiind cele mai sănătoase și cele mai potrivite variante. În plus, încearcă să păstrezi cât mai multă lumină naturală în camera copilului. Pe timp de zi, ține draperiile sau perdelele trase și permite soarelui să pătrundă în încăpere.
3. Activitățile întreprinse de cei mici
Când alegi produsele pentru camera copiilor, ține cont și de activitățile acestora. Mai exact, dacă fiul tău adoră să citească înainte de culcare, instalează o lampă de perete în dreptul patului, care poate fi aprinsă și stinsă ușor. De asemenea, în cazul în care copilul tău are o pasiune pentru desenat, pictat sau scris, asigură-i lumina necesară cumpărând o lampă de birou de la Vivre, în nuanța lui preferată. Nu omite nici pasiunile celui mic. De exemplu, dacă este atras de astronomie, decorează-i camera cu lămpi în formă de stele, lună sau planete.
4. Tehnologie și versatilitate
În prezent, există zeci de tipuri de becuri și corpuri pentru iluminat. Așadar, este indicat să profiți de evoluția tehnologică și să alegi cele mai performante produse. O idee excelentă este să optezi pentru lumini smart, a căror culoare poate fi modificată cu ajutorul unei telecomenzi. Acest gen de lumină nu este doar distractivă pentru cei mici, dar este și o alegere bună pentru sănătatea lor. O lumină albă este perfectă pentru teme și învățat, o lumină galbenă este mai caldă și mai relaxantă, iar luminile colorate pot fi minunate pentru petreceri sau ora de joacă. Unele sisteme de lumini pot chiar să imite lumina naturală, astfel încât ritmul circadian al celui mic să nu fie întrerupt și somnul lui să fie mereu unul odihnitor.
5. Designul interior
După ce te asiguri că iluminarea camerei respectă regulile importante descrise mai sus, este timpul să te concentrezi asupra designului interior. La acest capitol, micuțul tău poate fi un real ajutor, așa că nu ezita să te consulți cu el. Este posibil să își dorească o cameră tematică, să își creeze un colț pentru diferite activități sau să aibă o idee creativă.
În final, orice corpuri de iluminare ai alege, cel mai important este ca cel mic să se simtă confortabil în camera lui.