Cum să-i spui copilului că are o boală terminală

Cum să-i spui copilului că are o boală terminală

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre cele mai grele provocări prin care poate trece un părinte este să afle că nu se mai poate face nimic pentru copilul său, că acesta își va pierde viața. De asemenea, pe lângă o astfel de povară, părintele trebuie să-și adune forțele și să-și canalizeze resursele pentru a reuși să discute cu copilul despre ceea ce va urma. Dacă anumiți părinți cred că este necesar să dezvăluie cât mai multe informații copilului pentru a se adresa temerilor sale, alții consideră că este mai bine să poarte discuții cât mai simple și la obiect. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi câteva sfaturi legate de cum ar fi recomandat să procedezi când îi spui copilului că are o boală terminală, astfel încât acesta să devină capabil să-și exprime temerile și să simtă că are pe cine să se bazeze.

Găsește momentul potrivit pentru a-i vorbi despre ceea ce urmează

Când vine vorba să-i spui copilului tău că are o boală terminală, nu se poate spune că poți găsi momentul ideal pentru a realiza un astfel de demers. Cu toate acestea, ține minte că nu este indicat să te apuci să-i vorbești despre moarte în momente cum ar fi, de exemplu, înainte de culcare, înainte să meargă la școală sau când se află în compania unui prieten. Astfel, este preferabil să găsești un loc în care amândoi să vă simțiți în largul vostru și să puteți discuta în liniște.

De asemenea, nu strică să vă antrenați în activități datorită cărora conversația să devină mai puțin directă. De pildă, puteți sta de vorbă în timp ce desenați, în timp ce vă jucați sau în timp ce faceți o plimbare. Procedând așa, de fapt se creează mai puțină presiune și, totodată, pot interveni pauze binevenite într-o discuție atât de serioasă. 

mama care isi imbratiseaza fetita bolnava de cancer

Ține cont de informațiile pe care copilul le are deja

Un punct de pornire pentru o discuție în care să-i spui copilului că are o boală terminală este să afli ce știe deja și ce și-ar dori să mai știe. În acest scop, începe prin a-i adresa următoarele întrebări: „Ce știi despre ce se întâmplă cu tine acum? Ești îngrijorat/ă? Ce crezi că urmează să se întâmple? Este ceva ce ai vrea să-ți spun?”

De altfel, când discuți cu copilul tău despre moarte, este esențial să ții cont de modul în care va reacționa și să ghidezi conversația astfel încât să nu ajungă să se simtă mult prea copleșit. Ca să îți dai seama dacă este cazul să continui discuția sau să o lași pentru altă dată, ține seama de anumite reacții ce țin de limbajul corpului, cum ar fi, de exemplu, faptul că nu te mai privește în ochi, că se agită etc. 

În același timp, nu insista să oferi prea multe informații într-o singură discuție. În schimb, este mai bine să recurgi la informații cât mai precise, prezentate treptat, cât mai simplu, lăsându-i un răgaz ca să le proceseze. 

Alege cu grijă limbajul și tonul discuției

Când te hotărăști să-i dezvălui copilului că suferă de o boală terminală, încearcă să mizezi pe limbajul pe care știi că îl înțelege, în condițiile în care este cel folosit de obicei în discuțiile voastre. Spre exemplu, dacă îi spui unui copil mic despre moarte că este precum „s-ar duce seara la culcare”, acesta poate ajunge să se teamă să mai meargă la culcare pentru că se gândește că nu se va mai trezi a doua zi. O variantă să-i vorbești despre moarte este să-i explici că toate ființele mor, că boala strică anumite părți ale corpului nostru, care nu mai funcționează deloc.

Practic, copilul este cel care îți sugerează ce limbaj ar trebui să folosești. Spre exemplu, dacă începe să-ți adreseze o întrebare cum ar fi „Când o să ajung în rai...”, de fapt te face să înțelegi ce are nevoie să audă de la tine. 

Pentru a găsi modalitatea adecvată de a începe cu copilul o discuție despre ce se va întâmpla cu el, raportează-te și la felul în care înțelege conceptul de moarte, în funcție de vârstă. De exemplu, preșcolarii nu reușesc să realizeze încă ideea de permanență a morții. Copiii care sunt la școală încep să înțeleagă faptul că moartea înseamnă separare. În ceea ce-i privește pe adolescenți, pentru că sunt conștienți de propriul corp, văd moartea ca o distrugere a vieții și a corpului, ca pe o amenințare. 

În plus, când îi spui copilului că suferă de o boală terminală este esențial să fii atentă la tonul vocii. Chiar dacă, în momentele în care suntem dominați de anxietate tindem să vorbim într-un ritm alert, este indicat să faci eforturi să-ți păstrezi calmul și să vorbești în ritm lent. În acest context, nu numai că îți alegi cuvintele cu mai multă grijă, dar poți să fii atentă și la reacțiile copilului. 

Pregătește-te să răspunzi la întrebări variate

Cum îi răspunzi copilului la diverse întrebări despre moarte depinde în special de cât de deschisă alegi să fii. De exemplu, poți alege să fii cât mai sinceră și să-i furnizezi cât mai multe informații, în funcție de vârsta pe care o are. Totodată, dacă nu te simți capabilă să-i vorbești despre moarte direct, poți opta să vii cu replici precum: „Tratamentul pe care îl făceai nu mai dă rezultate, de aceea acum o să-ți dăm pastile ca să te simți mai bine, dar nu îți pot spune exact ce se va întâmpla dacă nici acestea nu te vor mai ajuta...”. Mai mult, ca să reușești să găsești modalitatea de a-i răspunde măcar parțial la anumite întrebări, raportează-te permanent și la ideile copilului despre moarte.

În situația în care ajungi la concluzia că nu poți să-i dai un răspuns care să clarifice anumite nelămuriri, este în regulă să-i spui că, deocamdată, nu știi ce să-i spui, dar că vei reveni cu explicații de îndată ce vei afla mai multe lucruri. 

mama care sta intinsa pe patul de spital alaturi de fetita ei bolnava

Amintește-i că ești dispusă oricând să stați de vorbă

Mai ales copiii mai mari ce se confruntă cu boli terminale pot avea momente în care să ezite să discute cu părinții de teamă să nu-i îngrijoreze și să-i întristeze și mai mult. Din acest motiv, contează enorm să profiți de orice ocazie ca să-ți asiguri copilul că ești mereu dornică să îl asculți și că îl susții întotdeauna. Spre exemplu, spune-i că: „Poți să îmi pui orice întrebare, chiar dacă ai impresia că o să mă supăr. Vom fi împreună, indiferent de ceea ce se întâmplă”. 

Ca să îl convingi mai mult de faptul că are posibilitatea să stea de vorbă cu tine ori de câte ori simte nevoia, oferă-i oportunități ca să-i răspunzi la diferite întrebări. 

Asigură-l că nu este și că nu va fi singur

Pentru un copil cu o boală terminală este foarte important și să știe că va fi iubit indiferent de evoluția stării sale de sănătate, dar și după ce nu va mai fi în viață. Ai în vedere să abordezi un asemenea subiect întrucât moartea poate surveni în orice moment, de exemplu imediat după ce părăsești încăperea în care ai stat alături de copilul tău. Ca să nu te simți vinovată în cazul în care nu îi vei fi alături chiar în acele momente și că vei fi iertată, insistă asupra ideii că moartea este neprevăzută și că lucrul care contează cel mai mult este dragostea dintre voi, care nu se va stinge niciodată. 

Indiferent de modul în care alegi să-i spui copilului că are o boală terminală, nu uita să fii cât mai blândă și cu tine însăți, ținând cont de faptul că te regăsești într-o situație extrem de dificilă. Mai mult decât atât, amintește-ți mereu că esențial este să-i arăți copilului tău că este ascultat și că îi vei fi alături indiferent de ceea ce va urma. 

Cea mai dificilă întrebare pe care copilul tău ți-o va adresa vreodată. Știi cum să îi răspunzi?

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: cclg.org.uk, thebraintumourcharity.org, younglivesvscancer.org.uk

Articolul urmator
Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni
Lucruri pe care NU ar trebui să le spui niciodată unui părinte de gemeni

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îi spui copilului că are autism?
    Cum îi spui copilului că are autism?

    Autismul este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în rândul copiilor, iar membrii familiilor sunt în dilemă: a spune sau a nu spune copilului...

    Lista de dorințe a unei mame cu cancer în fază terminală: „Vreau să-mi învăț copilul să folosească olița și să scrie primul cuvânt”
    Lista de dorințe a unei mame cu cancer în fază terminală: „Vreau să-mi învăț copilul să folosească olița și să scrie primul cuvânt”

    O mamă de 34 de ani, bolnavă de cancer în fază terminală, a scris o listă de dorințe, cu lucruri pe care vrea să îl învețe pe fiul ei, înainte să moară.

    7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală
    7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

    Începutul de an școlar este așteptat atât cu bucurie, cât și cu multă emoție. Încă de când copilul tău face primii pași în universul școlii,...

    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

    Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

    Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare
    Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare

    Una dintre marile provocări cu care trebuie să se confrunte părinții este legată de somnul copilului. Fie că este vorba despre o oră de culcare târzie sau despre coșmaruri,...

    Iată de ce să nu îi spui niciodată copilului: „Te las aici și plec fără tine”
    Iată de ce să nu îi spui niciodată copilului: „Te las aici și plec fără tine”

    „Dacă mai faci așa, te las și plec fără tine, ai înțeles?”, este o amenințare la care mulți părinți recurg atunci când se simți depășiți de un...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!
    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!

    Din ce în ce mai multe persoane au o relație nesănătoasă cu mâncarea, iar bazele acestei relații sunt puse în copilărie. Tocmai de aceea, specialiștii în...

    © 2024 Qbebe