Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Trucul șiret al unei mame care face copiii să își strângă jucăriile

Anul trecut, după sărbătorile de iarnă, o mamă a postat pe Instagram o sugestie legată de cum un copil ar putea fi convins să-și adune jucăriile împrăștiate. Aceasta a precizat că scopul ei a fost să vină în sprijinul părinților care s-au săturat să facă ordine prin casă după sărbători, ajutându-i să-și determine copiii să fie ordonați și  mai responsabili.

Sugestia unei mame pentru a determina un copil să se apuce să-și strângă jucăriile

O mamă a venit cu o soluție, ce ar putea fi pusă în practică de către toți cei care au probleme din cauza faptului că nu îl pot convinge pe copil să-și adune jucăriile. Este necesară o cutie mare de plastic, transparentă, cu capac, în care jucăriile lăsate pe unde nu trebuie vor intra ca la „o închisoare".Cutia va fi denumită „Închisoarea Jucăriilor" și pe ea va fi scris mesajul: „Le-ai lăsat împrăștiate și eu le-am strâns/,Acum ele sunt în posesia mea/, Așa că ai ghinion/Ca să le iei înapoi, te rog să faci o treabă prin casă/ Apoi ele vor fi din nou ale tale/,Așa cum era înainte". Mama nu a uitat să deseneze, pe capacul cutiei, cu marker-ul permanent, o inimioară și să se semneze „Mami".

Propunerea a fost apreciată de către cei ce au văzut-o, care au trimis mesaje, precizând că  vor urma sfatul și că vor face o „închisoare a jucăriilor" pentru copiii lor.

Femeie ce este alaturi de o fetita ce vrea sa puna la loc jucariiAlte metode prin care un copil poate fi convins să nu-și mai lase jucăriile împrăștiate peste tot

Psihologii vin cu acest sfat: copiii trebuie să învețe să fie ordonați de la o vârstă fragedă pentru a reuși să fie responsabili cu lucrurile lor și să devină organizați, pe măsură ce vor crește.
În funcție de vârsta pe o are copilul, părinții pot să aleagă mai multe metode prin care acesta va învăța să-ș adune și singur jucăriile:
Se va apela la un cântec ori de câte ori jucăriile nu sunt la locul lor
Este o metodă eficientă pentru copiii mici, care vor înțelege mai bine limbajul prin intemediul cântecului. Sunt suficiente niște versuri simple, repetitive, spun experții, pentru ca un copil să ajungă să fie mai receptiv la ceea ce i se spune (De exemplu, se va face un cântec din versurile „Pune jucăriile în găletușă, pune-le în găletușă!"). Ca să perceapă sarcina pe care trebuie să o îndeplinească și ca pe ceva distractiv, părinții pot cânta alături de copil.

Jucăriile vor fi duse să se odihnească
Un copil poate fi mai motivat să-și pună jucăriile la loc dacă i se va spune că și acestea au nevoie de odihnă pentru a fi mai „vesele" când se va juca iar cu ele.

„Competiția" de strâns jucăriile
Jucăriile vor ajunge mai repede unde trebuie dacă un copil va fi invitat la o competiție intulată: „Cine strânge mai repede". Părinții și copiii se vor distra și ordinea va fi mai rapid restabilită.

„Să găsim ceva albastru, galben etc."
O activitate ludică ce va presupune ca fiecare participant să găsească jucăriile de o anumită culoare și să le pună la locurile lor va convinge copilul să se apuce să le adune pe cele risipite peste tot.

Va fi chemată „Zâna Jucăriilor"
Acest personaj se va referi la o zână care nu are propriile ei jucării și le va dori pe cele ale copiilor. Ea nu va fi atrasă de cele care sunt puse la locul lor și le va putea lua doar pe acelea lăsate în dezordine. Știind că „Zâna" ar putea veni oricând să ia jucării, copiii pot fi motivați să-și strângă jucăriile.

Se vor pune la dispoziția copilului recipiente „prietenoase"
Un truc pentru a convinge copilul să fie mai ordonat cu jucăriile este să i se ofere niște recipiente, în care va urma să le pună. Acestea se vor desface ușor,  vor fi simplu de manipulat, vor avea  forme și culori atractive etc..

Sarcinile mari vor fi divizate în unele mici
Pentru ca un copil să nu se simtă copleșit de sarcina de a-și aduna jucăriile, este ideal să fie implicat în mai multe sarcini mai mici, explică psihologii. Vor deveni mai motivați să-și facă treaba și vor avea senzația că o vor finaliza mai rapid.

Specialiștii în psihologia infantilă insistă asupra ideii: pentru ca un copil să se obișnuiască să fie atent cu jucăriile lui și să le țină în ordine, este necesar să fie familiarizat cu o rutină în acest sens,  este bine ca unul dintre părinți să-i fie alături când face acest demers și va fi lăudat pentru toate progresele pe care le va face în privința păstrării ordinii.

Surse:
www.b-inspiredmama.com, www.en.stories.newsner.com, www.fatherly.com, www.themilitarywifeandmom.com, www.whattoexpect.com

Surse poze:
www.instagram.com

Trucul simplu care te ajută să ai mereu casa curată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum îți convingi copiii să participe la curățenie? Strategia genială a unei mame este răspunsul
  Cum îți convingi copiii să participe la curățenie? Strategia genială a unei mame este răspunsul

  Să ne imaginăm următorul scenariu. Este ora 21:00, în timpul săptămânii. Cu chiu, cu vai, ți-ai convins copiii să se bage în pat și să se culce înainte de...

  Revolta unei mame către un profesor: „ASTA face o mamă care nu crede în capul plecat, în frica de notă și în terorizarea copilului să-și ia unul salariul!”
  Revolta unei mame către un profesor: „ASTA face o mamă care nu crede în capul plecat, în frica de notă și în terorizarea copilului să-și ia unul salariul!”

  Atitudinea mamei care a scris un mesaj către profesorul de latină al fiului ei poate fi al oricărui părinte care s-a săturat să-și vadă copilul petrecând prea mult timp cu...

  Motivele nebănuite ale unei mame ce și-a ucis copiii apoi s-a aruncat de pe un pod
  Motivele nebănuite ale unei mame ce și-a ucis copiii apoi s-a aruncat de pe un pod

  O știre șocantă vine de peste ocean! O mamă din Carolina de Nord și-a ucis cei doi copii, după care și-a luat propria viață, aruncându-se de pe un pod.

  Fotografia care a uimit Internetul: primul RMN al unei mame care își sărută copilul
  Fotografia care a uimit Internetul: primul RMN al unei mame care își sărută copilul

  Fotografia care a uimit internetul – în sfârșit putem vedea cum arată creierul nostru atunci când ne sărutăm bebelușul, dar și cum arată creierul său atunci...

  10 beneficii pe care le are copilul unei mame care lucrează
  10 beneficii pe care le are copilul unei mame care lucrează

  De cele mai multe ori mamele care lucrează se învinovățesc că nu petrec suficient timp cu copiii lor sau că din cauza carierei ratează momente importante din viața acestora....

  10 intrebări pe care să nu i le pui niciodată unei mame
  10 intrebări pe care să nu i le pui niciodată unei mame

  Ca proaspătă mămică, sunt o mulțime de lucruri noi cărora trebuie să le faci față. Cineva spunea că maternitatea este cea mai dificilă „meserie" din lume. Nopți...

  Video: Declarațiile cutremurătoare ale unei mame care și-a pierdut copilul la Colectiv
  Video: Declarațiile cutremurătoare ale unei mame care și-a pierdut copilul la Colectiv

  Ioana Victoria Geambaşu, o tânără din Mizil, judeţul Prahova, avea numai 18 ani, doar ce luase bacalaureatul cu media 9.51, era olimpică la matematică şi își dorea să...

  © 2019 Qbebe