Cu ce se curăță talpa fierului de călcat?

Andreea Bitar

Dacă talpa fierului tău de călcat începe să arate ca și cum ar avea nevoie de o curățare, este posibil să te confrunți cu situația în care nu știi exact ce substanțe să folosești. De multe ori, substanțele de curățare din comerț pot fi extrem de abrazive, ceea ce, în timp, poate duce la deteriorarea fără remediu a fierului tău de călcat. Află, în cele ce urmează, cum îți poți curăța sigur și eficient talpa fierului tău de călcat.

Curățarea fierului de călcat cu pastă de dinți

 Un lucru puțin cunoscut de mulți este că pasta de dinți este un produs extrem de versatil. Pe lângă asigurarea igienei orale de zi cu zi, pasta de dinți are numeroase alte întrebuințări, iar una dintre acestea este chiar curățarea eficace a tălpii fierului de călcat. În plus, este un produs ieftin, cu întrebuințare îndelungată.

Așadar, atunci când vine vorba despre curățarea fierului de călcat cu pastă de dinți, iată ce trebuie să faci:

 • distribuie o cantitate mică de pastă de dinți pe întreaga suprafață a tălpii fierului de călcat, cu accent pe zonele mai afectate de reziduuri, lasă pasta să acționeze preț de unul sau două minute, după care curăță temeinic talpa fierului de călcat cu o lavetă curată, până când pasta de dinți este complet eliminată de pe suprafață
 • pentru a încheia procesul, umple rezervorul de apă al fierului de călcat, bagă în priză fierul de călcat și apoi așază-l pe un prosop vechi sau pe o cârpă de curățat, activează funcția de abur și las-o pornită aproximativ trei minute.   

Curățarea fierului de călcat cu oțet

Pentru a curăța fierul de călcat cu oțet, vei avea nevoie de un prosop pe care nu îl mai folosești, pe care îl vei înmuia în oțet. După care, vei așeza fierul de călcat pe acest prosop și îl vei lăsa să stea aproximativ 30 de minute, cu talpa situată pe prosop. După ce cele 30 de minute s-au scurs, vei șterge cu o lavetă curată și uscată talpa fierului, care va arăta ca nouă. Această metodă este extrem de eficientă mai ales dacă talpa fierului de călcat prezintă rugină. 

O altă metodă folositoare, tot cu ajutorului oțetului, presupune adăugarea unui amestec de o parte apă distilată și o parte oțet alb distilat în rezervorul de apă al fierului de călcat. După aceasta, vei lua un prosop folosit pe care îl vei călca utilizând funcția de abur a fierului, așa încât amestecul să pătrundă și să curețe în profunzime fierul de călcat. Vei observa că, pe măsură ce calci prosopul, prin funcția de abur se vor elimina reziduuri din interiorului fierului.

Curățarea fierului de călcat cu sare

Sarea conține ingrediente care pot servi drept surfactanți eficienți, dar totodată blânzi, așa încât o poți folosi pentru curățarea fără probleme a fierului tău de călcat. Vei avea nevoie de o foaie de hârtie cerată, cum ar fi hârtia de copt, de exemplu, pe care vei presăra din belșug sare, pe întreaga sa suprafață. După care vei băga fierul de călcat în priză, vei aștepta ca talpa fierului să se încălzească, apoi vei începe să calci coala de hârtie cerată, cu mișcări apăsate, înainte și inapoi, pentru ca sarea să se încălzească bine și să își facă efectul. După câteva minute, poți ridica fierul și curăța excesul de sare și vei constata că talpa acestuia este perfect curată și strălucitoare. 

Curățarea fierului de călcat cu paracetamol

Dacă talpa fierului tău de călcat arată irecuperabilă, atunci paracetamolul s-ar putea să fie soluția de care ai nevoie. Metoda de curățare a tălpii fierului de călcat cu ajutorul tabletelor de paracetamol a devenit virală pe internet peste noapte, iar acest lucru nu e de mirare, pentru că metoda chiar funcționează și este foarte ușor de folosit. 

Tot ce trebuie să faci este să bagi fierul în priză, să îl setezi pe funcția maximă de căldură și să presezi talpa acestuia peste pulberea obținută din sfărâmarea unei tablete, sau două, de paracetamol. Asigură-te că talpaeste acoperită în întregime de pulbere și las-o să acționeze preț de un minut, după care șterge temeinic cu o cârpă uscată, dar atenție să nu te arzi.

Poți repeta acest proces o dată la câteva luni, pentru rezultate optime.

Cu ce se curăță fierul de călcat la interior

Pentru a curăța cu succes interiorul fierului de călcat, vei avea nevoie de o periuță de dinți pe care nu o mai folosești, o scobitoare, oțet alb distilat, apă distilată și de o lavetă absorbantă sau de un prosop pe care nu îl mai folosești. 

Tot ce trebuie să faci este să amesteci o jumătate de pahar de oțet alb distilat împreună cu o jumătate de pahar de apă distilată și să torni acest amestec în rezervorul de apă al fierului de călcat. După care, vei curăța orificiile de emitere a aburului cu ajutorul scobitorii sau a periuței de dinți, pe care o vei umezi cu puțin oțet distilat înainte. 

În pasul următor vei băga fierul în priză și vei porni funcție de abur, după care vei lăsa fierul pe poziție aproximativ cinci minute. Apoi, vei apăsa butonul de abur și îl vei ține apăsat circa 30 de secunde sau până când aburul este la intensitate maximă. Vei repeta acest proces de cinci ori, după care vei opri fierul de călcat, îl vei scoate din priză și îl vei lăsa să se răcească. 

După ce talpa fierului s-a răcit, vei scurge restul de amestec rămas în rezervorul de apă și îl vei reumple cu apă distilată. Vei activa din nou funcția de abur și, la momentul în care fierul s-a încins bine, vei apăsa din nou butonul de abur de cinci ori, pentru a curăța rezervorul de restul de oțet și de posibile reziduuri rămase în fier.

Este recomandat să folosești apă distilată în loc de apă de la robinet, pentru că aceasta nu conține minerale care pot înfunda fierul. Așadar, optează pentru apă distilată în locul celei de la robinet, ori de câte ori folosești fierul de călcat.

Surse foto: Sursa foto: istockphoto.com.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mama anului: are 15 copii, dintre care 6 adolescenți! Iată cum reușește să aibă cea mai curată casă
  Mama anului: are 15 copii, dintre care 6 adolescenți! Iată cum reușește să aibă cea mai curată casă

  Atunci când ai un copil, să păstrezi casa curată reprezintă o adevărată provocare, mai ales dacă ești ordonată din fire și vrei ca totul să arate mereu impecabil. Jucării...

  Ai tacâmuri din argint în casă? Iată cum le poți curăța, ca să arate ca noi
  Ai tacâmuri din argint în casă? Iată cum le poți curăța, ca să arate ca noi

  Indiferent cât de mult ai grijă de tacâmurile tale din argint, în mod natural ajung să își piardă luciul specific în timp. Pentru că nu este plăcut nici...

  De ce să nu folosești niciodată clor pentru a curăța baia
  De ce să nu folosești niciodată clor pentru a curăța baia

  Clorul, când este utilizat singur, este adecvat pentru a curăța și dezinfecta diferite suprafețe din baie. Dar dacă va fi amestecat cu diverse produse de curățat, poate deveni...

  Cum să îți menții casa curată mai mult timp. Sfarturi utile pentru mămici
  Cum să îți menții casa curată mai mult timp. Sfarturi utile pentru mămici

  Curățenia este importantă nu doar din punct de vedere estetic. Are un impact direct și asupra stării noastre de sănătate! Într-un mediu cu praf și mizerie, microbii, alergenii,...

  Ce reprezintă simbolurile de pe etichetele hainelor
  Ce reprezintă simbolurile de pe etichetele hainelor

  De multe ori cumpărăm haine pe a căror etichetă nu ne uităm niciodată. Acesta este un obicei greșit, deoarece etichetele ne furnizează informații esențiale despre cum trebuie...

  Am 9 copii și casa mea este lună! Nu există scuză pentru a nu face curat
  Am 9 copii și casa mea este lună! Nu există scuză pentru a nu face curat

  Louise are 9 copii, dar asta nu o oprește să facă zilnic ordine în casă. Femeia petrece în jur de 6 ore pe zi făcând curățenie în cele șapte dormitoare ale...

  Gata! S-a demonstrat științific de ce nu trebuie să intri încălțat în casă
  Gata! S-a demonstrat științific de ce nu trebuie să intri încălțat în casă

  Pentru români, dar și pentru alte naționalități, mai ales pentru cele din Asia, a intra încălțat în casa cuiva, inclusiv în propria ta casă, este ceva de...

  © 2023 Qbebe