7 sfaturi pentru un divorț lipsit de drame și conflict

7 sfaturi pentru un divorț lipsit de drame și conflict

Mariana Voinea

Decizia partenerilor de a se separa și de a merge pe drumuri diferite nu trebuie să fie confundată cu un circ în care sunt implicați aproape toți membrii familiei și prietenii cunoscuți. A divorța pe calea amiabilă te scutește de multe acuze ale celor din jur și de situații stânjenitoare în care te ai putea regăsi. În plus, vei scuti foarte multe resurse financiare pe care le-ai consuma pe taxele de judecată și onorariul avocatului.

De câțiva ani, în România s-a implementat sistemul divorțului la notar. Divorțul amiabil durează 30 de zile și implică costuri mult mai mici decât un divorț tradițional. În plus, partenerii își țin "rufele murdare" în familie și nu le afișează întregii lumi.

Avocatul Jeffrey Stephens și psihoterapeutul Ronald Raymond relatează din experiența lor profesională și oferă câteva sfaturi de care orice cuplu aflat în pragul divorțului ar trebui să țină cont. Ambii experți susțin că partenerii care divorțează trebuie să se pună de acord măcar asupra unui singur lucru: amândoi vor să iasă din relație nesifonați, cu pagube materiale minime și protejând emoțiile copiilor lor; asta dacă din căsnicie au rezultat și copii.

Cartea "The Road to Splitsville", redactată de Stephens și Raymond a fost inspirată chiar din dorința cuplurilor de a evita circul din sala de judecată precum și pagubele financiare produse de un divorț foarte lung și foarte costisitor. Practic, foștii parteneri pot evita taxele legale, supărările și toată suferința ce vine la pachet dacă ajung la un acord cel puțin în ceea ce privește separarea lor.

"Divorțul pe care amiabilă nu este benefic doar pentru emoțiile celor doi, ci îi ajută să-și mențină autonomia și statutul în loc să lase un judecător să ia decizia finală. Dacă divorțezi amiabil, tu deții controlul asupra destinului tău", susține Stephens. Cei doi specialiști și autori ne dau și sfaturi demne de luat în considerare pentru a avea a trece cu bine prin divorț fără conflicte și fără supărări.

Divorțul cu copii: trucuri pentru o viață liniștită

Concentrați-vă asupra momentelor plăcute petrecute împreună

În timpul procesului de divorț, de regulă, unul sau ambii parteneri își amintesc doar partea negativă a căsniciei. Ei ajung să se urască și să uite că de fapt la un moment dat s-au îndrăgostit, și-au jurat iubire și își făceau griji unul pentru celălalt. Simpla rememorare a acelor timpuri poate ajuta persoanele aflate în divorț să adopte o atitudine mai puțin ostilă.

"Până la urmă, au existat momente plăcute în care v-ați îndrăgostit unul de altul, v-ați căsătorit, v-ați unit destinele ați adus pe lume copii. Priviți înapoi înainte de a vă gândi la ce subiect să aduceți în discuție în următoarea ceartă. Acele amintiri nu vă vor salva căsnicia, ci pur și simplu vă vor ajuta să treceți prin divorț într-un mod mult mai aproape de normalitate", susțin specialiștii.

Concentrați-vă asupra scopurilor comune și cereți ajutor de specialitate

În cele mai multe cazuri de destrămare a căsnicilor, ambii parteneri au scopuri comune. Cel mai important pe care îl împărtășes cei doi este acela de a trece prin procesul de divorț cu implicare minimă din punct de vedere financiar și emoțional.

"Pentru a economisi timp și lacrimi, aveți nevoie de trei ingrediente importante: dezvăluiri, informații și discuții" afirmă Stephens și Raymond. Fiind implicați în acest proces, foștii parteneri nu realizează că dacă ar discuta deschis despre obligațiile pe care le au în urma divorțului și despre bunurile comune, lucrurile s-ar simplifica.

Totodată este important ca ambii să adune informații prețioase despre datoriile pe care le-au făcut împreună și lucrurile pe care le-au dobândit în timpul căsătoriei și să își dezvăluie unul altuia tot ce au, chiar și fonduri ascunse de care celălalt nu a știut nimic până în acel moment; discutați și despre custodie dacă aveți copii. În cazul în care nu reușiți să ajungeți la un acord, vă recomandăm să apelați la serviciile unui mediator sau al unui consultant în relații.

Divortul: 7 metode imprumutate de la copilul tau ca sa te vindeci mai repede

Divorțul nu este nu reprezintă încheierea permanentă și irevocabilă a relației voastre

În cazul unui divorț, niciunul din parteneri nu mai vrea să îl vadă pe celălalt. Această situație ideală în care foștii soți se evită complet, este aproape imposibilă. De cele mai multe ori, investițiile financiare, proprietățile deținute, copiii sau bunurile comune vă vor aduce împreună la aceeași masă chiar dacă ați divorțat. Comunicarea bazată pe respect este soluția tuturor problemelor, nu numai în timpul divorțului, ci și după. Dacă veți renunța la ură și mânie, veți putea discuta deschis.

imagine cu casa impartita

Priviți divorțul ca pe o afacere

"În multe cazuri divorțul poate avea același impact emoțional ca și moartea", susține psihoterapeutul Raymond. Privind procesul prin lupa legii, divorțul nu este decât un contract de semnat.

"Divorțul devine o simplă tranzacție", susține Stephens. "Cu ajutorul unui mediator foarte bun vei putea încheia cu succes afacerea și bate palma cu fostul partener în condiții amiabile", continuă avocatul de succes. 

Acesta recomandă călduros celor aflați în separare să apeleze la un mediator care doar îi va ajuta. Spre deosebire de judecătorul care poate decide soarta copiilor sau separarea bunurilor în mod inegal, mediatorul doar vă întinde o mână de ajutor să vă înțelegeți mai bine asupra acestor probleme și să deveniți proprii voștri judecători.

Luați în considerare și sfaturile prietenilor, dar cu multă precauție

Este important să asculți sfaturile prietenilor de familie sau celor care v-au fost alături amândurora, care vă cunosc foarte bine. Fiți atenți totuși la cei care sunt mai apropiați de unul dintre voi, dar și la cei care au avut experiențele lor personale neplăcute cu divorțul.

"De cele mai multe ori, oamenii care vă oferă punctul lor de vedere foarte vehement asupra situației prin care treceți, vă pot întoarce împotriva partenerului și vă pot opri din progresul pe care l-ați făcut în mediere", susține Stephens.

Alegeți-vă terapeuți sau psihologi individuali

Odată ce vă despărțiți și căutați ajutor specializat, nu are rost să mergeți la același psiholog. Ședințele de terapie sunt foarte importante pentru a face cu față mai ușor unui divorț și pentru a accepta că și partenerul are sentimentele și nemulțumirile lui.

Studiu: femeile divorțate sunt mult mai fericite

Acceptați și procesați durerea

Întocmai ca și în cazul morții, divorțul, echivalent cu moartea unei relații, poate declanșa durerea. Aceasta se poate manifesta în diferite stadii și la diferite intensități. Cu cât vei accepta mai devreme situația și vei renunța la ură, la tristețe și la a da vina pe celălalt, vei depăși cu brio aceasta etapă a vieții tale.

"Trebuie să mergi mai departe", ne sfătuiește psihoterapeutul. La fel ca o piesă de teatru și viața are părțile ei mai bune sau mai rele.

Nu privi divorțul ca fiind sfârșitul vieții tale, ci sfârșitul unui singur act din piesa ta. Dacă permiți fericirii să intre în viața ta după divorț, vei avea succes și vei uita repede această etapă gri din viața ta colorată, dar dacă îți vei urâ în continuare partenerul, îți face rău ție însuți. 

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: insider.com

Articolul urmator
Această femeie, în prag de divorț, recunoaște că „își împarte” soțul cu alte femei: „Nu mai am nimic de ascuns”
Această femeie, în prag de divorț, recunoaște că „își împarte” soțul cu alte femei: „Nu mai am nimic de ascuns”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Alt divorţ şoc în showbizul românesc! De dragul copiilor se vor despărţi în condiţii amiabile
  Alt divorţ şoc în showbizul românesc! De dragul copiilor se vor despărţi în condiţii amiabile

  Unul dintre cele mai cunoscute cupluri din showbiz s-a destrămat. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla despre cine este vorba!

  Ce mare a crescut băiețelul Ilincăi Vandici. Cum se descurcă vedeta în rolul de mamă singură, după divorț
  Ce mare a crescut băiețelul Ilincăi Vandici. Cum se descurcă vedeta în rolul de mamă singură, după divorț

  Ilinca Vandici este una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi și a format un cuplu alături de omul de afaceri Andrei Neacșu. Cei doi și-au unit destinele în anul...

  George Burcea a lipsit de la ziua fetiţei lui. Ce a făcut Andreea Bălan
  George Burcea a lipsit de la ziua fetiţei lui. Ce a făcut Andreea Bălan

  Actorul nu a fost prezent la petrecerea dată cu ocazia aniversării fiicei sale mai mari, Ella. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi cum a ales Andreea Bălan să-şi...

  Încă un divorț șoc în showbiz! Cuplul își spune adio: „După 7 ani de relație și o minune de copil, am ajuns la final, drumurile noastre s-au separat”.
  Încă un divorț șoc în showbiz! Cuplul își spune adio: „După 7 ani de relație și o minune de copil, am ajuns la final, drumurile noastre s-au separat”.

  Încă un divorț neașteptat în showbiz! Andrei Ștefănescu tocmai a anunțat, printr-un mesaj pe Facebook, că a divorțat de Antonia, după doar un an de căsnicie și șapte...

  De ce am ales să-mi țin copiii la curent cu viața mea amoroasă, după divorț
  De ce am ales să-mi țin copiii la curent cu viața mea amoroasă, după divorț

  Când vine vorba de viața sa amoroasă, această mamă este complet transparentă cu cei doi copii ai săi. Citește în continuare, ca să afli de ce.

  Ce mărturisiri a făcut Cabral despre relația cu tatăl lui. "Tata a avut puţină treabă şi a trebuit să plece. Dar n-a lipsit mult, s-a întors când tocmai împlineam 13 ani"
  Ce mărturisiri a făcut Cabral despre relația cu tatăl lui. "Tata a avut puţină treabă şi a trebuit să plece. Dar n-a lipsit mult, s-a întors când tocmai împlineam 13 ani"

  Cabral este unul dintre cei mai îndrăgiți prezentatori de televiziune de la noi. Atât pe blogul său, cât și în cadrul mai multor interviuri acordate de-a lungul...

  Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge
  Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge

  Una dintre cele mai la îndemână modalități de a te asigura că micuțul tău va avea parte de un start bun într-o nouă zi este să-i oferi micul dejun. Uneori...

  6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos
  6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos

  Adolescenţii sunt acei copii mari, care se îndrăgostesc repede, pe sistemul aici şi acum. Nu e de ajuns că părinţii se obişnuiesc destul de greu cu schimbările fizice bruşte,...

  © 2023 Qbebe