De ce o să te părăsească, chiar dacă aveți un copil împreună

De ce o să te părăsească, chiar dacă aveți un copil împreună

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În cazul în care ești parte dintr-o relație ce s-a construit în ani, te aștepți ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine. Cu atât mai mult cu cât sunteți și părinți, consideri că acest factor va întări mai mult relația și o să vă dea forța să mergeți oricând mai departe. Desigur, faptul că sunteți împreună de mult timp și ați ajuns să vă cunoașteți sunt factori importanți în rezistența unei relații romantice dar, alături de aceștia, există și alții care își pot pune serios amprenta asupra ei. Descoperă, parcurgând articolul de mai jos, câteva dintre principalele motive pentru care se poate ajunge la disoluția unei relații de cuplu ce s-a construit chiar și în zeci de ani. 

Nu mai sunteți îndrăgostiți

Ai fost în situația de a auzi din partea partenerului tău sau de a-i spune chiar tu: Te iubesc, dar nu mai sunt îndrăgostit/ă de tine?” Dacă răspunsul tău este afirmativ, reprezintă un semnal de alarmă și ar trebui să te determine să te gândești că diminuarea dragostei dintr-un cuplu este unul dintre motivele pentru care partenerul poate să te părăsească, chiar dacă aveți un copil. 

Deși îți este foarte greu să accepți așa ceva, ține cont de faptul că, inclusiv în cuplurile cele mai solide, diverse evenimente petrecute în timp (cum ar fi conflicte, despărțiri etc.), dar și reducerea conexiunii dintre parteneri, pot atenua sentimentele de iubire. Cu toate acestea, nu înseamnă că relația voastră se va sfârși neapărat. Străduindu-vă amândoi să contribuiți, învățând cum să vă susțineți dragostea și fiind sinceri unul cu celălalt, lucrurile se pot îmbunătăți. Printre măsurile pe care le-ați putea lua se numără și acestea:

 • Încercați să dăruiți amândoi- Nu vei porni de la ideea că partenerul tău este cel care trebuie să te facă să te simți iubită, să fii fericită, în realitate amândoi aveți „misiunea” aceasta. În acest context, este necesar să dăruiești și tu dragoste, să-i arăți că-i ești alături, că îl vei sprijini necondiționat și, procedând așa, îl vei ajuta să se simtă iubit și vor crește șansele să se îndrăgostească iar de tine
 • Practicați recunoștința- În ciuda faptului că sunteți tentați mai degrabă să vă concentrați asupra aspectelor neplăcute ale relației, pentru a vă reconecta este indicat să faceți tot posibilul să vă exprimați recunoștința ori de câte ori puteți. Un bilețel, un mesaj pe telefon sau pe o coală de hârtie pot face minuni, readucându-vă în atenție aspectele pozitive rămase în relația voastră
 • Gândiți-vă la ceea ce v-a determinat să vă îndepărtați- Cu cât veți fi mai sinceri unul cu celălalt, deschizându-vă inima și reflectând la motivele care v-au determinat să nu vă mai iubiți la fel ca la început, puteți să lucrați mai mult cu voi înșivă și vă veți crește șansele de a vă îmbunătăți relația

cuplu-trist-care-sta-si-reflecteaza-pe-o-canapea-de-piele

Lipsa conexiunii la nivel emoțional

Fără să realizați, după mai mulți ani de relație, după ce aveți deja un copil, între voi poate surveni un gol în plan emoțional, ce poate fi agravat de: respingere, frustrări, resentimente, stres, scăderea stimei de sine, lipsa relațiilor intime etc. Odată ce se ajunge într-o asemenea situație, ambii parteneri pot ajunge să se simtă singuri, triști, dezamăgiți, neajutorați și lipsiți de securitatea din planul emoțional. Cu alte cuvinte, dacă va ajunge să se simtă așa, partenerul tău poate intra în panică, la nivel inconștient și va simți nevoia de o schimbare. Iar acea schimbare poate să fie reprezentată și de dorința de a pleca de lângă tine. 

Conexiunea emoțională dintr-un cuplu se poate reconstrui în timp dacă există disponibilitate din partea ambilor parteneri și dacă se vor urma și acești pași:

 • Recunoașteți că aveți o problemă- Printre semnele care vă arată că lucrurile nu merg bine se regăsesc: nu mai petreceți timp împreună; nu mai comunicați ca odinioară; nu vă mai simțiți confortabil când sunteți împreună; vă simțiți singuri în cadrul relației 
 • Încercați să stați de vorbă- Fiecare dintre voi trebuie să vorbească deschis și să recunoască faptul că în relația voastră este ceva ce nu mai merge. De asemenea, vă veți exprima disponibilitatea de a veni fiecare cu soluții pentru vă strădui să vă rezolvați problemele
 • Mizați pe accesibilitate, reciprocitate și angajament- Accesibilitatea presupune ca fiecare dintre voi să vă deschideți unul în fața celuilalt și să analizați aspectele pozitive și negative ale relației voastre. Reciprocitatea implică să vă deschideți sufletele și să acceptați să cunoașteți sentimentele, temerile și nevoile voastre. Angajamentul este esențial pentru ca accesibilitatea și reciprocitatea să vă ajute pe amândoi

Nu mai aveți lucruri în comun

Una dintre cauzele pentru care partenerul tău poate să te părăsească inclusiv după mulți ani de relație, chiar și dacă aveți un copil, este și acesta: simte că nu mai are nimic/aproape nimic în comun cu tine. Astfel, pe parcursul timpului, amândoi v-ați schimbat, aveți interese diferite, probabil și valori și scopuri care nu mai sunt comune. În aceste condiții, nu este exclus ca fiecare dintre voi să aveți alte așteptări.

Semnele care îți arată că între tine și partenerul tău s-a produs „o ruptură” care poate duce la disoluția relației pot fi:

 • Nu vă mai place să petreceți timpul împreună, să stați de vorbă
 • Când vine vorba despre relația dintre voi, vă simțiți deconectați
 • Oricare dintre voi devine iritat în preajma celuilalți și găsiți ușor pretexte de ceartă
 • Simțiți că este ceva care vă lipsește, că nimic nu mai este ca înainte
 • Viața voastră intimă s-a schimbat radical, dar nu în sensul bun
 • Nu vă mai acordați atenție unul celuilalt
 • Aveți senzația că relația voastră se va sfârși curând

Nu se mai simte apreciat

Potrivit unor cercetări în domeniu, căsniciile în care bărbații nu se mai simt apreciați au de două ori mai multe șanse să se destrame decât acelea în care aceștia simt că se bucură de apreciere din partea partenerelor. Unul dintre principalele motive pentru care bărbații resimt mai acut lipsa de apreciere este acesta: în viața de zi cu zi ei nu au parte de la fel de multe cuvinte/gesturi de apreciere precum au femeile. De aceea, vor suferi mai mult când acasă nu au parte de aprecierea venită din partea partenerelor de viață. 

Experții în relațiile de cuplu susțin că în cazul bărbaților există și așa-numitul „Instinct al Eroului”, care se referă la următorul aspect: bărbații au nevoie să aibă parte de respect și să se simtă importanți într-o relație, având o dorință puternică de a simți că au realizat ceva de valoare și că vor fi apreciați pentru ceea ce fac. În situația în care nu se va întâmpla așa, se vor simți mai deconectați emoțional și vor simți nevoia să părăsească un angajament, ceea ce implică inclusiv renunțarea la căsnicie.

Ca să reduci din posibilitatea ca în relația voastră să se ajungă într-o asemenea etapă nedorită, ar trebui să urmați și sfaturile de mai jos:

 • Fiecare dintre voi să deveniți prioritatea celuilalt
 • Să petreceți timp de calitate împreună
 • Să vă exprimați verbal recunoștința
 • Să vă susțineți reciproc
 • Să fiți mai deschiși în planul comunicării
 • Să vă manifestați cât mai des aprecierea unul față de celălalt

Criza vârstei mijlocii

Termenul „criza vârstei mijlocii” se referă la o perioadă din viața unei persoane (se instalează în jurul vârstei de 40-45 de ani) când se va crea un conflict între modul în care își percepe viața și cum și-ar dori să fie aceasta. 

O adevărată „criză a vârstei mijlocii”, inclusiv la bărbați, implică nevoia de a realiza cât mai rapid o schimbare. Printre aceste schimbări se poate număra și nevoia de a-și părăsi partenera de viață pentru a găsi alta. Dacă un bărbat se va simți nemulțumit de viața pe care o duce în familie, dacă are și nemulțumiri care țin de viața profesională sau dacă are anumite probleme de sănătate, această „criză” poate fi resimțită mai puternic.

Manifestările care te pot determina să te gândești că și partenerul tău trece printr-o „criză a vârstei mijlocii” sunt:

 • Face alegeri neobișnuite (de exemplu, își va schimba brusc înfățișarea, își părăsește familia, descoperi că are o aventură extraconjugală etc.)
 • Este nostalgic față de trecut
 • Pare că nu îl mulțumește nimic
 • Este mereu plictisit
 • Este impulsiv, iritabil
 • Spune mereu că se simte neîmplinit etc.

Viața voastră intimă nu merge în direcția cea bună

O viață intimă împlinită este importantă într-o relație de cuplu întrucât:

 • Vă ajută să vă simțiți mai apropiați
 • Vă ajută să vă exprimați și mai mult afecțiunea
 • Vă aduce satisfacție
 • Vă ajută să vă destindeți
 • Vă ajută să aveți încredere în voi înșivă, dar și în celălalt 

femeie-care-sta-in-pat-langa-partenerul-ei-si-se-gandeste-la-ce-nu-functioneaza-in-relatie

Odată ce aceasta începe să se deterioreze, va crește și riscul ca partenerul să te părăsească și după mulți ani de căsnicie, chiar dacă aveți un copil. Deși nevoia de a întreține relații intime se modifică la ambii parteneri pe măsură ce se înaintează în vârstă, un studiu a ajuns la concluzia că declinul în interesul sexual este mai accentuat în rândul femeilor decât în cazul bărbaților. Această tendință este mai evidentă după depășirea vârstei de 50 de ani și este legată în special de modificările de libido determinate de transformările hormonale, dar și de modificarea unor parametri precum: diminuarea calității erecțiilor, a lubrifierii vaginale, a plăcerii și a funcției sexuale în genere.

Conform rezultatelor unei alte cercetări, în peste un sfert din relații activitatea sexuală nu este constantă, iar această tendință crește cu 36% în cazul cuplurilor formate din parteneri ce au vârsta de peste 50 de ani și cu 47% în cazul celor de peste 60 de ani. 

O aventură sau găsirea unei alte partenere

Dintre motivele majore pentru care cuplurile se destramă se regăsește și faptul că unul dintre parteneri va înșela

Potrivit datelor furnizate de „Asociația Americană a Psihologilor”, infidelitatea este responsabilă de 20-40% dintre cazurile de divorț. Când este vorba despre bărbați care își părăsesc partenerele pentru a avea o aventură sau pentru a se angaja într-o nouă relație, câteva dintre cauzele responsabile pentru un asemenea demers sunt:

 • Faptul că se simt blocați într-o relație
 • Faptul că se simt copleșiți de problemele dintr-o relație
 • Faptul că ambii parteneri au încetat să mai depună eforturi pentru ca relația respectivă să mai meargă
 • Faptul că își consideră partenerele mai puțin atrăgătoare
 • Prezența unor probleme în ceea ce privește viața intimă
 • Efortul permanent al partenerelor de a-i schimba
 • Lipsa de respect
 • Plictiseala 

femeie-suspicioasa-care-vrea-sa-se-uite-in-telefonul-partenerul-ei-in-timp-ce-acesta-doarme

Dorința unui bărbat de a-și găsi o altă parteneră se va accentua, așa cum s-a precizat anterior, dacă acesta trece prin „criza vârstei mijlocii” și dacă va considera că o altă femeie îi va aduce noutatea de care are nevoie. 

Dorința de a avea parte de mai multă libertate

Alt motiv solid pentru care partenerul tău te poate părăsi chiar dacă aveți un copil împreună este și următorul: nevoia de mai multă libertate, de a simți că-și poate urma în continuare propriile interese, propriile pasiuni, nevoia de a fi lipsit total de constrângeri. De aceea, după mai mulți ani de relație, există posibilitatea să nu-și mai dorească să-și sacrifice libertatea pentru ca relația să meargă mai departe.

Experții în relațiile de cuplu spun că, pentru încercarea de a se găsi un echilibru într-o relație, să se ia și măsuri precum:

 • Partenerii să nu se învinuiască pentru faptul că fiecare are propriile sale preferințe
 • Niciunul dintre parteneri să nu-l determine pe celălalt să se simtă rușinat că are alte dorințe/preferințe
 • Niciunul dintre parteneri nu ar trebui să-și prioritezeze nevoia de libertate în fața celuilalt
 • Fiecare dintre cei doi ar trebui să se străduiască să-și îndeplinească obligațiile morale
 • Fiecare trebuie să spună clar ce își dorește și ce nu
 • Se va încerca să se negocieze
 • Fiecare dintre parteneri ar trebui să învețe să dăruiască și să primească

Faptul că nu mai locuiți cu copiii

Când copilul nu mai locuiește cu voi, când a luat-o pe propriul său drum, amândoi veți fi afectați de ceea ce se numește „sindromul cuibului gol”. Astfel, veți simți un fel de „vid” emoțional, veți suferi de pe urma faptului că nu vă mai puteți coagula o parte dintre activitățile zilnice în jurul copilului. Din acest motiv, veți avea senzația că relația voastră s-a modificat radical și puteți simți că nu mai aveți ce să vă spuneți, ce să vă împărtășiți. În situația în care partenerul tău va avea impresia că nu mai are ce să aștepte din partea ta, știind că și-a modificat nevoile și așteptările, există și posibilitatea să te părăsească.

Un demers esențial pentru a reduce un asemenea risc este să stați de vorbă și să recunoașteți deschis ceea ce simțiți. După aceea, este indicat să vă străduiți să vă reconectați, să analizați ceea ce aveți în comun, ceea ce v-a determinat să vă îndrăgostiți unul de celălalt. Printre demersurile pe care le puteți face se numără:

 • Petreceți cât mai mult timp de calitate împreună
 • Plecați într-o călătorie pe care o așteptați demult
 • Exprimați-vă aprecierea unul față de celălalt
 • Felicitați-vă pentru că ați construit o relație de durată
 • Nu vă neglijați viața intimă 

Surse: apa.org, goodtherapy.org, hackspirit.com, marriage.com, mindbodygreen.com, ncbi.nlm.nih.gov, ourpeacefulfamily.com, psychologytoday.com, psychcentral.com, relate.org.uk, verywellmind.com, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
A rămas însărcinată chiar dacă soțul ei a făcut vasectomie și s-au protejat. Acum, bărbatul i-a cerut divorțul
A rămas însărcinată chiar dacă soțul ei a făcut vasectomie și s-au protejat. Acum, bărbatul i-a cerut divorțul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil
  Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil

  Orice secreție mamelonară trebuie să te pună în gardă. În unele cazuri, nu este exclus ca secreția să fie lăptoasă, având aspect similar laptelui matern....

  Alertă! Produs alimentar destinat copiilor retras de la raft. Aruncați-l dacă îl aveți în frigider!
  Alertă! Produs alimentar destinat copiilor retras de la raft. Aruncați-l dacă îl aveți în frigider!

  Unul dintre cele mai populare branduri de mezeluri pentru copii a retras de pe piață două produse care este posibil sp fie contaminate cu metale. Producătorul recomandă ca acestea să...

  Medicii avertizează: În aceste vremuri de pandemie, tăiați-vă unghiile! Degeaba vă spălați pe mâini, dacă aveți unghiile lungi!
  Medicii avertizează: În aceste vremuri de pandemie, tăiați-vă unghiile! Degeaba vă spălați pe mâini, dacă aveți unghiile lungi!

  În contextul pandemiei de coronavirus, când igiena și izolarea sunt singurele modalități prin care ne putem feri de acest virus agresiv și invizibil, medici de pretutindeni...

  Un tată a încercat să-și răpească fiul, împreună cu bunicul celui mic, chiar din brațele mamei sale. Totul s-a întâmplat într-un mall din București, în sectorul 5
  Un tată a încercat să-și răpească fiul, împreună cu bunicul celui mic, chiar din brațele mamei sale. Totul s-a întâmplat într-un mall din București, în sectorul 5

  Un tată a încercat să-și răpească fiul, împreună cu bunicul celui mic, chiar din brațele mamei sale. Totul s-a întâmplat într-un mall din București,...

  De ce este bine să plângi, chiar dacă nu simți nevoia
  De ce este bine să plângi, chiar dacă nu simți nevoia

  Poate că nu de puține ori ți s-a întâmplat ca după o săptămână grea și epuizantă, dintr-odată să te trezești plângând la o reclamă la scutece sau...

  Chiar dacă acum am o familie și o casă, încă prefer să dormim la părinții mei, de Crăciun
  Chiar dacă acum am o familie și o casă, încă prefer să dormim la părinții mei, de Crăciun

  Printre dorințele pe care ținem să ni le îndeplinim an de an, de Crăciun, se regăsește și aceasta: să putem fi alături de cei dragi. Chiar dacă îți întemeiezi o...

  Scrisoare pentru tatăl copilului meu: „Te iert, chiar dacă ai ales să ne părăsești”
  Scrisoare pentru tatăl copilului meu: „Te iert, chiar dacă ai ales să ne părăsești”

  Te iert. Și probabil că vei avea mereu un loc special în inima mea, în ciuda faptului că ai ales să ne părăsești.

  Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei
  Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei

  Maria Sharapova este însărcinată! Fosta jucătoare profesionistă de tenis din Rusia și dețînătoarea a cinci titluri Grand Slam a făcut marele anunț chiar în ziua...

  © 2024 Qbebe