3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Tensiunile, conflictele, sunt aspecte firești dintr-o căsnicie, dar în anumite situații acestea produc rupturi ce par ireparabile. Ambii parteneri pot avea sentimentul că lucrurile merg tot mai rău și că nu mai este nimic de făcut. Cu toate acestea, dacă vor reuși să-și armonizeze amândoi eforturile într-o direcție comună, dacă există disponibilitate, răbdare și dacă se vor readuce în prim-plan motivele care i-au adus împreună, lucrurile se pot îndrepta treptat. 

Recunoașteți că există o problemă

Primul demers pe care trebuie să îl faci, alături de partenerul tău, în încercarea de a vă salva căsnicia, este să recunoașteți că aveți o problemă. Nu este simplu să reușiți întrucât adesea intervin rușinea, sentimentele de vinovăție, teama de eșec, conștientizarea faptului că l-am dezamăgit pe celălalt etc. Cu toate acestea, admiterea prezenței unei probleme este o metodă prin care se poate salva o căsnicie complet distrusă întrucât o să vă ajute să vă străduiți să găsiți răspunsul la întrebări precum: „Ce s-a întâmplat cu relația noastră?”, „De ce lucrurile nu au mers bine?”, „Cu ce s-a greșit?”, „De ce nu am avut curajul să recunoaștem mai demult că lucrurile nu sunt în direcția cea bună?” etc.

Practic, să se identifice principalele cauze care au creat probleme în căsnicie este un demers esențial pentru o salva. Astfel, printre cele mai cunoscute motive care au un impact negativ asupra unei căsnicii și care o pot distruge sunt:

Infidelitatea

Odată ce unuia dintre parteneri i se confirmă faptul că a fost înșelat, lucrurile se vor înrăutăți îndată în căsnicia respectivă întrucât vor surveni: neîncrederea, rușinea, sentimentul că ai fost trădat/ă, frustrarea, furia, dorința de răzbunare etc.

femeie-tânăra-furioasa-dupa-ce-l-a-zarit-printr-un-geam-pe-partenerul-ei-stând-la-masă-la-restaurant-alaturi-de-o-alta-femeie

O căsnicie poate fi salvată în cazul în care este vorba despre infidelitate, dar trebuie să știi că:

 • Nu va fi deloc ușor
 • Vor interveni situații dificile, dureroase
 • Va dura mult timp până când „rănile” se vor vindeca
 • Va fi necesară o nouă decizie de a redobândi încrederea în celălalt
 • Va fi nevoie de asumare a responsabilității 
 • Va fi nevoie de curaj
 • Va fi nevoie de un angajament serios din partea ambelor părți că se dorește salvarea căsniciei 

Pentru a găsi acea metodă care să vă permită să salvați o căsnicie complet distrusă în urma infidelității, va fi necesar:

 • Să comunicați cât mai mult unul cu altul, să vă ascultați 
 • Să puteți trece peste emoții greu de gestionat
 • Să vă temperați atitudinea defensivă, să vă abțineți din a învinui, din a aduce reproșuri
 • Să vă doriți să iertați
 • Să fiți onești

Lipsa de comunicare

Una dintre marile greșeli care pot eroda o relație de cuplu este lipsa de comunicare. Dacă partenerii vor înceta să-și mai împărtășească gânduri, sentimente, dacă nu se vor mai asculta reciproc și dacă vor evita să stea de vorbă, există riscul ca relația să se deterioreze iremediabil. 

În schimb, o metodă utilă pentru a salva o căsnicie complet distrusă este să se restabilească un dialog, ambii parteneri să fie dispuși să se asculte fără să intervină criticile și, împreună, să facă eforturi pentru a veni cu soluții utile pentru a-și rezolva problemele. 

O situație de criză

Situațiile de acest tip sunt un adevărat „test” pentru rezistența unui mariaj. Cu alte cuvinte, ele vor arăta cât de capabili sunt partenerii să se susțină, cât de multă încredere au unul în celălalt. Când cei doi nu vor reuși într-un asemenea demers, există riscul ca relația dintre ei să se deterioreze și în final să se ajungă la o ruptură.

Printre lucrurile care pot fi făcute pentru ca o căsnicie să reziste și într-o situație de criză se regăsesc:

 • Pe cât posibil, să se evite criticile și reproșurile
 • Partenerii să nu uite să-și spună unul celuilalt cât de mult se apreciază, cât de mult se iubesc
 • Partenerii să-și demonstreze că se înțeleg și că se susțin
 • Partenerii să-și reamintească faptul că numai împreună pot ieși învingători din situația respectivă

Lipsa de afecțiune

Intimitatea, exprimarea afecțiunii, sunt oricând binevenite pentru construirea unui mariaj solid. În momentul în care partenerii vor simți că acestea sunt insuficiente, vor deveni confuzi și vor începe să se învinuiască unul pe celălalt. În plus, frustrările și furia pot interveni și vor agrava mai mult situația.

Cauzele care pot conduce la diminuarea exprimării afecțiunii într-un cuplu sunt foarte diverse, printre ele numărându-se: diferențele mari de personalitate dintre parteneri, faptul că unul dintre parteneri consideră că lucrurile sunt deja „așezate” în căsnicie și că nu mai este cazul să depună eforturi în relația de cuplu, lipsa respectului, o conexiune emoțională slabă între parteneri etc.

Veți putea să restabiliți conexiunea dintre voi, dar și afecțiunea, printr-o metodă care este utilă și pentru a salva o căsnicie complet distrusă: efortul de a petrece mai mult timp unul cu altul pentru a vă acorda răgazul de a sta de vorbă, de a regăsi punctele comune și de a vă reaminti de ce v-ați îndrăgostit. 

Ambii parteneri vor face eforturi pentru a îndrepta lucrurile

Să învățați cum să vă salvați căsnicia presupune mult angajament, multă răbdare, dar și empatie. Amândoi trebuie să vă implicați pentru ca situația să se amelioreze, pentru ca „rănile” să se vindece, pentru a vă ierta și pentru a putea merge mai departe. Nu va fi simplu, dar trebuie să știți că una dintre cele mai adecvate metode pentru a salva o căsnicie complet distrusă este să vă puneți pe treabă. Pentru a vă asigura că sunteți pe calea cea bună, străduiți-vă să puneți în aplicare și sfaturi precum sunt următoarele:

 • Stați de vorbă cât mai mult- Comunicarea este oricând de ajutor pentru a putea să veniți amândoi cu idei menite să detensioneze situația și să vă determine să vă înțelegeți tot mai bine. Ascultați-vă cu răbdare, nu vă întrerupeți, fiți sinceri, nu vă criticați și arătați-vă disponibilitatea de a vă reface relația
 • Renunțați la anumite „credințe” cu impact negativ- De pildă, când o căsnicie se află într-un impas, unul dintre parteneri poate fi tentat să spună: „Nu îmi va asculta punctul de vedere. Voi vorbi singur/ă”. Această atitudine este nocivă și nu va face altceva decât să agraveze mai mult tensiunile. În schimb, se va încerca să se ajungă la schimbarea acestei atitudini. Un demers în acest sens este ca partenerul respectiv să-și asume responsabilitatea, să recunoască faptul că a provocat probleme și că se poate veni cu soluții constructive pentru ambele părți. Odată ce se va adopta o nouă atitudine, comunicarea se va realiza cu mai multă ușurință, iar celălalt partener va vedea că există disponibilitate și dorință ca lucrurile să se schimbe
 • Nu mai dați vina unul pe celălalt- Psihologii consideră că una dintre cele mai mari amenințări la adresa unei căsnicii este ca partenerii să înceapă să dea vina unul pe celălalt pentru situația în care se află. Odată ce se întâmplă așa, nu vă mai puteți adresa adevăratelor probleme, ci veți intra într-un cerc vicios dominat de resentimente, de frustrare și furie. Printre metodele pe care le puteți pune în aplicare pentru a vă salva căsnicia se regăsesc: să învățați să aduceți în prim-plan mai ales „punctele tari” ale partenerului/partenerei de viață, arătându-i cât de mult îl apreciați/o apreciați; învățați să vă iertați, gândindu-vă că fiecare va face tot ce va putea într-o anumită situație
 • Fiți cât mai flexibili- Altă metodă binevenită pentru a salva o căsnicie complet distrusă este ca fiecare partener să se autoanalizeze și să vadă ce ar putea schimba pentru ca situația să se îndrepte. În funcție de context, se va încerca să se dovedească mai multă adaptabilitate, astfel încât celălalt să poată vedea că lucrurile se pot schimba în bine. Pentru a avea parte de rezultate, este necesar ca ambii parteneri să depună eforturi și să nu lase totul pe „umerii” celuilalt
 • Încercați să restabiliți încrederea și respectul- Aceasta este vitală în special în cazul în care a existat infidelitate. Deși partenerul înșelat va avea impresia mereu că poate fi pus iar în situația de a fi trădat, treptat, pe măsură ce timpul va trece, ar trebui să găsească acele „puncte de sprijin” care să-i permită să aibă din nou încredere. Pentru a fi posibil, va fi esențial și ca partenerul care a înșelat să dovedească faptul că merită respect și încredere
 • Găsiți o modalitate de a vă reconecta iar unul cu celălalt- Nici această metodă nu ar trebui neglijată în încercarea de a salva o căsnicie complet distrusă. Spre exemplu, ar trebui să începeți prin a vă reaminti ce v-a atras de la început unul la altul, ce v-a determinat să vă îndrăgostiți. Puteți să faceți chiar și o listă cu calitățile partenerului/partenerei pentru ca totul să fie cât mai clar. De asemenea, de folos vă poate fi și să petreceți mai mult timp împreună, să vă orientați către interesele comune. La final, nu este exclus să descoperiți că încă vă iubiți dar, din diverse motive, ați uitat să vă demonstrați că așa stau lucrurile

cuplu-stand-pe-o-canapea-si-avand-o-discutie-serioasa

Nu ezitați să cereți ajutorul unui specialist

Înainte de a spune că nu aveți de ce să cereți ajutorul unui specialist pentru a vă rezolva problemele din viața de cuplu, că lucrurile nu sunt atât de grave și că timpul va vindeca totul, gândiți-vă de două ori. La fel cum este important să recunoașteți că există probleme în căsnicie, va conta și să conștientizați, să recunoașteți că acestea sunt serioase. Numai așa veți putea să depășiți un conflict, să evitați prea multe tensiuni, mânia, frustrările, comportamentele pasiv-agresive în general.

În aceste condiții, luați serios în calcul faptul că printre metodele de a salva o căsnicie complet distrusă se află și aceasta: să apelați la un consilier matrimonial. Implicarea acestuia vă poate aduce beneficii demne de luat în seamă, precum:

 • O să vă ajute să vă vindecați „rănile”- Dacă ați ajuns într-o situație în care vă simțiți „blocați” din cauza faptului că nu vă puteți vindeca „rănile” mai vechi sau mai noi și știți că sunteți într-o relație de cuplu nefericită, un consilier matrimonial vă poate oferi terapia necesară pentru a putea depăși tensiunile, conflictele și pentru a putea merge mai departe în mariajul vostru
 • Vă ajută să vă ascultați reciproc- O comunicare deteriorată va favoriza apariția neînțelegerilor în cuplu. Aceasta survine mai ales când partenerii nu își exprimă disponibilitatea de a se asculta reciproc. Cu ajutorul unui consilier matrimonial veți avea posibilitatea să stați mai mult de vorbă, învățând iar cum să comunicați pentru ca în final să puteți găsi o soluție pentru rezolvarea problemei care vă apasă
 • Vă ajută să învățați cum să depășiți un conflict- Rezolvarea unui conflict este dificil de realizat fără comunicare și fără o înțelegere reciprocă. Când nu vă mai ascultați unul pe celălalt, nici nu veți avea posibilitatea să veniți cu idei și soluții pentru a depăși tensiunile dintre voi. În aceste condiții, metoda care va fi de folos pentru a vă salva căsnicia complet distrusă este să vă adresați unui consilier matrimonial. Acesta vă poate învăța cum să aveți parte de o comunicare eficientă, care să fie benefică pentru ambele părți și care să vă ajute să vă deschideți sufletele unul în fața celuilalt
 • Vă determină să vă construiți un scop comun- Un mariaj reușit presupune să lucrați ca o echipă, care și-a stabilit un scop, dar și mijloacele pentru a-l atinge. În situația în care aveți probleme în căsnicie, o să vă îndepărtați treptat de la acel scop comun, fiecare dintre voi încercând să meargă pe drumul său. Prin intervenția unui consilier matrimonial veți avea din nou posibilitatea să vedeți că încă aveți lucruri în comun și că puteți colabora pentru a vă atinge aceleași scopuri

cuplu-stând-pe-o-canapea-la-o-sedinta-de-terapie

Surse: allprodad.com, bonobology.com, gottman.com, marriage.com, sheknows.com, regain.us, uktherapyguide.com, verywellmind.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele 6 reguli simple prin care Laura Cosoi şi-a păstrat silueta în timpul sarcinii
  Cele 6 reguli simple prin care Laura Cosoi şi-a păstrat silueta în timpul sarcinii

  Vedetă de televiziune, autoare de cărţi de bucate de succes şi mamă a două fetiţe, Laura Cosoi a dezvăluit de ce a ţinut cont pentru a-şi menţine silueta în perioadele...

  Metode prin care reglăm tranzitul intestinal al copiilor
  Metode prin care reglăm tranzitul intestinal al copiilor

  Constipația este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tranzitului intestinal la copii. Știai că aproximativ 35% dintre micuți se confruntă cu această problemă? Cauzele sunt...

  4 metode simple de lărgire a pantofilor
  4 metode simple de lărgire a pantofilor

  Ți-au rămas mici pantofii preferați sau ai cumpărat o pereche de pantofi care îți vine prea strâmtă și nu te înduri să o returnezi? Îți oferim în...

  3 metode eficiente prin care calmezi colicile bebelușilor
  3 metode eficiente prin care calmezi colicile bebelușilor

  Perioada în care bebelușul are colici este extrem de dificilă pentru orice părinte. Statisticile arată că 1 din 4 nou-născuți se confruntă, în primele trei luni de...

  5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău
  5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

  Fluctuațiile de temperatură specifice acestei perioade, precum și trecerea la ora de iarnă, își pun încet, dar sigur, amprenta asupra organismului nostru. Cei mai mulți...

  11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
  11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

  Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

  5 metode prin care poți preveni infecțiile de sezon la cei mici
  5 metode prin care poți preveni infecțiile de sezon la cei mici

  Infecțiile respiratorii sunt extrem de comune la copii, mai ales în sezonul rece, când cei mici își petrec majoritatea timpului în colectivitate. De regulă, spun...

  Ai vergeturi după naștere? Iată trei metode prin care să scapi de problemă
  Ai vergeturi după naștere? Iată trei metode prin care să scapi de problemă

  Dacă suntem familiarizate cu aspectele de bază ale vergeturilor putem înțelege mult mai ușor ce anume se întâmplă de fapt cu corpul și cum putem scăpa de ele sau cum...

  © 2022 Qbebe