S-a votat: zile libere pentru părinți pentru supravegherea copiilor când se închid școlile. Ce spune președintele Senatului

Bianca Geica - Redactor Senior

Te numeri printre părinții ai căror copii au intrat în vacanță pentru două săptămâni, pe fondul răspândirii alarmante a infecțiilor cu coronavirus? Atunci trebuie să știi că Senatul a adoptat un proiect de lege privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul pandemiei.

Astfel, părinții care sunt nevoiți să-și supravegheze copiii, în contextul pandemiei de coronavirus, vor avea dreptul la zile libere de la locul de muncă.

Zile libere pentru părinți pentru supravegherea copiilor când se închid școlile!

Ultimul an și jumătate a fost marcat de provocări și incertitudini pentru sistemul românesc de învăţământ. La începtul noului an școlar, Ministerul Educației transmitea că își dorește să amâne cât se poate de mult trecerea la cursurile online, propunând ca elevii să meargă fizic la școală până la atingerea ratei de infectare de 6 la 1.000 de locuitori. După depăşirea acestei rate de infectare, Sorin Cîmpeanu anunța că școlile nu se închid și că elevii vor merge, în continuare, la cursuri păstrând toate măsurile de siguranță. Însă rata de infectare a continuat să crească, școlile și grădinițe au început, rând pe rând, să își închidă porțile din cauza cazurilor de COVID-19 depistate în unitățile respective, iar săptămâna trecută s-a luat decizia, la nivel național, ca elevii să intre într-o vacanță forțată de 2 săptămâni.

În grijă cui rămân cei mici acasă? Ce se întâmplă cu părinții care nu au posibilitatea să lucreze online și care nu au cu cine să își lase copiii acasă atunci când cursurile se suspendă din cauza pandemiei? Ei bine, Senatul a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi (128), proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul pandemiei.

Asta înseamnă că părinții care sunt nevoiți să-și supravegheze copiii preșcolari, în contextul pandemiei de coronavirus vor beneficia de zile libere plătite! Până acum, zilele libere erau acordate părinților pe perioada desfășurării școlii online, dar nu și în perioada vacanțelor școlare!

„Astăzi, a fost votată în plenul Senatului ordonanța de urgență prin care se acordă zile libere părinților pentru supravegherea copiilor de până la 12 ani pentru perioada în care unitățile de învățământ sunt închise.

Acest OUG, însă, în formă să inițială, excludea categorii importante de părinți, respectiv cei care, prin lege, sunt scutiți de la plata impozitului pe salariu. Dar acest lucru nu înseamnă că părinții excluși inițial nu se află în aceeași situație atunci când copiii lor sunt nevoiți să rămână acasă pentru școala online.

Prin urmare, am introdus un amendament prin care și părinții cu dizabilități, cei care lucrează în domeniul construcțiilor, sectorul IT și cercetătorii să poată beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor. Nicio categorie de părinți nu trebuie să fie discriminată. La rândul lor, copiii au nevoie de grijă și protecția părinților lor, indiferent de meseriile acestora”, a declarat Președintele Senatului, Anca Dragu, într-o postare pe Facebook.

Potrivit edupedu.ro, proiectul de act normativ are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezența fizică în unităţile de învăţământ că urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2, precum şi părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat, ori care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoană adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

„Având în vedere necesitatea supravegherii copiilor în vârsta de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, de către părinţi, în perioada suspendării cursurilor sau a închiderii unităţilor de învăţământ, în urmă finalizării dezbaterilor, în şedinţa din dată de 27 octombrie, membrii Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială au hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport de admitere”, se arată în document.

 • Surse: edupedu.ro, facebook.com, agerpres.ro, dcnews.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Procedura de urgență: se votează legea prin care părinții pot avea zile libere dacă se închid școlile
  Procedura de urgență: se votează legea prin care părinții pot avea zile libere dacă se închid școlile

  Școlile închise dau bătăi de cap părinților care se duc la lucru și nu au cu cine să-și lase copiii. Se pregătește o procedură de urgență prin care să se dea zile libere...

  Poți cere zile libere pentru a sta cu copiii când școlile se închid pentru alegeri? Ce spun autoritățile
  Poți cere zile libere pentru a sta cu copiii când școlile se închid pentru alegeri? Ce spun autoritățile

  Părinții pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii în zilele în care se închid școlile pentru alegeri, precum și în cazul în care...

  Vești bune pentru părinți: vor primi zile libere ca să stea acasă cu copiii, pe perioada cât școlile sunt închise
  Vești bune pentru părinți: vor primi zile libere ca să stea acasă cu copiii, pe perioada cât școlile sunt închise

  Vacanța celor mici poate reprezenta o problemă reală pentru mulți părinți, luând în considerare situația actuală. After school-urile fiind închise, mulți micuți...

  Anunțul lui Cîmpeanu: în valul 5 școlile vor trece în online. Iată de când
  Anunțul lui Cîmpeanu: în valul 5 școlile vor trece în online. Iată de când

  În condițiile în care numărul de infectări crește iar niua tulpină Omicron este mult mai contagioasă, autoritățile anunță care sunt condițiile în care școlile...

  Decizia finală: se deschid școlile din 8 februarie. Ce spune președintele
  Decizia finală: se deschid școlile din 8 februarie. Ce spune președintele

  Joi, 14 ianuarie 2021, președintele Klaus Iohannis a solicitat o ședință la Palatul Cotroceni cu reprezentanți din Guvern, pentru a analiza posibilitatea de reîncepere a școlilor...

  Se închid școlile! Iată care sunt unitățile de învățământ vizate
  Se închid școlile! Iată care sunt unitățile de învățământ vizate

  Din cauza vremii nefavorabile multe școli au decis să suspende azi cursurile. Iată care sunt unitățile de învățământ vizate.

  Se închid şcolile! Ce anunţ a făcut Ministrul Educaţiei
  Se închid şcolile! Ce anunţ a făcut Ministrul Educaţiei

  Recent, atât Ministrul Educaţiei, cât şi Premierul României, au anunţat că unităţile de învăţământ se vor închide în vederea pregătirii...

  S-a modificat OUG privind zilele libere acodate părinţilor când şcolile sunt online. Iată ce trebuie să ştii
  S-a modificat OUG privind zilele libere acodate părinţilor când şcolile sunt online. Iată ce trebuie să ştii

  OUG din 27 august 2020, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 28 august, a primit mai multe modificări. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla despre ce este vorba!

  © 2023 Qbebe